Těhotná v rozvodovém řízení. Co byste dělaly Vy?

7. čer 2023

Od února jsme s manželem v rozvodovém řízení a strašně se to táhne. Ne, že by to vázlo na nějaké dohodě, jsme s manželem úplně v pohodě, na všem domluvení, ale úředníkům to strašně trvá. Zatím jsme měli jen soud o dětěch, padl rozsudek, ale z rozvodového soudu stále ani čárka. Dovolat se tam nedá, na mail nereagují. No a dnes ráno jsem zjistila, že jsem těhotná se svým přítelem. Vím, že 300 dní po rozvodu je dítě stále manžela, takže i kdyby nás rozvedli hned zítra, nic to neřeší. Přemýšlíme ale, co je teď nejsnažší, nejpohodlnější. Poslat rovnou na soud žádost o popření otcovství a řešit to souběžně s rozvodem, nebo doufat, že nás snad po létě rozvedou a rychle se vzít? Na jednu stranu uspořádat svatbu na rychlo se mi moc nechce, ale zase když vidím, jak ty soudy fungují, nevím jestli by nebylo pak rychlejší se vzít 🙂 Co byste dělaly Vy?

lencaa11
7. čer 2023

Já měla podáno v únoru děti byli do 2 měsíců rozvod byl v listopadu a v březnu jsme se vzali byla jsem též těhotná ..přesně soudy jsou na dlouho rozvod může klidně trvat rok ...

krisstina93
7. čer 2023

Doufala bych, ze se stihnu rozvést a rychle svatbu, klidně jen na úřadě se svedkama. Soudy jsou hrozne, my čekali jen na svěření dítěte do pece 8 měsíců.

jaja01k
7. čer 2023

Popření otcovství můžeš řešit teprve až se dítě narodí. Takže ti stejně nezbyde nic jiného než čekat, co bude dřív, jestli rozvod (a další svatba) nebo porod.

autor
7. čer 2023

@jaja01k To si úplně nemyslím, pokud jsou ti dva v rozvodovém řízení, alespoň tak jsem to z těch článků pochopila. Že pokud se pravý otec "přizná", jde to souběžně s rozvodem. Jakože vlastně formalita. Ale i ta formalita trvá x měsíců.

martinka_33
7. čer 2023

Řešili jsme tento problém svatbou..

miryp
7. čer 2023

Zákon jasně hovoří o popření otcovství k narozenému dítěti, tím je vyloučena možnost popřít otcovství k plodu. Pokud bude podán návrh před narozením daného dítěte, bude tento odmítnut pro nesplnění zákonných podmínek, jejichž splnění je nezbytné pro projednání daného případu.
Je škoda, že jste nevyužili toho, že jste oba v pohodě a neřešili situaci nesporným rozvodem, takové rozvody jsou vcelku rychle rozhodovány. Každopádně bych zavolala na příslušný soud a zdvořile požádala, zda by mohlo být projednání uspíšeno, že jsi těhotná s někým jiným a ráda by sis vzala otce dítěte před jeho narozením. Pokud nevyhoví, tak dítko bude mít v RL současného manžela a budete to vše řešit až po porodu.

autor
7. čer 2023

@miryp Ale to mi máme nesporný rozvod. Stojí to jen na tom, že od soudu s dětmi se už tři měsíce nic neděje.

miryp
7. čer 2023

Aha, tak pokud to jde nesporem a rozsudek o dětech v právní moci už mají k dispozici, tak bych to oficiální cestou urgovala. Pokud tvůj manžel ví o tom, že jsi těhotná, normálně bych to do dopisu uvedla jako jeden z důvodů, proč prosíš o další postup v řízení.

jaja01k
7. čer 2023

Ano, lze to řešit souběžně s rozvodem, ale až bude dítě na světě.

autor
7. čer 2023

Díky holky za informace, to jsem opravdu takhle nepochopila. Tak v tom případě mám jasno, protože rozhodně nechci, aby se mi narodilo dítě bývalého 😀 Děkuji Vám.

miryp
7. čer 2023

Držím palce, ať se soud vzchopí (z nečinnosti některých soudů jdu mnohdy do vrtule) a vše stihnete pořešit před narozením prcka.

petul32
7. čer 2023

Jsem ve stejne situaci. Podano 7/22, soud o deti 10/22, v 11/22 jsme zjistila, ze cekam s partnerem(ted uz manzelem) miminko, rozvod 2/23, svatba 5/23…

Vse ostatni ohledne otcovstvi lze az po narozeni ditete, neni varianty, aby se nenarodilo a nebyl uveden v rodnem liste byv.manzel… svatba jedine reseni

autor
7. čer 2023

@petul32 A když člověk nikdy předem neví, kdy ho rozvedou, jak jste zvládli tak rychle naplánovat svatbu? 🙂

petul32
7. čer 2023

Pozadal me o ruku jeste vdanou… na cele naplanovani nam stacil mesic.. Ja puvodne chtela jen se svedkama na urade.. nejgezsi a zaroven nejlepsi rozhodnuti bylo, ze svatba bude komplet bez deti (dcera 9 a syn 6 to vzali skvele- vse jsem jim vysvetlila) … nakonec jsme zvolili chalupu pratel, kde jsme stravili 3 dny - pozvali nejblizsi nase spolecne zname a rodinu… jidlo cele udelali kamaradi z chalupy… prvni jsme zaridili termin na matrice v Rokytnici-uplne uzasny a cely kveten volny 😂 pak zaridili jen oznameni, saty z pujcovny (coz bylo nejvtipnejsi) a prstynky.. pak jsem obvolala kvetiny a dort v miste konani… bylo to vse velke prekvapeni jak to dopadne, ale ja uz nechtela čancanou svatbu, ale jen si to uzit v lasce a pohode.. a byl to ten nejkrasnejsi vikend plny smichu

petul32
7. čer 2023

Jinak “rozhoupali” jsme se k svatbe 29.3.-to jsem volala na matriku… a 6.5. byla svatba…

krisstina93
7. čer 2023

Tak svatbu stihnes klidně za týden, nějaká matrika v okolí určitě bude mít volne okno, k tomu nepotrebujes nic, dva svědky a obcanku. Pokud potřebuješ zvát hosty, zařazovat hostinu, objednávat šaty apod tak to jsi v pytli, pokud nebudeš mít aspoň měsíc na přípravu :D já bych udělala rychle jen ten obřad kvůli papírum, ono se taky muze lecos podelat a budeš muset třeba do nemocnice nebo rodit dřív a dítě by měli v rl ex a pak po porodu bych udělala nějakou oslavu místo svatby, holt už jen hostinu pro blízké a třeba jen nějaký fake obřad, už proste jakoby svatba bez toho zapojeni úřadu.

andelka
10. čer 2023

Já jsem teda už rozvedená byla, ale svatbu ( pro oba druhou) jsme stihli též celkem brzy. Začátkem května zásnuby, koncem května jsem zjistila těhotenství, koncem července byla svatba, v pátek. Šaty z bazaru na beremese, kytky místní květinářství, oslava v domě a na zahradě u rodičů, oznámení jsme ani nedělali, všechny jsme pozvali osobně,protože nás bylo jen 14, jen nejbližší, z toho tři naše děti. Bylo to skvělý.

ivuse20
10. čer 2023

Příteli trval soud o děti rok a půl. Jen co se vyřešili děti, byl rozvedený do měsíce, maximálně dva měsíce. To jsme se divili, protože to bylo opravdu rychlé

jerrabina
10. čer 2023

Co bych dělala já? Kdyby mi nestačila jen formální svatba na úřadě (a to nestačila)... Připravila bych si šaty klidně už teď - nějaké do kterých můžu přibrat nebo zhubnout a budou mi. Zajistila bych pro párty místo nezávislé na termínu, třeba v baráku po mých prarodicich nebo kdekoli, kde můžu jen oznámit "šlo by to za týden?" a rodina mi odpoví "jasně!". Hostinu jen minimální, pro nejbližší rodinu a svědky - to v nejhorším vyřeší rezervačka taky týden předem když to nebude 50 nebo 100 lidí ,ale třeba jen 10. A co nemůžu vyřešit předem úplně, to alespoň predjednala.

anonymmm88
10. čer 2023

Tak my řešíme něco podobného z druhé strany. Ex od mého přítele je těhotná a rozvodové papíry ještě nejsou podané. Pořád ji vše strašně trvá. Takže bohužel se stane nejspíš to,že to dite bude "jeho". Nevíte zda se dá pak změnit i RL dítěte? Pokud se k otcovstvi přizná ten její novej?

lencaa11
10. čer 2023

@anonymmm88 ano ale přes soud musí otec který bude v RL poprit otcovství

j.a.n.i
6. črc 2023

@anonymmm88 A pritel neumi cist a psat, ze tu zadost o rozvod nemuze podat on?

andelka
6. črc 2023

@anonymmm88 všechno se dá řešit, po porodu. Soudně. Jinak po době trvání manželství a 300 dni po rozvodu je automaticky v RL on. Ale nechápu, na co přítel čeká. Podat návrh na rozvod může snad i on.