icon

Vycházíte finančně?

stekkna
15. únor 2017

Holky s jakou částkou musíte vystačit na celý měsíc, když od příjmů odečtete veškeré výdaje? A stačí Vám to?

marion2017
24. únor 2017

@drzticka81 to je skoda, jestli nejste. Pokud jsi bydlela u rodicu, tak hezke, ale ja s nadimi nevyjdu, ale i kdyby ano, tsk mam rada sve soukromi a prostor. Dale, nasi bydlu 300 km od Prahy, tzn. dost daleko na dojizdeni do prace ci na studia. Detem chci pomoci, ale nechtels bych, aby s nami bxdleli v 26, to uz mi prijde moc na to, aby byli samostatni, proto jim pomuzem s hypo nebo nejskou dobu mohou bydlet v jednom z nasich, ale nebude to samozrejmost, aby se naucili setrit.

marion2017
24. únor 2017

@drzticka81 PS: do konce roku 2016 na hypo dosahl temer kazdy a zalezi ns tom, kolik chcete, kolik mate apod. Zkus si zadat do kalkulacky na netu nebo si zajit do banky, kde ti to propoctou. My jsme si brali 3.4 a u prvni hypo, kdyz jdem byla sama, tak jsem si brala 1,5 na byt za 2,2 mil..

marion2017
24. únor 2017

@blahova_andrea andrejko, platili jsme 10 najem a hypo pak mela byt 16. Ja to pocitala takto: 10 najem +dopocet 6 k hypo + 5 poplstky=21. Ja tehdy vydelavala 17,nynejsi manzel 29=46,takze jsme setrili vic nez 21, sportovali, cestovali a studovali a zaplatili svatbu.Ale hypo jsem si brala predtim sama a napr. jsem mela 4 mesice dve prsce takto: 8:30-17:00, druha 18:00-7:00 rano, coz byl masakr a nedalo se to. Pak jsem jen treba 4xtydne doucovala k praci nebo o vikenfech delala hostesku. Kdybych byla sama, chtela jsem jeden pokoj pronajmout za cca 5 tis a bylo by to fajn.

blahova_andrea
24. únor 2017

tak my budeme do smrti splácet hypo na dům, takže těžko dětem ještě něco našetříme do začátků nebo pořídíme další nemovitosti pro ně. budou se muset nějak protlouct. samozřejmě je nevyhodím jen tak z domu, budu se jim snažit pomoct vystudovat apod. ale u nás ani u přítele v rodině se nenosí dárky ve stylu auta, chaty či bytu. dům stavíme jeden a přítel má děti 4, tak asi tak

blahova_andrea
24. únor 2017

@marion2017 my loni na hypo dosáhli s odřenýma ušima, letos už bychom měli smůlu. díky bohu, že jsme to stihli!

blahova_andrea
24. únor 2017

@marion2017 to sou ale casy jen na prejezdy.kdy jsi jako spala?

marion2017
24. únor 2017

@blahova_andrea byly to 4 dny v týdnu a nedalo se to, spala jsem víkendy a z práce do práce, tam jsem se sprcha a převlékl a 😥

marion2017
24. únor 2017

@blahova_andrea jj, důvodu je více a jedním z nich, ze lidi šli nadoraz a pak neměli na splátky v případě výpadku či zdražení úvěru a při neustálém zdražování.

ilonne
24. únor 2017

Tak ja říkám na rovinu, ze dětem byt ani dům pořizovat nehodláme. Mame vlastní hypotéku na byt, který budeme splácet do 65ti. Ano, dětem pomůžeme, ale také musíme vidět jejich snahu a ne ze jim vše předána na zlatém podnose. Ja vím, je to blbé, ale život není fér a nemůžou čekat, ze do důchodu budeme splácet byt a pak vše (finančně) podridime jim. Na rovinu říkám - máme jedno auto, hodily by se dvě a k tomu momentálně směřujeme. Jezdíme lyžovat a v létě buď k moři nebo na podzim do termalu do Maďarska. A k tomu po CR, po příbuzných a známých. Jezdíme do aqauparku, dceru (5let) dáváme do lyžařských skolicek, platíme sportovní gymnastiku a ZUS tanečky. Syna chceme dát na hokej a florbal. Do budoucna chceme dětem zajistit co nejlepší vzdělání a studium jazyků. Ale pozor něco za něco - musí se snažit i sami a k tomu je vedeme od mala. Ano, jsme drsní rodiče, ale život se s nimi mazlit nebude. A my v důchodu na úkor děti doma sedět nehodláme. Chceme si ho užít. @drzticka81

eviknufik
24. únor 2017

@blahova_andrea TOS mne moc nepotěšila, do se práce se vrátit nemůžu, bo generální ředitel je psychopat, nějaké překlady jednoduché bych dala a co je rukodělné? Jako vyšívání pletení, to ne ale jiné věci by mi šly, opravit namontovat aj

mondulka21
25. únor 2017

@ilonne u nas je to to same.
ja musela od 15 vymetat kde jake brigady abych mela na zakladni potreby pro pubertaka ( mobil, lepsi obleceni nez co by mi mohla mama z invalidniho duchodu koupit v sekaci, nejake to kino, darky pro mamku, skolni vylety,...) tesne po 18tinach mi mamka umrela a musela jsem se nejak protlouct sama( dostudovat, vydelat si na najem, skolne..). Zvladla jsem to mozna me to uchranilo od spousty prusvihu co pak kamaradky delali, kdyz ja jsem mela jine starosti.
My s manzelem jsme od rodicu taky nic nedostali ale hlavne tchyne ma predstavu ze se topime v penezich a neustale si od nas na neco pujcujou - musim zatukat, zatim nam vzdy vse splatili 🙂 . Nebudu rikat ze jsme si nikdy nevzali uver ( vzali a ne jednou i kdyz jsme tu vec mohli koupit v hotovosti, ale vzdy slo o bezurocnou pujcku s tim ze penize na doplaceni jsme na to meli dane bokem - tak proc to nevyuzit). No a samozrejme mame hypoteku.
Detem chceme neco do zacatku nasetrit, aby meli snadnejsi start do zivota nez jsme meli my, ale zas jim nechcem dat vse na zlatem podnose. Budou se holt muset taky snazit, navic by si toho pak ani tolik nevazili( to vidim u svagrovy-ji rodice byt dali a to se k nim chova fakt hrozne a furt si stezuje jak nemaji penize, pritom maji stejne prijmy jako my, akorat nemusi platit hypoteku). A mamahotel u nas taky mit nebudou. Dokud budou studovat zaplatim jim skolu, pomucky, pripadne kolej + neco na jidlo, ale na zbytek si budou muset vydelat. A az dostudujou dame jim penize co jsme jim nasetrili a trada do sveta 🙂.

mondulka21
25. únor 2017

A co se pojistek tyce, tak my mame na blbost (platim 370 rocne) - z te uz jsem za 13 let 3krat cerpala a vzdy bez problemu( vzdy slo o vytopene sousedy - jednou pracka, dvakrat problem ve stoupackach kdy prasklo tesneni).pak mame pojistenej byt (co vim od znamich tak jim taky bezproblemu plnili kdyz jim prasklo akvarko a meli znicene parkety, koberec, ...). A u hypoteky mame dlouhodobou nemoc a hlavne umrti ( to platime 340 mesicne). Mohli jsme dat i ztratu zamestnani, ale to mi prislo uz neekonomicke.

medulinek
25. únor 2017

@blahova_andrea mame to to same,jypo na 30 let v castce 20tisic,pro deti mame jen stavebni sporeni. Pokud by studovaly (holky), nehnala bych je z domu, ale asi bych chtela,aby mely i nekakou brigadu pri studiu,aby si na zivot trochu prispely,mely praxi a tak. Ono to,ze dostanou auto barak a vkladni knizku mi prijde dost kontraproduktivni

ilonne
25. únor 2017

@mondulka21 Nám rodiče finančně pomohli, ale ne jen tak - vidí, ze se umíme postarat sami, ale třeba na první RD to bylo krušné, tak nám pomohli. To stejně když jsme rekonstruovali byt. Ale nedostali jsme nic na zlatém podnose nebo na úkor jejich života.

marketa11112
25. únor 2017

tak my tedbudeme mit mensi hypo na 10 let abudeme s esnazit zaplatiti co nejdříve...nebudu lhat, ze nam rodice nepomohli, pomohli.. a bylo to super... ale zas e en tolik, abychom nemuseli setrit a starat se sami.....na dovolene jsme ještě enbyli a to s manželem budeme letos 11 let.. proc? vse strkáme do baraku, mame dvouletého syna ated jsme tehotna.. takze opet s enikam nejede... chceme dodělat důma zahradu .. davame tomu max 3-4 roky. pak uz s detma na dovcu pojedeme.. do te doby budou mit vse na zahrade. od piskoviste, po bazenek.. loni jsme byli 2 x na vylete a syna to spis otravovalo.. tak letos zkusime zas, uz bude trosku vetsi...
jinak pojistky mame.. na dům, k tomu je i na blbost, pak zivotku, kde jsme pojisteni zatím my tri.. tedy manzel, syn i ja.. je v tom i úrazovka. synek ma sporenia v tom je i pojistka navíc..pro mimino v brisku založíme pak to same....
kazdopadne nemam zatím potrebu sporit na dlouha leta.. co bude za 20 let nikdo nevi.. budou ty peníze mit nejakou hodnotu? takze ted sporim max na tech 5-6 let.. aby bylo na auto, opravy domu a pod...beru to navíc z pohledu toho, ze jsme na rodicaku.. az budu chodit do práce , bude to jiné.. ale zase deti vetsi , s vetsima potrebama.... tak uvidíme.... do zacatku bych jim rada něco dala, ale co a kolik to bude ted opravdu nevim a neresim....kazdopadne pomoc s cimkoli ode mne budou mit kdykoli.. vždy se budou moci vrátit domu, vždy se za ne postavim, vždy jim pomohu v obtizne situaci, vždy tady budu pro ne...

drzticka81
25. únor 2017

@ilonne proc drsni? kdybych mela celozivotni hypoteku, tak bych detem asi taky tezko neco nasetrila 🙂))) ale jelikoz ja jsem bez hypoteky, chci to proste predat dal.......
no duchod je story sama o sobe, dle tabulek mam jit do duchodu kolem 67 let 🙂)) myslis si, ze v te dobe si budu chtit neceho uzivat? moje mamka ma 67 (ale ta je na duchodu uz tak 7 let)- a vidim, jak uz ji zacinaji zdravotni problemy s chuzi (a to je jinak cupr zenska) - jako clovek starne a fyzicky uz nebude moc stacit -jsem si to uvedomila, kdyz jsem mamku vzala pred cca 6 lety do Parize a jak uz proste nemohla vylezt na Eiffelovku.....
A jinak k vychove deti-taky jim hodlam zajistit volnocasovou aktitivitu, vzdelani, ale pekne si pujdou privydelavat na brigadky -jako drahe dary typu PC, nejnovejsi model telefonu -na ten si budou muset privydelat pulkou 🙂)) ano, nasetrim jim nejakou castku do zacatku, ale tu bud pouziji na VS studium nebo na neco do zacatku bydleni, no a kdyz budu mit ja nebo muz nemovitost (proste zdedi majetek svych rodicu)-tak to mam prodat? ne, podrzime byty detem-budou se pak hodit, coz mi prijde rozumne 🙂)) ale jelikoz budeme mit tri deti, musi dostat kazde, kdyz uz 🙂)) ja ty byty beru jako rodinne dedictvi, jako kdysi puda a budu to predavat svym potomkum dal 🙂))

drzticka81
25. únor 2017

Tady pusobim jako rozmazlene dite svych rodicu, co to ma na zlatem podnose 🙂)) Ale jako ja jsem hodne dite svych rodicu -se mnou v zivote nikdy zadne problemy nemeli -studovala jsem, studiu jsem se venovala, stejne tak konickum, v zivote jsem nebyla za skolou, patrila jsem k premiantum tridy, nikdy jsem nekourila, do 25 let jsem nepila alkohol, odmaturovala jsem velmi uspesne, dostala se na VS a sla jsem radeji studovat do vedlejsiho mesta, kam jsem dojizdela, aby to pro rodice nebylo drahe, kapesne jsem nedostavala nikdy 🙂)) PC jsme s brachou dostali az tesne pred statnicemi, abychom mohli napsat magisterku 🙂)) chodila jsem na brigady z cehoz jsem si kupovala veci nebo jela poznavat svet, studovala jsem radne, nikdy jsem neopakovala rocnik, mela jsem studium na 4 roky, ale protahla jsem si statnice na leden, v tu dobu jsem uz zacala pracovat, abych me nezivili rodice, ucila se po odpolednech a vecerech, na statnice jsem si nevzala zadne volno-jen ty dva dny a mezi tim do prace 🙂)) a hnedka potom jsem pokracovala v praci -s rodici mam krasny vztah, mam je rada, zijeme ve stejnem meste, vzdycky jsem s nimi travila cas, ted jsem na RD a s detmi tam chodim skoro kazdy den,aby si sva vnoucata uzili co nejvice a samozrejme se o ne postaram, taktez se chova muj muz-vlastne to mame uplne stejne-myslim, ze nasi rodice mohou byt radi, ze nas tak vychovali a je pro ne radosti nam pomoci-samozrejme ze toho nezneuzivame............

78marcela
25. únor 2017

Tak u nas se nic moc od rodicu nedostalo, nepocitam-li v 18 vyplacenou celoživotní pojistku ve vysi necelych 11tisic od mamky. Pak mi otec dal pri stehovani do prvniho bytu 9tis na pracku. Takze v souhrnu pd obou rodicu 20tisic, coz je skoro nic. Vim, ze mamka nemela (nasi jsou rozvedeni), neměla ani na to, aby me podporovala ve studiu, vysokou jsem si dodelavala sama pri.praci..
Absolutne nic jim nezazlivam, naopak, jsem rada, protože myslim, ze i toto me formovalo, naucilo me to se snazit vic nez ostatni a to beru jako obrovskou devizu do zivota.
Ja svym detem taky nebudu moct nic poridit, budu na ne sama. Pořídila jsem jim sourozence, to jim musi stacit☺ jo, chtela bych je vzit jednou za par let k mori, az budou vetsi, a pokud budu moct, rada bych je podporovala ve studiu na vysoke..a kdyz nebudu moct, tak se holt budou muset postarat samy.

garlic
25. únor 2017

@drzticka81 ale takhle to přece má většina z nás ... že studuje, nechodí za školu, neopíjí se. Já jsem k tomu, co píšeš ty ještě od 15 hodila na brigádu (občas to byl i půlúvazek) a VŠ jsem si dělala při práci (takže to moje rodiče nestálo ani korunu). 👍 Od 20 živila sama a naopak - když rodiče kupovali byt do OV za směšnou částku, tak jsem jim na to musela dát, protože neměli. 😅

Já jsem nahoře psala, že mi vadí, že si někdo jako svoji zásluhu připisuje "pohyb ceny nemovitostí směrem nahoru" - ne to že něco dostane, to jsou podle mě dvě různý věci. 🙂 Ale přijde mi pod tvou úroveň tady psát, že jsi se rodičům za ten byt odvděčila tím, že jsi nepila, věnovala se kroužkům a teď je chodíš s dětmi navštěvovat .... To mi přijde až směšný a věřím, že to spoustu lidí může naštvat.

ilonne
25. únor 2017

@mondulka21 A tak to hodláme dělat i my. Budeme investovat do vzdělání děti, ale zároveň je vést k tomu, ze jim nespadne nic do klína samo.

drzticka81
25. únor 2017

@garlic ja nerikam, ze jsem se jim tim za to odvdecila 🙂)) ja jen pisi, ze kdyz u svych deti uvidim tadyto chovani a budu mit na to jim nejak pomoci, proc bych tak to tak neudelala-nekdo tady napsal, ze kdyz to dostanes na zlatem podnose, ze si toho nevazis dostatecne -ja si toho, co rodice pro me udelali vazim dostatecne a uvedomuju si, ze mam stesti..........
Taky jsem chodila od stredni skoly na brigady, neboj 🙂)) ale vysku mi zaplatili rodice, proc ne? kdyz mi tu nabidku dali? ale na druhou stranu jsem toho nezneuzivala - promin, ale ja znam dost lidi, kteri celou stredni skolu bulali, chlastali, kourili (kde asi na to brali penize? ja si nemohla dovolit chodit po hospodach, kavarnach, na VS jsme si treba se spoluzackami udelaly den volna a sly do cajovny, tam jsme sedely na jednom caji cely den 🙂)))myslim tim caj pro vsechny tri-taky nebyly nejbohatsi 🙂)) Vysku delali treba na trikrat -a studovali celych 9 let 🙂)) ty neznas zadne takove pripady? nechodili na prednasky, do skoly nejezdili a rodice jim to celou tu dobu hradili 🙂)))
A jinak, co tady ctu za story.........nevim, nemyslim, ze to tak mela vetsina techto lidi.......to by pak nemeli takove osudy, jake maji.........dost jich tu ma problematicke vztahy v rodine.............

tulena
Autor odpověď smazal
garlic
25. únor 2017

@drzticka81 z logiky věci znám spíš spoustu lidí, co studovali při práci. 😉

tulena
Autor odpověď smazal
tulena
Autor odpověď smazal
garlic
25. únor 2017

@tulena popisuju svojí zkušenost, asi jako všichni tady. Záleží i na oboru. A jak jsem napsala, studovala jsem při práci, ne že jsem při studiu měla práci.

garlic
25. únor 2017

Holky, taková otázka mimo, kolik lidí si podle vás přečte tuto diskusi?

5-10 tisíc? Nebo co myslíte vy?

tulena
Autor odpověď smazal
drzticka81
25. únor 2017

@garlic chapu a bacha, ja si lidi, co studovali pri zamestnani vazim!!!!! je to mnohem narocnejsi -taky jsem pak jeste dodelavala dalkove dva roky anglictinu pri zamestnani, muj bracha tri roky......moje mamka taky vystudovala VS pri zamestnani, muzuv otec, kamoska, kamos -ale u nekterych to byla treba osobni volba-taky meli sanci jit hnedka po stredni skole na denni(kamoska), ale ta jela radeji do Australie, pak kdyz se vratila zpet, tak ji trapilo, ze nema VS, dodelala si to na RD -prvni rok studia se ji narodil prvni syn, druhy rok na konci druhy syn, treti rok nastetsi uz nikdo-to uz mela bakarky 🙂)) A je borka, ze to dala!!! ale zase treba ten kamos studoval, mel uz pred statnicemi a pohadal se o magisterce s vedoucim sve diplomky a studia ikoncil -to mi prijde proste zbytecne mrhani a skoda - pak si dodelaval pri rodine a zamestnani a mel to samozrejme horsi a platil si za to 🙂))) tim chci rict, ze spousta lidi tu moznost od rodicu ma, ale treba ji nevyuzije a prijdou na to az pozdeji, ale o to to maji horsi bohuzel..........
ale kazdopadne si lidi, kteri si na to vydelavali sami, vazim !!!!!!!!

tulena
Autor odpověď smazal
Strana