icon

Zařídím si trvalý pobyt u přítele. Zvednou mu alimenty?

katerina20
8. čer 2015

Ahoj resime s přítelem můj trvalý pobyt u něj ...Nejsme si ale jisti zda když do rodinného rozpočtu přibyde muj plat tak zda se mu nezvedne výživné na dceru. .Má někdo zkušenosti ? Předem děkuji 🙂

Strana
z3
blahova_andrea
9. čer 2015

@budouci_maminka nevím proč by dospělé dítě mělo dostávat čtvrtinu otcova platu 😨 co potom nějaká motivace být soběstačný a chodit na brigádu, když můžou mladí ždímat rodiče? navíc ten rodič taky může mít víc dětí. takže když bude mít dvě, tak jim odevzdá půlku platu a půjde pod most, aby mu zbylo aspoň na rohlíky? když bydlení obvykle stojí víc než polovinu příjmu? 😨 jako já svým dospělým dětem rozhodně nedám čtvrt platu až na to přijde 😅

budouci_maminka
9. čer 2015

@profiss jestli se ptáš, na to, co si upřímně myslím o navýšení žádostí o střídavou péči ze strany otců, tak jsou to následující: pomsta a zastrašování ex, iluze a naivní představy o náročnosti péče o dítě, a v neposlední řadě láska ke svému dítěti.. a samozřejmě mediální humbuk a v současné době velice moderní téma..

blahova_andrea
9. čer 2015

@andelka já to moc nechápu. pokud je střídává péče, tak by měla být rovným dílem a pak by neměl platit nikdo nikomu alimenty, ne? měl by se každý ve svém čase plně starat a za své. možná si nejsem plně vědomě toho, co vlastně obnáší střídavá péče, ale do teď jsem si myslela, že je dítě třeba dva týdny u matky, dva týdny u otce.

profiss
9. čer 2015

@blahova_andrea za to, co píšeš se klidně podepíši.

budouci_maminka
9. čer 2015

@blahova_andrea proč by měl žádat o snížení, pokud je situovaná ona lépe? ona mu dává svůj příděl ze svého vyššího/nižšího příjmu ihned, tam je ihned kontinuita.. když budeš od příštího měsíce vydělávat sto tisíc měsíčně, od prvního dne stoupne i tvým dětem životní úroveň, ihned jim začneš kupovat lepší potraviny atd.. ale u exmanžela to tak není, jemu do příjmu tak ihned nevidíš a pokud se nechce domluvit, tak se to holt musí řešit přes soudy.. ale je to správné, vyděláváš víc, tak dopřej svému dítěti víc..
a navíc se svou tezí "posuzování příjmů matky" se tedy znovu ptám - a kdyby vydělávala najednou minimální mzdu, byla bys pro, aby najednou ten ex platil na dítě třeba 60% příjmu?
všechno má totiž dvě strany, pokud chceš posuzovat i příjmy matky..

ad 2) prosím tě, jak bys chtěla řešit to hlídání výdajů? 😀 jako platit nějakou státní instituci, a domů by ke všem rozvedeným chodila sociální pracovnice, který bys dokazovala, za co ty peníze utrácíš? a čím prosím tě? účtenkama? a v jaké časové frekvenci? ročně? 😀 Dobrý den, já jsem Pavla Vocásková a mám támhle náklaďák a na něm naložené účtenky za nákupy na děcko za minulý rok 😀 😀
prosim tě, ani audity do firem nechodí tak často 😀 ale jako pobavilas.. podvojné účetnictví na dítě 😀

blahova_andrea
9. čer 2015

@budouci_maminka docela mě pobavila představa toho, že ona dělává. ona totiž není ten typ, který by se o sebe a své děti někdy chtěl postarat svou vlastní prací. celý život žije jako veš a asi to tak i zůstane. dokonce i její dcera se už několikrát začala smát, když se někdo zmínil o tom, že by maminka pracovala. něco ve stylu: "babi, ty jsi ale trdlo. maminka přece nepracuje, proč by to dělala?" 😅 ona svým dětem vlastní snahou nedopřála nikdy nic. jen si vždy našla někoho, kdo to obstará za ni. jak péči, tak vzdělání, stravování, finance. bohužel, ale je to tak. i takové "matky" jsou ☹
ano, vše má dvě strany. mě bohužel ale nastavená pravidla přijdou jednostranná. druhá rodina se nebere v potaz. to, že ti druzí kolikrát nemají jak vyžít je všem jedno. není nic vzácného, že chlap po opatřeních ex skončí pod mostem nebo v lepším případě zpět u rodičů, protože mu zbude sotva na dopravení se do práce a obědy. ano, jednou si děti udělal, má se starat, ale jak jsem psala, pokud by spolu zůstali, tak by se starali jen tak, jak jim umožňují příjmy a ne tak, jak si vzpomene jeden, když ví, že druhý na to prostě nemá

budouci_maminka
9. čer 2015

@blahova_andrea ty soudíš na základě především své zkušenosti se svou ex partnera, nikoli většinově.. uvědom si, že zákony jsou stavěny tak, aby pomohly většině.. nikdy nemůže nastat absolutní rovnost či spravedlnost..
a už jsem tu psala, ano, občas nastane případ, že ex zneužívá svého dítěte a vlivu na manžela a postavení zákonů, nicméně ve většině případů ten zákon a jeho principy pomáhají vymámit peníze pro děti zcela právem.
A slovo "zlatokopka" mi u vymáhání 25% příjmů chlapa (ze kterého pořizuje věci pro dítě) uplně nesedí teda.. u odevzdávání 75 % platu bych s tebou souhlasila 😀

a ještě k tomu, jak jsi psala, že bys 25% platu dítěti nedala..
tak reálný případ mojí sestřenice:
bydlení na koleji, jídlo v menze a dojíždění měsíčně vyjde reálně na 10 tisíc.. není v tom kapesné, praní prádla, učebnice, drogerie, telefon - toto si to dítě hradí samo ze svých brigád.. tak a ted teda vydělíme to dvěma (máma a otec 50:50), tak jsme na pěti tisících za jednoho rodiče.. při 25% to činí čistou mzdu 25.000 Kč.. hustý co?
takže to zcela odpovídá a rozhodně to nevypadá už tak nereálně, jak vyznívá tvůj příspěvek, který byl záměrně popsán jako že dítěti vše spadne do klína.. 😉

andelka
9. čer 2015

@blahova_andrea ano, do dvou let, pokud nejsou manželé. Pokud byli, tak 3 roky po rozvodu. Ale já to myslela obecně, neviděla jsem nikde napsáno, že dotyčná přítelkyně má s dotyčným taky dítě (i když tady na MK bych to asi měla předpokládat).Brala jsem to obecně, že by nemělo moc záležet s kým zrovna chlap žije, protože může dotyčnou vyměnit po pár měsících za jinou. A s každou asi dítě mít nebude, aby měl vyživovací povinnost i k ní, když spolu žijí.

andelka
9. čer 2015

@blahova_andrea ano, ale jde o to, aby nebyly mezi těmi dobami zásadní rozdíly. Aby se starali napůl, ale otec vydělával 50 tis., tudíž mohl dovolit všechno, a matka 15tis. tudíž u ní by toho dítě moc nemělo. Nemůže chodit do školy týden luxusně a týden jak hadrák.Nemůže v jednom týdnu dítě mít ve školce zaplacené akce a druhý týden ne, protože matka na to nemá. Vždy záleží na podílu péče i na majetkových poměrech. Dá se to určitým vzorcem vypočíst podle podílu péče, příjmů a věku a počtu dětí, a rozdíl přepošle ten kterému vyjde více.

blahova_andrea
9. čer 2015

@budouci_maminka ano, přiznávám. jsem zaujatá. ale není to jen o naší ex. máme v okolí víc takových, kdy chlap fakt skončil hodně špatně, až bídně a rozhodně ne proto, aby se měly dobře jeho děti ☹ on si člověk odtrhne od huby v pohodě, když ví, že je to pro dobro někoho koho má rád, bezbranného nebo tak. ale pokud víš, že sama šetříš každou korunu, šetříš na sobě i svých dětech a víš, že někdo jiný z toho profituje a vůbec si neváží toho, jak se má...to už je horší verze. tu zlatokopku jsem nemyslela z pohledu čtvrtiny příjmu, ale celkově na člověka, který má ručičky dozadu a sosá jen ostatní 😉 co se týká těch nákladů...proto taky spousta lidí nestuduje. rodiny na to prostě nemají a z prstu si ty peníze nevycucají. ono totiž 25000 je v hodně rodinách utopie ☹ i já jsem z těch, co proto nestudovali. až tak jsem po tom netoužila, abych seděla ve dne v posluchárnách a po nocích lítala na brigády, abych na tu školu a pomůcky měla a ve chvílích "volna" se učila. kdyby mi to spadlo do klína, tak bych asi studovala, to je fakt. ono všechno něco stojí a ne všechny rodiny na to všechno mají, no. a je jasné, že mé děti taky studovat nebudou, protože budu platit studium těm nevlastním

blahova_andrea
9. čer 2015

@andelka aha, tak ono je to s tou střídavou péčí docela složité pak na ty výpočty.

andelka
9. čer 2015

@blahova_andrea to je. Když jsou příjmy srovnatelné, tak se neřeší nic, ale pokud jsou velké rozdíly, tak ano. Sama mám určené alimenty u společné péče dokonce, soudkyně to schválila, i když věděla jakou formu péče schvaluje, že by mělo být vše na dohodě. Ale naše příjmy byly velmi rozdílné a děti malé, takže logicky více péče tehdy zbylo na mě. Až budou obě ve školním zařízení a až budeme oba pracovat, tak to zase přehodnotíme. Resp. nebude se nic zvyšovat, automaticky když se mi zvýší příjem, budu platit více, děti budou mít větší potřeby, ale dorovná se to mnou, ne zvýšením výživného otci. Počítám s tím, že pokud by rozdíl v příjmech dělal méně než 10 tis., snížíme výživné otce na polovinu, pokud méně než 5tis, zrušíme ho úplně a pojedem každý za své, jen na větších věcech se dohodneme.

blahova_andrea
9. čer 2015

@andelka díky za info

andelka
9. čer 2015

@blahova_andrea není zač. Ono se to traduje, že když střídavka, tak nic a každý za své, ale hodně záleží na příjmech, a pokud si člověk vezme právníka, který tohleto doloží, tak by to mělo klapnout. Bylo by to totiž nefér hlavně vůči dítěti. Ale obecně je lepší, když se na střídavce rodiče domluví a rozumně zhodnotí i finanční záležitosti.

blahova_andrea
9. čer 2015

@andelka no pro mě je střídavá péče docela šílená představa. v praxi jsem se s tím nesetkala, že by to tak někdo měl. většinou jsou ti tatínci fakt jen víkendové zpestření

andelka
9. čer 2015

@blahova_andrea já jsem doklad. Jsem teda ještě doma, mladší nechodí do školky, ale starší spí u otce 50:50 a mladší 75:25. Až budou oba ve školce, bude střídavka jak vyšitá, buď po 2-3 dnech, nebo později týden a týden. Děti potřebují být s oběma rodiči často, aspoň ty moje. Nemám děti s někým proto, abych pečovala 26 dní v měsíci a on 4. To není rodičovství.

nonnni
9. čer 2015

@blahova_andrea ja ano, vidam to kolem sebe vice a vice...bohuzel je mnoho otcu prave rozcarovano, kdyz zjisti, ze krom ditete zustavaji i stanovene alimenty, mnoho otcu zada o stridavku v mylne predstave, ze pak nula od nuly pojde...nepojde. I kdyz pisu, sice otcu, ale znam i jednu zenu, ktera ve stridavce plati jeste alimenty otci syna. Proste vice caluje ten, kdo ma...

andelka
9. čer 2015

Čím víc návrhů na střídavku bude, tím víc lidí bude mít praktickou zkušenost anebude to jen teorie na papíře. Spousta lidí si myslí, že střídavka je automaticky 50:50, měsíc, 14dní nebo týden. A že nejsou alimenty. Ani jedno není pravda.

nonnni
9. čer 2015

@blahova_andrea to nechapu....studium mas zdarma, neni to ohraniceno vekem, minimalne ne vsude. Ja studuji na UHK, mam plne hrazeno schema 3+1 na bakalare a 2+1 na magisterske. delam to dalkove, dokoncuji 4. semestr a je mi 39. Predtim jsem nestudovala, takze mam narok na studium tady je.

JInak jsou obory, kde te semestr stoji treba 3 000, coz zase neni takova palka. Treba VS Liberec, odevni.

budouci_maminka
9. čer 2015

@nonnni no jo, ale nakladama na studium to nekončí..máš tady ještě to dojíždění, učebnice atd.
ale souhlasím s tebou, kdo chce, hledá způsob, kdo ne, hledá důvod...

@blahova_andrea hele já furt nechápu to profitování z 25% příjmu chlapa.. to mi příjde utopie.. jako na přilepšenou, ok, ale pokud nebere šestimístný čísla, tak mi to luxusem a profitováním teda nezavání... za to neni ani kabelka od Guessu bez akce 🙂

blahova_andrea
9. čer 2015

@andelka tak moje děti nemají tolik tatínka ani když s nimi bydlí ☹ a já zase za sebe bych to teda psychicky nezvládla. jako pak starší asi jo, ale maličké ani náhodou. já bych měla problém je dát i na ty dva víkendy v měsíci 😅 svým způsobem tě v tomto obdivuji.
při té střídavce ale musí asi rodiče bydlet v rozumné vzdálenosti od sebe, ne? aby mohli děti vodit do školky, školy, kroužků atd...to si myslím, že je častý důvod, proč o to lidé ani nežádají. bydlí od sebe nakonec daleko a nešlo by to praktikovat

blahova_andrea
9. čer 2015

@nonnni studium jako takové je zdarma, ale ubytování, dojíždění, stravování, skripta, speciální pomůcky...vše něco stojí. a ne málo u některých škol. já po studiu moc netoužila a to, že bych musela studovat i pracovat za ráz mě od toho hned odradilo. jakmile jsem odmaturovala, tak jsem se musela podílet na domácnosti i finančně ač jsem bydlela s rodiči. já vím, že se dá studovat v jakémkoliv věku. třeba k tomu jednou dospěju, ale jak se znám, tak spíš ne 😅 ty schémata mi nic neříkají, vůbec netuším o čem píšeš, promiň 😉 máš můj obdiv, že studuješ při dětech. já bych asi nevystudovala ani bez dětí
@budouci_maminka souhlasím v tom, že kdo opravdu chce studovat, tak se k tomu nějak dopracuje

blahova_andrea
9. čer 2015

@budouci_maminka nechápeš, protože nic takového jsem nepsala. přečti si to ještě jednou, možná jsi mě nepochopila.

andelka
9. čer 2015

@blahova_andrea no,jsou pitomci na soudě, kteří dají střídavku i na desítky kilometrů, ale většinou když se ti dva nedomluvi na něčem rozumnějším. Nechce ustoupit ani jeden,tak budou dovážet oba.
Děti moje mají 3 a 5 let,a víkendy praktikujeme rok. První dva byly nezvyk,obrecela jsem to,ale zvykli jsme si a děti si to užívají. Před rozchodem zdaleka netravili s otcem tolik času.
Je lepší mít při střídavce bydliště blízko,my je máme 3 minuty pěšky 😅

blahova_andrea
9. čer 2015

@andelka my máme děti asi 60km, to by fakt nešlo 😅 jako já nevlastní měla na víkendy od jejího půl roku, tehdy jsem byla ráda, ale její matku jsem nikdy nedokázala pochopit. já bych půlroční mimčo dát na víkend jinam nedokázala

andelka
9. čer 2015

@blahova_andrea tak 60 už je fakt hodně. No,půlroční nebylo možné opustit ani na hodinu,a taky si to neumím představit. Poprvé na den dva jsem byla bez dítěte v 16 měsících.

nonnni
9. čer 2015

@blahova_andrea tak jako jo, chce to podpurny system. Ja jsem po skole take hned pracovala, pak na 12 let odjela do zahranici, vdala se tam, porodila tretinu sveho potomstva, pak se stehovala sem, porodila druhou tretinu, pracovala od jejiho roku a pak teprve pri 2 detech a zamestnani zacala studovat....a do toho si strihla treti dite 😀 Financne narocne to neni, zatim me to stalo 500 za prijmacky a 250 za studntskou kartu, ubytovani nepotrebuji, autem jsem ve skole za 50 minut po dalnici, benzin sice neco stoji, ale to uz se v rozpoctu tak nejak ztrati. Skripta hodne spoluzaku tahne jen elektronicky, takze to take nemusi byt nakladna vec, ale mam 100% podporu od manzela a pomaha i moje maminka, zejmena ve zkouskovem. Takze penize ani tak moc ne, ale pomoc ano, to je stezejni. Ja az ve 37. letech nasla obor, ktery me zaujal natolik, ze jsem studovat sla. To schema znamena, ze na bakalare studujes klasicky 3 roky a muzes si to zadara o rok prodlouzit (3+1) a na magistra dva roky a take si to muze o rok prodlouzit (2+1)...tedy zadara myslim.

blahova_andrea
9. čer 2015

@nonnni aha, děkuji za vysvětlení. a co tě nakonec tolik zaujalo? jestli se teda můžu zeptat 😅 je dobře, že máš podporu a pomoc. jinak si to fakt nedokážu představit.

nonnni
9. čer 2015

@blahova_andrea kdyz to zjednodusim, tak jde o kulturni antropologii...a kdyz tu jsem nejvic, tak si muzes byt jista, ze mam zkouskove a prokrastinuji...jako treba ted, dalsi zkousku mam ve ctvrtek 😀 😀 😀

blahova_andrea
9. čer 2015

@nonnni tak to seš dobrá, že před zkouškou dáváš ještě koníka 😀 asi tě to fakt baví a leze to do hlavy samo? 😅 a budeš to studium pak i nějak zúročovat v práci? bude ti to k něčemu nebo je to jen, že tě to zaujalo a chtěla jsi to vystudovat a mít titul? obor zní zajímavě

Strana
z3