Svěření dítěte do péče. Má přitel u soudu šanci?

terkezz
28. led 2022

Dobrý večer, jdu si sem pro radu, jsem už zoufalá..
Máme 7 měsíčního syna, přitel gambler, sem tam popije, má velké dluhy

Jde mi to, chci podat návrh k soudu o svěření dítěte do mé péče. Neustále mi vyhrožuje, že jestli s ním nebudu tak malého už nikdy neuvidím. Řve sprostě a mlátí do věci i před malým. Nadává sprostě celé mé rodině.
Že prý mi soud v životě nesvěrí dítě, že mám jen rodičák. Nemám majetek ani on. Jen jeho rodina byt.

Dneska s ním byl sám 3hodiny a co jsem přišla byl opilej, malý nepřebalený a celý mokrý. Teď tu taky řve a malý nemůže spát. Nemám teď kam jinam jít, jinak bych byla dávno v čudu.

Moje mamka bydlí v garsonce cca 14m2, opravdu maličkaté.. Myslíte, že má u soudu šanci? Co vše si soud zjisťuje? Pořád říká, že se posuzuje celá rodina (babičky, tety, sourozenci atd.) Nikdo v naší rodině nemá dluhy.
Jeho výlevy si nahrávám na diktafon, abych měla aspoň něco na něj.. Může si soud vyžádat v jeho bance výpis z účtu? Když hraje online casino.
Co vše musím doložit? A jak dlouho se čeká na rozsudek?

Lituji toho, že jsem s ním vůbec zůstala, byla jsem naivní, že se změní, bohužel. Svou vinu na tom mám obrovskou. Ale malý je vše co mám, dýchám pro něj.

vitezove
28. led 2022

Ahoj, neboj se, dítě ti určitě dají. Ona matka má většinou přednost, kór u malého dítěte. Určitě máš důkazy (a svědky) že on pije, že je gambler, jak se chová. Místo diktafonu bych možná občas použila mobil (ať máš i video). Každopádně odstěhuj se hned. Ano, máš rodičák. A maminka má malý byt. Co se spolu domluvit, dát peníze dohromady a pronajmout si něco o trochu většího? On takhle malý prcek nic moc nepotřebuje, snesete to chvíli i ve 14m2. O majetek nejde. U soudu jde o to, kdo bude s dítětem trávit víc času a lépe se o něj starat. Vůbec bych se toho nebála.

Takže doporučení - zajdi na nejbližší OSPOD a poraď se, co máš dělat. Mohou ti sehnat i azylový dům na bydlení atp. Ale podle mě by bylo lepší bydlet s maminkou (či kamarádkou, spolubydlící) a platit dohromady něco. Když budeš bydlet s mamkou, nejspíš občas pohlídá, můžeš na nějakou brigádu a tak. Zároveň ti na ospodu poradí s nějakými dávkami, který by si mohla dostávat a mít tak pár korun navíc. Zároveň ti pomohou s tím soudem, pomohou ti napsat žádost o svěření do péče atp. Budou pak u soudu stát na tvé straně a všechno bude v pořádku. Nenech se zastrašit hlupákem, který jen využívá tvého strachu a nevědomosti. Je nesmysl, že by mu svěřili dítě.

Držím pěsti

terkezz
autor
28. led 2022

@vitezove moc děkuji! Tohle jsem potřebovala slyšet (číst)
Já právě chtěla vytisknout žádost a zanést na soud ale takhle přes ten OSPOD to bude asi určitě lepší.. Nejsem žádná špína nebo budiž k ničemu
Stejně se o něj starám od narození nonstop já..
V pondělí si to hned oběhám a přes víkend si ještě pozjišťuji různé přídavky atd.
Ještě jednou moc děkuji❤️

barmil
29. led 2022

@terkezz Ty víš, že chlastá a necháš ho s dítětem samotného? Co kdyby mu upadlo, nebo ho někde nechal a usnul? Hazis tady na něj špínu, ale co jsi za mamu, že sis s nekym takovým to dite vůbec pořídila a kdyz víš, co je zač, tak ho tam s dítětem necháš???
To je vždy partner je kreten, chlastá, mlati.. A on to předtím nedělal, že jsi do toho přivedla dite?
A počítas s tím, že to dite bude mít i on? Že ho bude navštěvovat a chodit k němu na víkendy atd? Protože na to má právo každý otec, i ten, co seděl.. Proste je rodič a dite má právo na oba rodiče a pokud se nestane nic hrozného, tak ho těch práv nikdo nezbaví. Takže ocerneni na ospod a u soudu Ti moc nepomůže, je otec a dite vídat bude.

terkezz
autor
29. led 2022

@barmil Přišel domů z práce uplně normalní, doma alkohol nebyl žádný a on si koupí alkohol když jsem já doma nikdy tohle neudělal, měl ho poprve doma sám. Schoval si to někam když jel z práce.
Po porodu takový nebýval. Snažila jsem se mu pomoct.
Já samozřejmě chci aby malý otce vídal, nechci sby vyrůstal bez něj. Ale chci aby byl v mé péči a mohl se s ním vídat za mé přítomnosti dokud je takhle malý.

barmil
29. led 2022

@terkezz není důvod, abys tam byla. Může s nim být klidně sám několik hodin, dle režimu dítěte, i kdybys kojila, tak prostě mezi kojenim. A pokud už nekojis, tak ho může mít klidně na celý den, nebo i přes noc. Tohle se nebude řídit dle Tebe, ale dle zájmu dítěte. A to řeší ospod a soud, samozřejmě, že každá matka chce 100% kontrolu, ale oba mate stejná práva a pokud ho nezbaví rodičovských práv, tak s ním může a bude sám v čase, který soud stanoví.

amazonkajanik
29. led 2022

@terkezz okamžitě využij možnost azylového domu, tam ti pomohou a malý bude mít klid a v tomto případě on jen vyhrožuje, ale dítě mu nesvěří. Naopak bych měla obavy čekat, aby se jeho křik nepřehoupl v fyzické napadení!