Dědictví (ne) prodej nemovitosti. Co s tím?
Ahojte,
mám dotaz. Soud mi nařídil odmítnout dědictví za děti. Dědictví, ale přešlo na extchyni. A ona ho přijala. Zdědila tedy osminu bytu. A trvá na tom, že se byt prodá a chce peníze.
Já byt ale prodat nechci. Hypotéku zvládám a chci si ho nechat. Co s tím?
@somalicats Vzdyt to, co jsem psala byla reakce na zakladatelky prispevek, ze po ni muze chtit osminu nakladu. Jak tady nelzecitovat,tak je v tom obcas dost zmatek.
@j.a.n.i nebydlím. Ale byt si chci nechat jako investici do budoucna. Aby něco měly děti. Dluh není vyšší než nemovitost. Ale notářka to ji vysvětlila tak, že má osminu bytu, ale odpovídá za celý dluh. Viz ten občanský zákoník. Když bych neplatila já, automaticky půjde věřitel za ní. To je to riziko
@j.a.n.i Jenže jak jsem psala dřív, ani splátky by nebyly problém, z podílu na dluhu ji to vyváže. Jen je s tím papírování. Ale dlužníkem nebude od chvíle, kdy ji katastr vymaže, a katastru pro to stačí i ta dohoda o vypořádání ve formě splátek.
@somalicats z katastru ji to sice vymaže, ale ona ty peníze chce hned. Proto trvá na prodeji bytu. Když peníze nemám, může svojí část prodat někomu, kdo jí dá peníze hned ne?
@1eso1 To prodat může, otázka je, kdo koupí osminu bytu 😀. Stejně tak chtít prachy najednou může, ale donutit Tě k prodeji jen tak nemůže.
Hele, doporučuju najít si právníka, co umí majetkové právo, on Ti to jednak vše vysvětlí, jednak pomůže dotáhnout. Bez toho to stejně nepůjde.
@somalicats osminu bytu nikdo nekoupi. To je mi jasný. Ale to už je její problém když mermomocí chtěla dědit. K prodeji mě nepřinutí... Tak ať se zblázní. Doteď mi dělala jen problémy. A ja už jí prostě ustupovat nebudu.
@somalicats No, donutit ji k prodeji soudne muze... Resp. soud muze rozhodnout, ze ma narok na vyplaceni najednou. A jelikož je to byt na investici a nikoliv vlastni bydleni, tak by to bylo i celkem fer.
@j.a.n.i Zapomínáš na pár věcí - tchýně je menšinový spoluvlastník, o dluhu věděla a dědictví přesto přijala, většinový vlastník - zakladatelka - ten byt pořizovala s nějakým účelem ještě spolu s manželem (třeba jako investici do budoucna pro děti), a nabídla tchýni možnosti vyrovnání, což tchýně odmítla. Hodnotit, co je v této situaci fér a co není, je trochu mimo mísu. Každopádně v takové situaci na to bude soud koukat jinak, než kdyby šlo například o spoluvlastnictví 50:50.
@1eso1 a ještě-to je tak vždy, že když je dům zatížen hypoték ou, tak to děti nemůžou zdědit? Ptám se z osobních důvodů, taky Řešíme teď bohužel, majetek, i když je to jiná situace. Na jednu stranu je to logická ochrana děti, ale třeba v tomto případě Jim i tobe-matce, velmi uškodila. Fakt zvláštní.
@mariti Odpovídá za dluhy, a to v plné výši (dřív to bylo jen do hodnoty dědictví, po přijetí NOZ už dědic odpovídá komplet).
@somalicats Pokud uplatní výhradu soupisu, tak stále odpovídá jen do výše dědictví.
@j.a.n.i Jj, to je pravda.
@1eso1 každopádně ona má "jen" 1/8... sama to neprodá, tak mizerný podíl si nekoupi ani investoři...jako spolumajitelka mate predkupni pravo.... najdete pravnika, který se specializuje v nemovitostech, případně i dobrého realiťaka, který dela i poradenství (ale těch je málo, co opravdu něco vedi)
Já bych opravdu sháněla peněz a její podíl zkoušela vyplatit... 🙄 b3chapu jaký význam pro ni má prodej bytu, nad tím že bys ji vyplatila... peněz dostane stejně jen za tu svou 1/8
@j.a.n.i A proc by banka nemela s vyvazanim druheho spoludluznika souhlasit? Pokud nema problem s tim, ze hypo je uz cela na zakladatelku, tak s tim problem nebude, obzvlast u takhle maleho podilu.
@j.a.n.i chapu ze ji nechce vyplatit, nebo ze na to nejsou finance ale jednou je situace taková, že ten svůj podíl má a chce byt prodat... pokud si zakladatelka byt chce nechat je to jediná možnost aby se vlk nažral a koza zůstala celá ... pokud jsou tchyni děti úplně buřt, nejde ji o rodinu ale o peníze🙄.... banka by spoludlužníka vymazala, za určitých podmínek, dělali jsme to pro par lientů, všechno jde když se chce...asi záleží i co je to za banku, ale jde to, šikovný poradce to vyřeší, ale samozřejmě nic není zadarmo...
Jako ona tu svou 1/8 horko těžko prodá, pokud bude chtít prodat, zakladatelka má předkupní právo...ale pozor, pokud ho nevyužije, ona tu svou 1/8 samozřejmě může prodat někomu jinému a v tom případě by se pak vyvazala i z té hypotéky, pokud by svou část vyplatila...a pak by ale své právo zase mohl vymáhat ten nový majitel, on má pak právo to užívat, za určitých podmínek když je spolumajitel...

@somalicats v rodině nemám nikoho kdo by mi půjčil. Bohužel. A udělala bych to nejraději. Abych jí mohla dát prachy ať se jima udavi. Zase tak moc na nich nesejde. Jasně potřebuju pro děti pokojiky atd... Ale nejdůležitější je, že jsou zdravi. Víc nepotřebuju