Vymáhání pohledávek, vymáhací agentura. Máte zkušenosti?

ewicka24
31. črc 2014

Jedná známá mi dluží peníze cca 50 tis. Kč, svolila jsem splátkový kalendář, který ale nedodržuje.. Chci se optat, zda-li máte zkušenost s nějakou agenturou zabývající se vymáháním pohledávek, příp. jak vše probíhá? Je mi jasné, že od nich nedostanu celou částku, ale určité %... Děkuji za zkušenosti a příp. rady!!

xpila
31. črc 2014

A máte to čím dokázat, nebo to bude jen tvrzení proti tvrzení? To je dost zásadní...

pejtho
31. črc 2014

Takových vymáhacích agentur je určitě plno-najdete na internetu. Stačilo zadat vymáhání pohledávek a firem vyjelo plno.
Ale jak se ptá @xpila záleží, jestli máte čím dokázat tu půjčku. Jinak se s vámi asi nikde bavit nebudou.
Pokud máte na půjčku smlouvu, směnku, potvrzený splátkový kalendář, tak to asi nebude problém.

snehurka845
31. črc 2014

ale bude. Ja mam rozhodnutie zo sudu, ani exetur ani vymahaci dodnes a trva to uz d va roky nevymohli ani cent. Tak ae jmoja skusenost. Jednoducho,kto raz platit nechc,e,urobi vsetko pre to, aby ani exekutor nma lco mvziat. Aspo ntaka je vymozitelnost pohladavok na SR,moznov CR je toinak.

ewicka24
autor
1. srp 2014

ano, mám smlouvu.

hojda
26. dub 2016

@ewicka24 Ahoj, zkoušela jsi to přes nějakou agenturu? podnájemníci nám dluží taky cca 50 tisíc 😠 . Máme smlouvy.

mrskato
26. dub 2016

Ahoj, máš nějaký doklad o tom, že jsi jí pujčila? Osobně bych se na agenturu neobrátila, ale možná to bude pro známou víc odstrašující, ale já jim nevěřim. Začala bych tím, že bych jí poslala poštou (doporučeně) výzvu k úhradě a pokud by to bylo k ničem, což předpokládám, podala žalobu. Tyhle žaloby jsou dost jednoduchý a není třeba se tam rozepisovat, máš doklad máš a to stačí. Je třeba zaplatit kolek. Po skončení řízení bych se obrátila na exekutora.

hojda
26. dub 2016

@mrskato To není půjčka, ale nájemné, dneska nám přišlo vyúčtovní za služby a podnájemníci mají astronomický nedoplatek 40 tisíc! Tam snad rok tekla voda bez zastavení☹. Máme smlouvu. Žalobu podat můžu, ale bude mě to stat čas, peníze a výsledek ani nic, protože jak jsem teď zjistila, tak manžel té paní, se kterou jsem smlouvu uzavírala je v exekuci, sebrali jim byt za 6 miliónů....☹, takže asi tak.

mrskato
26. dub 2016

@hojda to je blby,ale neznamena to,ze ta castka neni vymahatelna, k penezum muze prijit v budoucnu (dedictvi) nebo je mozne treba srazet ze mzdy/duchodu,zabavit movity majetek...pripadne jit na rucitele. Na jednu stranu je to risk,protoze clovek nevi,jestli ma smysl v takovem neco vymahat,na stranu druhou je to docela dost penez a asi by mi lezelo v zaludku to,ze jsem to nezkusila...ta zaloba bude jednoducha,mohli byste to zvladnout bez advokata,bohuzel je treba zaplatit ten kolek.O vymahani se vam pak postara exekutor,kdyz bude dobry,ucini vsechny kroky,ktere pujdou.

hojda
26. dub 2016

@mrskato Ale oni už v exekuci jsou 😔 . Tak z čeho zaplatí tu mojí?

mrskato
26. dub 2016

@hojda clovek muze splacet vice exekuci a pokud treba jednu doplati,dostane se rada na vas,to plati jak u nemovitosti,tak i treba u mzdy...kdo driv prijde,ten driv mele.Pripadne pani muzou pritect naaahou penize na ucet (pujcka,dedictvi,sporeni apod.) a hned se muzou prachy stahnout,pokud se jedna vcas a rychle...

mrskato
26. dub 2016

@hojda pokud bude drazba ty nemovitosti,je mozne se tam prihlasit.

blahova_andrea
26. dub 2016

souhlasím s @mrskato. ještě bych poslala dvě výzvy k zaplacení a pak to dala rovnou na soud a vymáhala exekučně

hojda
26. dub 2016

@blahova_andrea i když víš, že exekutor to nebude mít kde vzít?

blahova_andrea
26. dub 2016

@hojda ano, je to přesně tak, jak psala @mrskato, k penězům může přijít i časem, zařadíš se aspoň do fronty. vzali jim byt za 6mega, ale ty víš kolik měli dluhů, jestli to půjde do dražby a nic z toho nezbyde, že by dluhy těch 6mega už teď převyšovaly...? nebo jsou to jen domněnky? když nic neuděláš, tak ty peníze neuvidíš určitě...takto máš aspoň šanci, i když ne hned, tak třeba časem nebo třeba aspoň část. já bych neřešila vymahačské podfuk firmy, ale zamyslela bych zda to chci aspoň zkusit a nebo jsem ochotna se smířit s tím, že jsem je zadotovala a už ty peníze nikdy neuvidím. jinak teda nedoplatek za 40 000, to je teda šíííííííííííílený!!!!!!!!!

mrskato
26. dub 2016

@hojda to nemůže vědět nikdo, ani exekutor. Je třeba pravidelně lustrovat účty u bank, nemovitosti, movitý věci (auta, příp. lodě...i letecký rejstřík existuje). V závěru může dojít na mobiliární exekuci a zabaví se prostě vybavení v bytě. Pokud teď podáš žalobu, pravomocného rozhodnutí se můžeš dočkat třeba až za rok, rok a půl, i když to bude bez problému a žalovaný se ani nedostaví na jednání (pokud bude vůbec nařízené). U nás jsou ty soudy hrozný. Tak si vem, co všechno se za ten rok může stát, může se z těch dluhů vyhrabat (v tom mnohem lepším případě) - třeba vydraží tu nemovistost a tím splatí všechny dluhy, pak začne normálně makat a hnedle se mu dá stahovat poměrná částka ze mzdy...nebo půjde do důchodu a nastane to samé...

hojda
26. dub 2016

@blahova_andrea
@mrskato Na internetu je to k dohledání. Našla jsem, jak jim exekutorský úřad v roce 2011 oceňoval byt a před rokem mu sebrali penzijko, taky je to na netu. Ta nemovitost už jim propapadla, pracují oba, a asi už jim to ze mzdy strhávají. To budou velké peníze, podnikal a nasekal dluhy. V bytě mají jen nějaký nábytek, ledničku a pračku mají od nás.

mrskato
26. dub 2016

@hojda tohle vsechno je verejne napsane na netu?To je teda mazec,to jsem necekala...

hojda
26. dub 2016

@mrskato Ano, je. Navíc on má trvalý pobyt na úřadě a ona v bytě, kde bydleli předtím v nájmu, takže až se odstěhují od nás, tak je ani nedohledáme. On si poštu nepřebírá, to je právě na tom netu, že si to nepřevzal a o co jde.

mrskato
27. dub 2016

@hojda i kdybyste neměli aktuální adresu, jejich povinností je aktuální adresu nahlásit. Tudíž pokud byste vy poslali výzvu k úhradě a následně pak obesílal soud/exeutor (který by si měl aktuální trvalou adresu zjistit), bude to mít sice průtahy, ale v závěru se vše doručí "lhůtou" (tedy i nepřevzatou poštou). Kdybyste řešili místní příslušnost soudu, použije se poslední vám známá adresa, kdyby nahlásili novou a jinde, soud postoupí věc místě příslušnému soudu.
Stejně mě teda fascinuje, že tyhle infomrace jsou někde veřejně napsaný...to je jako nějaký super seznam dlužníků nebo jak jsi na to přišla?

hojda
27. dub 2016

@mrskato Zadala jsem jméno a exekuce a vyjelo mi to, na městké části jako, že si nevyzvedli poštu a bylo tam uvedeno o jakou věc se jedná, není tam celý text,ale z názvu poznáš o co jde:

Doručovaná písemnost: 14-Exekuční příkaz jiné pohledávky -penzijko-manžel, 21-Exekuční
příkaz srážkami ze mzdy-MANŽEL, 30-Exekuční příkaz přikázáním pohledávky z účtu—
MANŽEL, 29- Příkaz k úhradě nákladů exekuce, 26-Exekuční příkaz – zástavní právo- manžel
Vyrozumění o zahájení exekuce 3950/14 - 7 ze dne 02.03.2015

A je na netu volně přistupný odhad té jejich nemovitosti s detailním popisem.

Bohužel smlouvu jsem podepisovala s paní a na to vedeno není a navíc se to objevilo až před rokem a to už jsme měli smlouvu podepsanou☹.

mrskato
27. dub 2016

@hojda to je fakt masakr, je dobrý, že městská část tu poštu takhle zveřejňuje a lidi mají možnost kontrolovat si došlou poštu, pokud tam mají trvalý bydliště, ale mělo by tam být uvedeno třeba jen podací číslo nebo tak něco, ne takhle do podrobna...ale jestli to můžou, tak není co řešit 🙂
No záleží na vás, jak jsem psala výše a i @blahova_andrea, to že má teď nasekaný dluhy, neznamená, že se z těch dluhů nevyhrabe, navíc se můžou rozvést a ona si bude žít svůj život a bude mít svoje přijmy...já být na vašem místě, tak bych zahájila kroky, už jen proto, že soud se může protáhnout a k exekuci může dojít až za bůh ví jak dlouho...a tím, že podáš žalobu prolomíš lhůtu promlčení (nevím, jak dlouhá je to doba u nájmu, řekla bych tak tři roky, ale fakt nevím)

hojda
27. dub 2016

@mrskato Teď stejně ještě nemůžu nic dělat, ještě měsíc je musím hostit ve svém bytě, než uplyne vyýpovědní lhůta, aby vesele mohli dluh zvyšovat....

hojda
27. dub 2016

@mrskato Jinak jsem si u těch vymahacích agentur zjistila, že jim pošleš podklady a oni dlužníka prověří, jestli vůbec má cenu na něm něco chtít a pak se můžeš rozhodnout, jestli do toho s nima půjdeš nebo ne, tak možná tohle využiju.

mrskato
27. dub 2016

@hojda Na rozdíl od exekutora, taková agentura nemá přístup k informaci o pohybech na účtu, informace jim nedá ani pojišťovna, která ti zjistí zaměstnavatele, příp. pobírání jakéhokoliv důchodu...ani sociálka s nima nebude spolupracovat v součinnosti. Agentura ti maximálně zjistí nemovitý a movitý majetek...
Agentury vymáhají tak, že nejdřív za tebe pošlou upomínku/výzvu k úhradě, tohle možná udělají 2x, pak podají žalobu a co se týče vymáhání jako takového, stejně se musí obrátit na exekutora, protože nikdo jiný to dělat nemůže. Dopadne to tedy stejně, jako kdyby sis žalobu podala sama, akorát to budeš mít ve své režii a budeš mít o všem přehled.
Dřív jsem pracovala s exekucemi u advokáta, nyní dělám na finančáku na vymáhacím oddělení, daňový řád se sice liší od civilního procesu u soudu, ale co se týče exekucí, postup je více méně stejný - finančák je totiž jen "bububu", co se týče nákladů vymáhání. Agentury mají i svého domluveného exekutora, kterému pak tyto případy dávají k vymáhání....
Nechci tě k něčemu přemlouvat nebo něco podobného, ale já prostě silně pochybuju o schopnostech podobných agentur, ještě bych se nedivila, kdyby sis za to vymáhání měla dopředu platit...
Možná by bylo lepší sehnat takovou agenturu, která podobné pohledávky vykupuje a prodat těch 40.000Kč, co vám dluží za nějakou nižší částku, ale alespoň za nějakou, minimálně 75%ˇbyste z ní měli dostat...

hojda
27. dub 2016

@mrskato Uvidím. zaměstnavatele znám, paní pracuje na Primě. Platí z účtu nezletilého syna, protože ostatní mají asi obstavené..... Každopádní díky za rady, zvážím tom. Když vidím, že ta jejich exekuce se táhne přes 5 let, tak je odprodej možná dobré řešení.

blahova_andrea
27. dub 2016

@mrskato rozvod pomoct nemusí. pokud jsou to dluhy nasekané v době manželství, tak za ně bude zodpovídat i manželka po rozvodu a bude se to i nadále vymáhat i po ní. aspoň tak nějak jsem to vzdáleně pobrala. vymáhání po manželi či manželce se uzákonilo až v době, kdy nepracuji, tak podrobnosti nevím 😅
@hojda pokud ti jsou dlužni na nájemném, tak je máš právo vystěhovat ihned, ne? no ale to taky není žádná sranda, takže chápu. ale to navyšování dluhu je tak akorát si na ně počkat někde ve tmě... 😅
agentura přijde na to samé, co už jsi vyčetla na úřední desce. najdou, že má barák, penzijko, je zaměstnaný atd...ale přednost má zákonná exekuce, takže oni stejně těžko něco vymůžou. pokud to nejsou nějací 🤐 🤐 🤐 , kteří mu pro splátku budou lámat ruce nebo vyhrožovat smrtí dětem. já vidím jen ty dvě možnosti, co už jsem ti psala. smířit se nebo se zařadit zákonně do řady oprávněných.

blahova_andrea
27. dub 2016

@hojda jako, že by jí nechali jeden funkční účet a zbytek se blokoval? pokud zablokuje exekutor účet, tak už z něj nezaplatí nic. má právo si v bance jednorázově zažádat o vyplacení 2násobku životního minima, pokud takovou sumu na účtu má a pak už se nedostane ani ke koruně.
no a jak se k tomu vlastně ta paní teda staví? komunikuje s tebou? to jí jako není blbé?

blahova_andrea
27. dub 2016

ten odprodej je dobrý nápad, pokud seženeš někoho, kdo to odkoupí, tak by to by asi nejlepší řešení 😅

hojda
27. dub 2016

@blahova_andrea Paní o tom dluhu zatím neví, potřebuju z ní vytáhnout ještě nájemné, pokud jí řeknu tohle, tak už neuvidím vůbec nic☹. Jinak stále slibuje a slibuje, ale termíny nedoružuje, dneska měla zaplatit nájem ,který měl být uhrazený 20.4. a zatím nic (minule to posílala expresní platbou v poledne).Vystěhovat je hned nemůžeš. Pokud jde o klasickou nájemní smlouvu, tak tam dokonce můžou bydlet v bytě ještě 3 měsíce!!!!! Zákonodárci tak narovnali nerovný vztah mezi nájemcem a nájemníkem.......Tak at se lidi nedivý, že jsou nájmy, tak drahé, když pronajímatel musí započítávat i tuhle možnost. 😠

hojda
27. dub 2016

@blahova_andrea Ten učet je vedený na jejich nezletilého syna, tak nevím, jesli na něj může executor sáhnout, nebo ne.