Společný účet vs. každý svůj?
Zajímalo by mě, jak jinde řešíte rodinné finance.
S přítelem jsme 2,5 roku, máme 2-měsíčního syna. Já mám s malým trvalý pobyt u rodičů, ale bydlím s přítelem v jeho bytě, který jsme spolu zrekonstruovali. Oba dva jsme chodili do práce, vedení domácnosti a náklady s tím spojené jsme hradili napůl (přítel hypotéku + náklady na byt, já stejnou částkou dávala na jídlo). K tomu jsme si spořili společně"do hrnečku". Každý ale měl své peníze na svém účtu.
V současnosti jsem na MD, od listopadu budu mít těch 7.000. Právě řešíme, zda můj účet zrušit, moje finance a inkasa převést na jeho účet a zřídit ještě jednu platební kartu. Tím pádem by vše šlo přes jeho účet. Nebo to nechat, jak to je, dokud nebudeme svoji? Svatbu plánujeme cca za rok - 2, ž bude malej větší.
Budu ráda za inspiraci z vaší domácnosti.
Každý svůj. Bez vlastního účtu bych si připadala tak nějak nesamostatně. 🙂
My máme jeden společný účet a k němu dvě karty. Máme oba pěkný přehled o příjmech a výdajích.
@zuzineckah My máme u mBank, ta nabízí účet, který může mít dva majitele se stejnými právy. Jiná banka to pokud vím nenabízí. Nebo alespoň v době, kdy jsme ho zřizovali, nenabízela.
Jinak máme tedy ten společný účet už čtyři roky, takže to zase taková novinka není 😉
@zuzineckah Spořka má účet, kd jeden je majitel a druhý disponent. Práva mají oba stejná, jen disponent nesmí účet zrušit - to smí jen majitel. Ale jinak jsou práva stejná.
@nugetka20 Ale není to tak, že majitel může disponentovi jeho přístup k účtu zrušit? Proto jsme chtěli účet, kde budou majitele dva. No a to nabízela jen ta mBanka. Ne, že bych manželovi nevěřila, ale přece jen jsme ho zřizovali v době, kdy jsme ještě manželé nebyli a člověk nikdy neví, co se může stát. Pár příkladů mám i v okolí.
Jinak teda asi jsme vyjímka - ale mě chlap defakto jeho účet nabídnul. Rovnou řekl, že mi zřídí přístup a kartu, abych měla peníze k dispozici ..... Účet zrušit nemůže, protože je na něj psaná hypoška. Já to beru jako jasný krok v tom, že si navzájem věříme. Beztak budu brát "jeho "peníze, z těch svých bych už svojí pojistku, telefon atd. prostě neuplatila. Oba počítáme s tím, že dokud budu doma, tak nás, jako rodinu, prostě živí on.
Nebo je fakt svět tak mimo, že už v dnešní době neexistuje normální rodina, kde si lidi věřej?
Kazdy svuj ucet a spolecne penize, pokud se na jednom ucte nahromadi penize a na druhem naopak nejsou, tak se neco preposle, neresi se kdo co plati. Zaroven je urcita svoboda s nakladanim /treba ty darky/. Stejne spolu konzultujem kazdy nakup mimo spotrebniho zbozi, mi prijde normalni rict, hele chystam se koupit novej hrnec a vubec to neberu jako ze se dovoluju. Ale oba jsme sporivy, tam kde jeden neudrzi korunu chapu, ze ten druhy ma snahu to trochu oddelit a setrit.
Já taky nemyslela, že by účet rušil. Ale myslím, že může zrušit disponentovi přístup. To já z té trojky, co mi z rodičáku zbyla, poplatila vše a ještě mi zbylo na oblečení, kosmetiku a tak. Teď mám mateřskou, tak je to lepší 🙂 Asi máš drahé pojistky, nebo nevím. Mně se to i s telefonem vždy vlezlo do 1100 měsíčně.
@zdendula82 No, já teď dávala 6.000 na jídlo (chlap ve stejné výši platí byt). Pojistka + telefon + penzijko, to je tak 1300... což jsem najednou v mínusu. Takže při zachování stávajícího modelu, kdy já platím jídlo a on byt, tak mi prostě nic nezbude.
My máme každý svůj účet s tím, že u manželova účtu jsem disponent a on zná pin k mému účtu. Pracuje v Rakousku, jsem na MD a můj účet slouží jako ,,pokladnicka" jsou tam peníze, rezerva kdyby byly necekane vydaje
@nugetka20 to prave nejsou stejná práva🙂 takový účet má každá banka 🙂
@nugetka20 Manžel platí ze svého účtu hypotéku a zálohy. Vzhledem k tomu, že má vyšší příjem, tak mi nepřijde divné, že platí víc. Máme to domluvené tak, že po tom, co zaplatí tu hypo a zálohy, tak na společný účet posílá tolik, aby mu zbylo cca 5000 měsíčně. Z toho ještě platí benzín. A pak si to utrácí za co chce. Jako já. Prostě každý přispíváme maximum, aby nám ještě něco málo zbylo a nemuseli jsme se toho druhého doprošovat. Jasně, že věci do domácnosti řešíme společně, ale nevím, proč bych měla zdůvodňovat, že jsem si koupila tričko. Na to mám své peníze na svém účtu.
Mame uctu nekolik, ale penize jsou spolecne. Vydelava jenom manzel, ja jeste studuju. Z jednoho uctu nam chodi povinne platby, z jednoho uctu platime nakupy (k nemu mame dve karty) a pak mame sporici spolecny + sporici kazdy svuj - tam mame kazdy stejnou castku pro strycka prihodu. Kvuli penezum nikdy neprobehla zadna hadka, jsme oba financne gramotni a vime, co si muzeme dovolit. O vetsich vydajich se spolu domlouvame, mensi neresime a nakupujeme dle vlastniho uvazeni.
I když jsme spolu s mužem ještě chodili, nikdy jsme peníze nedělili na "moje" a "tvoje", vždycky byly "naše". Po škole jsme se k sobě nastěhovali a ještě víc jak rok jsem já, narozdíl od něj, žádný pořádný příjem neměla, takže mě defakto živil, ani tehdy jsem si nepřipadala, že si musím říkat o peníze, vždycky jsme spolu všechny nákupy probrali a bylo. V té době jsme měli každý svůj účet (protože můj byl zadarmo jakože studentský a měl spoustu výhod), ale na mým jsme šetřili na svatbu a vlastní bydlení a z jeho jsme platili víceméně všechno. Po svatbě jsme přesedlali na jeden účet, ale to nám narušila hypotéka, proto jsme založili ještě účet další spojený s hypotékou. Oba účty jsou vedené na manžela, protože první tak už byl a hypotékový musel být na toho, kdo je první uveden na hypotéce. K oběma účtům mám karty (k tomu hypotékovému mám dokonce kartu jen já). U nás doma je pohoda hlavně v tom, že muž nikdy ani náznakem neřekl, že nějaké peníze jsou přece jeho, protože je vydělal on a může si s nima teda dělat co chce. Máme teda ještě spořící účet, kam jednou za čas pošleme přebytky z obou účtů, aby se to maličko úročilo 😉 Každopádně, ať už máte jeden účet společný, nebo účtů třeba pět, podstatný je, jak se umíte domluvit o penězích a jak s nimi umíte jako pár hospodařit. To je ze všeho nejdůležitější 🙂 Jo a každý měsíc si oba necháme určitou sumu (třeba 1000 Kč) jen sami pro sebe... Takový trochu kapesný 😀
My máme účet každý svůj - ale peníze společné.
Dokud jsem vydělávala, tak manžel z účtu platil hypotéku a já poplatky (elektrika, plyn, internet, nájem)
Jídlo kupujeme nějak společně - něco já, něco on - nehlídáme co kdo platil.
Když jsem nastoupila na mateřskou, převedl si manžel některé poplatky na svůj účet.
Teď jsem už zase v práci, ale poplatky už zůstaly manželovi - já zase ze svého platím rodinné pojištění, školku...prostě to máme spočítané tak, aby se z každého účtu něco zaplatilo a zbylo tam.
Manžel např. častěji tankuje do auta, já zase více nakupuji jídlo.
Ale jak jsem psala-nehlídáme to. O svých penězích máme navzájem přehled, o větších výdajích se domlouváme.
Nechtěla bych mít jen jeden společný účet. Už jen kvůli tomu, že chci občas koupit dárek, nebo si prostě koupím něco, co stálo o fous víc, než jsem přiznala 😀
My máme účty každý sám vlastný a potom jeden spoločný, z ktorého platíme veci do domácnosti, jedlo, úklid atd. Vyhovuje nám to, ja napr kupujem hodne kozmetiky a nemusím mať výčitky, že nás o niečo oberám, lebo kupujem zo svojho kým ma to pustí :D Väčšie neočakávané výdavky riešime nárazovo na poly, prípadne on väčšiu časť, pretože zarába viac 🙂 každému to vyhovuje inak, je to o dohode, ale žeby som nemala vlastný účet si predstaviť neviem a nemá to nič s dôverou vo vzťahu, príde mi to tak proste logické
My mame kazdy svuj ucet + spolecnej ucet. Na nasich uctech si nechavame z vyplaty 5 tisic. Ty jsou pro nase potreby jako napr.cigarety, obleceni atd. Na spolecnem uctu mame zbytek penez a tam platime vsechno. Byt, jidlo, benzin, pojistky, kosmetiku, darky atd. Mame kazdy svoje auto a o to se teda starame co se tyce oprav sami. Meli jsme to tak pred svatbou a mame to stale tak. Upozornuji, ze nemame jeste zatim zadne dite. To samozrejme pak taky bude o necem jinem. Me by treba vadilo, kdyz bych mu mela koupit darek z nasich spolecnych penez. Darky jsou proste odemne, ja si na to setrim a ne abych mu kupovala darky z casti mych penez a z casti jeho penez. Nam to takhle vyhovuje. 🙂
@leymea Nedávno se mě ptala kamarádka jak to dělám, když manželovi chci něco koupit. Pravidelně si vybírám nějakou hotovost..pár tisícovek týdně - na kafe, na obědy, drobnosti, pro strýčka příhodu když někde neberou karty a z těch peněz si šetřím stranou, abych měla na dárky.
@uzivatelkalucie ja klidne platim i darky kartou. U darku nejde o cenu.
@kacca11 Když já ho chci překvapit a když zaplatím třeba v Sephoře tak mám po překvápku.
Do svatby jsme meli ucet kazdy svuj. Po svatbe jsme zalozili novy spolecny, kam oba posilame 80% platu a zbylych 20% si nechavame- kazdy na "sve veci" a kazdy si z teto casti platime sve auto a telefon. (Z tehle osobni casti ja platim napr. boty-mam na ne uchylku a nechci jimi zatezovat rodinny rozpocet) a super se to hodi na ty darky, takze s prekvapenimi neni problem 🙂 Ze spolecneho uctu platime najem, poplatky, nakupy, dovolene, restaurace atd. 🙂
@leymea presne stejne to mame my ;) Uplne 🙂
@kristynabayer jj uplne presny 😀
@nugetka20 jo, svět se trochu změnil...to vidím dnes a denně, jak se skoro každej druhej pár s dětmi rozvádí a neustojí kdejakou krizi 😔 ale o tom tu neni řeč...
já si myslím, že od tvého přítele je to docela super gesto, že ti nabídnul jeho účet a já bych ho s klidem využila, posílala bych tam rodičák, měla jeho kartu a o nic se nestarala...posílat rodičák si můžeš kdykoli změnit.... Ale nechala bych si přece jenom pořád svůj nějaký bezpoplatkový, který mě nebude nic stát a tam bych si ukládala nějakou sumu měsíčně na šetření, 500 nebo 1000kč to je úplně jedno, prostě místo kasičky doma, buď bez jeho vědomí nebo klidně bych to i příteli takhle navrhla, že by to byl takový šetřící účet...neni to o tom, nechávat si zadní vrátka nebo na svoje potřeby, ale třeba i o tom, že se něco nečekaného stane, vybouchne vám pračka, zruší auto, nehoda, kdy přítel nebude vydělávat nebo i do budoucna pro děti nebo na vysněnou dovolenou...pak můžeš ukázat, já jsem nám na to šetřila, tak si to prostě užijem 🙂
Diskuzi jsem nečetla, ale s manželem máme 1 společný účet od začátku co jsme spolu. A to i z toho důvodu, že jsme spolu začali žít, ještě v době kdy jsem studovala a žádný pravidelný příjem neměla. Teď máme společný účet, přístup a karty k němu máme oba a jsme spokojeni. 🙂
@nugetka20 jsme spolu s manželem dva roky, od července svoji, mimibko čekáme.
Společný účet máme od prvního roku našeho vztahu, kdy jsme oba věděli, že tohle je to pravé.
On do té doby účet neměl, takže se vše přihodilo na můj účet a jedeme z jednoho.
Bylo to z jeho hlavy, protože není doma, any mohl něco řešit a všechno zařizuji já
Je to pohodlné, ale o penězích má absolutní přehled a nic bych na tom neměnila.
s muzem uz jsme spolu sestym rokem a mame ucet kazdy svuj - ja ze sveho (mam RD s druhym ditetem) platim vse kolem bytu (je v mem osobnim vlastnictvi) plus nejake sporeni (duchodove, detem, urazove)-plus mi jeste tak dva tisice posila muz- z toho zbytku mam na darky, veci detem (bavi me nakupovat pro deti), muz ma svuj ucet a z toho mi dava na jidlo (nakupujeme spolu jednou tydne, tisicovku si davam bokem a setrim napr. na boty detem, darky, dovolenou atd.), plati nejake poplatky kolem sporeni, benzin, auto, skolku, jidlo ve skolce, a pak mame jeste takovy ucet, ´kam chodi penize z pronajmu jeho bytu-to je taky takovy sporici......nam to tak vyhovuje-me urcite, nemusim se zpovidat, co si kde koupim a on mi taky ne 🙂)))funguje nam to 🙂))
My s manzelem mame kazdy svuj ucet a pak mame ucet,z ktereho nam odchází splátky na hypoteku,je psany na manžela,ale ja k němu mam take přístup😊

Taky je dobre vědět, že společný účet, ke kterému by oba měli stejná práva, neexistuje. Nebo aspoň donedávna neexistoval. Vždycky je psaný na jednoho majitele a ten druhý je disponent. Což mu sice určitá práva dává, ale na rozdíl od majitele,který může tato jeho práva jedním podpisem omezit či úplně zrušit, může s účtem nakládat jen v omezeném rozsahu.
Jestli už nějaký bankovní dům přišel se společným účtem, hoďte mi prosím odkaz,až si rozšířim obzory🙂