Vyčítání manžela, že hodně utratím za jídlo

marketinnka
19. pro 2018

Dobry den, prosim o.nazor,je bezne ze mi manzel vycita,ze utracim.hodne za JIDLO,pro nas a dve deti?Ze beru penize z uctu jen ja. Tak me to.ponizilo,ze jsem rekla dobre,odedneska varim jen sobe a detem,nejsem mrcha ale mam sve hranice. Pracuji take a prece nemuzu mit stres nakoupit maso a potraviny. Podotykam,ze neutracim za jine veci pro sebe aby mel duvod kvuli tomu rvat.

berenika39
19. pro 2018

Není nic snazšího, než si prostě vést evidenci - denně si zapsat co a za kolik jsem koupila. Nebo nechat manžela, at nakupuje on - jen on. A uvidíš.

lilienelli
19. pro 2018

@marketinnka to znám....někdy je to s těma chlapama těžké, nemají hlavně vůbec přehled kolik co stojí.... já jsem OSVČ, máme jedno dítě.. nemám každý měsíc stejné peníze, mám lepší a horší měsíce... můj manžel má trošku jiný příjem než já a navíc je workoholik, materialista... také si nemyslím, že utrácím nějak extra za sebe - nekouřím, ke kadeřnici chodím párkrát za rok, furt sedím doma, s kamarádkou jdu jednou za rok na víno, nechodím nikam na nehty atd....manžel mi dává měsíčně 8-10 tisíc na jídlo , drogerku, oblečení na dceru, kroužky, samozřejmě , že mi ty peníze nestačí, když nemám beru ze svého, pač také vydělávám, ALE, když zrovna nemám dobrý měsíc a musím mu říci, tak je oheň na střeše- to se naštěstí děje málo, vyjdu s penězi si myslím docela dobře... znám to a také mě to uráží... teď třeba, jsou vánoce... poslala mi 10 tisíc, dnes se divil, že mám na účtě 4 - asi utrácím za sebe.... !! je to někdy na pěst.... já se s manželem na téma peněz musím bavit minimálně, v tomto si nerozumíme - snažím se být na něm nezávislá, co se týče peněz a zatím se mi to nedaří, snad do budoucna ano.mimochodem, jsem docela skromná si myslím... opravdu sedím věčně doma, takže utrácím čiště za domácnost, nechci po něm žádné druhé šperky a mohla bych chtít, má peněz dost. docela mě rozesmálo, když se onehda vrátil vyšokovaný domů, že žena jeho dobrého kamaráda chce na vánoce hodinky za 10 tisíc- to by mě ani nenapadlo... 😀

marketinnka
autor
19. pro 2018

@berenika39 to delame,tuzku a papir mame,nejsou tam.psane kozacky kabelky kadernik nebo draha kosmetika, kavicky a kamaradkami....ano manzel byl na jednorazovy nakup 2500/v cudu a varit jsem.mela asi pro vegetariany z jogurtu,syru,par drobnosti a praciho prasku/za 200...nema.to reseni,trva to dlouho,jsem.uplne bez nalady i chystat vanoce.

berenika39
19. pro 2018

@marketinnka tak si sedněte, nastavte pravidla, koli co stojí, kdo kolik dá ,aby se to utáhlo a přes to nejede vlak. výčitky vedou ke konci.

lilienelli
19. pro 2018

@berenika39 nevím přesně , jestli jde na toto zavést pravidla.. třeba můj manžel je děsně na peníze, je to už také dosti v povaze a s takovým člověk je to docela těžké žít...

berenika39
19. pro 2018

@lilienelli proč by nešlo? je to rozhodnutí pro rodinu, bud chceš, aby to fungovalo, nebo ne.

lilienelli
19. pro 2018

@marketinnka myslím, že vím přesně o čem mluvíš viz můj přispěvek výše.... mám to taky doma...

merope
19. pro 2018

Je to složité - my zase máme peníze oddělené, já každou chvíli někde něco nakupuji, spíše malé nákupy a moc neřeším, kolik to stálo - a pak se chlap dívá divně, když nakupuje v Makru za 4000 - ale koupí si ponejvíce věci, které on rád. Dělá na homeoffice, takže doma jí vlastně celý den. Ale už si trošku zvykl, že když mu dojdou "jeho" věci, tak si do toho Makra zajede sám a koupí si sám. Uvidím sama, jak to bude vypadat, až bude doma mrně (příští rok). Taky nevím, jak to řešit. Ale na druhou stranu před tím jsme se pořád hádali na téma peněz, teď jak to je rozdělené, tak už se nehádáme až tolik.

Píšeš, že si přesně píšeš výdaje, co za co utrácíš - manželovi to přijde moc, když to vidí? Tak se ho zeptej, kolik by se podle něj mělo utrácet a co konkrétního by se případně mělo seškrtat. Chlapi bývají mlsní a když jim sáhneš na "jejich" jídlo, nemusel by to nést dobře a mohl by pochopit, že to není úplně ono. Jo a předpokládám, že v těch výdajích na jídlo jsou i veškeré výdaje chlapa, které má i mimo domov (obědy v jídelně a podobně) - aby bylo vidět, kolik se třeba utratí za obědy tebe a dětí a kolik za jeho.

sudylichozrout
19. pro 2018

@marketinnka Divné je to dost. Vůbec si nedovedu představit, že bych musela, byť jen z třetiny, řešit takové věci jako ty s manželem. Tohle by pro mě byl signál, že není něco v pořádku. S ním.

ariadna12
19. pro 2018

At chodi nakupovat on, ty mu jen rekni, co je treba koupit, chlapec nema predstavu, co co stoji, tak at si ji udela.

makronka222
20. pro 2018

To mysli vazne? Ja utratim 6-8 tisic za jidlo+menci drigerku zatim pro 2 lidi, chlap spis jen veceri chleba s necim a ani necekne. Zelenina draha jak prase a to jako mate jist jen gothaj a rohliky? Co cekal s detmi? Ze budou zit ze vzduchu? Kor kdyz taky pracujes je to dost ubohy od nej. At jde na nakupy priste on. Blbec

budouci_maminka
20. pro 2018

Mě těch 10 tis mesicne za jídlo a drogerii přijde optimální. Mazec je že asi fakt nejlepší řešení je udělat rozpis a ten ukázat ale na druhou stranu už tím jdeš do podřízené role a děláš obhajobu svého chování a to je špatně. A co to udělat naopak. Tak společně sestavte jídelníčky na měsíc, dejte dohromady takové ty drobné běžné hygienické věci a drogerku, doplňte společně ceny a zamyslete se nad možnou úsporou...jako nedělat to že mu ty prineseš vyúčtování ale aby se na tom podílel. A v klidu mu říct že tě takovéhle chování ponizuje že máš pocit že ti dává najevo že neumíš hospodařit a že to tak nevnimas a ráda si s ním nad to sednes. Ale lituji tě, mě by kleplo kdybych měla se takto obhajovat

marketa1218
20. pro 2018

@marketinnka My jsme zatím sami dva a máme jak společné peníze na domácnost, tak každý svůj účet, kde toho druhého nemusí zajímat zda si třeba udělal udělal nějakou radost a něco si koupil. Manžela nezajímá, jestli já jsem si koupila třeba nový lak na nehty( obrazně řečeno) a mě zase nezajímá, zda on si koupil nějakou jinou blbost. Takové ty větší nákupy děláme spolu a v placení nákupů se střídáme., tím máme oba přehled. jak je dneska co drahé. A nevyčítáme si zda jednou on měl nákup dražší a podruhé zase já. Ono není od věci, když i ten chlap umí nakupovat, protože to pak přesně vidí ty částky za všechno. Já bych se určitě za tohle ,, buzerovat", nenechala. Až budu na mateřské jasně, bude jiné, ale my se domluvíme, protože já mám naštěstí chlapa fakt rozumného. Je mu jasné, že já těch peněz nebudu mít,, tolik", aby to mohlo být třeba tak jako to máme teď a naprosto nám to vyhovuje. Za mě bych vašeho manžela nechala nakupovat 🙂.

priefi
20. pro 2018

@marketinnka posli manzela na nakup se seznamem, pochopi, ze ceny jsou takove, jake jsou poc chvili.

drzticka81
20. pro 2018

Tak u nas nakupuje muj manzel 🙂)) on pracuje a ja jsem zatím na RD,kazdy mame svůj ucet-ja platim vse kolem bytu (je muj) a ruzne sporeni detem atd.,on ten zbytek-detem skolne,skolku,obedy,sobe sporeni,telefon,internet,tv-proste ten zbytek,a dále mi dava cash 11 tisíc-z toho mam 3 tis.na deti (to je z dani-mame tri deti)-z toho nakupuju darky,boty,obleceni,platim věci do skoly,skolky apod. a 8 mi zbyde na jidlo-(litr davam pryc -to setrim na utratu na dovolenou v lete),takze mame 7.tis.na mesic na jidlo-vetsinou utratíme tak 6 (na tyden pocitam 1.5)-vždy dam manzelovi s sebou 2 litry a seznam věci,ktere ma nakoupit (nakupujeme většinou to stejne-proste vim,ze spotřebuju za tyden 3 tvarohy,3 velke bile jogurty,banany,zeleninu,pliny,obcas koupi maso-ten nakup nas vyjde od 1-1.5)…….ja kazy den varim,delam tvarohacky,pecu buchty-proste ze zakladnich surovin.....ale jde o to,ze manzel si podili na tom nakupu-vidi ty ceny-měli jsem 6 na mesic,ale proste nam to uz nestacilo,takze mi zacal davat o 1 vic (syn uz je skolak,delam mu svacinky do skoly-kupujeme vysoceprocentni sunku-takze jednou tydne velky nakup a pak čerstvou sunku)…...když zbyde z jidla,neco podnikneme-aquac,kino,trhy…...jako docela nam to funguje......pokud by mel muj muz pindy-prestala bych doma makat......onehda mel kecy,ze se doma jen valim na gauci u pc (ja si davam pětiminutovky odpocinku u pc 🙂))) proc bych mela makat 14 hodin každý den??? tak jsem se nastvala a vsechnu peci o deti,jidlo a domacnost jsem mu nechala na starost-ja jsem skutecne lezela jen na tom gauci 🙂)))) a bavila se,jak kmita 🙂)) 4 dny a prilezl s omluvou.....bohužel ta práce v domacnosti není videt a bere se tak nejak samozrejme……….takze radim,at manzel zacne nakupovat a varit a uvidi 🙂))))

preiba
20. pro 2018

My nerozlisujeme peníze na moje, tvoje. Když někdo z nás potřebuje, druhý bez váhání dodá a dal se to neřeší. Nechala bych muže dva měsíce nakupovat a ať Ti dá jen na ty kroužky, ať vidí, co se za jídlo dá utratit..

zuzanakn
20. pro 2018

Tohle vyresila moje babi tak, ze rekla dedovi, ze bude varit jen z toho, co deda nakoupi. Pokud je Vas muz na tom s nakupovanim jako ten muj, moc dlouho to nevydrzi. Za tu chvili alespon zjisti, jake jsou ceny 😉.

urtica
20. pro 2018

@zuzanakn Neznám to naštěstí ze své současné rodiny, ale z původní rodiny ano a můžu říct, že můj otec byl ten typ, co by to vzal vážně a celý týden bychom bývali jedli střídavě chleba s tvarohem a čočku se zelím..ale je pravda, že on byl v tomto směru velký extrém.

marketa11112
20. pro 2018

ja tohle neznam. mame finance spolecne a neresime , co kdo koupi. nekupujeme kraviny, ale potraviny, drogerii, veci do domacnosti, pro deti a veci na dum. ucet hlidam ja.. trvale prikazy, utratu a pod. jen manzelovi treba reknu, ted uz neutracej, nech to na dalsi mesic a je to. manzela ucet moc nezajima. nikdy, opravdu nikdy, jsme se nepohadali kvuli penezum. u nas jecim jen ja kvuli bordelu...kdyz uz toho mam dost.
jinak na jidlo a drogerii mame tak 8000, ted na vanoce o neco vic. detem by manzel koupil vse, musim ho obcas krotit. my se trosku odbejvame, ale to proto, ze vse cpeme do domu. ja jsem doma uz 4 roky s detma a jeste me rok a pul ceka. co je potreba si koupime, ale snazime se setrit, abychom bydleni dodelali co nejdrive.. jak deti porostou, budou potreba vetsi finance pro ne.

bayt
20. pro 2018

Tak nejčastější důvod, proč se lidi hádají, jsou finance a tchán/tchýně :D Taky bych si schválně vedla evidenci, pak si na to sednete a může ti teda říct, co je špatně. Nebo bych se, jak se znám, spíš urazila a oddělila si finance. Ať si teda nakupuje a vaří sám.

marketinnka
autor
30. pro 2018

@merope nechodi do jidelny, varim doma, evidence ne evidence, nechape proc jsem napr. koupila maso na tyden dopredu,kazde jine, a takove kraviny resi. Se dvema detma proste nejde uchovat zustatek vetsi jak 2000 den pred dalsi vyplatou.

merope
30. pro 2018

@marketinnka Tak pokud vadí, že jsi koupila maso, zkus vařit vegetariánsky, jak dlouho mu to vydrží 🙂. Ale aby neřekl, že to je super, že mu to vlastně vyhovuje.

merope
30. pro 2018

@marketinnka A možná říct, že pokud mu bude vadit, že není maso, tak ať maso tedy kupuje on - ale ideál počkat trošku do jara, až bude zelenina opravdu levná. A pak točit luštěniny a rozličnou zeleninu, do toho pohanku a uvidíme, jak dlouho mu to vydrží.

budouci_maminka
30. pro 2018

@marketinnka Tak jestli nechápe už z podstaty proč člověk nakoupí maso dopředu do zásoby (úspora času, i penez ) tak to je fakt debil to se na mě nezlob a přeji pevné nervy. Nedokážu si představit jak s takovým způsobem uvažování dokážete spolu řešit zásadnější problémy ty jo..máš zlatého bludistaka zes ho ještě neutloukla palicí na maso