Skutečné náklady na výbavičku a péči o miminko?
Ahoj holky, prosim o skusenosti kolko vas stala vybavicka a potom nasledne aj naklady na miminko. Uvedomujem si ze kazda to mate inak, niekto kupuje um niekto nie, niekto ma vacsi rozpocet niekto mensi.. ide mi hlavne o realne skusenosti. dakujem 🙂))
Velmi malo, ale castku nevim. Kocarek jsme meli vzdy bazarovy, postylku ted uz u poslednich dvou ani nevytahuju. Obleceni bazarove, to jsou fakt parkorunove polozky, protoze nabidka vyrazne prevysuje poptavku, navic kdyz latkujes, peres porad a neresim, jestli ma dite po-ne pokazde nove bodycko nebo stridam 3. U vsech deti jsme pouzivali latkove pleny, ale i nejake jednorazove na noc nebo kdyz nebyla energie. Mame zahradu, pestujeme zeleninu na prikrmy. Delam domaci presnidavky, vsechny deti jsou dlouho kojene. Nemam nesmysly jako vibracni lehatka, samohoupatka kocarku. Nekolikatisicova investice je autosedacka a pak to podle me zacne s nakupem bot.
Ale taky bydlime na vesnici, nevyhledavam batoleci krouzky apod., nejezdime na "komercni vylety".
@elu asi tak nenapadlo mě toto fakt řešit, ale spočítal jsem schválně kolik mě stálo um, protože všichni stoho dělali vědu. Jaké je to drahé atd
Snad mě tu nikdo neukamenuje, ale mě přijde dítě na rodičáku nejdražší... Právě tím že nemůžu pořádně vydělávat... Klesli jsme s rodinným rozpočtem o šestnáct tisíc každý měsíc a to je prostě dost znát... Takže si myslím, že i když budou děti větší s budeme platit za jejich zájmy, tak to bude finančně lepší než zeď na rodičáku
@levandulovy_caj tohle je urcite pravda, ale potreby mimina jsou tak nejak totozne a moc stat nemusi, zatimco pak u starsiho ditete uz strasne moc zalezi na zivotnim stylu rodiny, nebo jestli chodi dite na krouzek za tisicovku nebo dela sport na x tisic mesicne.
@levandulovy_caj zase ale tu "vybavu" vetsinou kupujes jeste pred odchodem na materskou a kdyz mas takovou tu ceskou klasiku 2 deti po 2 letech, jdes do prace, kdyz jim jsou 3 a 5 a ve skolce porad maji ty vydaje minimalni. Pokud nemas tech deti vic (vas pripad) nebo s vetsim odstupem.
Kočárek trojkombinace a postýlka, nějaký oblečky, monitor dechu atd, řekla bych kolem 25-30 tisíc. Měsíčně tak tři tisíce cca? Ale teda příkrmy kupuju ve sklenickach, snažím se “ty lepší” kolem padesáti korun třeba. Velký pleny máme jedny na měsíc, syn je přes den často holoprdelník🙂 a mliko máme nějaký na recept, takže levnější a třeba tak tři krabičky dokupujeme my za plnou cenu, jinak by to bylo víc. Plus jak roste tak se stane, že ještě jednou měsíčně dokupujeme oblečení, hodně beru v pepcu třeba, takový ty věci na doma, neco dostaneme od babiček a bundu a ty “lepší” věci do společnosti bereme už za několik stovek za kus.
@elu taky nemám vůbec tušení a snad ani vědět nechci 😀
@mercha záleží i hodně na tom zda budeš vařit či kupovat, zda budeš zeleninu kupovat nebo si pěstovat nebo třeba fasovat od babiček. Zda budou příkrmy v létě nebo v zimě, protože přes zimu člověk fakt moc nevypěstuje 😀 a zelenina je celkově dražší. A taky hodně zasáhnou do rozpočtu případné alergie. Malá měla ABMK a byla kojená, takže dietu jsem musela nasadit i já a to pak peníze lítaly, když místo klasického jogurtu za 7 korun kupuje člověk jogurt za 30, navíc pro 2 osoby a podobně ... Kamarádka teď říkala, že měli na miminko odloženo dokonce 100 tisíc a berou to jako normální počáteční částku 🙂 Já měla pro první hodně půjčených věcí, teď jsem toho na druhé musela dost koupit, protože půjčit už to znovu nešlo + se toho hodně muselo nakoupit starší, aby se to mohlo posunout pro mladší a takových 60 tisíc padlo určitě. Přesnou částku vědět ani nechci 🙈 A výbava je taky rozmanitá. Někdo si koupí kočár za 5 tisíc z bazaru, jiný kočár za 60 tisíc. Já mám třeba 20 tisíc jen v šátkách a nosítku (to je moje úchylka a velká láska❤️, nejspíš ještě i nějaký přibyde), ale kočár za 20 už mi přijde zbytečně drahý. 😁
@mercha vybavicka na jedno dítě cca 20tis. Nábytek koupeny v Ikee. Vše nový. Obleceni z netu od jedné maminky. Několik krabic. Nový vecicky jsme dostali. Ale já jsem celkove přípravy nějak neprozivala. Vše jsem začala resit až měsíc před porodem😀 Rikla jsem si, ze až bude po porodu teprv zjistím co je zbytnost a nezbytnost. A taky ze jo. Nelepší vymoženost - hnízdečko
@mercha co se týče autosedačky kočárku a postýlky plus výbavičky tak to nás vyšlo na cca 60 000
To záleží jaké má rodič nároky.Já třeba nepovažovala za důležité mít vše nový hlavně oblečení a i to se dá sehnat za dobrý peníz třeba v pepco nebo lidl.Kupovala jsem bazarovky třeba monitor dechu,jídelní židličku,sedátko do vany,kolotoč.Kočárek od kámošky za 10 tis.Když počítam sumu než se malá narodila bylo to asi tak 18 tis.A teď zase vše pomalu prodávam nebo daruju.Jsme na UM od porodnice a zase záleží na značce a co sedne.Každopádně platí čím starší děcko tim víc člověk pustí žilou😃
My jsme měli skoro všechno z bazaru nebo od někoho nebo máme něco po starším. Takže na druhé dítě prvotní výdaje 8 tisíc a na prvního syna cca 23 tisíc a průměrně 4-5 tisíc měsíčně. Teď se uvidí kolik budeme dávat.
Syn má 10 týdnů a stojí mě tak asi 700 měsíčně plinky, to je zatím vše. Ani můj starší syn, pět a půl, nestojí příliš. Určitě ne 3000.
Já nic nového nekupovala, vše z druhé ruky - kočár trojkombinace v perfektním stavu za 4,5 tis, vanička se stojanem 300,-, monitor dechu 300,-, váha na miminko (malej byl nedonošený, potřebovala jsem vědět kolik nakojime a kolik dokrmit), chůvičky proplatila pojišťovna(500), mě to stalo 250,-, oblečení v setech na první 3 měsíce asi 2000,-, fusak do kočárku 450,-, plenky z DM to teda zpočátku jen lítalo ( do 3 kg), pak jsme najeli na Dada. Mlíčko od 2 měsíce asi tak 6 krabic na měsíc, cca teda kolem 1000,- Kosmetika vydrží několik měsíců, je potřeba dost látkových plenek cca 15 ks a více. Tak velice nahrubo v základu asi 10 tis. Úplně to stačí, přijde mi zbytečně dávat za bodyčko 300,-, když to většinou poblinka😉
@klokanka31 3 tisíce?? Co v tom mas??
@veroniquecz Pleny,sunar a vlhčené ubrousky. Ale to bylo když malá papala jen sunar.
@veroniquecz může to být UM a plenky. Třeba u mě první syn byl od 6 týdnů na UM a sedl mu jen Nutrilon a Baštil dost, takže jen za mlíko jsem měsíčně dávala cca 1600,- , do toho jednorázové plenky a ubrousky cca 800-1200,- , Měsíčně nějaké ty kapky pro miminka Dcko a probiotika cca 500,- , to ti prostě naskočí jen to luskne 🤷🏻♀️
@tehulinka91 Já jen do těch plínek dávala měsíčně 1800...🙂
Strašně moc záleží, co chce člověk vše pořídit, co kupuje za výbavičku a také jak kvalitní věci...já celkovou sumu absolutně netuším, ale nepodědili jsme vůbec nic, vše kupovali nové...třeba na kočárku mi moc nezáleželo, jedinou podmínkou bylo, aby byl vysoký a do terénu, nicméně jsme koupili polskou značku a maximálně spokojenost, takže ten asi "jen" 14 tis, další velké položky jsou postýlka, autosedačka, nosítko/šátek atd (ale to můžete mít taky třeba postýlku za 1000 nebo za 10 tis, takže to se vážně nedá nějak objektivizovat), pak mi ale hodně záleželo na materiálu oblečení, dost toho měly merino atd, funkční zavinovačku, plenky jsme používali Eko naopak jsme celkem minimalisté v hračkách a kosmetice (kvalitní, ale v tomto pro nás méně je více), později barefoot boty a kvalitní jídlo, maso dětem kupuji jedině BIO...někdo třeba zase na tohle tolik nekouká, je to hodně o těch preferencích. Měli jsme štěstí v tom, že jsem nekoupila jedinou krabici UM ani u jedné, kojila jsem do tří let obě skoro. Teď čekáme třetí a tam už ty počáteční náklady budou téměř nula, protože mám po holkách dva kočárky, autosedačky všech velikostí, postýlku, přebalovací pult, ...jediné, co budu kupovat do počátku je zavinovačka, houpací lehátko, nějaká ta kosmetika a oblečení čili se vejdu do 10ti tisíc, což může říct každý, kdo třeba dědí věci od kamarádky atd...je to fakt tak individuální dotaz, že si myslím, že můžete mít odpovědi k počáteční výbavičce 5-100 tisíc, takže vám to neřekne nic no :/ To samé pak měsíční náklady, některé měsíce, když se kupují boty před sezónou nebo platí kroužky, bazény atd , šplhá se to u nás se dvěma dětmi k desítce (jídlo nepočítám, to vůbec netuším), ale když jsoou takové ty hluché měsíce, že se nemění boty/oblečení/sportovní potřeby, tak to třeba není ani tisícovka (v tu chvíli dávám stranou na ty horší měsíce :D)
@klokanka31 jasný, pokud je na um, tak to naskace. Ale plenky za 1800 to je darda.
@sarkoc napsala jsi to přesně 👍 jen bacha na zivotnost těch autosedaček.
@veroniquecz jo tak to musím nějak prozkoumat tu životnost teda, to jsem upřímně vůbec neřešila...říkám si nebouraná, znám historii od začátku, bez funkčních vad, těch pár nevypratelných flíčků přežijeme :D
Nás vše vyšlo na necelých 50K 🙈 ale je to komplet, včetně kočáru, autosedačky, nábytku (postýlka, komoda), lehátka, nosítka, monitoru dechu, vaničky a pár balíku plen. Neměla jsem po Bublis nic, takže opravdu kompletka
@sarkoc já to začala zkoumat teď i druhé. Jde hlavně o životnost plastů.
Ten základ tzn. 1. rok života byl někde kolem 80 tis Ale jsou v tom postupně 3 kočáry, opravdu bezpečná autosedačka, nábytek do pokojíčku, kvalitní fusak z berana. Jinak měsíčně 1200 plíny ( kupovali jsme Muumi) a A-derma kosmetika 500,-. Naštěstí jsem plně kojila. Ale mrňous spala jen v kočáru a to 2 hodiny dopo a klidně 4 odpo, takže jsem utratila malý jmění za audioknížky 😂 ale pak to začlo lítat bio kapsičky, plavání, a boty( slušná darda) apod.
@klokanka31 U těch taky záleží na značce a co dětem sedne ☺️

Já se to pokoušela spočítat a bez kočárku a autosedačky mi to vyšlo, včetně všech drobností, z druhé ruky nejlevněji cca na17t, vše nové levnější cca 38t a když si chceš a můžeš dopřát tak jasně 100t+ :D Ale něco z toho se určitě k tobě dostane od kamarádek a z rodiny zadarmo. Jo a je to odhad bez plínek a četně základu oblečení ve 3 velikostech. 🙂