Jak řešit alimenty u plnoletého dítěte?
Dobrý den, manžel má dceru z předchozího vztahu. Alimenty posílá na účet matky, jsou stanovené soudně. Nestýkají se, nejsou v kontaktu, protože dcera nechce. Komunikace s matkou je taky příšerná.
Víme jen,že chodí do školy. Na netu píší, že se platí, dokud dítěte studuje nebo dokud nezačne chodit do práce a samo se živit.
Po 18 roce dítěte by se měly peníze posílat přímo na účet dítěte. Otázka zní, musí si dcera zřídit účet? Nebo dal posílat na účet matky? Neměli by jsme v takovém případě mít nějaký souhlas od dcery?
Ma někdo podobnou zkušenost?
Asi ano, měla by mít účet a alimenty už od 18 let mají chodit k rukám zletilého dítěte. Jak si to potom vyřeší s matkou je další věc.
Já sama jsem od 18 dostávala složenky s alimenty. Jednou ročně jsem posílala doklad o studiu.
Pokud studuje myslíte,že si nájem a jídlo platí sama?
Napište a zeptejte se dcery,kam peníze dále posílat.To,že se s otcem nechce vidět nic nemění na tom,že má stále povinnost přispívat na nezaopatřené dítě.
Určitě chtít pravidelně potvrzení o studiu a zeptat se jich, jak si to dále představují s vyplácením.
Buď formou mailu nebo sms pokud s nimi moc není řeč. Případně dopisem.
Manžel posílal normálně dál k rukám matky, pokud se mladý neodstěhoval k nám, to už matka posílá na jeho účet.
Napište a zeptejte se dcery,kam peníze dále posílat.To,že se s otcem nechce vidět nic nemění na tom,že má stále povinnost přispívat na nezaopatřené dítě.
@cuma A takhle pak vznikají nedorozumění ... co je na tomto k nepochopení? Otázka zní, musí si dcera zřídit účet? Nebo dal posílat na účet matky?
Jinak k dotazu, potvrzení o studiu + číslo účtu (ideálně), peníze se dají poslat i jinak, ale předpokládám, že se dceři nebude chtít pak chodit na poštu. Ony sice nekomunikují, ale pokud jde o peníze, nevěřím, že by nereagovaly. Jako první bych zkusila poslat sms (pokud máte na ně číslo) a pak byste viděli, v nejhorším případě se pak obrátit na soud, ale jsem přesvědčená, že se vyřeší velice rychle ;)
@cuma myslím, že bydlí u matky a nevím, jak to spolu maji nastavené. Já chtěla vědět, jak postupovat správně, aby časem nebyl problém. Ne že manžel nechce dal platit. To bych asi nezakládala tuto diskuzi.
@cuma myslím, že bydlí u matky a nevím, jak to spolu maji nastavené. Já chtěla vědět, jak postupovat správně, aby časem nebyl problém. Ne že manžel nechce dal platit. To bych asi nezakládala tuto diskuzi.
@rokub já to tak taky nebral,že nechcete platit,jen jsem to postavila na tom,že je nezaopatřená - studující,takže asi nájem a vše platí maminka.Pokud dosud posílal na účet jí,tak by měl i v případě jakéhokoliv problému důkaz,že stále platil.
Pokud to není uvedené někde písemně jinak,měl by se držet soudního rozhodnutí, kde mají uvedeno kdo a kdy,komu peníze posílá
@cuma A takhle pak vznikají nedorozumění ... co je na tomto k nepochopení? Otázka zní, musí si dcera zřídit účet? Nebo dal posílat na účet matky?
Jinak k dotazu, potvrzení o studiu + číslo účtu (ideálně), peníze se dají poslat i jinak, ale předpokládám, že se dceři nebude chtít pak chodit na poštu. Ony sice nekomunikují, ale pokud jde o peníze, nevěřím, že by nereagovaly. Jako první bych zkusila poslat sms (pokud máte na ně číslo) a pak byste viděli, v nejhorším případě se pak obrátit na soud, ale jsem přesvědčená, že se vyřeší velice rychle ;)
@moudivlacek přesně, takhle vznikají nedorozumění, mají soudní rozhodnutí,kde je to uvedeno,do kdy,kolik a komu peníze posílat, proto je pán krytý,když posílá stále na účtě,kam bylo domluveno, až bude mít písemně změnu, bude vědět zase víc.Dnes je málo 18 letech,kteří nestudují
Moc všem děkuji. Asi napíšeme dopis, pošleme doporučeně, ať máme důkaz, že to řešíme. Popravdě, posílat peníze složenkou , tak na tuto možnost jsem zapomněla, jak vše řešíme účtem 🙉. A to potvrzení o studiu budeme chtít doložit, to je dobrý nápad.
@rokub já to tak taky nebral,že nechcete platit,jen jsem to postavila na tom,že je nezaopatřená - studující,takže asi nájem a vše platí maminka.Pokud dosud posílal na účet jí,tak by měl i v případě jakéhokoliv problému důkaz,že stále platil.
Pokud to není uvedené někde písemně jinak,měl by se držet soudního rozhodnutí, kde mají uvedeno kdo a kdy,komu peníze posílá
@cuma nejhorší na tom je, že my vlastně ani nevíme, jestli studuje. Sice píšu, že ano, ale to předpokládám. Prostě nevíme nic. Je to jejich volba, takže to tak prostě je. Ale ted ji bude 18 let, tak by peníze měla dostávat ona a ne její matka.
@cuma nejhorší na tom je, že my vlastně ani nevíme, jestli studuje. Sice píšu, že ano, ale to předpokládám. Prostě nevíme nic. Je to jejich volba, takže to tak prostě je. Ale ted ji bude 18 let, tak by peníze měla dostávat ona a ne její matka.
@rokub tak jak má otec povinnosti, tak i dcera je povinná minimálně informovat otce o výsledcích svých studií a jejich případném pokračování.
A dcera je dospělá, žádné nechci neexistuje.
@j.a.n.i to je konstruktivní odpověď, škoda,že jste nepochopila jak byla má zpráva myšlena...nikde jsem nepsala,že nechtějí platit,ono se musí podívat i do soudního rozhodnutí, jak to mají uvedeno
@cuma No, v rozsudku bude uvedené, že se jedna o výživné na nezletilou, což je dost k prdu, když uz je zletilá...
@cuma no ono je bohužel i dost studujících, které přímo s rodiči nežijí. Takže počítat automaticky, že nájem platí matka také nelze.
S ostatním samozřejmě souhlasím, že dokud se to nevyřeší matce peníze posílat.
@eviicka ano,to máte pravdu,ale většinou v 18 jsou na SŠ,takže intr případně jiné bydlení platí rodič..z prvního příspěvku to není jasné

Písemně požádat dceru o číslo učtu a doložení, že studuje. V případě, že nebude komunikovat požádat soud. Dle zákona výživné náleží dceři pokud jí je víc než 18 let , taky se dají posílat peníze složenkou k jejím rukám.