Nedodržování dohody před soudním stáním. Říct to u soudu?

novaa
29. bře 2017

Zdravím holky.
Jsem rozvedená od roku 2012, tehdy bylo dceři 4.5 roku. Vzhledeme k tomu, že jsem kvůli dceři chtěla co nejklidnější prostředí, souhlasila jsem se střídavou péčí týden a týden. Dokud chodila do školky tak fungovala.V šesti letech nastoupila do školy, bydlíme 30 km od místa bydliště otce, proto jsme se dohodli s otcem dcery mimosoudně, že si ji bude brát kratší dobu ,tedy od středy po škole do neděle do večera 1x za 14 dní (praxe byla spíše od čtvrtka po škole),ale i nadále to celkem fungovalo. Nutno podotknout, že mých ústupků směrem k ex byla spousta, ale v rámci klidu jsem to přešla. Mezitím jsem se vdala a s nynějším manželem máme tříletou dceru.
Ale abych neskákala od tématu. S ex jsem se rozvedla z toho důvodu, že po naší svatbě začal extremě uznávat sektu Vesmírní lidé, dělat doma zásoby na konec světa a nutil mě ho v tom podporovat a já jsem to psychicky nezvládla. .. (Je to jen zlomek věcí, a vlastně to není k tématu zas až tak podstatné )

Naše problémy nastaly s fungováním dohody středa až neděle , když nyní téměř desetiletá dcera během doby od rozvodu velmi přilnula celkem logicky a bez jakéhokoli ovlivňování k naší plnohodnotné rodině a bezelstně se zeptala, když byla u otce,zda se může jmenovat stejným příjmením jako my všichni. A nastala smršť hrozných události ze strany ex, včetně fyzického napadení mé osoby před dcerou ☹, a trvání na tom, ze si dceru začne opět brát na cely týden a že mu to musím umožnit, když je to tak soudně určené, ale že to tak už 4 roky nebylo a že dcera to nechtěla ho nezajímalo, takže jsme skončili u právničky a na OSPOD.
V jednání s OSPOD, právničkou i dětskou psycholožkou nakonec došlo k dohodě, že by malé žádná změna neprospěla a že toto vídání s otcem středa až neděle je naprosto vyhovující pro dceru vzhledem ke škole a zázemí, které u nás má jsme se dohodli, že ukotvíme styk soudně dohodou, aby už nevznikaly spory. Samozřejme trvalo, než všichni nějak souhlasili se zněním dohody, já jsem chtěla, aby tam bylo od čtvrtka (vzhledem k tomu,že prakticky to tak fungovalo a chtěla jsem svěřeni do péče )ale nakonec jsem se spokojila středa až neděle a ponechání znění stridave péče, ač mi OSPODEM bylo doporučeno zažádat o sevření dcery do péče, vzhledem k psychické labilitě otce, OSPOD za mnou stojí.
Dohoda se podala k soudu.

A nyní k věci.
V pátek je projednávání soudu dohody středa až neděle . Pokud se mě soudce bude ptát jak dohoda funguje ,co mám říct? Otec dcery byl od podepsání dohody měsíc v Indii, dceru si až na výjimky opravdu bere až ve čtvrtek večer, někdy dokonce až v pátek 1x za 14 dní. Navíc si našel práci v Praze, kde se nyní zaučuje a nemá vlastně na dceru moc času, někdy si ji bere ve čtvrtek, někdy v pátek, teď bude mít školení o víkendu, takže zůstane u nás a uvidí ho až za další 3 týdny.
Další věcí, která mě v posledním týdnu znepokojila je, že ex se dal pro změnu na budhismus, což by zas až tak hrozné byt nemuselo,kdyby se tomu nevěnoval opět svým způsobem fanaticky. ..
Dceru bez mého vědomí vodí do budhistického centra, kde dva dny uklízela po ostatních lidech a drhla tam dřezy a ještě ji navedl, aby mi lhala a neřekla mi to, ale i na mi to samozřejme řekla. Zatím jsem s ním o tom nemluvila, je to čertstvé a potřebovala jsem si to rozmyslet, vzhledem k tomu ,že v pátek je jednání, nevím, jak se k tomu všemu postavit, zda raději držet pusu a u soudu říct, že vše funguje dle dohody nebo říct pravdu.

Mám strach, co by z toho vzniklo, Ex má nadprůměrně vysoké IQ,vše má načtené, i právnička říkala, že dlouho nepotkala někoho tak nabušeného vědomostně a tak nízky socialne zralého. ...

Zajímají mě Vaše názory a omlouvám se za dlouhý příspevek. Mám opravdu strach o dceru, je velmi citlivá a moc se mi nelíbí, aby ji někdo ovlivňoval k jakékoli víře, když je tak malá.
Děkuji všem.

novaa
autor
29. bře 2017

Podotýkám, že všechny doktory,zubaře aj zřizují s dcerou já, i v čase, kdy by to melo byt na otci. Finančně mi posílá 2500 ( navýšeno v nové dohodě z 1500 Kč, které posílal puvodne ) Dcera dělá moderní gymnastiku a potřebuje spoustu věcí, občas narazove, např tento měsíc mě jen gymnastika stála 10000, měl by půlku příspět, ale neustále z něj peníze musím tahat.Je to náročné. ..ale o peníze mi opravdu nejde.Už jsem se smířila s tím, že finančně je to víceméně všechno jen na mě.
To jen pro úplnost.

denisa060491
29. bře 2017

@novaa Asi bych to řekla.zvláště,když ji nutí k nějaké víře.především by se měla rozhodnout sama dcera jestli bude nebo nebude věřící a ke kterému náboženství se přikloní.ještě má spoustu času se rozhodovat.k tomu uklízení to není normální aby 10 holčička dělala někde uklízečku.a s tím že si ji bere podle toho jak má čas nevím.ale jak říkám asi bych to u soudu uvedla a třeba budou rozumní a dají dceru výhradně do vaší péče.přeju hodně štěstí a pak dejte vědět jak to dopadlo 🙂

novaa
autor
29. bře 2017

Moc děkuji za radu, zeptam se ještě právničky. Abych neublížila jen sobe a malé. 😉

denisa060491
29. bře 2017

@novaa Není zač 🙂 určitě se ještě zeptejte.přece jen tomu rozumí víc 😉

jezz13
29. bře 2017

Soud stejně nepůjde "nad rámec" vašich návrhů, takže pokud máte sepsanou dohodu a soud jí má jen schválit, klidně bych řekla, že dcera je fakticky u otce spíš čtvrtek-neděle, ale že nemáš problém, aby tam dcera byla už od středy. V opačném případě bys musela podat návrh na změnu dosavadního režimu (např, tedy na svěření do své péče), o čemž se ale asi budete s exmanželem sáhodlouze dohadovat a ani soud z toho nebude nadšený, protože se jedna strana nejspíš odvolá..

novaa
autor
29. bře 2017

Je to tak náročné. ...nejvíc mě naštvalo, že dceru navádí aby mi neříkala pravdu....