icon

Vycházíte finančně?

stekkna
15. únor 2017

Holky s jakou částkou musíte vystačit na celý měsíc, když od příjmů odečtete veškeré výdaje? A stačí Vám to?

78marcela
18. únor 2017

@marketa11112 to siti je parada, to ti zavidim😀

tsafarikova
18. únor 2017

@kajalka je to hrůza my teda naštěstí ve společných prostorách máme jen jeden radiátor a voda nikde neteče ale jsem teda zvědavá co si vymyslí u nás😨

garlic
18. únor 2017

@blahova_andrea úplně tě chápu, vždyť píšu, že v tomto si musí každý ujít dlouhou cestu, pokud sám chce. Kompot (ber jako příklad čehokoliv domácího) jsem nejedla snad 25 let. Když jsem nějaký dostala, dopadl pravděpodobně stejně jako ten tvůj. Když mi někdo nabídl (a vnutil) patizon, cuketu nebo něco takového, po měsíci jsem to vyhodila plesnivé, nevěděla jsem co s tím a když už jsem se o nějaké jídlo z toho pokusila, nestálo to za nic a nikdo to nechtěl jíst. Když jsem o Haloweenu dlabala dýni, letělo všechno do koše. Nikdy dřív jsem nebyla schopná zpracovat maso nebo vařit ze surovin, vždy to bylo takové míchání polotovarů navzájem. Změna nastala asi tak před 5-6 lety, kdy jsem nad věcmi začala více uvažovat, nejdřív jsem si samozřejmě vše kupovala, ale loni jsem dospěla k tomu, že jsem poprvé věco zavařila, usušila, připravila na uskladnění a letos (resp. 2016) jsem rozjela "velklovýrobu" 😂. Rodině a známým jsem rozdávala sklenice nastrouhaných jablek, pečené čaje, křížaly atd, no mysleli si, že je to vtip, na to že budu někdy taková hospodyňka by si nikdo nevsadil ani korunu. Nikdy nevíš, co ti život přinese, a co se změní. Momentálně na to mám možnosti, chuť, děti pomáhají, tak jsem ráda, že můžeme jít touto cestou a děti jsou spokojené. Já chápu, že všechny děti nejsou stejné a i chutě se mění, ale když dám dětem na výběr mezi banánem, pomerančem a nebo zpracovanou švestkou a jahodou, tak si na 95% vyberou to druhé. Když jim dám na talířek sušené švestky (které v létě samy vykrajovaly a rovnaly na plechy), tak jsou talířky za minuty vyluxované, a to i u toho nejedlíka. Jsem ráda, že děti vidí nějaký proces výroby jídla a že se ho účastní, ne že jdeme do supermarketu a tam všechno koupíme. Přijde mi, že to má velký vliv i na jejich uvažování a finanční gramotnost, protože jim řeknu, "koukej, v obchodě mají švestkový kompot za tolik a tolik, křížaly se prodávají za tolik (a dřív jsme je kupovali, pamatuješ), takže jsme si vlastně vydělali dejme tomu na výlet s termálama - hurá, tak teda jedeme, když jsme si na to ušetřili". (děti jsou starší než svoje) Promiň za román. 😅 Přirovnání ke gothaji nechápu.

garlic
18. únor 2017

@blahova_andrea ale já jsem vždy inklinovala k zdravějšímu životnímu stylu a jídlu, i před mnoha lety, byť dneska vidím, že ty cesty, které jsem zkoušela, byly úplně mimo a drahé k tomu. Z dnešního pohledu. Chápu, že většina lidí asi takhle zaměřená není, ale tam se vcítit neumím.

margarithka
18. únor 2017

@tsafarikova Jo, v paneláku to s tím teplem tak je- protože někteří netopili a nechávali se vytápět. Jenže my jsme na dědině, kde má každej svůj barák a každej teda i svoji přípojku ke kanalizaci...

78marcela
18. únor 2017

@paulito dekuju..jsi.hodna, uzasna.❤

paulito
18. únor 2017

😘

blahova_andrea
18. únor 2017

@garlic no já si myslím, že k tomuto asi nikdy nedospěju. jednak jsem docela líný tvor a jednak mi to fakt přijde jako ztráta času. nemyslím si, že by se stal zázrak a změnily se nám celé rodině chutě 😅 rozhodně nemám si sama naporcovat kuře a zpracovat komplet, nemám problém s vařením bez polotovarů. ale nejsem na to dlouhodobé uchovávání, no. max. zamrazím. s dětmi není problém v pomáhání. u tchýně pomáhají moc rádi, zabaví, jsou hodní, jen teda víc nadělají a déle to trvá, ale milují to. no ale ani, když to sami pomáhají připravit, tak to pak do pusiny nestrčí😠 celkově zahraničení mi na celý život znechutili rodiče. já se v hlíně prostě hrabat nebudu, ani kdybychom měli jíst suché rohlíky :-/ nemám problém pak tchýni pomoct to posbírat a zpracovat ve smyslu, toto umyj, takto nakrájej, toto koření mi namotej do gázy...ale fakt jako cvičená opička. co tedy s dětmi milujeme je zavařená řepa a to moc 🙂 s tím procesem kolem jídla a finanční gramotnosti souhlasím. určitě to dětem dá mnoho. já ze zdravě smýšlející rodiny vůbec nepocházím a cestu jsem si k tomu sama taky moc nenašla. mě prostě chutná víc to nezdravé, bohužel 😅 ráda něco zkusím a rozšířím obzory, ale když to nezaujme, tak nic. nebudu sebe ani děti jídlem týrat. už tak je u nás jídlo víc než utrpení ☹

tsafarikova
18. únor 2017

@margarithka jo tak nějak to táta říkal ale taky je to nesmysl bydlíme v prvním patře, jsme krajní byt a pod bytem máme ještě ke všemu podchod takže byt je studený a je tudíž nesmysl že bysme se nechávali vytápět 😨 ale třeba ta nad námi mi říkala že musej pořád topit ale vždy když vylezu ven vidím že mají otevřený okna a za takový pak platit to bych brečela😵

nikinnna
18. únor 2017

@tsafarikova
@margarithka bydlela jsem ve vyvýšeném přízemí a nikdy jsem netopila. V každé místnosti byly trubky od topení do patra a měla jsem doma 23 stupňů...

garlic
18. únor 2017

@blahova_andrea já tě nechci vůbec přesvědčovat, mělo to být jen téma k zamyšlení, pokud by se nad tím někdo chtěl zamýšlet. 🙂 Moje děti jsou asi poměrně přizpůsobivé, nedovedu posoudit. Ale je pravda, že jsem se děti už odmala snažila zvykat na "zdravé chutě", nejmladšímu, který vůbec nejedl, jsem třeba do lahve mixovala něco na způsob smoothie, dnes už ani nevím co to bylo, ale něco na způsob ořechy-semínka-ovoce-ovocné šťávy. Takže on třeba ani dnes nejedl oběd, ale švestkový kompot k snídani, si dal, a pečenou cizrnu bagroval lžičkou přímo z plechu. K obědu jsme meli gulášovou polívku (tu dnes nejedl) a pečenou krkovici a basmati s pohankou a zelný salát. Jedl jen tu rýži s pohankou přímo z hrnce a říkal "proč jsi tam dávala rýži, já chtěl jen pohanku". 😍😅 Škoda, že člověk neví dopředu, jak to bude to dítě zrovna vnímat. Já moc neuznávám, že děti jedí jen to, co vidí u svých rodičů (jinak nevím, proč by moje děti chtěly jíst croissanty a sušenky), ale přece jen děti mají svoje rodiče na očích a berou si z nich příklad, tak před nimi jím věci, které považuji za zdravé. MMCH nahoře jsem psala, že jsem v Kauflandu koupila ty zlevněné dýně, dnes jsme se o tom bavili s manželem a manžel řekl, že ty dýně mají chuťově mnohem lepší semínka než dýně mexická, bílá a hokaido. Tyhle slova mi zněly jako vyznání lásky, když znám jeho a jeho chuťové preference. 😇😅😅

garlic
18. únor 2017

a důkaz jeho slov je, že je jí neosolené! a neopražené!
😀

tsafarikova
18. únor 2017

@nikinnna tak to my topíme dost ale to taky může být tím že pod bytem není nic ani sklepy takže jde dost chladno od podlahy 😨 v tom případě by pak třeba v 5. patře museli mít bez topení mnohem tepleji když mají byt co topí pod sebou a nad sebou plus trubky.

edit: v noci v obýváku topení vypínáme a pouštím si ho ráno a když tam přijdu je tam 17 stupňů takže trubky to asi moc nevytopí🙂 a když bylo v noci těch deset pod nulou museli jsme nechávat puštěný

kusanagi87
18. únor 2017

Než jsem nastoupila na mateřskou a rodičovskou, tak jsme měli pro 2 lidi 31000 Kč, po odečtení nákladů nám zbylo cca 8000 kc. Teď s rodicakem 9000 kc máme 24000 Kč, po odečtení nákladů nám zbývá cca 5000 Kč pro 3 osoby. V nákladech je hypotéka, splátka půjčky na rekonstrukci bytu (původní podoba, tapety na betonu a křivých stropech, pvc nalepené na betonu, nedostatečná elektro a zanesené trubky a bohužel žádný příbuzný, kt by to udělal, za par kc...), sipo včetně poplatků a nájmu družstvu, elektřina, plyn, internet, telefony, jídlo a plenky, přesnídávky, drogerie pro nás 3 a sem tam nějaký prášek, jarove tablety. Oproti práci odpadly moje obědy, doprava a posezení/kino, ptž teď šetříme s dáváme to hlavně na malého. Stejně jako v době práce nechodím na kosmetiku, nehty a podobné věci, kadeřnice max 3x ročně po 370 Kč. Když jde manžel ven posedět nb sportovat, to si platí sám, to jsem nezahrnula, a ani antikoncepci nb sem tam léky. Oblečení a boty kupujeme hlavně v akci, pro malého Lidl, FaF. To jsem také nezahrnula. Já teď nikam nechodím a na kojení užiju 3 halenky, takže si skoroo nic nekupuji. Manžela nákupy nebaví, takže ten si také nic skoro nekupuje. Na stavebko už nespořím, není z čeho.
Kdybysme se nesnažili trochu podnikat, tak asi fakt lížeme stěny, jak říkává manžel. Z toho se platí i benzín jinak extra výjimečně větší položky jako autosedačka pro 9 a více kg. Zbytek jde na nákup zboží pro podnikání. Rezerva nějaká je, ale nesahá se na ni, ke pro případ, kdyby manžel ztratil práci nb já pak dlouho hledala.
A víte, co mě štve? VŠ v oboru, práce v oboru a za 15000 Kč i po 3 letech...z cele rodiny si přijdu vyloženě jak největší socka. Každý se věnuje něčemu jinému než co vystudoval a nejhůře jsem na tom já... Mamka mi kazdy měsíc říká, jak jí zbylo 10-17000 Kč na útratu...a proč si také něco nekoupím? Jak ona kabát za 7000 kc, zda jsou jako problém peníze?!? Sestra do mě hustí ať se rodičům k narozkám koupí týdenní pobyt ve wellness s masážemi a ať to s ní koupím na půl... vsak klid, pohoda, je to "levné" (sestra ještě nemá děti a na konci roku mají třeba odměny 20000 Kč...)...to mě vždy ubíjí 😞 Přitom jako tak si myslím, že se máme s manžel a malým dobře. Co bylo třeba, to jsme vždy zvládli koupit. Někdy to bylo sice napínavé čekat na peníze, ale jindy máme zase "přebytek" a tak se může koupit i něco navíc.
No takže tak. A ptž jsem si prodloužila rodicak ze 2 let na 3, tak mi příští měsíc nepřijde 9000 Kč, ale 5600 Kč....

tsafarikova
18. únor 2017

@margarithka bohužel už dneska nevědí jak by člověka oškubali☹

nikinnna
18. únor 2017

@tsafarikova já jsem zapomněla připsat, že byt byl přímo nad kotelnou a kromě těch trubek jsem měla i příjemno od podlahy 😂. Naše vyúčtování obsahovalo vždycky jenom poměrnou část z těch úniků, která se počítá na byty 🙂...

blahova_andrea
18. únor 2017

@garlic taky si nemyslim, ze vzdy plati, ze deti jedi co rodice.jako podpora to jiste je.ale nic neni samospasne.vzdyt ty nase potvory podle nas nechteji jist ani to nezdrave.natoz to zdrave

margarithka
19. únor 2017

@kusanagi87 budte v klidu, my jsme taky mezi sirokym pribuzenstvem z manzelovy strany nahlizeni jako socky, jen proto, ze protoze setrime a nekupujeme zbytecnosti a drahe darky. Neni to tim, ze bychom na to nemeli, ale manzelovi rodice to neoceni. Takze fadne kupujeme ke vsemu chlast. Kdyz jsem koupila "lepsi" syry a salamy, tchan mi rekl, ze stangle vysociny by mu udelala vetsi radost. Kdyz jsem jim chtela napul se svagrovou koupit digit.fotak...zbytecnost a kravina. Tak at si trhnou. Jinak tchyne je na tom s penezi na utrati jako vase mama a taky se divi, proc "si nedopreju".coz neni pravda, letos jsem si v lidlu koupila 3/4 elastaky 😀 ono co jineho, kdyz jsme na vesnici a prochazky nejcasteji do lesa.

kamino
19. únor 2017

@kusanagi87 jak jsi psala o VS v oboru a praci... pravdepodobne jde o nejakou VS ne ekonomickeho, ci technickeho smeru, ze? Jsou zkratka odvetvi, kde platy rostou a odvetvi kde stagnuji. Pokud jde o tabulkovy plat na nizsi pozici, tak tam to moc nebyva..

marketa11112
19. únor 2017

@margarithka na latky je mnoho obchodu na netu i na fb. do zprávy vam mohu vypsat par obchudku 🙂)... když budete chtit, napiste.. kolem krku davam bud naplet nebo i jednobarevny uplet.. co zrovna mam.... jinak je super, ze latky jsou kvalitni, české i zahranicni. uplety bud cista bavlna nebo nejvíce 95% bavlna a 5% polyester, pak krasne pruzi...proste to neni umele jako v kramech.... jinak sit se vlastne ještě ucim..🙂).. ...ale občas uz chteji něco znami, tak usiju i pro ne...ted zrovna siju o číslo vetsi výbavičku pro syna.. aby mel na jaro, leto, postupne budu pridavat zase fotky...mam něco i strizeneho pro mimino v brise, tak snad to dopadne ok..🙂).. cenove to vyjde dobře, jen holt clovek musí obetovat cas.. to jo, ale zase z toho mam vetsi radost 🙂
svindl tepláky.. haremky? vzdyt jsou moc hezke pro deti, také je občas siju... je to rychle a kdyz je hezka latka... ja porad ty dost pekne syslim..ale musim je také prohrábnout 🙂).. at ma syn pekne na leto 🙂)... na hracky to chce hezky strih, me prijdou slozitejsi nez obleceni 🙂)... ted mam strizeno i synovi donove postýlky, mantinely, deku, podložku atak.. a ještě budu strihat pro mimino... 🙂)je fakt, ze tohle vyjde o dost levneji, nez to koupit...a hlavne to clovek ma i na rozmer...

marketa11112
19. únor 2017

@78marcela tak zacni..zkus to.. na materske je vlastne idealni cas na cokoli.. ja obleceni pro synka siju teprve přes rok.. a fakt uz nekupuji nic.. ucim se , zatím to ještě není podle mojich predstav....ale lepsi se to, o jo 🙂)... chtěla bych ještě coverlock a potrtebovala bych lepsi rovnosteh, ale musim si nasetrit, no.....🙂)
ja mam zase rozdělanou skolu, prerusil mi to predcasny porod syna.. a musim s e dokopat k tomu, abych to dodělala... chybi mi jedna zkouska, zapocek, zaverecna práce a zaverecne zkoušky.. tech zaverecek se desim.. to se uz snad nemohu naucit. ☹(

margarithka
19. únor 2017

@marketa11112 ja nejake stranky s latkama znam, ale je pravda, ze jeste nemam odhad podle gramaze, jak moc pevny material to je. Ale az dodelam skolu, slibila jsem si, ze se tomu zacnu venovat vic. Taky pletu, hackuju, ale ted pred statnicema nemam na nic chut a vlastne ani cas, pokud to chci stihnout do podzimu. Bakalarske jsem se nastesti hecla a udelala je tehotna. V zari jsem mela rodit, tak jsem nechtela riskovat, ze misto statnic budu lezet na sale a udelala jsem dobre. Kluci se nakonec narodili 29+5, takze jsem to stihla jen tak tak. Ted premyslime o tretim, ale striktne jsem rekla, ze napred chci mit z krku tu pirltomou skolu.

dandaa
19. únor 2017

@kusanagi87 mohu se zeptat jakou VS ?My mame oba VS a muz si dodelava pri praci druhou a platy mame oba vysoke.Asi fakt zalezi na oboru,muj bratr dela s VS ve statnim sektoru a ma cca 23tis .

kajalka
19. únor 2017

@dandaa Tak já mohu napsat, že mám VŠ fyzioterapie a plat 15000 hrubého, semtam odměny ve výši 1-2 tisíc. Fakt směšný..

marketa11112
19. únor 2017

@margarithka me to s tou skolou stve... ale nic nenadelam... uvidíme, jak bud hodne mimino, zebych alespoň něco doresila ted na podzim, na jare... vůbec se mi ted do toho nechce...jak z toho clovek vypadne, je to na pytel....mela jsem t o tak pekne naplanovane...ja predcasny porod necekala, no.. překvápko velike a to tesne před vanocema...

margarithka
19. únor 2017

@dandaa ve skolstvi 18 000 zhruba cisteho...

margarithka
19. únor 2017

@marketa11112 ja myslim, ze predcasny porod neceka nikdo. Ja na zacatku cervma na kontrole v pohode, o 3 tydny pozdeji cipek v haji. Hned nemocnice a lezet. Po tydnu me radej odeslali do fakultky, protoze tam jsou pripraveni. Ja byla presvedcena, ze rodit nebudu. No nakonec jo...nastesti i pres velmi spatne zacatky kluci bez nasledku...

dandaa
19. únor 2017

@kajalka fyzio se vyplati delat soukrome.Mam dve kamaradky z oboru a delaji na sebe,vydelavaji pekne penize.

blahova_andrea
19. únor 2017

@marketa11112 šiješ opravdu krásně, taky jsem se dívala. ty látky jsou neskutečný, ty barevný kombinace, fakt originály. nezapadnete v šedi, nebudete jako všichni okolo 🙂 škoda, že nemáš děti starší než já, hned bych ti sledovala bazárek a brala po vás z čeho odrostete 😀
@kajalka tak to je ale opravdu směšný ☹ 15 hrubého na hpp přijde málo už i mě a to vš nemám a prakticky nic moc neumím 😅

78marcela
19. únor 2017

@marketa11112 ja na to fakt nemam cas. Pri male chodim do práce, vedu jazykovku, ucim..
Navic jsem na.ni sama. Kdyz nepracuju, jsem s ni, neco delat pri ni nejde, docela ted vyzaduje spoluucast ve hrach.. hlidani vyuzivam pro praci.
Ani vecer nemuzu.nic delat, protoze chodi spat az kolem desate se mnou..
Takze mam volnou hodinu akorat po obede kdyz spi..a to jsem fakt rada, ze mam chvili.pokoj..
A s dvema...to bude teprve zahul.

Strana