icon

Výživné pro neprovdanou matku po druhém roce dítěte. Jak to je?

11. bře 2025

Zdravím, jak je to s výživným pro neprovdanou matku po 2. Roce dítěte? Otec nemá možnost/nechce mít syna u sebe častěji než 2 odpoledne v týdnu. Syn bude mít 2 roky červnu. Nemám auto, pokud syna nevezmou do školky tady, tak ho nemám kam dát a tím pádem nemůžu jít do práce.

lv
11. bře 2025

Je do dvou let věku dítěte. Chápu, jak to myslíš, jedině potom dětské skupiny, jesle, hlídání rodinou (co jeho rodiče?) pracovat alespoň částečně, aby nějaké peníze byly.

misha31
11. bře 2025

Po 2 roce nemate narok. Rodicak sel dat urcite na 3 nebo 4 roky?

vlasta1981
11. bře 2025

Pokud myslíte "alimenty "na vás ..máte smůlu . Musela by jste být oddaná

autor
11. bře 2025

@misha31 ano rp mám na 3r, ale z toho ani omylem nevyžijeme.

@lv jeho rodina je na baterky, do poslední chvíle člověk neví zda s nimi může počítat. Taťku mám daleko, mamka podniká a je od 8-18 ve svém obchodě 🫣

@vlasta1981 to jsme nestihli - byla naplánována na minule září - , dřív mu stihla zamotat hlavu nová "paní".

vlasta1981
11. bře 2025

Tak to je bohužel smůla no .

lencaa11
11. bře 2025

Je to pouze do 2 let pak jedině vyzkoušet podat si různé příspěvky a výživné na syna

misha31
12. bře 2025

Tady reseni nastehovat se k rodicum nebo zadat prispevek na bydleni, hmotnou nouzi, vyzivne pro dite, vse co jde....nebo splasit jinyho chlapa, at na to nejsi sama

ninive211
12. bře 2025

Ve dvou letech ti stejně dítě do státní školky na 99 % nedají (když už, tak nabírají děti, kterým jsou skoro 3, třeba jsou zářijové, říjnové..., ne čerstvé dvouleťáky). Takže spíš počítej, že stejně budeš muset jt cestou šoukromé školky, pokud chceš jít do práce již teď od září. Výživné na tebe bohužel ne. V úvahu připadají příspěvky na bydlení, v hmotné nouzi atd, (resp. teď by to měla být ta jedna jediná nová dávka, ale ani to nebude asi nějaký zázrak).
Co se týče úpravy styku s dítětem - měli jste soud anebo to máte prostě na domluvě? Ono ve dvou letech dítěte pokud je ochoten si syna brát dvě odpoledne v týdnu, je to víc, než má většina samoživitelek. Dost často je to jeden víkend za 14 dní a jedno odpoledne v týdnu k tomu, někdy ani to ne (pkud rodiče bydlí od sebe dál). Co se bydlení týče, bydlíš sama? V nájmu? ve vlastníM? Kolik platíč? Jak píšou holky, řešením by bylo alespoň dočastně nastěhovat se k matce (pokud je přes den v práci v obchodě, tak se budete vídat akorát večer, takže snad i nějaké konflikty by nebudely být zásadní), alespoŃ dočasně, než malej půjde do školky a najdeš si stálou práci, ze které pokryješ veškeré nutné platby. Z víkendové brigády jednou za dva týdny poplatíš tak maximálně jídlo a sem tam na oblečení pro děcko.

autor
12. bře 2025

@ninive211 bydlím v bytě, kde mi chybí půl roku na doplacení úvěru - pak bude bez "nákladů" . Kupovala jsem ho ještě před ex, pak jsem bydlela u něj no a teď jsem zpátky ve svém bytě. (všeho všudy vcetne energii atd jsem na cca 18tis)
U soudu jsme byli tam se oháněl tím, že jeho prace je nepředvídatelná a nemůže říct, že si může brát dítě přesně v ten a ten den v tolik a tolik hodin.(i když vím jaká je realita, že i když má velké zakázky tak je nejpozději doma v 4 a ty velké zakázky má tak 2x do roka, víkendy má za 99% volné) Takže to dopadlo na 2 odpoledne týdne dle naší domluvy. Do toho docela kecá ještě jeho "paní", asi nepočítala s tím že má závazek v podobě dítěte, nebo nevím 🤔. Protože se domluvíme třeba na středu, já si na středu naplánuji brigádu (úklid) a on v úterý napíše, že ne že se to té jeho nehodí aby byl s malým, že si ho vezme ve čtvrtek. Takže nějaká jistota že si ho bude brát v dny kdy můžu získat nějaké peníze taky není.

@misha31 jooo splasit jiného chlapa je dobrá rada 🫣😀

j.a.n.i
10. dub 2025

No, bohužel, pokud mas dite v peci ty, tak on ma pouze pravo si ho vzit, nikoliv povinnost. Takže tady fakt najit nejakou detskou skupinu, ta ti dvouletaka vezme.