icon

Jak řešit nezájem otce o dceru se soudně danou dohodou?

adel1213
27. led 2026

Ahoj, zajímalo by mě, jak byste vy řešily tuto situaci?
Mám desetiletou dceru. Její otec má partnerku o 16 let mladší než on a dceru nepřijímá do svého bytu prý protože bydlí oba v garzonce a jeho přítelkyně tam prostě dceru nechce. Když je u něj, tráví čas i noc u jeho matky, která má problém s alkoholem, a prostředí pro dceru není vhodné. Jeho přítelkyně je s nimi celé dny a nedá jim prostor o samotě. Dokonce i ona i jeho matky spí v 2 pokojovému malém bytě kde jsou v noci namačkaní všichni tři v malém pokojíčku . Dceři to samozřejmě vadí ale řešení otec nehledá. Máme mezi sebou soudem danou dohodu, kdy ji má mít co 14 dní, ale on ji nedodržuje a poslední měsíc se o ni prakticky nezajímá. Dcera to emočně zvládá/nezvládá.
Já se snažím vždy respektovat dceru, naslouchám jí a dávám jí prostor vyjádřit své pocity. Můj partner, se kterým žijeme, se k ní chová jako ke své vlastní dceři, tráví s ní čas a vytváří pro ni bezpečné a stabilní prostředí.
Cítím se bezmocná, protože otec nereaguje a jeho zájem o dceru je podřízený jeho pohodlí a vztahu s partnerkou. Snažím se chránit dceru a zároveň řešit situaci klidně, ale nevím, jestli je lepší to dál nechávat takto, nebo obrátit se na soud.
Jak byste postupovaly vy?
Děkuji

pilzzee
28. led 2026

A co je spatne? Ma nahradniho tatu toho, co bydli s vama. Ja jsem taky nikdy svyho tatu nebrala jako tatu. Vykaslala bych se na nejaky stykani se s nim, je to uplne zbytecny pro obe strany.

konidana
28. led 2026
@pilzzee

A co je spatne? Ma nahradniho tatu toho, co bydli s vama. Ja jsem taky nikdy svyho tatu nebrala jako tatu. Vykaslala bych se na nejaky stykani se s nim, je to uplne zbytecny pro obe strany.

@pilzzee tak kdyz maji soudem danou dohodu, tak to asi uplne nejde. To se asi musi znova resit pres soud. Snad uz i s vyjadrenim dcery, ale nevim od kolika let se prihlizi k nazoru ditete.

zuzkasim
28. led 2026

Co bys vlastně ráda? Zájem otce musí vycházet od něj. On ztratí vztah se svým dítětem. Nejhorší je, jak to vysvětlit dceři, ale byla bych upřímná. Vysvětlila bych jí, že nikoho nejde k lásce a zájmu nutit, že to někdy moc bolí, ale v životě to tak bývá. Ujistila bych ji o své lásce, lásce otčíma. Bývalého bych kontaktovala s tím, že péči o dceru zvládneš, ale pokud on sám o ni nebude mít zájem, ztratí ji, její důvěru, vztah. Že je to dceři moc líto a tebe bolí, když vidíš, jak se trápí. Je to fakt na něm☹️

1pomnenka
28. led 2026

Neřešila bych to a rozhodně ne soudně. Nemá zájem? Jeho chyba.

konidana
28. led 2026

Pokud otec na predavani a styku netrva a nevyzaduje ho, tak bych se na to taky vyprdla. Jestli styk vyzaduje a trva na nem, a dcera k nemu nechce, tak by se to muselo resit soudne.

miryp
28. led 2026

A čeho bys tím soudem chtěla dosáhnout? Jsi si jistá, že autoritativní rozhodnutí soudu podle právní úpravy platné od 1. 1. 2026 ti přinese, co od toho očekáváš, že není lepší případně upravit dohodu s otcem?

tereza0111
30. led 2026
@miryp

A čeho bys tím soudem chtěla dosáhnout? Jsi si jistá, že autoritativní rozhodnutí soudu podle právní úpravy platné od 1. 1. 2026 ti přinese, co od toho očekáváš, že není lepší případně upravit dohodu s otcem?

@miryp je mozne mit dohodu treba ve zneni "podle zajmu ditete"? Pokud s takovou dohodou prijdou oba rodice?
Me by dost vadilo mit soudem schvalenou dohodu co 14 dni, ktere by se nedodrzovali, ptz bych se bala, ze mu rupne v kouli a zacne pak zpetne utocit, ze se to nedorzovalo a ze to vubec nebylo kvuli nemu apod.
Taky bych se bala toho, ze se to teda necha byt, dcera se psychicky srovna, naucii se ze ji otec trochu skrta ze zivota a on se pak s pritelkyni rozejde a zacne zas pozadovat dceru co 14 dni - a ta z toho bude vykolejena

petrasipkova1
30. led 2026

Dcera se u táty dobre nemá, přítelkyně ji nemá ráda, musí spát s babičkou alkoholickou…. Co víc dodat? Nemáš byt sakra rada, ze se o ni nezajímá a modlit se aby to tak bylo dokud dcera nevyroste ? 🙈 v zájmu dcery.

lennus
31. led 2026

@adel1213 Je to smutné, ale ten mužský vzor má v tvém partnerovi. Za mě lepší než muset dávat dítě otci, ke kterému nechce. Ať si trhne, je to evidentně nezralý chlap. Já bych to neřešila, ale ani o něm s dcerou nemluvila ošklivě, prostě citlivě vysvětlit situaci, samozřejmě nelhát.

moudivlacek
31. led 2026
@petrasipkova1

Dcera se u táty dobre nemá, přítelkyně ji nemá ráda, musí spát s babičkou alkoholickou…. Co víc dodat? Nemáš byt sakra rada, ze se o ni nezajímá a modlit se aby to tak bylo dokud dcera nevyroste ? 🙈 v zájmu dcery.

@petrasipkova1 Ale ono to není tak jednoduché, pokud je soudem něco dané a tatínek si za rok, dva, kdy se s tím dcerka smíří, zvykne na matčina přítele a bude ho brát už třeba jako tátu, se s rozsudkem soudu zjeví otec, že k němu bude jezdit a pojede vše nanovo. Já maminku v tomto chápu.

krisstina93
1. únor 2026

Neuděláš nic, styk není vymahatelný. Pokud o ni otec nestojí, tak si ji brát vůbec nemusí. Dceři to nějak opatrně vysvětli, že je otec hloupý a má holt tebe a přítele.