Alimenty z druhého pohledu

smama
6. zář 2016

Ahoj,

můj přítel má dvě děti z předchozích vztahů (10 a 3).

Obě mu dělají ze života peklo, aktuálně je v depresích a občas má poznámky, že by nejradši utekl mimo ČR...:(
Jsme spolu rok, také bychom chtěli díte a konečně rodinu a dítě z lásky, ne z vypočítavosti. Ale situace je následovná a ze soudů je mi zle:

Přítel platil 10 000 Kč na první dceru (bylo vyměřeno před několika lety). Následně přišel o práci a dceru si vzal do střídavé péče. Jeho ex si opět postavila hlavu a střídavá péče skončila, on opět platí 10 000 Kč. Druhé dítě má se zlatokopkou, která u soudu dělá neskutečně věci a vše jí prochází. Platí 8000.

Jeho plat je nyní 50 000. Majetek nula. Našetřeno nic. Já nejsem jeho manželka, jen partnerka. Auto má firemní, nájem platí.

Pokud nyní zaplatí alimenty a nájem a jídlo, nemá ani halíř. Kdyby onemocněl, přišel o práci, snížili mu plat, může si jít hodit mašli.
To, že by třeba chtěl opravdu rodinu a že to není možné asi nikoho nezajímá a já jsem z toho zoufalá už.

A tak se ptám - co dělat?

Ex manželka a matka starší dcery vydělává 2x více než on, dcera chodí na soukromou školu apod. Má movitého přítele, nežijí spolu. Jezdí asi 6x ročně na drahé dovolené.

Je nějaká naděje, že pokud se to celé dá opět k soudu s tím, že se změnily poměry, tak se sníží alimenty? Jde o to, že prvních 10 000 mu bylo vyměřeno když měl jen jedno dítě, vydělával víc a matka byla na mateřské. Druhé alimenty byly vyměřeny, když měl první dceru ve střídavé péči. Nyní nemá ani jednu ve střídavé (a ani už nechce), matka té první vydělává velké peníze...takže si myslím že situace je značně jiná.

On už rezignoval, jen se obávám že to celé dopadne velmi špatně, bojím se i sebevraždy - nutno říci že k nim má extrémně špatný vztah a ví, že ho jen zneužily, zejména ta jedna žena, co si vymyslela neplodnost. Příteli je 45, není to žádný mladík co má kariéru před sebou.

Ráda bych bojovala, ale on říká že soud nic nezajímá, že je extrémně proti němu, prý si tam každý vymýšlí a řekli mu, že má teda vydělávat víc, že zkušenosti a titul na to má. Je to hnus :( Navíc on působí velmi charismaticky a každý si myslí, že když hraje golf, tak je milionář :(

Omlouvám se jestli to je zmatené.

Děkuju za rady.

nutricnihodnota
6. zář 2016

Bere 50 000, alimenty platí 18 000 (dle mého přiměřené, vzhledem k příjmům), má služební auto a přesto nebyl schopen si nic našetřit a nic ani nevlastní? Tady je jediná rada, přestat žít na vysoké noze a koukat se nějak zaopatřit. Prostředků k tomu má dostatek.

smama
autor
6. zář 2016

Tak přesně na takový komentáře jsem se těšila. Ne, nemá nic protože byl nemocný a dlouho nepracoval, o zbytek peněz ho připravila ex manželka. Na vysoké noze fakt nežije, platí nájem v praze což prostě něco stojí a pomáhá mámě, která je v důchodu a sotva z něj vyžije. K tomu jídlo a poplatky a je na nule.

nutricnihodnota
6. zář 2016

@smama Ale nic takového jsi prve nepsala, tak co jsi jako čekala za odpověď?

kacca11
6. zář 2016

Vyse aimentu mi pripada v poradku. Pokud nejste spokojeni, podejte navrh na upravu, ze se situace zmenila, alepochybuji, ze by se castky nejak vyrazne snizily.

Uprimne nechapu, jak mu muzou deti nicit zivot. Ten si nici sam. Deti nevyskakuji nahodne na svet, ale vzdycky s tim maji co delat dva lidi a jednim z nich i tvuj pritel. Tak by mel nest zodpovednost za svuj zivot a podilet se minimalne financne. S tim vyplata a ani financni zazemi byvalych zen opravdu nesouvisi, to nema na vysi alimentu vliv.

Byla bych na tvem miste opatrna s tim mit s takovym muzem dite. Ma problem s detmi, co uz ma. Myslis, ze s tvym to bude jine? Bojim se, ze ne. A jednou se klidne muzes zaradit k jeho dvema ex jako dalsi vypocitava mrcha - tak, jak mluvi o svych ex bude jednou mluvit i o tobe. Tenhle clovek dokaze jen hazet svou vinu na ostatni a jeho finncni gramotnost jemiziva. Pokud zezbyvajicich penez nic nenasetri, je to dost divne.

smama
autor
6. zář 2016

Normální. Nevím proč bych musela vypisovat že byl nemocný a posílá něco své mamince, to nestačí info, že na účtu nic nemá (ani to mu soud nevěří) a majetek taky nemá?

Opravdu tu nepotřebuju číst nic negativního, je mi ze všeho co se mu děje zle a samozřejmě vím že to špatně dopadne, pokud se ta situace nezmění. Už jsem z toho taky na nervy a hlavně je strašná ta bezmoc. Věřím že se to všem vrátí a opravdu těm dvěma nepřeju nic hezkého, ale to je jiná story.

Zkuste se někdy zamyslet, jak by vám bylo, kdybyste musela platit 20 000 chlapům, kteří vás jen využili, nemáte k nic ani špetku vztahu, o jedno dítě jste se vzorně starala, ale stejně si řekl chlap o peníze, i když vydělává daleko daleko víc jak vy. A vy nemůžete jet ani na dovolenou, protože na to prostě nemáte. Za pár let vás nikdo nezaměstná, protože pro ně budete stará a vy můžete jít pod most nebo do vězení, protože nebudete platit alimenty. Je to takový nápor pro člověka, že bych se případnému zkratu nebo trvalé depresi vůbec nedivila.

smama
autor
6. zář 2016

@kacca11 ale ono mu zbyde 10 000 - což pokryje jídlo a něco pro mámu. Nevím z čeho má šetřit, ale to je fuk.

smama
autor
6. zář 2016

Už nemusíte reagovat, věděla jsem že to zase bude proti němu, jako vždycky a všude. Je to totiž chlap ;)

Tak hodně štěstí, ať se máte lépe.

kacca11
6. zář 2016

@smama 50 tisic bez 18ti neni 10. Pokud mu nezbyva, musi upravit vydaje.

A ne, nejde o to, ze je to chlap. Jde o to, ze je to clovek se zavazky, ktere nemuze odhodit. Zkus se nad tim zamyslet, nez zacnes kopat kolem sebe.

smama
autor
6. zář 2016

@kacca11 nikdy je neodhodil, 10 let se staral a platil na první dceru, druhou mu soud nedal do péče, protože ta ženská uvedla, že neumí vychovat dítě, že jeho první dcera je rozmazlený parchant a že ona s ním má extrémně špatný vztah a dítě by tím trpělo. Platil by alimenty dál a celý život, kdyby nebyly tak ujetě vysoké, ale nižší. A tím myslím třeba 12 000 dohromady. Nemá smysl to dál rozebírat. Jsou otcové co se nestarají nebo mají alimenty 2000. Tak mě opravdu nebaví tenhle přístup proti člověku, co dělá co může, ale soudy neberou v potaz, že musí platit bydlení a něco jíst.

Neměla jsem to zakládat, jen mě to zase usvědčilo v tom, že tohle téma má jen jeden úhel pohledu a chlap pokaždé prohraje. A jinak - neviděla jsem hezčí vztah než měl on s tou starší dcerou, která nám říkala, jak si strašně užívá ten týden co je u nás a jak nás miluje. Asi tak.

kacca11
6. zář 2016

@smama chlap, ktery vydela 50 tis prece nebude platit na dite 2 tis, to je k smichu, ne? Zkus se podivat i ty jinym uhlem pohledu nez jaky ti nabizi on - zneuzity chudacek na mizine.

smama
autor
6. zář 2016

@kacca11 to byl příklad proboha, napsala jsem že by neměl problém platit 12 000 (dohromady).

nutricnihodnota
6. zář 2016

@smama Tak jinak. Po odečtu alimentů a toho, co píšeš že mu zbude pro mámu a na jídlo, je tu 22 000, který utratí za nájem a koníčky. Takže má dvě možnosti. 1.Zažádat o úpravu alimentů, vzhledem k vysokým příjmům matky. 2. Snížit náklady, na nájem a koníčky. V Praze jsou sice náklady na bydlení vyšší, ale taky jste na to snad dva, tak kde je ten zádrhel? Jaké příjmy a výdaje máš ty?

smama
autor
6. zář 2016

O tuhle diskuzi jsem nestála, mě vůbec nemusíte řešit, já za týden nemusím být partnerka. A jemu nezbyde nic, koníčky už téměř nemá, kromě sportů co nestojí víceméně nic, krom občas nových bot. Já se ptala na zkušenosti, ne abyste rozebírali jaký je a co dělá s penězi.

Ahoj.

lv
6. zář 2016

Návrh na soud by to mohl vyřešit, to je jediná cesta.

Ono se není čemu divit, že o se objevují komentáře, které ty považuješ za osočující - to co tvému chlapovi přijde jako málo má moje čtyřčlená rodina, taky na nájem, jídlo, všechno.

A to já se většinou chlapů zastávám, co se týče práv a povinností k dětem.
A on chce další, i když už dvě má, věk taky ne zcela ideál..

kacca11
6. zář 2016

@smama ale ono jedno souvisi s druhym. A pokud ty s nim zijes ve spolecne domacnosti, pocita se i s tebou a s tvymi prijmy pri posuzovani vyse alimentu.

lv
6. zář 2016

@smama no, mě přijde, že jsi o názor stála, jste spolu rok a chceTE miminko..
A rady jsi dostala, soud.

nutricnihodnota
6. zář 2016

@smama Pokud tě jeho situace trápí vzhledem k tomu, že by jsi s ním chtěla mít dítě, tak tvoje finance rozhodně na místě jsou. Jste li pár, je nutný vás jako pár posuzovat.

mandala
6. zář 2016

@smama no, já nestačím zírat, naše rodina má příjem polovinu z toho, co tvůj přítel a ještě z toho mála dokážeme ušetřit. Můj švagr vydělává 17 000 měsíčně, aimenty platí na dvě děti 5000 Kč, kromě toho má i jiné výdaje, stejně jako tvůj přítel a milion dalších a taky z toho musí vyžít. Pokud chceš slyšet názor, tak výše alimentů tvého partnera jsou naprosto v pořádku, chyba je spíš v tom, že neumí- nebo neumíte hospodařit.

j.a.n.i
6. zář 2016

@smama Po zaplacení alimentů má 32 000 čistého, což je víc než má cca 70, možná 80% lidí v této republice plat, takže fakt nechápu na co si vlastně stěžuješ.

martinal08
7. zář 2016

Já nějak nechápu jak mu děti ve věku 3 a 10 let mohou dělat ze života peklo.Asi bych se zamyslela nad tím,zda je přítel duševně v pořádku a rozhodně s ním neplánovala dítko.Výše alimentů mi příjde adekvátní,je především na otci aby děti finančně zabezpečil,když je matka vychovává.

skotskaa
7. zář 2016

@martinal08 Zakladatelka to nejsíš myslela tak, že peklo mu dělají ze životka matky, ne děti 🙂 Jen to špatně napsala.

hejsa
7. zář 2016

Vaše informace beru jako fakt,ale jistě sama tušíte,že tady pomůže jedině soud - znovu otevřít otázku výše alimentů.Doporučuju dát do kupy všechny dostupné info o jeho ex.Samozřejmě k tomu výdaje přítele/matka,atd./.Sami žádnou změnu nemůžete zmoci. 😨

keyllah
7. zář 2016

@smama Dle tabulek je výživné 10-15% z platu na jedno dítě. Když si to spočítáš, tak to tak opravdu vychází, na soudy bych moc nenadávala. Taky nezapomeň, že výživné se s věkem zvyšuje.....co tedy dělat? Zvýšit příjem, snížit náklady nebo se pokusit získat děti do střídavky.....nic jiného není možné.

hejsa
7. zář 2016

@keyllah Pravda pravdoucí,key-jseš super.Stručně,jasně. 😕

jelena56
8. zář 2016

Praktická rada - pokud chcete snížit alimenty, obraťte se na soud.
Ovšem podle výše příjmů bych řekla, že není příliš velká šance na snížení.
Alimenty jsou vyšší - netvrdím, že ne. Ale příjem vašeho partnera také...
Naše rodina dá měsíčně dohromady 32 tis - živíme dvě děti, platíme hypotéku, poplatky, pojištění, jídlo, plenky apod.
Měsíčně nám z našich přijmů zbývají 4tis, abychom mohli něco uložit stranou nebo měli na své koníčky, na mimořádné výdaje, nebo na občasný nákup oblečení apod.
A jsme na tu částku 2 dospělí a 2 děti...malé děti. Až děti povyrostou-náklady půjdou nahoru.
Pokud vašemu příteli zbývá na jídlo a své koníčky 10tis a je na to sám - nebo se svou maminkou, která má také určitě nějaký důchod - tak na pokraji chudoby opravdu není.
V podstatě on má sám pro sebe peníze, se kterými hospodaříme my jako celá rodina...
Pokud platí 20tis nájem, asi je na čase najít si levnější bydlení....nevím. Do hospodaření mu nikdo nevydíme - nevím, jestli vy. Ale uvědomte si, že se zde bavíte o částkách, které mnohdy i početnější rodiny nedají dohromady a musí z toho uživit mnohem více děti.
Uvědomte si, že zde nejde jen o peníze, ale o děti. Váš přítel si pořídil dvě děti - s kým a za jakých okolností je vedlejší. Podstatné je to, že on je jejich tatínek a je za ně zodpovědný.
Měl by být možná rád, že má peníze na to, aby mohl své vlastní děti takto podporovat...

somalicats
8. zář 2016

@smama Tomu říkám téma do diskuse. Jakou radu čekáš? Že Tě tu každá polituje a bude nadávat na ty zlé ex? S těmi jeho ex se znáš osobně, chovají se i k Tobě špatně? Já bych totiž na tyhle informace od partnera byla sakra opatrná. Podle toho popisu mi spíš připadá jako nezodpovědný zakomplexovaný chudáček, který má pocit, že je proti němu celý svět.
Alimenty vzhledem k výši jeho platu jsou OK. Takže případný soud by návrh na snížení s velkou pravděpodobností smetl ze stolu.
O tom, že z 50 táců nedovede ani po zaplacení alíků nic ušetřit, se rozepisovat nebudu. V Praze žiju, vím, jak se tu dá bydlet a za kolik. Z toho, co mu po zaplacení alimentů zbude, bez problémů žijí celé rodiny v tomhle státě.

kessien
20. zář 2016

No, pokud se změnila situace, tak za pokus o snížení nic nedáte. Každopádně soud nekouká na to, kolik má dluhů a v jakých částkách. Koukaj jen na potřeby dětí.Ale jak vidím, už to tu bylo psáno.
No a mimoto, můj přítel má plat 22 tis, platí na děti věk 9 a 13 let-8000 kč, takže mu zbyde 12 tis. k tomu platí nájem, splácí auto které potřebuje protože pracuje daleko od domova, plus sem tam něco šoupne dětem, 1200 na kroužek klavíru,1000 kč na kopačky pro synatora. A já? Já platim jídlo+jednu společnou půjčku co jsme si brali na byt. Nehrajeme golf a nežereme ob dva dny lanýže 🙂 Tím nechci říct že vy ano, ale myslím, že pokud má chlap dvě děti musí se kurva otáčet a musí holt dát bohužel na čas než třeba děti odrostou svoje koníčky stranou. Já si vzala chlapa s dvouma dětma s tím že, je mi jasný že holt si tuten měsíc tu hezkou zimní bundu nekoupim protože se blíží vánoce a šetří se na dárky pro jeho děti,že na dovolenou holt nepojedem k moři ale do jižních čech, protože přidává ex na prázdniny pro děti, to je školanda a tábor. Joo holka, chlap s dětma není procházka růžovým sadem a věděla si, do čeho jdeš, chlapy s dětma jsou pro tvrdší nátury. Takže bych tvýmu chlapovi otevřela oči malinko, protože má dvě děti je chlap a táta, né snad nějakej chudáček co se tady bude litovat kolik musí platit alimenty a že mu nic nezbývá.

nutricnihodnota
20. zář 2016

@kessien Krásné 🙂

kessien
20. zář 2016

@nutricnihodnota Děkuji 🙂

journals
26. zář 2016

@smama Celkem bych ti nepřála, aby jsi nebyla třetí matkou jeho třetího dítěte. Když pominu to, že mi přijde lehce mimo, že někdo po roce vztahu řekne, že chce dítě (bez urážky, ať si samozřejmě každý dělá co chce, já jsem jen toho názoru, že na zakládání rodiny by se ti dva měli trochu znát), tak by jistě nebylo příjemné, kdyby přišla potencionální čtvrtá máma, která by tvrdila, jak toho chudáka obíráš na alimentech. Tohle mě vždycky akorát tak rozčílí - děti zatím s manželem nemáme, ale tyhle stesky tatínků, jak jim kvůli alimentům nezbývají peníze na žádné "srandy" jsou opravdu směšné. A že má plat 50 tis. a chudák má pocit že nežije, protože má alimenty, poplatky a nemá nic ušetřeno... tak s takovým bych dítě fakt nechtěla ☹ a když o svých dětech prohlašuje, že mu ze života dělají peklo, tak už teprv ne ☹