Manželova dcera již nestuduje - jak s alimenty?

cathhy
18. led 2014

Prosím nemáte některá podobnou zkušenost?Manžel má z prvního manželství 2 děti na které řádně platí alimenty.Starší dceři je 20let a studuje (nebo to tedy tvrdila) vysokou školu,takže jí manžel i po 18tém roku věku platil výživné (4500Kč).Teď jsme se,ale náhodou dozvěděli,že na školu vůbec nechodí,pokud na ni kdy vůbec chodila☹ Ani už nebydlí v pronajatém bytě na který jsme jí také přispívali,protože nedostala kolej (což je teď i docela jasné,pokud vůbec nestudovala) Potvrzení o studiu manžel nikdy neviděl,ale musím tedy říct že ho nikdy nevyžadoval, protože bohužel své dceři věřil a chtěl jí dopřát kvalitní vzdělání☹ Může přestat jen tak platit alimenty na starší dceru nebo je lepší se obrátit na sociálku a řešit to přes sociálku?

lenkaef
18. led 2014

@cathhy nejprve bych si asi zjistila,jestli opravdu někde studovala.Nebo co dělá?
Chodí do školy nebo pracuje?

cathhy
autor
18. led 2014

@lenkaef No podařilo se nám zjistit,že bydlí u přítele a nepracuje.Do telefonu tedy pravdu nepřiznala,to tvrdí jak toho má hodně a učí se na zkoušky.Ale byli jsme v Praze,kde dřív bydlela a pan domácí nám řekl,že je již přes 4měsíce z bytu odstěhovaná ☹

lenkaef
18. led 2014

@cathhy myslím si,že pokud po 18 roce nestuduje,otec platit nemusí.
A vzhledem tomu,že platil a ona mu lhala....mohl by po ní přeplacené peníze chtít vrátit.
Ať se manžel zeptá na sociálce.
A na školu na kterou tvrdí,že chodí jste zkoušeli volat?

berenika39
18. led 2014

Platit alimenty nemusí platit od doby, kdy se dcera může postarat sama o sebe - dokonce přitom může studovat, posuzuje se to individuálně u soudu, a dcera evidentně se postarat může, když žije s přítelem a nepracuje, mohla by🙂) Alimenty\ nemusí platit třeba i v případě, že dítě studuje jen naoko, studium není tzv. smysluplné. Synovi - dospělému, ex lpatil trvalým příkazem na jeho účet a vúbec se nestaral, co syn dělá nebo nedělá, až jsme mu sami z dobré vůle řekli, že studium ukončil a pracuje. Jinak by asi posílal dosud, se synem se ani neznají☹.
Doporučuji kontakt s dcerou ex, at máte oveřené, co dělá a alimenty přestat platit. Ukončení se nijak nehlásí, nestanovuje soudem, nic, prostě přestane platit. Ale pokud byste chtěli mít pro jistotu papír v ruce, o ukončení vyživovací povinnosti, lze požádat soud o ukončení. Pro vás to bude jistější.

lesanka845
18. led 2014

Urcite nemoze prestat platit len tak, Treba dat navrh na sud na zrusenie .Az po rozhodnuti sudu moze prestat platit.A ak sa preukaze, ze dcera nestudovala,teda poberala vyzivneneopravnene,moze si tieto peniaze od nej ziadat naspat.

kopretina77
18. led 2014

zjistit si,třeba i ve škole,jestli dcera studuje a pak podle toho jednat.jestli nestuduje,neplatit ☹

cathhy
autor
19. led 2014

@lenkaef
@berenika39
@lesanka845
@kopretina77 Všem moc děkujeme za odpovědi a názory🙂 Na školu jsme zkoušeli volat,ale je bohužel nějaký zákon nebo něco takového,že nemůžou o studentech nic sdělit pokud jim již bylo 18let.Takže prostě i když to bude pro obě strany asi dost bolestivé,tak zítra hold manžel zajde na sociálku a ta může zavolat na školu a žádat informace.Tak nám to bylo sděleno. Je to dost smutné.Já bych si tohle svým rodičům nikdy netroufla udělat☹ Vše je přeci vždy o domluvě.Ach jo.