icon

Rozpočet tříčlenné rodiny. Jak to děláte Vy?

goldenova
28. zář 2019

Zdravím všechny. Chci se zeptat, jaký máte měsíční rozpočet na 3 člennou rodinu s miminkem. My máme dva oddělené účty - partner s platem 95,tisíc brutto a já MD 30.tisíc čistého. Máme pak společný účet, ze kterého platíme nájem a na vše ostatní nám zbyde 10.tisíc, což se ukazuje jako málo. Přišel s jakousi dedukcí, že já musím přispívat 32% a on 68%, pokud chceme měsíční rozpočet zvýšit z 10 na 15 tisíc. Partner odmítá přispívat víc, přispěl by pouze za podmínky, že já taky. Připadá vám to fér, vzhledem k tomu, kolik by ze svého platu ušetřil on a kolik z MD já? Neustále se kvůli tomu hádáme.
Jak to děláte vy?

Strana
z7
78marcela
30. zář 2019

@drep Jo Za tu práci to fakt není moc. A naprosto rozumím. Denně mě děti vytáčí, vztekam se a ještě víc jsem naštvaná na jejich rodiče a říkám si, jestli mi to stojí za to..a pak přijde okamžik, který to vše špatné potlačí..jenže s věkem a za současné situace spíš toho špatného je víc, a já už i přemýšlím, co dělat jinak.

trdelnik234
30. zář 2019

@laka_lacenda

Ahoj, dovolim si trosku poupravit informacie, lebo mas tu male nepresnosti. Ked sa napise A, je dobre uvies aj B, inak info nie je uplna.
Takze, ak by si bola vo FR zamestnana a odvadzala tu zdravotne poistenie v zakonnom pozadovanej dlzke, mala by si narok v pripade narodenia 1.dietata na MD 10 tyzdnov 100% mzda, potom si mozes poziadat o rodicovsku dovolenku. Pro prvom je platenych tusim iba 6 mesiacov ( s PrePaRe a prispevkov od Cafu je to okolo 700 eur a nejake drobne), potom mozes byt doma do 3 rokov uplne v pohode,akurat zadarmo. Pri dalsich detoch beries rodicak po celu dobu. Plus mozes nastupit na 50% a dostanes cast PrePaRe +cast mzdy, co je celkom slusne. Zo zakona ti ho zamestnavatel nemoze odmietnut, musis mat u neho vsak odpracovany aspon 1 kalendarny rok.

V tvojom pripade to mas super. Vo FR asi nemas narok na MD, kedze si tu nikdy nrpacovala, avsak tym, ze je MD vo CR dlhsia ako vo FR,tych par mesiacov do ukoncania RD v pohode vykryjes.
len poupravim tie prdiavky a narok na congé parental, co je francuzska rodicovska dovolenka.

trdelnik234
30. zář 2019

@trdelnik234

to len na ilustraciu, ze aj vo Fr maju rodicovsku dovolenku a prispevky.

laka_lacenda
30. zář 2019

@trdelnik234 Napisu ti PM....Ja jen vycházím z toho, co vím od přítele, jeho rodiny, okoli a tak...Plus informace z CAFu....
At to tu nespamujem.😀

kaja2016
30. zář 2019

@surikata131 No jasne no. Prave.

kaja2016
30. zář 2019

@astyna88 Ale to ano, ale to jsou soukromnici. Tak muj muz take podnika a neni na tom spatne. Ja jsem psala o pracovnim pomeru.

trdelnik234
30. zář 2019
paturik
30. zář 2019

Nezlobte se na mě, ale co to máte za život??? Já bych takhle nikdy nežila 😲😲 manžel chodí do práce já sem na rodičáku... Vždy máme jeden účet....

kaja2016
30. zář 2019

@fifina86 Aha, ale tak pokud mas pod sebou nekolik lidi a kompl.praci....mozna, ze to nema v nazvu pozice, ale de facto to managerska pozice je. Nechci tu slovickarit. Osobni zkusenost mam, ale nechci to tu vytahovat.)

fifina86
30. zář 2019

@kaja2016 lidi pod sebou nezname manager 😂 To by kazdy group/team leader na lince byl manazer ... Nikdo z tech lidi manazer neni, jak pisu, u vsech jsou to pozice nad nima ;)

kaja2016
30. zář 2019

@78marcela U ucitelu se to hodne odviji od praxe. Na zacatku po vsech tech zvysenich je to tusim 27hrubeho. U lekaru je to o par tisic vic a jak rikas, jsou tlaceni do prezcasu a bezne delaji za dvojnasobek. Ale tak to nemuzea tak brat, ze plat lekare je tudiz dvojansobny, to by i ucitelka si mohla najit druhy uvazek v noci a vydelavat dvojnasobek. A jako jo, klobouk dolu, ja bych to nedelala, nasi znamy by v cechach za techto podminek tez nedelali, odesli do zahranici.

vineta
30. zář 2019

@goldenova V tomhle tkví obvykle pro ženu jedna z velkých výhod společného jmění manželů, že její majetek roste společně s mužovým i ve chvíli, kdy ona nevydělává, protože pečuje o společné dítě. V tvém případě on si v klídku spoří, čistě pro sebe, svůj majetek zhodnocuje, zatímco ty se s jeho logikou máš podílet na výdajích a sama mnoho neušetřit, přitom bys jistě - kdybys nebyla omezená dítětem a mohla plnohodnotně vydělávat- na tom byla finančně líp. Tak za takovej přístup bych toho počtáře kopla někam, protože snad si při svý šikovnosti dovede spočítat to, že jaksi máš těhotenstvím a mateřstvím ušlý zisk 🤷🏻‍♀️. Nedivím se, že se hádáte, na druhou stranu pochybuju, že jsi se měla šanci o jeho postoji k těmhle věcem přesvědčit až ve chvíli, kdy se s tím dá velmi málo dělat, krom toho, že bys ho nějak argumentačně přesvědčila. Za mě by takovej muž body fakt neměl.

78marcela
30. zář 2019

@kaja2016 já nikde nepsala, že plat lékaře je dvojnásobný.
A u učitelů se to od praxe zas až tolik neodvíjí. Hrubý plat nastupujícího učitele je 28600, já s téměř 19letou praxí mám o tři tisíce hrubého víc. Čistého to není ani celych 24tis a to mi ani.po všech těch zvysenich, jak píšeš, nepřijde moc. I když před tím zvýšením to byla úplná tragédie. V roce 2015 než jsem šla na mateřskou, jsem brala čistého asi 16tis.

drep
30. zář 2019

@78marcela je to blbý mít rád svou práci, viď? Mě to i po těch osmi letech pořád pár baví, ale taky už se začínám připravovat na to, že nemocnici jednou, tak za deset opustím. Protože v privátu má člověk za méně práce a míň stresu stejně nebo víc.

78marcela
30. zář 2019

@drep jo. Já už k tomu dozrála. Měla jsem svou jazykovku, strašně mě to bavilo, to byla paráda, nádherná práce s motivovanými lidmi...jenže jazykovka je převážně odpoledne, večery, děti bych vůbec neviděla. Navíc jsem samoživitelka, potřebuju mít jistotu stálého příjmu. K dětem je to učitelské povolání prostě ideál...ale jsem tam dva roky a mám toho občas plné kecky. Ale zatím nevím, co jiného dělat..

kaja2016
1. říj 2019

@78marcela Marcelo, moc nechapu, o cem se bavime.-) Ja tez nikde nepsala, ze ty jsi neco psala. Co vim, tak lekari pracuji prez casy a casto dvakrat tolik a od toho se odviji jejich 2nasobne prijmy. Mame v rodine lekare a takto to ma. I jsem si dopisovala soukr. s jednou lekarkou zde na koniku a tez to tak mela. Ohledne pedagogiky. Mam vice VS a i jsem prosla vice profesi. Aktualne bych rada nastoupila do MS ( mam mgr.vychovatelstvi). Nastupni plat je 27, ano za 19 let to neudela o moc vice, ale maximum je o 10 tisic veselejsi. K tomu 8 tydnu dovolene, za me pohodova prace ( v porovnani s jinymi, ktere jsem kdy delala), pracovni doba vhodna k rodine a bonusy. Ze mam uz i nabidky, tak to byva za rok v prumeru 28 cisteho. Kdyz to srovnas napriklad s clovekem co podnika a vydelava 40cisteho, tak je to v prepoctu asi porad vyhodnejsi . Jako za me uplny luxus. Ale jak to tak pozoruju, jsme ale dost skromni...

zuzineckah
1. říj 2019

Myslím, že diskuze se stočila úplně jinam... Zajímalo by mě, co zakladatelka, zda o tom s tím svým ekonomem mluvila a dospěli k nějakému rozumnému závěru...
@goldenova

elu
1. říj 2019

@goldenova taj to nechapu, proc kdyz mate penize kazdy svoje.. Chcete vytvaret dojem, ze na spoluziti chcete mit spolecny ucet... Zaplate si byt společně a pak si jedte kazdej svoji lainu... Si predstav, ze ty das na jidlo a on toho sni vic nez ty🥰😍to uz si delam srandu, protoze cely je to k smichu 🥰

kafemaniak
1. říj 2019

@78marcela Ty jsi fakt super zena. Jsi vazne skvela, jak vse zvladas uplne sama bez chlapa 😉

78marcela
1. říj 2019

@kaja2016 napsala jsem ti dlouhý příspěvek a on se mi smazal..no znova to psát nebudu. Jen si myslím, respektive jsem si jistá, že nemáš pravdu o MŠ.

78marcela
1. říj 2019

@kafemaniak díky, ale takových žen je spousta.

kaja2016
1. říj 2019

@78marcela No mam financni nabidku a dve kamaradky, ktere tam pracuji. Jedna je tesne pred duchodem a druha tam je par let. Jsme duverne, takze znam i jejich platove podminky. Ale nemuzu vyloucit, ze to je vyjimka, pokud si ses temi podminkami jista...

78marcela
1. říj 2019

@kaja2016 může to být výjimka. Pokud je to velká školka s hodně dětma, pokud ji velkoryse dotuje zřizovatel, tak proč ne..naše školka je zavřená 3-4 týdny, jinak je v provozu, takže o 8 týdnech si učitelky můžou nechat jenom zdát.
A ještě, s vychovatelstvím nejsi kvalifikovaná na učitelku MŠ.

kaja2016
1. říj 2019

@78marcela Ale jsem, prijala me statni skolka, nabidli mi tabulkovy plat. Nebo jak to myslis?

78marcela
1. říj 2019

@kaja2016 přijmout tě mohli, pokud máš ředitelku kamarádku, přes známosti, nebo pokud nesehnali kvalifikovanou učitelku. Ale pokud máš jen vychovatelství, nesplňujes podle zákona o PP kvalifikaci učitelky MŠ.

kaja2016
1. říj 2019

@78marcela Co jsem kde cetla, tak do MS prijimaji bezne se strednim pedakem, Vs specka, ucitelstvi, predskolni ci vychovatelstvi, dokonce i jenom s kurzem. Verim, ze existuje nejaky zakon, ze do ms se preferuje clovek se vzdelanim primo zamereny na ms, to je tak vsude.

78marcela
1. říj 2019

@kaja2016 tak možná by to chtělo pročíst zákon o pedagogických pracovnících. Pokud máš VŠ pedagogického směru, tak bys o něm.mela vědět. A ano, střední pedak se zaměřením na předškolní pedagogiku je v pořádku. Učitel 1.stupne může taky, speciální pedagog taky, ale měli by si v rámci CZV dodělat na nějaké vysoké předškolní pedagogiku. Zákon platí pro všechny. Teda skoro.

kacakkv
1. říj 2019

Ano, je to fér

kaja2016
1. říj 2019

@78marcela Teda ty jsi drsna. Uprimne nechapu, proc na me utocis a do diskuze typu "nesouhlasim s tvym nazorem" na tema B, jsi dodala, ze nemam potrebnou kvalifikaci k vykonu sveho zamestani, coz se diskuze vubec netyka. Ale asi k tomu mas sve duvody. Uprimne nejak se me nechce premyslet jake a nejak komentovat dalsi tve vyroky, napr.ze bych mela znat zakon o ped.prac a podobne. Docela me to mrzi, pac jsem tvuj pribeh pozorovala leta a fandila ti. Kazdopadne timto beru moje vyvolani pred tabuli za ukoncene. Take it easy

78marcela
1. říj 2019

@kaja2016 já na tebe neutocim a jestli to tak vyznělo, tak promin. Chybí ten dlouhý text, co jsem předtím psala a co se mi smazal, ale já neměla čas to psát znovu.
Já ti tvé zaměstnání přeju, ale upozorňuju te na to, že nemáš podle zákona kvalifikaci. A pokud se objeví učitelka s kvalifikací, tak budeš muset skončit, protože ji reditel musí prijmout. Pokud tedy nejste s ředitelkou či ředitelem v takovém vztahu (rodina, přátelé), že by si to obhájil před ČŠI atp. Ale tak to prostě podle zákona je, tak abys nebyla nemile překvapená.

Strana
z7