icon

Rozpočet tříčlenné rodiny. Jak to děláte Vy?

goldenova
28. zář 2019

Zdravím všechny. Chci se zeptat, jaký máte měsíční rozpočet na 3 člennou rodinu s miminkem. My máme dva oddělené účty - partner s platem 95,tisíc brutto a já MD 30.tisíc čistého. Máme pak společný účet, ze kterého platíme nájem a na vše ostatní nám zbyde 10.tisíc, což se ukazuje jako málo. Přišel s jakousi dedukcí, že já musím přispívat 32% a on 68%, pokud chceme měsíční rozpočet zvýšit z 10 na 15 tisíc. Partner odmítá přispívat víc, přispěl by pouze za podmínky, že já taky. Připadá vám to fér, vzhledem k tomu, kolik by ze svého platu ušetřil on a kolik z MD já? Neustále se kvůli tomu hádáme.
Jak to děláte vy?

Strana
z7
kaja2016
1. říj 2019

@78marcela Aha, no tak ok. Ale v tomto opravdu nemas pravdu. V praxi se nic takoveho nedeje. Pedagogu je zoufale malo. S reditelkou pratele ani rodina nejsme.

78marcela
2. říj 2019

@kaja2016 já sama jsem to zažila dvakrát. Sice už před lety, než jsem si začala dodělavat školu, tak přišla doba spojování ročníků, jak bylo málo dětí. Byla jsem nekvalifikovana, musela jsem odejít. Taky jsem byla rok v MŠ s vychovatelstvím. Loni jsme toto řešili se speciálním pedagogem. Takže ono se to v praxi děje. Možná máš štěstí a jsi v regionu, kde je učitelů nedostatek. U nás jich je dost. Každopádně pokud bys v té práci chtěla zůstat napořád, bylo by fajn si to dodělat. Protože teď jsou sice silné ročníky, ale zase přijde doba, kdy bude děti málo.

janina1249
2. říj 2019

Kdybychom měli takový příjem, už máme dávno opravený dům (starý statek, poměrně velký). Máme zatím čistý příjem cca 20 tisic a 40 tisic (jak kdy, někdy o málo více, jindy méně) a v předchozích letech jsme měli příjem 20 a 15. Posílám na společný účet 5 tisíc a manžel 15 tisíc, z toho zaplatíme hypotéku, půjčku na čističku a další půjčku na koupelnu a většinu poplatků, pojištění, telefony. Poplatky za auto nebo jiné roční poplatky navíc platí manžel. Já kupuji krmení pro zvířata (cca 2500 Kč měsíčně), drogerii, dárky rodině (narozeniny, svátky, Vánoce), s nákupy se střídáme. Když to jde, nákup jídla děláme za cca 2000 týdně, jinak se uskrovníme (mám bezmléčnou dietu a alergii na sóju, takže ceny jídla jsou o hodně vyšší, např. sýr 60 - 70 Kč, jogurt 25 - 35 Kč a jinak jíme dost zdravě, hodně zeleniny, ovoce, kupuji od různých známých bio maso a vejce, snažím se pěstovat leccos na zahradě). Ze zbytku peněz svépomocí rekonstruujeme statek (už 6 let a ještě v něm nebydlíme, jsme ve 2 místnostech ve výměnku) a v podstatě neušetříme nic, protože náš dům je taková studna na peníze. Teď kupujeme výbavu pro miminko, tak je to k tomu trochu náročnější..každý měsíc pořídíme něco. Čeká nás pračka, susicka...., potřebovali bychom nové auto... Nehádáme se, co kdo zaplatil nebo zaplatí. Mám-li peníze v peněžence a manžel je na něco potřebuje, dám mu je a naopak, abychom si třeba nemuseli hned vybírat.

kaja2016
2. říj 2019

@78marcela Aha, ja myslim, ze to bude spis tim, ze je obecne malo pracovni sily ve vsech oborech. Muj plan je byt v MS dokud bude dcera v MS kvulo prac.dobe a pak prejit do druziny, tak snad se to potka. Ja uz tech skol mam tolik, ze uz nic studovat nechci. To rikam rovnou u pohovoru. Delala jsem i na asistenta a tam se me ptali, zdali bych si udelala kurz. Chteli me vzit i tak. U nas ve skolce ma nejakou VS z 15ti ucitelek jedna.Praci jsem hledala jednak na sev. plzensku a jednak v Praze ( nevedela jsem, kde budeme zit) a vsude velka poptavka a malo lidi. Tak bych rekla, ze jde o zamestnance ne o pocet deti. Skolky nejsou naplene, porad prijmaji deti.

zdravuska1989
9. led 2020

@goldenova promiň, ale mě nepřijde normální tohle vůbec řešit... Jste rodina, máte spolu dítě, tak je přece úplně jedno kdo kolik zaplatí, když vše je pro potřeby rodiny ne? Mě teda partner posílá svoji výplatu na účet, kam mi chodil plat, teď bude chodit mateřská a rodicak, každý týden mu posílám,, kapesné " a jinak se vse platí z toho účtu... Mateřskou budu mít cca 20tis a rodicak pak 7tis tak jak bych to potom dělala když tohle dáme jen za jídlo 😂 dle mého tady ty věci jako moje, tvoje jsou špatně pokud jste rodina....

goldenova
autor
22. led 2020

@zdravuska1989 Ano, souhlasím. Máme to špatně nastavené. Rodičovský příspěvek by se dle sociálky ani na nájem neměl užívat, bydlím-li s partnerem. Tento příspěvek je určen na potřeby dítěte a matky. Proto je to příspěvek/sociální dávka, nikoli plat.

zdravuska1989
22. led 2020

@goldenova no tak co si budeme vykladat, nějaká sociálka tomu rozumí asi jako koza petrželi, jinak by věděli, že cca 8tis měsíčně na potřeby matky a dítěte stačit nemůže, hlavně pokud to takhle berou tsk to potom může nastat přesně to že tohld jsou moje peníze a tohle tvoje a to je dle mého cesta do pekel 🤷‍♀️

ankaa25
12. led 2022

@goldenova já nevím jak to je u vás ale u nás je to tak vše společně 🤣🤣🤣 jsme rodina a tak se to dělá .Nikdy mi chlap neřekl teď budem tak moje a tvoje peníze to kdybych řekl bych ho zabila 🤣🤣🤣🤣🤣 sranda. Tohle já nemám ráda u nás tak to je co je moje je i tvoje společně

bemo
12. led 2022

My máme jeden účet ze kterého platíme vše. A nikdy jsme neřešili kolik kdo a co platí. Ani teď kdy jsem na rodičáku, ani když jsem pracovala. Manžel vždy vydělával mnohem víc než já v práci a tak by mi to ani nepřišlo fér.

helcakab
13. led 2022

@laka_lacenda přesně!!!

goldenova
autor
24. kvě 2022

Dámy, děkuji za příspěvky do této pro mě už neaktuální diskuze. Máte pravdu, stejně jako já ji měla - rozdělovat na "tvoje a moje" je ve vztahu špatně. Proto už spolu nejsme. Důvodů samozřejmě bylo víc, ale tenhle mezi jinými dominoval.

Strana
z7