Změna otce v RL. Jak to udělat?

nanyh
31. črc 2019

Dobrý den. Jdu na Vás prosím s prosbou. Když jsem se narodila moje mamka měla jiného partnera a ten si mě osvojil. Dnes je mi 23 a s otcem, který si mě osvojil se už 10 let nestýkám a stýkám se s biologickým. Už dřív mě můj osvojený otec kontaktoval ohledně odebrání z RL. Teď když to začínám řešit, tak mi bylo řečeno na matrice, že je to nemožné a je to problém hlavně moji matky. Že nejsem jediná. Máte někdo nějaké zkušenosti zda by to šlo udělat jinak nebo nějaké rady? Přemýšlím o advokátce a jít k soudu.
Hezký den🍀

beatac
31. črc 2019

@nanyh bohužel Vám neporadím. Měla jsem obdobný problém, jen naopak. Chtěla jsem biologického otce vypsat a adoptivního zapsat. Nebylo to možné ani přes “svolení” biologického otce a potvrzení tzv. nezájmu (potvrzení že se nestýkáme, že neplatí alimenty..)

somalicats
31. črc 2019

@beatac Ty, Tvůj současný partner a bio otec to ale můžete dát k soudu, pokud soud rozhodne, tak na základě rozsudku bio otce vymažou a adoptivního zapíší. Nejde to ale udělat bez soudu, nějaká "potvrzení" jsou k ničemu.

beatac
31. črc 2019

@somalicats opravdu? Bylo mi řečeno že není cesta jak toho docílit protože otec prostě je. I když každý si pojem otec vykládá jinak :(

nanyh
autor
31. črc 2019

@beatac Přesně takhle to bylo dnes řečeno mě. Že je prostě už otec daný a tečka.

nanyh
autor
31. črc 2019

Jenom teda u mě se netýká o dítě, ale přímo o mě 😊

somalicats
31. črc 2019

@beatac Tvůj současný partner musí být ochotný dítě skutečně adoptovat, pak ta změna je možná. Jinak ne. A vždy jen soudně. Doporučuji si najít právníka se specializací na rodinné právo a řešit to s ním.

beatac
31. črc 2019

@somalicats velice děkuji 🙏🏻

merope
31. črc 2019

Jestli jsem dobře pochopila zákon, tak jste všechny lhůty propásli, ale našla jsem tohle: "Uplynula-li lhůta k popření otcovství jedním z rodičů a vyžaduje-li to zájem dítěte a veřejný pořádek, může soud výjimečně zmeškání lhůty prominout (dříve mohl návrh po uplynutí popěrné lhůty podat podle zákona o rodině nejvyšší státní zástupce)."

Takže rozhodně bych se zkusila ptát asi nějakého právníka zaměřeného přesně na tohle. Tím, že nejde o alimenty ani nic podobného, by to snad mohlo být víc v pohodě. Bude to určitě něco stát, ale pokud ti na tom záleží, je fajn do toho ty peníze dát. A určitě je to potřeba řešit, dokud je biologický otec naživu - kvůli případným odběrům DNA.

nanyh
autor
31. črc 2019

@merope Moc děkuji. S tím počítáme, že to bude něco stát. Hlavně to chceme všichni, jak já, tak i otec osvojený a biologický. Tak zkusím právníka, snad to vyjde. Každopádně to chci řešit hned a sháním advokáta.😊 Děkuji🍀

larascont
31. črc 2019
Uživatel larascont je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od larascont.

@nanyh nemám teda s tím zkušenosti ale myslím si že to asi jednoduché nebude ale pokud na tom budete trvat tak se dají udělat testy otcovství a s těmi by to neměl být problém

merope
31. črc 2019

@nanyh Držím pěsti. Ona je to zdánlivě blbost a kus papíru, když stejně všichni znáte skutečnost a právně už to má vliv jenom na případné dědictví, které se dá z velké části ověřit závětí, ale tím spíše by to soud mohl vzít a uznat. Protože počítám, že jde hlavně o ten princip jako takový.

nanyh
autor
31. črc 2019

Tak já se objednala k advokátovi, ale ten mi už po telefonu řekl, že je to problém, ale že zkusí něco vymyslet