Vycházíte finančně?
Holky s jakou částkou musíte vystačit na celý měsíc, když od příjmů odečtete veškeré výdaje? A stačí Vám to?
@hojda zajimavy clanek a souhlasim s nim. Obcas kdyz tu ctu nektere dotazy na hypoteku az na dřeň a jsou pro ni rozhodnuti, prestoze jim to vsichni vymlouvaji..tak se nedivim tem milionum exekucim.
Mne bude hypoteka delat cca 20% prijmu, po navratu do prace. A samozrejme je nutné mit proste rezervu.
Jinak teda nevim, nezaplatit najem a nezaplatit hypoteku je pro me srovnatelne trauma. V obou pripadech me ceka vystehovani..ale v pripade banky a pojisteni se da s bankou domluvit.
@hojda no 30% to asi fakt moc lidí nezvládá, tipuju, že většina se točí spíš kolem těch 50%
souhlasím i s tím, že záleží, kde se žije. nám se třeba hypo taky vyplatí víc než nájem a asi to bude většinový případ. ale věřím, že jsou i místa, jak tu bylo psáno, kde se hypo nevyplatí a je lepší nájem + spoření
@medulinek 3,5 za 3+1 v praze? fakt? to stojí v brně stejně a platy bohužel teda jsou dost jinde 😅
@78marcela marci, máme to nastavené stejně 😉
@78marcela Vím,že to máš celé dobře promyšlené a jsi člověk, který stojí nohama na zemi, takže u tebe strach nemám a moc ti fandím!
Vystěhování ano, to je stejné, ale při vystěhování nájmu nepřijde o tu svou nemovitost, do které jsi vrazila x tisíc a dluh nebude tak velký.
Jinak já taky souhlasím se zrušením 100% hypoték, protože mi přijde blbost, že lidi, kteří doposud neuměli našetřit ani korunu, pak jako mávnutím kouzelným proutkem budou x-let umět ušetřit na hypotéku. Prostě nějaké finanční jistota mi přijde jako samozřejmost, pokud uvažuji o tak velkém závazku do budoucna. A pokud si to někdo není schopen uvědomit sám, tak je dobře, že už teď hypotéku nedostane a ušetří si možné finanční problémy.
@blahova_andrea Teď už spíš 3,8 mil za ten 3+1 a bude to panel na sídlišti., takže nejlevnější varianta bydlení v Praze.
@hojda obě moje sestry loni kupovaly 3+1 v paneláku v brně, takže mám trošku pojem...je to děs. my budeme muset dojíždět, ale budeme mít za stejné peníze domeček. na hypo jedeme všechny tři 😅
Jinak pronájem slušného 3 pokojového bytu + poplatky, by nás stalo víc, než platíme za hypotéku + energie na novostavbu RD u Brna 😀. Manžel, ale nemá práci ve městě, nýbrž ve vedlejší vesnici. Takže náklady na dopravu, jsou pro nás taky lepší, než při bydlení ve městě...
@blahova_andrea Koukám na to Brno a dá se sehnat nejlevnější 3+1OV za 2,6 - 2,7 (asi špatná lokalita a nevím, co ještě). V Praze ty nejlevnější 3,6. Za poslední rok to vylezlo neuvěřitelně.
@78marcela JJ, taky myslím, že je to srovnatelné trauma. Ale když jsem v situaci, že mám nájem proti hypotéce poloviční, tak mi to prostě s tím nájmem hrozí mnohem méně.
Řekla bych, že nájem vs. hypotéka je prostě vždy individuální rozhodnutí, které ovlivňuje velké množství faktorů a nedá se zevšeobecňovat, co je správné/lepší. Jasně, kdybych nebydlela ve městě s tak drahými byty, tak si taky užívám to bydlení "ve svém" s hypotékou, ale bohužel.
@hojda diky😀
Ono se taky v pripade potreby, kdyz vim, ze je problem se splacenim, a rezerva dochazi, tak si najit nejaky maly bytecek, levny, nekde na vesnici, k pronajmu a treba svuj byt pronajmout a z toho hradit hypoteku..tak aby o to clovek neprisel.
Jenze spousta lidi proste pri problemech zavira oci a nechava je byt v domneni, ze se to nějak samo vyresi.
A souhlas se zrusenim stoprocentni hypoteky presne z duvodu ktere uvadis.
Tak u nas nastesti zabira hypoteka spolu s energiemi 30% prijmu. Kdyz jsme sli do hypoteky, tak jsme hledali barak v takove cene, abychom mohli hypoteku zaplatit i tehdy, kdybych po skonceni rodicaku nemohla najit praci ( stale smlouvu mam, ale dojizdeni by mi zabralo spoustu casu a pri detech bych nemohla jit na 3 smenny provoz). Jinak u nas, co jsme meli nasetreno, tak jsme vrazili do baraku a to, co nasetrime ted, tak jde teke do baraku a vyletu. Pocitam ale, ze timto tempem a dubnovou zmenou manzelovo zamestnani (i kdyz bude dojizdet, tak po odecteni benzinu bude mit minimalne o 6K vice, po zkusebce o 10K), to budeme mit komplet hotove do 3 let.
@hojda faktorů je hodně. sestry kupovaly už byty po kompletní rekonstrukci a fakt se jen přestěhovaly, tak i tím šla cena samo nahoru. měly štěstí, protože za stejnou cenu se prodávají i vybydlené hrůzy :-/
@nikinnna taky bydlíme za brnem a chlap nejezdí do práce do brna, ale jinam a je spokojenej. do brna jezdíme jen na velké nákupy a já na návštěvy nebo k lékařům
@petronelka20 my se do těch 30% vlezeme snad s čistou hypo. ale když k tomu přihodíme energie a pojistky, tak už jsme bohužel jinde
Já teda s takto přísnými podmínkami pro získání hypotéky nesouhlasím. Celkem by měl mít člověk našetřeno minimálně 24% a to je strašně moc. U nás by to znamenalo mít našetřeno 800 tisíc a to je při nutnosti platit nájem, nereálné. Mojí rodiče mi nešetřili nic a manželovi nám zafinancovali něco z vybavení do domu, ale taky mu k 18tým narozeninám nedali vkladní knížku. Něco se nám samozřejmě ušetřit povedlo, ale takovou pálku by to při placení nájmu, nedalo ani za 10 let. Mladá rodina, která nedědila nebo nemá majetné rodiče, to bude mít hodně těžké.
@78marcela
@hojda
@nikinnna Tak my jsme si treba brali hypo stejnou, jako byla cena baraku, ale trzni hodnotu mel vetsi (na kolik ji odhadl odhadce od banky) takze jsme jakoby meli hypoteku na 75% z ceny nemovitosti a takto to ma hodne lidi (snad jsem to srozumitelne napsala)
@petronelka20 rozumím, protože to tak taky máme, ale každý říká, že to bylo štěstí na odhadce. Reálně jsme si půjčovali 95%, ale díky odhadu máme hypotéku 80%. My teda ještě do budoucna můžeme pracovat s dobou splatnosti, protože jsme chtěli rezervu pro případ, že úroky zase budou hodně vysoké. Nechtělo se nám brát si hypo na 30 nebo dokonce 35 let a nemít to pak kam natáhnout 🙂...
@nikinnna nevim co bude do vzdalenejsi budoucnousti, ale od 1. dubna se muze poskytovat hypoteka do 90% hodnoty nemovitosti. Ano, jejich objem se planuje omezit, ale nakolik se jeste nevi.
Dan je, ale kdyz si koupis treba novostavbu, pri prvnim prodeji, tak dan neplatis. Jinak ano.
@nikinnna Jj, je to tak, bude to 20 % (z ceny bytu) + 4 % daň (u starých bytů) + poplatek realitce (setkala jsme se s 4 % nebo třeba s 50-100 tisíci). A to se ještě bavíme o situaci, kdy se stěhujeme do bytu, do kterého už nemusíme nic investovat.
Realita je bohužel jiná, přinejmenším kuchyň se musí pořídit i do novostavby (i když tam zas člověk neplatí tu daň). Takže v hotovosti (+ třeba ze stavebka když se zvládne splácet nejen hypo) bude muset člověk mít výše uvedené plus peníze na rekonstrukci/vybavení. Plus je samozřejmě moudré mít našetřenu finanční rezervu a ne se vydat z poslední koruny.
Když se to posčítá, bydlíme v nájmu a šetříme a ještě několik let šetřit budeme, to i přesto, že nemáme špatné příjmy a naspořeno již teď máme tolik, že bychom si v některých oblastech ČR mohli koupit 4+1 v hotovosti třeba hned 😀 Holt velké město a naše požadavky na standard bydlení. Ale já naopak mám pro ty nově zpřísněné podmínky pro hypotéky pochopení, byť nás to taky přímo zasahuje a vlastně nám to znemožňuje si "vlastní" bydlení v nejbližších letech pořídit - je to prostě bezpečnější. Naštěstí máme výhodný nájem, tak si můžeme hodně spořit, jinak bych z toho byla zoufalá. Snad nám to tak vydrží.
@nikinna S tím, že by odhadcem stanovená hodnota nemovitosti byla vyšší než kupní cena jsem se ve svém okolí zatím nesetkala, znám jen opačné případy. Dobré vědět, že i to je možné 🙂
@78marcela http://www.penize.cz/hypoteky/318893-vyhnani-z-... "Průměrný zájemce o byt musí být připraven pokrýt 24 % kupní ceny"

@hojda My to třeba máme namyšleno tak, že až bude končit fix a asi určitě budou i vyšší úroky, budu už zpátky v práci, ale počítám, že spousta lidí, která si půjčila v čase nízkých úroků a je s příjmy na hraně, bude mít dost velký problém...