Stačí 1 právník na otázku majetku i opatrování dítěte?

kadarka
21. srp 2016

S přítelem jsme se rozešli, na můj popud, řekla bych nepřekonatelné rozdíly. Myslela jsem si že se jako dva normální dospělí domluvíme aspoň na otázce majetkové, ohledně syna to bude složitější ,on budu trvat na střídavé péči po 14 dnech, synovi jsou 3 roky.
Dnes mi řekl, že pokud mu nedám určitou částku peněz jako kompenzaci jeho investicí v mém domě, klidně prodá to,co platil jen on (většinu věcí jsme platili napůl). Jako třeba kuchyň, prý ať si půjčím u rodičů nebo v bance, o nějakém splátkovém kalendáři nechce slyšet.
Stačí mi jeden právník na otázku majetku i opatrování dítěte?? A kam jít ohledně péče o syna?? Díky všem .

lv
21. srp 2016

ohledně majetku nevím, ale na oboje by měl stačit 1 právník. S dohodou ohledně syna - prvně zajít na OSPOD, ti budou zastupovat zájmy dítěte u soudu.

kadarka
autor
21. srp 2016

Díky za odpověď, prosím co je OSPOD?? 🙂 neznám, doteď jsem nepotřebovala.

j.a.n.i
21. srp 2016

@kadarka Upřímně, já se mu vlastně nedivím, rozešli jste na tvůj popud, on je ten, kdo odchází ze společné domácnosti, tak z jakého důvodu by ti měl slyšet na splátkový kalendář? Ad dítě, na střídavé péči nevidím nic špatného, měli by se primárně starat oba rodiče, jen po 14 dnech mi přijde trochu dlouho, u 3 letého dítka bych to spíše viděla na střídání po pár dnech.

ivular
21. srp 2016

@j.a.n.i Starat by se rozhodně měli oba rodiče, ale NIKDY ne za tu cenu, aby dítě ztratilo domov. Však to zkus sama, neustále se po pár dnech stěhovat - myslím, že brzy pochopíš, co špatného na tom kdo vidí..

j.a.n.i
21. srp 2016

@ivular Dělala jsem to zcela dobrovolně přibližně 8 let svého života a fakt nemám pocit, že bych ztratila domov, spíše jsem měla domovy dva. A upřímně řečeno jaký rozdíl je v tom, když se to dítě stěhuje v rámci střídavé péče nebo v rámci styku s otcem?

lv
21. srp 2016

odbor sociálně právní ochrany dětí

caverina
21. srp 2016

@j.a.n.i rozdil je v asi v tom,ze mi stridava pece prijde kolilrat pomsta za to ze si dotycna dovolila ukoncit vztah....

j.a.n.i
21. srp 2016

@caverina Aha, takze to ze se chce otec starat o sve dite a byt rovnocennym rodicem je pomsta...

caverina
21. srp 2016

@j.a.n.i a to je prave to....rovnocennym rodicem a starat se o dite...odesla jsem od manzela kdyz bylo malemu 5 let...nevedel kde ma obleceni....neumel udelat UM.....za cely zivot ho koupal asi dvakrat....kdyz jsem na par hodin odesla z domu tak jsem mu malem musela psat manual co ma delat kdyby neco a tak...taky mi vyhrozoval stridavkou....vis ja bych chlapovi verila ze chce byt rovnocennym rodicem,kdyby si nasel partnerku a pak zazadal o stridavku...ale takhle mi to fakt prijde jako vyhrozovani...

kadarka
autor
21. srp 2016

@lv a jo, díky🙂

kadarka
autor
21. srp 2016

@j.a.n.i nepsala jsem důvody rozchodu, stručně nechci dál žít se sobeckým lakomcem, o splátkovém kalendáři jsem nepsala, to ON chce peníze za věci co jsou pořízené napůl (i v době mateřské a rodičovské,kdy měl min 2x víc peněz než já příjem) plus něco co platil jen on.Střídavce jsem nakloněna ale měla bys slyšet ten tón, kterým mi řekl že chce 14 dní on a pak 14 dní zas já...Z jeho strany je to částečně pomsta mě, za to že jsem si dovolila vztah ukončit. Pokud se to úředně potvrdí, nemám s tím problém, jen vím,že úroveň péče z jeho strany bude hrozná, hygiena a tak je kapitola sama pro sebe, nechci to rozvádět.

j.a.n.i
21. srp 2016

@caverina Ja taky neumim udelat UM, no a co, kdyz to nahodou nekdy budu potrebovat, tak se to naucim. Stejne jako jsem neumela nic kolem deti a postupne jsem se to naucila, stejne jako se to nauci kdokoliv, kdyz to bude potrebovat.

kadarka
autor
21. srp 2016

Edit na příspěvek výše, nedokončila jsem myšlenku-o splátkovém kalendáři jsem nepsala jako o prioritní věci, přestože vím, že o majetek jde vždy až v první řadě. Jsem ochotná se domluvit,ovšem na rozumné částce a tu mu splácet dle splát.kalendáře-on chce všechny peníze hned na ruku,i když ví že je nemám a bylo by to pro mě likvidační. V bance se zadlužit nechci z pochopitelných důvodů....A slyšet by na něj měl, která žena po rodičovské má peníze??? Já tedy ne.Úspory padly na potřeby dítěte.

ivular
21. srp 2016

@caverina Těchto příběhů jsem slyšela a četla snad už sto. Chlap byl otcem jen nárazově, když si náhodou vzpomněl, že má vlastně potomka. Standardně se řídil heslem, že od péče o děti je matka, tudíž pokud se měl o dítě 5 minut postarat, bylo nutné sepsat manuál. Ale POZOR, jakmile došlo k ukončení vztahu: chlap měl plnou hubu toho, jak je taky rodič a přes střídavku nejede vlak. Typické, typické, typické!
@j.a.n.i Byla bys první člověk, který prošel střídavkou a vyhovovala mu. V ČR se příliš dlouho nepraktikuje, ale ze zahraničních případů vím, že děti ani následně v dospělosti nejsou schopni rodičům odpustit, že jich do tohoto uvrhli.
V ČR v praxi končí střídavka kolem 13. roku dítěte, protože jakmile začne mít potomek právo do toho mluvit, okamžitě odmítne v tomhle kočovném stylu života pokračovat..
Nedávno jsem četla rozhovor na stránkách slavného pana Hodiny, kde si 12letý chlapec žijící ve střídavce rovněž pochvaloval, že je fajn mít oba rodiče. Dojem ovšem kazilo závěrečné vyjádření, že svým dětem by toto neudělal..
A taktéž je otázkou, když píšeš, že ses stěhovala dobrovolně, jak moc dobrovolné je to právě u těch tříletých a obdobně malých dětí..

caverina
21. srp 2016

@j.a.n.i nezlob se na me ale ucit se postarat o sve dite az v momente kdy chci stridavku mi fakt prijde dost pozde....pises ze otec ma pravo byt rovnocennym rodicem,v tom s tebou souhlasim....ale proc se o to svoje pravo hlasi az kdyz se rodina rozpada a v dobe kdy byla jeste rodina pohromade tak na to kaslal a veskerou starost o peci o dite nechaval na zene?

caverina
21. srp 2016

@j.a.n.i mam kolegyni v praci a ta mela taky s byvalam stridavku...holcicka 9 let....v dobe kdy byla u otce tak se ji zhorsil skolni prospech....kdyz byla s maminkou tak nosila krasne znamky...cim to bylo?maminka si na tech 14 dni upravila pracovni dobu tak aby odpoledne byla s dcerou a mohla ji v pripade nutnosti pomoct s ucenim....otec delal kazdy den do sesti....dcera byla do te doby u prarodicu kterym je kolem 70....takze kdyz potrebovala pomoct s ucenim tak asi ji tezko pomohli....navic ma holcicka problemy s vahou....maminka se ji snazila upravit jidelnicek tak aby sla vaha dolu....a tatinek....hranolky,pizza....jeste porad ti to prijde pro to dite prinosne?

mr_falko
21. srp 2016

stridavka není nikdy prinosna pro dite, pokud rodice nebydli blizko u sebe apod.

Mam 9 letou dceru, v peci otce a jeho nove rodiny a nikdy bych ji neudelala to, ze by musela mit dve skoly a litat mezi dvema domovy, to je na palici. Je s nami, co to jen jde a domluva je v podstate cim dal lepsi a jednodussi

pockam, az si sama vybere s kym chce byt..

karlajasmine
21. srp 2016

@mr_falko Jsi uzasna matka a presne takova bych chtela v pripade rozchodu byt. Samozrejme se s muzem nikdy rozejit neplanuju, jsem stastna, ale vim, ze kdyby toto nekdy nedejboze nastalo, nechala bych dite, aby se rozhodlo samo, a kdyby chtelo zit s tatinkem, nikdy bych to netahala k soudu a nezadala o stridavou peci.. prijde mi to fakt jako nechutna pomsta na diteti... dite ma pravo na domov, ne zivot s batohem na zadech.

j.a.n.i
21. srp 2016

@caverina Jasně a matka byla úžasná jen protože je to matka a to, že byl otec pako vychází z toho, že je otec.

j.a.n.i
21. srp 2016

@mr_falko Takže když je dcera s vámi, tak otec vyklidí byt, aby se nemusela stěhovat? A jen tak mimochodem, střídavá péče opravdu v 99,9% případů neznamená 2 školy.

mr_falko
21. srp 2016

@karlajasmine tak ja si nemyslim,ze jsem uzasna matka, to prave vubec, hodne jsem to posrala a vim to moc dobre, v te situaci byla pece otce jedine reseni a jsem rada,ze se k tomu postavil, tak jak se postavil...vcera jsme malou po tydnu vraceli tatovi a cestou brecela, vim jak moc ji je dobre u nas a vim, ze je ji stejne dobre i u ex....
v podstate je to o hrdosti, spousta matek by neprezila, ze by bylo dite v peci otce, ja bych zase nebyla takovej sobec, abych bojovala o dceru a brala ji do podminek, ktery by v jejim veku nemela znat ( ubytovna apod.) Ano vim, ze je to pro ni tezke, chybime si velmi a znovu budujeme nas vztah,a le ja verim, ze jednou vse pochopi a odpusti mi...ja si to neodpustim nikdy...

mr_falko
21. srp 2016

@j.a.n.i no, my to mame do jeji skoly denne 130 km, tak nevim, nutit ji vstavat v 6 a jezdit domu v 7 vecer to fakt neni detstvi, takze nerealne logisticky...

kdyz je moje dcera u mne a meho noveho manzela, tak je proste s nami u nas

caverina
21. srp 2016

@j.a.n.i tak tady je diskuze zbytecna.....nezlob se,ale myslim si,ze i kdyby evidentne otec diteti ublizoval tak by jsi byla na jeho strane.....v podstate nemam nic proti stridavce,ale musi to byt v prospech ditete....a ne ze si na tom otec ale i MATKA budou vyrizovat problemy mezi sebou a hojit svoje mindraky....

karlajasmine
21. srp 2016

Pokud stridavka tak si myslim, ze by to melo byt tak, ze dite zije v jednom domove a strida se u nej matka s otcem. Proste neni fer nutit dite si kazdy tyden sbalit vsechny veci a stehovat se, jen proto, ze se rodice rozvedli. Jo, je asi par jedincu, ktere to nijak nepoznamena, ale drtiva vetsina z nas by nesnesla mit dva domovy...

karlajasmine
21. srp 2016

@mr_falko Tak skvela matka jsi i presto, protoze ver tomu, ze spousta matek by to dite na ubytovnu tahlo, a jeste by ho tahlo po soudech a snazila se udelat maximum pro svoje vlastni pohodli, a pohodli ditete by odsunuly na vedlejsi kolej.

Osobne si myslim, ze pokud jsou 2 fungujici rodice, vyber u koho zit by mel byt na diteti. Kazde dite ma o trosku blizsi vztah k jednomu z rodicu, je to normalni. Druhy rodic by mel dite maximalne navstevovat, brat na vylety, na vikendy a podobne.
Pokud jeden rodic nefunguje nebo funguje spatne, dite by melo byt u fungujiciho rodice.

Stridava pece je pro rodice super (vlastni barak, tyden volna, tyden s ditetem.. pohodicka) a peklo pro dite, kterymu se svet smrskne na batoh na zadech a nevi, kde je vlastne doma. Rodice, kteri tohle svymu diteti udelaji, a lide, kteri toto doporucuji, povazuju za obrovske sobce.

j.a.n.i
21. srp 2016

@caverina žádného takového, který by dítěti ubližoval neznám, naopak všichni otcové v mém okolí jsou schopni se o dítě plnohodnotně postarat, i když to třeba někteří z nich taky pravidelně nedělají, ale to ještě neznamená, že by kvůli tomu neměli mít v případě rozchodu mít možnost pečovat o své vlastní dítě.

ivular
21. srp 2016

@j.a.n.i "žádného takového, který by dítěti ubližoval neznám" - přála bych si, abych mohla napsat totéž. Já znám dva, kteří - když na to příjde - neváhají dítěti nehezky psychicky ublížit.. Bohužel 😔

caverina
21. srp 2016

@j.a.n.i tak to ti zavidim....ja taky nastesti neznam nikoho kdo by svemu diteti ublizoval...ale ze bych znala ve svem okoli tak schopne muze jako ty to taky zrovna ne...me slo jen o to ze kdyz muz ve chvili kdy od neho zena odchazi vyhrkne ve vzteku,ze chce stridavku a pritom se o sve dite nikdy plnohodnotne nestaral mi neprijde normalni....

caverina
21. srp 2016

@j.a.n.i a napsala jsi ze znas muze kteri se dokazou o sve dite postarat i kdyz to nedelaji pravidelne....a napadlo te ze taky existuji muzi kteri se o sve dite prakticky nestarali nikdy,protoze je to nezamalo a pak najednou chteji stridavku....nemyslis,ze to nechteji proto ze by tak strasne chteli svoje dite ale proto aby potrestali svoji parnerku....asi nenapadlo...

mialagia
21. srp 2016

@kadarka tak to záleží na situaci..přítel bydlí stále u tebe v domě? A měli jste to nějak smluvně zajištěno, ty jeho a tvoje investice?

Jinak si myslím, že střídavá péče může být OK, když jsou pro to splněny podmínky.. Tj.rodiče bydlí blízko u sebe, takže dítě chodí do stejné školy, stejní kamarádi..soud by ani střídavku neschválil když by rodiče bydleli 100km od sebe to je blbost..takže je to individuální a nejde to zobecňovat, jakože špatná nebo dobrá..prostě když se rodiče přizpůsobí dítěti..tj. ty domácnosti jsou navíc obvykle obě kompletně vybavené pro dítě, tj. dítě má všechny věci tam i tam a nemusí vše převážet..tak to může fungovat vpoho..je přece pochopitelné, že rodič chce mít svoje dítě u sebe (i otec)a stejně tak znám případy, kdy zhrzelá žena-matka se mstí muži za rozchod tím, že mu brání ve styku a střídavé péči..😃