icon

Výhradní péče o děti po rozchodu: Jak se rozhodnout?

23. led 2024

Zdravím, mám velký problém, řeknu to ve zkratce. S partnerem se rozcházíme. On chce děti do výhradní péče ( je v plném invalidním důchodu už do začátku našeho vztahu). Já pracuji od půl roku děti (3 a 4 roky). Mezitím co jsem v práci se stará. A stará se dobře. Chtěla jsem mu navrhnout střídavou péči ve stylu, že děti zůstanou kde jsou a jen my se u nich budeme střídat stylem 3 dny JÁ, 4 dny ON a naopak. Nesouhlasí z ničím co navrhnu. Prostě si stojí za tím že je chce ro péče. Jelikož mám nepravidelnou pracovní dobu a nikoho kdo by mi děti hlídal v době práce (on má v místě bydliště celou rodinu, já je mám skoro 300 km od sebe). Už jsem z toho hodně unavená a nevím co dělat. Moje otázka zní: co byste dělali v mé situaci? Bojím se že když děti získá do péče, budu pro ně matka co se jich vzdala, zároveň když je získám já nevím co budu dělat, o práci přijít nemůžu a nemám aktuálně ani žádné bydlení a úspory. Zatím jsem nahlášena tam kde jsme společně žili. je možné teď třeba s výhradní péči souhlasit a až bych se dala do pořádku zažádat znovu a dostat děti do péče? Alespoň střídavé? Děkuji za přečtení a odpověď.

Strana
z3
marselina
28. led 2024

tvuj navrh se mne osobne velice libi. vy se asi nedohodnete, ale urcite tohle predhod na OSPODU.
Drzim pesticky🍀🍀❤️

ai30
28. led 2024

@1janinka1 Jako tlak na zenu, ze prece musi byt v prvni rade matka a nenechat peci o deti nejakemu chlapovi? Ne, to opravdu feminismus neni. 😅

ai30
28. led 2024

@1janinka1 Feminismus neni vubec o diskriminaci chlapu, ani v nejmensim. Feminismus se snazi o rovnopranost. A pocita se do toho i rovnopravne postaveni v peci o deti, v povinnostech i narocich. To, co je tady problem, je patriarchat, ktery se obraci proti muzum, kteri nesplnuji 'muzskou roli', kterou jim predepisuje.

sorboni30
28. led 2024

Holky.. některé co tu píšete.. Já jsem rozvedená 4 roky. S exmanzelem máme syny dvojčata 9 lete. Já mám plný invalidní důchod a syny mám ve výhradní péči já. Synové jsou adhd, otec chtěl střídavou péči, ale psycholog synů nedoporučil vzhledem k jejich adhd, psychických problémů kdy nechtějí chodit k otci atd..takže zůstali kluci se mnou.
Takže záleží opravdu proč má invalidní důchod plný.. já ho mám proto, že mám za sebou rakovinu slinivky transplantaci jater. Kvůli špatně imunitě chytnu kdejakou nemoc takže nemůžu chodit do práce a fungovat jako normálně zdravý clovek. Když jsem zkusila chodit do práce a pracovala jsem 4 hodiny (svážela jsem krev od lékařů, z nemocnic), několikrát jsem měla kolaps a jela pro mě rychlá takže mě bylo řečeno od posudkoveho, že mám být ráda že jsem doma a mám být v klidu.. a nemám vymyslet. Do práce mě to táhlo proto, že lidi nechápali kolem mě, že i když vypadám "normálně", mysleli si, že se mi nechce chodit do práce a jsem doma. Člověk i když vypadám dobre, nemusí být 100%..
Invalidní důchod v dnešní dobe je z různých důvodu takže bych se nepozastavovala nad tím..že otec má důchod.
Může ho mít kvůli čemukoli. Záleží ale zda je schopný se postarat o děti..

1janinka1
28. led 2024

@ai30 Rovnoprávnost, ano, ale ta právě nefunguje v neprospěch chlapů.

ai30
28. led 2024

@1janinka1 Presne tak, proto tim problemem tady neni feminismus, ale patriarchat.

kolibricek36
29. led 2024

@sorboni30 holka tak to bud rada ze máš, co vím, tak je berou i po rakovině. Stačí se podívat do nejmenované skupiny na fb.

j.a.n.i
29. led 2024

@1janinka1 A z jakeho duvodu by je mel mit otec v peci, když jsou schopni a chteji se postarat se oba rodiče?

j.a.n.i
29. led 2024

@1janinka1 A myslíš ze když je v jednom případě dikriminovany Franta, tak se to vyrovná tim, ze ve druhém budes diskriminovat Bozenu?

sorboni30
29. led 2024

@kolibricek36 po rakovině ano i po transplantaci.. jenže u mě je to celkové složité. Mám přidružené nemoci, byla jsem v roce 2019 ochrnutá, ležák. Já jsem jen tady psala proto,že nikdy nikdo nemůže vědět proč má ten člověk důchod, může to být cokoli takže se postarat o děti může, že. Holky tu psaly, že když má důchod nemůže se starat o děti atd.

1janinka1
29. led 2024

@j.a.n.i zakladatelka píše, že ohledně práce nemá hlídání, takže výhradní péče by byla asi problém, pokud by nechtěla obětovat práci, střídavka by jí ohledně práce šla? A pokud ano, proč experimentovat na dětech, pokud jim tento stereotyp vyhovuje? Furt tu omílate zájem dětí na prvním místě... Prostě nevidím nic hezkého mít děti u sebe za každou cenu, jen proto, že jsem matka, ničit fungující a věci ztěžovat. Ale jak píšu, diskuze k ničemu, když není zpětná vazba.

1janinka1
29. led 2024

@j.a.n.i Ale já nikoho diskriminovat nechci. Ať mají otec i matka stejná práva i povinnosti. A ne tedy jen jak to je na papíře v legislativě, ale i v reálu. Samozřejmě v rámci biologie, tzn mimino musí být s mámou... Ale názory, jak chlap musí být nutně vyčůraný, že se budete válet doma a od ženský dostávat tučné výživné, nebo výroky typu neboj, naštěstí chlap před českými soudy s výhradní péči neuspěje... To je diskriminace jak prase...

1janinka1
29. led 2024

@sorboni30 ty brďo, to je smutný příběh, držte se, ať vás čeká už jen to hezké! 😉

michaela666
29. led 2024

@sorboni30 Koukám, že máš pořádně naloženo. Přeju ať už je jenom dobře. 🙂

j.a.n.i
29. led 2024

@1janinka1 Ale ony ty fungujici veci nezustanou, rozchod je proste zmena aje nutné s ohledem na tuhle zmenu preorganizovat i peci deti, takze tve tvrzení o ponechání setrvaleho stavu je dost zavádějící.

kolibricek36
29. led 2024

@sorboni30 ja netvrdím ze neni schopen. Ale zas na jak dlouho bude schopen. Ale tohle neví i docela zdravý člověk.
Ono když je clovek nemocný musi kapku přemýšlet dopředu a žít přítomnost. Malé děti jsou opravdu jeste moc závislé na dospělých, cp kdyz se někomu udela blbě a co jajo pak ty deti tam budou vystrašený plakat, pomoc nezavolají.

j.a.n.i
29. led 2024

@kolibricek36 Tak to se muze stat i zcela "zdravemu" cloveku...

kolibricek36
29. led 2024

@j.a.n.i vždyť to pisu

sorboni30
30. led 2024

@1janinka1
@michaela666 holky děkuju, je to občas těžké, ale to je život. Kdo to těžké nemá, že? 🙏

sorboni30
30. led 2024

@kolibricek36 tak ten otec musí sám vědět zda je schopen se postarat a pokud ví, že může..asi je to bez diskuze. Pokud si chce jen něco dokazovat, to už je pak horší, protože na to můžou doplatit děti přesně jak píšeš. Může se pritizit a tak malinké děti si pomoc těžko přivolají.. pokud je neučí jak já jsem učila své syny co mají dělat kdyby se mi něco stalo. Věděli co mačkat na mobilu a jak co nejdříve vytočit mojí mamku. Ta o mě ví vše a vždy i s taťkou hned pomohli.
Jako "nikdy" se to nestalo takže nebylo potřeba..ale člověk nikdy neví tak je lepší to děti naučit

kitalpha
27. únor 2024

Dala bych si doporadku nejprve práci tak, abych se mohla o děti starat . Zajistit sobě a dětem bydlení takové, aby jste umělá dokázat, že mají děti zázemí a v tomto případě bych podala protinavrh a dala návrh na stridavou peci. Pevně si ale musíte Vy to dát dokmhromady. Ne co Vám práce dovolí, ale co Vy připustit, protože Vám jde o děti. Takže pracovní dobu takovu , abyste byla schopna se.o děti postarat. Hodně stesti

hanka_12345
27. únor 2024

@ronyx protoze nekomu sou decka bohuzel u prdele a jde.jim jen o to se.do krve pohadat a neudelat absolutne ustupek,nebo pouzijou jako stit ty decka,jen aby bylo po jejich a zatim co deti breci v koute, oni si mnou ruce jak to tomu druhymu nandali

Strana
z3