icon

Jak řešit dědictví se separovanou matkou?

dixi86
2. zář 2025

Dobrý den, prosím o radu, zda to jde nejak resit...dnes bohuzel necekane zemrel tata. Zil v dome, sourozenec tam bydlel tez, nijak se neangazoval s pomoci. S matkou se nevidame pres 7let(z jeji strany), ani nevime, kde bydli(1/2 sourozencu, 2/2 naopak kujou pikle celou dobu s ni - i ten, co zil u otce). S otcem nejsou rozvedeni, nebylo na vyplaceni a tata proste nechtel jit z domu, mama zadotovala sourozence a koupili neco pro sourozence, kde zije jiz 7let a sourozenci tam jezdi co vikend, primarne ten jeden, co bydli s tatou. S tatou matka nezila jako manzelka cca 20let. Dneska ale vehemetne jela do nemocnice se "rozloucit", spis nas uplne odrovnat a tatu zneuctit. Ale oc mi jde...jelikoz jsou manzele stale, bude brana jako rovnocenna manzelka nebo jde nejak dokazat, ze spolu dlouhodobe nezili a tudiz nema stejna prava? je v poradku, ze si po smrti muze narukovat vse, vcetne pulky nemovistosti tety(sestry taty, nejblizsi clovek), jelikoz se otec po smrti jejich matky poloviny nevzdal? jde nekde svedcit, ze o nasi matce roky nevime, s otcem desitky let neziji jako manzele, 7let ani nevedel tata, kde je a ted je na koni? bude mit i umrtni list a vse muze delegovat? jak muzeme postupovat, kdyz s tim ta druha polovina sourozencu nesouhlasime? a je to krajne neeticke a naprosto nechutne? moc dekuji za poznatky. Rada bych jen truchlila, ale kdyz tam nakracela a ted jsou vlastne v tom dome vsichni pospolu a kuji pikle...je mi zle. dekuji

Strana
z2
berenika39
2. zář 2025

Můžete si vzít právníka, který se specializuje na dědictví, ale existují zákony - manželka je pořád, je v první skupině - dědí ona a děti. To, že spolu nežili nemá na právo nijaký vliv. Ano,ona bude mít úmrtní list.
Chápu, že je to těžký, upřímnou soustrast.

betelgeuzz
2. zář 2025

Upřimnou soustrast, je těžké, že člověk musí řešit takové věci.
Bohužel, pokud se nerozvedli, tak je manželka brána jako nejbližší. Úplně nerozumím, jak to je s tím domem. Pokud půlka patří tetě, je pořád tety a pokud otec zdědil půlku, není ta půlka v SJM, takže by se dělila mezi manželku a děti. Vše ale záleží na tom, jak je to zapsané na katastru (můžeš zkontrolovat na https://nahlizenidokn.cuzk.gov.cz/ ).Vzhledem ke složitosti, také doporučuji konzultovat s právníkem.

hojda
2. zář 2025

Tohle se mělo řešit závětí, pak už to běží podle zákona a max. se můžete zkusit soudit.

anonym_a096c2
3. zář 2025

Oni ale rozvedení nebyli že? Čili ano, dědí manželka.
A polovina sourozenců s ní táhne, vsadím se, že dpo ní budou dědit nejspíše oni. Ne ti, co si ní roky nejsou v kontaktu..
Je to blbé, ale tohle měl otec pojistit závětí.

ninive211
3. zář 2025

Bohužel pokud otec nezanechal závěť, dědí se dle zákona a nezáleží, že spolu 20 let nežili, pokud právně pořád zůstali manželé. bohužel. Tohle se mělo řešit za života, každý od určitého věku by měl myslet na to, že se může stát cokoliv tohle mít pořešené. A pokud z nějakho důvodu se nerozvedli, zřejmě byl otec v pohodě s tím, že po jeho sprti polovinu jeho majetku zdědí jaho stále ještě manželka a matka jeho dětí. Pokud s tím nesouhlasil, měl se zajistit jinak.
Upřímnou soustrast.

betelgeuzz
3. zář 2025
@ninive211

Bohužel pokud otec nezanechal závěť, dědí se dle zákona a nezáleží, že spolu 20 let nežili, pokud právně pořád zůstali manželé. bohužel. Tohle se mělo řešit za života, každý od určitého věku by měl myslet na to, že se může stát cokoliv tohle mít pořešené. A pokud z nějakho důvodu se nerozvedli, zřejmě byl otec v pohodě s tím, že po jeho sprti polovinu jeho majetku zdědí jaho stále ještě manželka a matka jeho dětí. Pokud s tím nesouhlasil, měl se zajistit jinak.
Upřímnou soustrast.

@ninive211 ale manželka nedědí polovinu.

ninive211
3. zář 2025
@betelgeuzz

@ninive211 ale manželka nedědí polovinu.

@betelgeuzz OK, už jsem dohledala, že je to jedna třetina (já mám v hlavě pořád x let starý zákony, kdy to byla polovina manželku, a druhá polovina děti 🙂 ) No prostě zákonný podíl, na která má manželka nárok, pokud neexistuje závěť, tak zdědí. Možná v případě soudu by to šlo uhrát nějak jinak na to, že se x let vůbec nestýkali a kontakty byly zcela nulové, ale to netuším, zda je obhajitelné a zda to soudce bere nějak v potaz, nejsem právník

betelgeuzz
3. zář 2025
@ninive211

@betelgeuzz OK, už jsem dohledala, že je to jedna třetina (já mám v hlavě pořád x let starý zákony, kdy to byla polovina manželku, a druhá polovina děti 🙂 ) No prostě zákonný podíl, na která má manželka nárok, pokud neexistuje závěť, tak zdědí. Možná v případě soudu by to šlo uhrát nějak jinak na to, že se x let vůbec nestýkali a kontakty byly zcela nulové, ale to netuším, zda je obhajitelné a zda to soudce bere nějak v potaz, nejsem právník

@ninive211 ono to není tak jednoduché s tou manželkou. Jak píšu výš, záleží, jestli je dům v SJM, nebo ne. Pokud ano, nejdříve se rozdělí SJM (takže manželka dostane polovinu) a druhá jde do dědictví, kde dědí manželka a děti rovným dílem. Pokud není v SJM, dědí se celý dům dle dědických podílů.

ninive211
3. zář 2025
@betelgeuzz

@ninive211 ono to není tak jednoduché s tou manželkou. Jak píšu výš, záleží, jestli je dům v SJM, nebo ne. Pokud ano, nejdříve se rozdělí SJM (takže manželka dostane polovinu) a druhá jde do dědictví, kde dědí manželka a děti rovným dílem. Pokud není v SJM, dědí se celý dům dle dědických podílů.

@betelgeuzz Já pochopila tak, že jde o barák, ve kterém otec bydlel, ten je dědictvím po otcově matce (babičce) a v majetku je napůl tety (sestry otce). Takže se bude řešit ta otcova polovina a část zdědí matka (švagrová tety), která s tím barákem nikdy neměla nic společnýho a najednou s ním bude moct částečně nakládat...ale možná je to zamotanější a blbě jsem to pochopila, kdyžtak mě autorka opraví.

betelgeuzz
3. zář 2025
@ninive211

@betelgeuzz Já pochopila tak, že jde o barák, ve kterém otec bydlel, ten je dědictvím po otcově matce (babičce) a v majetku je napůl tety (sestry otce). Takže se bude řešit ta otcova polovina a část zdědí matka (švagrová tety), která s tím barákem nikdy neměla nic společnýho a najednou s ním bude moct částečně nakládat...ale možná je to zamotanější a blbě jsem to pochopila, kdyžtak mě autorka opraví.

@ninive211 ale na začátku píše, že nejsou rozvedení, protože nebylo na vyplacení a otec z domu nechtěl jít, ale kdyby byla půlka jen jeho, tak by se nic nevyplácelo. NO těžko říct, je to napsané celkem zmateně, počet sourozenců z toho taky moc nechápu.

miryp
3. zář 2025

V prvé řadě přijmi mou upřímnou soustrast. Bohužel v tuto chvíli nepůjde jen o ten dům. Jelikož rodiče byli stále manželé a předpokládám, že jeli v režimu SJM, bude se v rámci dědického řízení jako první vypořádávat právě SJM. Tj. určí se hodnota majetku a závazků v SJM a polovina bude automaticky matky. A zbylá polovina + majetek, který nespadá do SJM, kam předpokládám spadá právě podíl na domě (alespoň to tak chápu z tvého popisu), se bude dědit buď podle závěti, pokud tato existuje, nebo podle zákona. Pokud by existovala závěť pouze ve prospěch dětí, pak matka dědit nebude, pokud závěť neexistuje, pak dědí matka ze zákona rovným dílem s dětmi, neb je stále manželka.

j.a.n.i
3. zář 2025
@betelgeuzz

@ninive211 ale na začátku píše, že nejsou rozvedení, protože nebylo na vyplacení a otec z domu nechtěl jít, ale kdyby byla půlka jen jeho, tak by se nic nevyplácelo. NO těžko říct, je to napsané celkem zmateně, počet sourozenců z toho taky moc nechápu.

@betelgeuzz presne tak, je ro zmateny, kdyby byl dum jen jeho, ci jeho se sestrou, tak by z nej prece manzelku nevyplacel...

j.a.n.i
3. zář 2025

@dixi86 No, pokid otec nechtel, aby manzelka cokoliv dedila, tak mohl davno udělat závěť... Neudelal ji = evidentně chtel, aby manzelka dedila. Co si o tom myslite vy, ani jak se stykali, neni podstatné, on ji k vyreseni toho, kdo po nem ma dedit k nicemu nepotreboval.

miryp
3. zář 2025
@j.a.n.i

@betelgeuzz presne tak, je ro zmateny, kdyby byl dum jen jeho, ci jeho se sestrou, tak by z nej prece manzelku nevyplacel...

@j.a.n.i já to pochopila tak, že tu polovinu domu dostal otec jako dědictví po své matce. Tu poznámku, že nebylo na vypořádání SJM, chápu tak, že buď ani jeden z nich nepochopil, že dědictví není součástí SJM, popř. že neměl otec na vypořádání dalšího majetku.

j.a.n.i
3. zář 2025
@miryp

@j.a.n.i já to pochopila tak, že tu polovinu domu dostal otec jako dědictví po své matce. Tu poznámku, že nebylo na vypořádání SJM, chápu tak, že buď ani jeden z nich nepochopil, že dědictví není součástí SJM, popř. že neměl otec na vypořádání dalšího majetku.

@miryp Nebo třetí varianta, ze nic neřešit je vlastne nejpohodlnější... Protože logicky pripadny dalsi majetek si mohli rozdelit, kvuli tomu by nemohl prijit do dum. Ale jo, i ta prvni varianta je možná.

dixi86
autor
3. zář 2025

Dobrý den, omlouvám se. Je to hrozne napsane. Jedna se o byt, ktery dedili po jejich matce, ale otec se poloviny nechtel vzdat, byt ho komplet platila teta. Vím, že tohle byla první chyba, pokud to nevyresil tou zaveti, o ktere nevime, zda je. Jde mi o to, ze vlastne k tomu prisla jak slepa k houslim, ze moje matka bude mit dum beru, ale ze ma narok i na tety byt, to uz tak v pohode neberu. Doufala sem, ze dedictvi do SJM nespada, coz nespada, ale bohuzel se resi komplet pak v dedictvi i tak. Kazdopadne kdyby nekdo resil neco podobneho a vedel by, jak z toho ven, pokud je nejaka moznost, tak prosim..

j.a.n.i
4. zář 2025
@dixi86

Dobrý den, omlouvám se. Je to hrozne napsane. Jedna se o byt, ktery dedili po jejich matce, ale otec se poloviny nechtel vzdat, byt ho komplet platila teta. Vím, že tohle byla první chyba, pokud to nevyresil tou zaveti, o ktere nevime, zda je. Jde mi o to, ze vlastne k tomu prisla jak slepa k houslim, ze moje matka bude mit dum beru, ale ze ma narok i na tety byt, to uz tak v pohode neberu. Doufala sem, ze dedictvi do SJM nespada, coz nespada, ale bohuzel se resi komplet pak v dedictvi i tak. Kazdopadne kdyby nekdo resil neco podobneho a vedel by, jak z toho ven, pokud je nejaka moznost, tak prosim..

@dixi86 No, proste zadna moznost, kromě te závěti neni... Ale jinak samozřejmě nemusi nutně dostat i podil ma tom bytě, pokid je v dedictvi i dalsi majetek, tak klidne můžete u notářky dohodnout, ze dostane vic jineho majetku a podil na byte ne. Pripadne, pokud s tim bude souhlasit, tak nemusi dostat ani ten zakonny podil, ale silou toho tezko dosahnes.

kakba
4. zář 2025
@dixi86

@dixi86 jsou manžele, není závěť. Matka si přijde pro to, na co má ze zákona nárok. S tím nic neuděláš. Na to měl tatínek myslet ještě za života.

jiss
4. zář 2025

Já to vidím taky beznadějně, kromě jedné věci - co znamená to 'mama zadotovala sourozence a koupili neco pro sourozence, kde zije jiz 7let a sourozenci tam jezdi co vikend'? Pokud je možné prokázat, že sourozenec dostal nemovitost za matčiny peníze, za určitých okolností by se to dalo také započítat jako součást dědictví, a to už by se jim asi nelíbilo.

j.a.n.i
4. zář 2025
@jiss

Já to vidím taky beznadějně, kromě jedné věci - co znamená to 'mama zadotovala sourozence a koupili neco pro sourozence, kde zije jiz 7let a sourozenci tam jezdi co vikend'? Pokud je možné prokázat, že sourozenec dostal nemovitost za matčiny peníze, za určitých okolností by se to dalo také započítat jako součást dědictví, a to už by se jim asi nelíbilo.

@jiss No, tezko se matčiny peníze mohou započítávat do dědictví po otci...

jiss
5. zář 2025
@j.a.n.i

@j.a.n.i ale ony nebyly jen matčiny, ony přece byly v tom SJM. Tak ona teď možná může říct tomu sourozenci, dostal jsi z peněz našich rodičů nemovitost, tak teď dostaneš z dědictví o to míň. Samozřejmě by to musel posoudit právník a soud...

jiss
5. zář 2025
@j.a.n.i

@j.a.n.i a pokud matka koupila něco většího za dobu trvání manželství, investice, akcie, auto, atd., tak pěkně přihlásit k vypořádání.

dixi86
autor
5. zář 2025
@jiss

@jiss bylo to za zbyle penize z prodeje nemovitosti jeste za manzelstvi. To je dobra pripominka, dekuji.

dixi86
autor
5. zář 2025
@jiss

@j.a.n.i a pokud matka koupila něco většího za dobu trvání manželství, investice, akcie, auto, atd., tak pěkně přihlásit k vypořádání.

@jiss Kupovala se nemovitost na bratra, castecne za penize z prodeje nemovitosti za dob trvani manzelstvi. Nikdo o tom nevedel krom te skvadry, az podle katastru se zjistilo, ze to neni na matku, ale na bratra.

dixi86
autor
5. zář 2025

A jeste prosim nejake zkusenosti s timto...nase setkani v dome taty(matka po 7letech),..a sourozenci hned byli na baraku jeste v den smrti, probehla se mela, nechteli mne ani pustit dovnitr, byla sem fyzicky napadena a nechteli dat ani klice, ale stala sem si za svym...svedka na toto mam, druheho sourozence..ale jde mi o to, ze v dome mame jeste nejake osobni veci, kdy jsme tam zili jako deti plus neco bychom chteli po tatovi na pamatku, jelikoz chteji dum prodat a veskere veci a vse proste vyhazet. Bere se to jako kradez? mohou me napadnout realne nejakyma udajnyma fotkama a policii nebo je to alibismus zase skvadry? nepotrebuju realne majetek, ani dedictvi, jde mi o princip, ze clovek, ani ne clovek bude dedit skoro vse a hlavne i mimo svoji rodinu a pak i to, ze veskere vybaveni a veci vyhodi pryc, neucta a nic uz kdyz jeste tata byl v nemocnici. Ze vseho mi je zle, ale nejsem clovek, ktery necha vse jen tak. Dekuji

j.a.n.i
6. zář 2025
@jiss

@jiss no, a jak budes dokazovat, ze to koupula matka, pokud to na ni není psané?

j.a.n.i
6. zář 2025
@dixi86

@jiss Kupovala se nemovitost na bratra, castecne za penize z prodeje nemovitosti za dob trvani manzelstvi. Nikdo o tom nevedel krom te skvadry, az podle katastru se zjistilo, ze to neni na matku, ale na bratra.

@dixi86 no, to je sice hezky a teoreticky by ta nemovitost zcasti sla započíst na bratrův podíl, ale pokud je kupni smlouva jen na bratra, tak jak prokazes, ze to bylo z penez patricich do sjm?

jiss
6. zář 2025
@j.a.n.i

@jiss no, a jak budes dokazovat, ze to koupula matka, pokud to na ni není psané?

@j.a.n.i předpokládám, že soud může nařídit dodat podklady pohybu na účtech. Je jasné, že bez právníka a soudu se to neobejde.

jiss
6. zář 2025
@dixi86

A jeste prosim nejake zkusenosti s timto...nase setkani v dome taty(matka po 7letech),..a sourozenci hned byli na baraku jeste v den smrti, probehla se mela, nechteli mne ani pustit dovnitr, byla sem fyzicky napadena a nechteli dat ani klice, ale stala sem si za svym...svedka na toto mam, druheho sourozence..ale jde mi o to, ze v dome mame jeste nejake osobni veci, kdy jsme tam zili jako deti plus neco bychom chteli po tatovi na pamatku, jelikoz chteji dum prodat a veskere veci a vse proste vyhazet. Bere se to jako kradez? mohou me napadnout realne nejakyma udajnyma fotkama a policii nebo je to alibismus zase skvadry? nepotrebuju realne majetek, ani dedictvi, jde mi o princip, ze clovek, ani ne clovek bude dedit skoro vse a hlavne i mimo svoji rodinu a pak i to, ze veskere vybaveni a veci vyhodi pryc, neucta a nic uz kdyz jeste tata byl v nemocnici. Ze vseho mi je zle, ale nejsem clovek, ktery necha vse jen tak. Dekuji

@dixi86 teoreticky vše v tom domě má být nyní součástí dědictví a řízení a nemělo by se na to sahat. Ale osobní věci a věci menší hodnoty reálně nikoho zajímat nebudou... těžko se i bude dokazovat, že tam máte osobní věci... snad by musely být pořízené fotografie. A když to chtějí vyhodit, tak si to běžte prostě vzít, no.

jiss
6. zář 2025
@dixi86

@dixi86 tak to udělali schválně. Matka by si sama nemovitost koupit nemohla, potřebovala by podpis otce na kupní smlouvu.

Strana
z2