Spoření pro dítě. Jaké vyjde nejlépe?

theuska29
23. led 2020

Hezký večer,
chtěla bych začít spořit pro dítě. Nemám s tím žádné zkušenosti, proto bych si ráda nechala poradit. Jaké spoření vyjde nejlépe?
Moc děkuji 😉

zuzkasim
23. led 2020

Stavební.

kometkak
23. led 2020

Spoření žádné nebo velmi krátkodobé.. max 5-6 let (stavebko, termínované vklady atd). Delší období spořit je vyhazování peněz do kanálu. lepší koupit nemovitost. Byt, domek, pozemek, kus pole nebo byť jen garáž.. Když to za 10,20 let prodá, bude to mít cenu podobnou čí vyšší než dnes. Odkládat třeba 1000 měsíčně 20 let je úplný nesmysl.

kaja2016
23. led 2020

@kometkak No to nemusi byt pravda. Trh se meni, muze prijit krize. Pole vlastnim, ceny sly rapidne horu poslednich 10 let a ted to stagnuje a prognoza rika, ze se to bude drzet, jak to je. Pokud byt, tak jedine v metropoli, kde i pri krizi zustavaji ceny stejne.
@theuska29 Leda stavebko, ale asi pred dvema lety snizili procenta i tam. Ale je tam ta statni podpora. Do niceho jineho ja osobne bych nesla. Potom mozna jeste stavebni parcela, byt - ale to uz jsou jine polozky - s tim, ze i kdyby sla cena dolu, porad je to investice, kterou potomek jednou muze vyuzit.

elizabeth66
23. led 2020

Řešila jsem s finanční poradkyní a doporučila stavební spoření.

klecanda
24. led 2020

Taky jsem řešila s poradkyní a doporučuje investice do drahých kovů. Případně nemovitosti.

llluckaaa
24. led 2020

@theuska29 Záleží, jako částku chceš spořit a na jak dlouho. Taky se přikláním ke stavebnímu spoření, kde kromě úroků z vkladů budu i státní příspěvek. Pokud chceš na kratší dobu než 6 let, tak leda ještě nějaký spořící účet, porovnání nabízených sazeb je třeba tady: https://www.finance.cz/520070-srovnani-sporicic...
Investice do nemovitostí nebo kovů je super, ale pro někoho, kdo má už teď dost peněz na jejich koupi a chce je někde zhodnotit. Jinak byt a dům mi zas tak skvělá investice nepřijdou, člověk se o ně musí starat a svoji hodnotu můžou v blízkých letech i dost ztratit. Navíc když se k tomu připočte daň při nákupu nemovitosti, roční daň z nemovitosti, případné další investice, zdanění přijmu z nájmů, štvaní se s nájemníkama... Já bych do toho nešla.

theuska29
autor
24. led 2020

Moc všem děkuji za rady 🙂 Cením si toho 🙂