Vážně se do životního standartu počítá i 14denní dovolená u moře?
Asi vlastně nepotřebuji zcela radu spíše možná jiný pohled na věc. A zda řešení, které navrhuje maminka děti je "reálné".
Začnu celým příběhem.
Od konce minulého roku se toho hodně událo a vše má vliv na právě zmíněné dovolené. Můj muž (1 dítě z předchozího vztahu) se rozhodl, že rozjede podnikání - plně byl a je v tomto ohledu mnou podporován. Jenže jsme z jistých peněz klesli na "nejisté". V listopadu jsme dali naše společné dítě do školy a já šla pracovat na 6h úvazek. On v lednu ukončil práci a začal podnikat. Peníze byly našetřené + moje výplata. Podnikání se hezky rozjíždí, finance začínají být stabilní, ale prvně chceme mít jistotu stability než začneme "rozhazovat". Proto jsme se rozhodli, že tento rok se dovolená v zahraničí nekoná. Moje dcera z prvního vztahu a naše společné (a dítě od mojí sestry) pojedou na dovolenou s babičkou do Čech + jen dcera se svým otcem. Ale žádná dovolená pro nás všechny (včetně dítěte od partnera). Tak jako jsem se já domluvila s otcem mě dcery, že přispějí jasným dílem na dovolenou těch dvou - na dceřin podíl(do teď jsme to neřešili, protože jsme brali k moři dítě oba), tak jsme přišli se stejnym návrhem i k ex od chlapa. Ta to ovšem odmítla. Chce zaplatit celou dovolenou i pro ni z našich peněz argumentuje "vaším dobrovolným rozhodnutím, jste snížili standart i tomuto dítěti, což je nepřípustné a je nutné tento standart udržet" - alimenty platíme stále ve stejné výši, čas s dítětem je taky stejný. Kromě dovolené se nic nezměnilo. Ani naše sólo dovolená se nekoná, prostě nic. A můj dotaz je, vážně se do životního standartu počítá i 14 denní dovolená u moře?
Ne, nepočítá, pokud s ni chce jet k mori, at si to zaplatí celé. Upřímně, ja bych neplatila ani tvemu ex cast za dite a ani bych nikdy neocekavala, ze on bude neco na dovolenou platit me / tobě.
A 14 dnu beru vůbec jako nadstandard, snad krom dovolené nekam do kempu s astmatikem, tam je jasny, ze se upřednostňuje delka nad pohodlim.
@j.a.n.i máme v rozsudku s ex, že si toto máme hradit (přispívat) neřešili jsme to do doby dokud jsme jezdili na dovolené oba.
Trochu jsem se v tom ztratila, každopádně naše nastavení je takové, že tábory dětem platíme společně (jezdí na jeden tradiční, třítýdenní), dovolené si platí každý sám. Takže já byla loni u moře s dětmi, které o to měly zájem (mám děti větší a nejstarší moře nechtělo), platila jsem vše sama. Vzala je na hory, platila vše sama. Letos vzal na hory jedno dítě exmanžel, platil to vše též sám. Partner platí svým dětem, co chce on, od exmanželky na to taky nic nežádá. Exmanžel děti loni nevzal nikam. Pokud však jedou se školou, platíme to napůl. Pokud dítě někam bere některá babička, je to věc babičky. Vy máte ještě společné dítě, je to složitější, chápu.
Trochu jsem se v tom ztratila, každopádně naše nastavení je takové, že tábory dětem platíme společně (jezdí na jeden tradiční, třítýdenní), dovolené si platí každý sám. Takže já byla loni u moře s dětmi, které o to měly zájem (mám děti větší a nejstarší moře nechtělo), platila jsem vše sama. Vzala je na hory, platila vše sama. Letos vzal na hory jedno dítě exmanžel, platil to vše též sám. Partner platí svým dětem, co chce on, od exmanželky na to taky nic nežádá. Exmanžel děti loni nevzal nikam. Pokud však jedou se školou, platíme to napůl. Pokud dítě někam bere některá babička, je to věc babičky. Vy máte ještě společné dítě, je to složitější, chápu.
@zuzkasim s mým ex máme v rozsudku, že se vším jdeme 50/50 to že to v drobnostech nedodržujeme je věc druhá. S dcerou jezdil vždy na dovolenou na Slovensko do hor. Tento rok, protože nejedeme my k moři se rozhodl, že ji k moři vezme on, i když to sám nemá rád. Moje nabídka, že zaplatím půlku nákladů na dceru byla odmítnuta, jen mě poprosil až zabalím věci k vodě (lehátko, kruh,....)
To je na hlavu. Nase ex je taky radna krkna, ale abychom ji platili dovolenou, protoze my samy si ji nemuzeme dovolit, tomu bych se asi od srdce zasmala. Jsem rada kdyz deti s mym byvalym nekam jedou, ale rozhodne necitim povinnost se na traveni jejich spolecneho casu nijak financne podilet - stejne tak obracene. Platime napul jen ty akce a vylety na kterych neni ani jeden z nas. Dovolena snad neni nici povinnost a i me prekvapuje ten Vas rozsudek. Dala bych kapesne diteti na prilepsenou a nazdar.
Povinnost to není a ono s tím nic udělat nemůže, ani soud ji v tomto nevyhoví, pojedete vy i s tím to dítkem někam během prázdnin? Po ČR, chata, pod stan, není nutné moře, spousta dětí, ale i dospělých u moře v životě nebyla .... určitě se tímto nenechte rozhodit a stůjte si za svým, dají se dělat i low cost dovči, to, že nepojede s vámi k moři přece neznamená, že nemůžete hezky strávit část prázdnin ;)
@zuzkasim s mým ex máme v rozsudku, že se vším jdeme 50/50 to že to v drobnostech nedodržujeme je věc druhá. S dcerou jezdil vždy na dovolenou na Slovensko do hor. Tento rok, protože nejedeme my k moři se rozhodl, že ji k moři vezme on, i když to sám nemá rád. Moje nabídka, že zaplatím půlku nákladů na dceru byla odmítnuta, jen mě poprosil až zabalím věci k vodě (lehátko, kruh,....)
@anonym_autor Tak to si svého ex važ🙂 Vše napůl jsou potřeby dítěte. Každý rok moře potřeba není.
Dovolenou s dítětem si hradí ten rodič ( ta rodina), který s ním jede. A on rozhoduje kam. Mame slepovanou rodinu a žádným dětem se na toto nepřispívá, natož ex.
Povinnost to není a ono s tím nic udělat nemůže, ani soud ji v tomto nevyhoví, pojedete vy i s tím to dítkem někam během prázdnin? Po ČR, chata, pod stan, není nutné moře, spousta dětí, ale i dospělých u moře v životě nebyla .... určitě se tímto nenechte rozhodit a stůjte si za svým, dají se dělat i low cost dovči, to, že nepojede s vámi k moři přece neznamená, že nemůžete hezky strávit část prázdnin ;)
@moudivlacek
Pokud nepřijde do léta žádný velký nečekaný finanční výdej tak chceme do Polska s karavanem. Pokud by finanční výdej nastal tak aspoň nějaké výlety - zoo, koupaliště, přehrady....
@anonym_autor Tak to si svého ex važ🙂 Vše napůl jsou potřeby dítěte. Každý rok moře potřeba není.
@zuzkasim jojo, jako partner stál za prd, ale jako rodič je milionový a musím říct, že se vždy na všem shodneme a za 4 roky nebyl problém s ničím.
Nějak se mi nezdá, že máte v rozsudku, že si máte platit dovolený. Ne, neplatila bych za dovolenou s mojí dcerou svému ex. Stejně tak mě v životě nenapadlo, chtít od svého ex peníze navíc pro dceru na naši dovolenou. Dovolená není žádný standart ani povinnost. A známa teď řešila při rozvodu školní výlet do zahraničí, kdy jeden z rodičů to zamítl, že na to opravdu nemá finance a druhý to i přes to škole odsouhlasil a ty peníze po druhém rodiči žádal, protože mají v rozsudku povinnost platit velké výdaje společně. Došlo to až k soudu a soud to zamítl, že to není povinný výdaj a druhý rodič opravdu není povinen zaplatit půlku za školní výlet do zahraničí, když s tím nesouhlasil. Takže podle mě to máte dost zmatený oba dva. Za dovolenou bych nikomu nic neplatila. 😉
Jasně, že ne. Ex bych řekla, že to klíďo píďo může dát k soudu, ať se pobaví i soudce.
Nějak se mi nezdá, že máte v rozsudku, že si máte platit dovolený. Ne, neplatila bych za dovolenou s mojí dcerou svému ex. Stejně tak mě v životě nenapadlo, chtít od svého ex peníze navíc pro dceru na naši dovolenou. Dovolená není žádný standart ani povinnost. A známa teď řešila při rozvodu školní výlet do zahraničí, kdy jeden z rodičů to zamítl, že na to opravdu nemá finance a druhý to i přes to škole odsouhlasil a ty peníze po druhém rodiči žádal, protože mají v rozsudku povinnost platit velké výdaje společně. Došlo to až k soudu a soud to zamítl, že to není povinný výdaj a druhý rodič opravdu není povinen zaplatit půlku za školní výlet do zahraničí, když s tím nesouhlasil. Takže podle mě to máte dost zmatený oba dva. Za dovolenou bych nikomu nic neplatila. 😉
@cherie24 no vím že jdeme na půl, nikdy jsem se detailně nepidila po tom co vše tam je a není zahrnuto. V tomto případě, kdy chtěl je klasický na SK a vlivem našich okolností se rozhodl že dceru k moři vezme, tak jsem přišla s touto nabídkou.
Standart to fakt není 🤣 ex je dobře vychcaná... my letos rekonstuujeme, na dovolenou nejedeme, deti jsou s tím v míru, dáme nějaké výlety... Ať si trhne, vůbec to neřeš...

Ne, nepočítá, pokud s ni chce jet k mori, at si to zaplatí celé. Upřímně, ja bych neplatila ani tvemu ex cast za dite a ani bych nikdy neocekavala, ze on bude neco na dovolenou platit me / tobě.
A 14 dnu beru vůbec jako nadstandard, snad krom dovolené nekam do kempu s astmatikem, tam je jasny, ze se upřednostňuje delka nad pohodlim.