Alimenty na vysokoškoláka, co si vydělává

aleskap
13. lis 2017

Dobrý den, ráda bych se s vámi poradila.
Partner má z prvního manželství dvě dcery. Jedna už plnoletá, studuje vysokou školu a vydělává.
Druhá 17 let, studuje střední školu, vydělává.
Můj dotaz zní, zda-li jsme stále povinni platit výživné, pokud je starší finančně soběstačná?
Názory se různí, tak by mě zajímalo, jaká je praxe. Děkuji za odpovědi

ariadna12
13. lis 2017

Je to individualni. Neznam vsechny okolnosti. Treba delaji obe sestry pouze brigady a samy by se na skole neuzivily. Pokud chodi do skoly, asi to nebude hlavni pracovni pomer (hlavne u te 17lete). Povinnost otce platit vyzivne by v takovem pripade trvala, pouze by mohl podat navrh k soudu na omezeni vyse vyzivneho na jednu a druhou dceru, nebot se jim zvysila zivotni uroven a prijmy. Nicmene, jejich zivotni uroven by se vyhodnocovala i vuci zivotni urovni jejich otce. Deti maji narok na stejnou zivotni uroven jako jejich otec. Posuzovalo by se i to, zda skutecne do skoly dochazeji a ne, ze jsou tam pouze na oko prihlasene a nechodi tam (to by asi narok na vyzivne trochu narusilo), i to, jake jsou fakticke naklady sester (u soukromych skol skolne, jinak krouzky, skolni vylety, skolni pomucky, pokud dojizdeji, jizdne) a zdravotni naklady (napr. rovnatka, leky na alergii, potrebne zdravotni pomucky). I to, zda jsou skutecne sobestacne a vydelaji na sebe dostatek, ci nikoli.

drakenn
13. lis 2017

Manželův syn chodí na VŠ a i na brigády. Tudíž nemusí škemrat o každou korunu navíc k alimentům. Já to beru jako plus!
Píšete, že si holky vydělávají. To víte na 100%, že jsou někde zaměstnány na HPP?
Abyste nebyla nakonec za hamižnou a nepřející macechu..

aleskap
autor
13. lis 2017

Nene,nepřející nejsme. Minulý vikend byly holky u nás a samy na to zavedly téma, jestli je to oka,když si slušně vydělají, aby braly alimenty. Vydělávají si na brigádách, velmi slušně placených.. každá má měsíční příjem cca 7000

1772
13. lis 2017

Pokud se připravují řádným denním studiem na výkon povolání, mají nárok na normální alimenty. Brigáda v tom případě je pouze přilepšení pro dcery, ne pro otce a jeho druhou rodinu. Ale je to samozřejmě na dohodě mezi oběma stranami a vše je pak potřeba upravit právně, abyste byli v každém případě krytí.

aleskap
autor
13. lis 2017

A taky... švagr měl teď soud ohledně navýšení alimentů a soudkyně jim říkala, že až budou děti plnoleté a budou si přivyďělávat, tak si má podat žádost o snížení výživného.
Práce na HPP a vyplácení výživného se neslučuje, ale ten přivýdělek.... z toho nejsme chytří

j.a.n.i
13. lis 2017

@aleskap Tak záleží jak velké alimenty platí, pokud vysoké, tak je šance, že mu je sníží, pokud takový ten klasický český průměr kolem 3000,- tak to bych to k soudu ani omylem nepodávala, protože při řádném denním studiu na ně nárok mají.

aleskap
autor
13. lis 2017

Platíme 12000 právě

ariadna12
13. lis 2017

Jde o to, kolik platite na kterou, a jake ma naklady na zivot. Pokud vsichni citite, ze ta zletila vysokoskolacka vyzivne povazuje sama za nadbytecne, neni problem se snizenim alimentu. U te stredoskolacky neznam stanovisko osoby, ktere ma byt vyzivne placeno (17 let =nezletila, zrejme tedy stanovisko jeji matky) ani zivotni naklady. Na tu nezletilou se ale asi neptas, jestli to dobre dle nadpisu tematu chapu.

jezz1e
13. lis 2017

Výživné se určuje dohodou, až když není dohoda stran možná, tak soudem. Pokud tedy dcery samy (resp. ta starší + matka za mladší) peníze nechtějí, je na vaší dohodě, zda to snížíte nebo úplně zrušíte. Na druhou stranu pokud vydělává starší 7000,- Kč, předpokládám, že bydlí s matkou, protože na samostatné živobytí by jí to asi přece jen nestačilo. Pak by bylo dobré vzít v potaz, kolik do dcery (resp. bydlení, jídla apod.) tedy investuje matka a alimenty snížit tak, aby se nadále otec a matka podíleli rovným dílem, příp. s ohledem na životní úroveň rodičů.