icon

Mluvíte dětem do výběru oblečení?

24. zář 2025

Řeším, jak moc a jestli vůbec mluvit dětem do výběru oblečení. Od doby, co se narodily, jim oblečení siju. V MŠ, nemely nic kupovaného, postupně kupujeme džíny a občas bundu. Čekala jsem, že v určitém věku se trhnou a budou chtít běžné oblečení z obchodů, ale to se zatím nestalo. V červnu jim babička dala letní trika a dodnes leží ve skříni, protože točí moje trika. Je to super a opravdu si toho vážím, ale tím, že siju, tak mají volnou ruku při výběru látek a obě děti milují barvy. Jejich spolužáci jsou černí, moje děti jsou barevné, mají trika se zvířaty, dopravními prostředky, vesmírem, lidmi... Nosí to k riflim, takže to ještě jde, ale stejně začínám řešit, jestli je nezacit nenápadně usměrňovat, ať věci ode mě mají na doma a do školy jim trika koupit v obchodě. Mám obavy, aby si z nich okolí nezačalo dělat legraci. Moje máma taky šila, ale mně to přestalo bavit nosit ještě na prvním stupni. Už si zase siju, ale došla jsem k tomu až po třicítce.
Jak to je u vás? Necháváte dětem s oblečením volnou ruku?

Strana
z2
konidana
25. zář 2025
@anonym_autor

@teate v MŠ děti v černém nebývají. U nás jsou děti 10+, starší je na druhém stupni a jako stracena je právě pořád. Mně se to na malých dětech líbí. Taky mám hodně věcí, co jsem si šila.

@anonym_autor nase slecna mela 3x po sobe obdobi asi pul roku cerne, zelene, a oversize tricka(uz nevim kolik ji bylo, asi 13?) A to jsem rostla kdyz komplet satnik za pul roku zas vyhazela, ze uz to nechce🤪. Ted proste nosi to co vsichni, aby zapadla mezi ostatni pubertaky na stredni 15 az 20 let....

martinka0209
25. zář 2025
@anonym_autor

@martinka0209 malé děti mají rády barvy, to je normální, ale kolem určitého věku se to mění. U mých dětí zatím nic a to je starší na druhém stupni.

@anonym_autor no já nikdy neměla ráda černou,ani na základce ne,když už něco černého ,tak s barevným obrázkem

veroniquecz
26. zář 2025
@izz76

@martinka_33 Změna v oblékání nastala hodně ve 4 třídě, to najednou z růžových holčiček v legínách a sukních , byly holky krátkých černých tričkách a širokých kalhotech. Ted je dcera v 5 třídě a všechny vypadají stejně 😃Tsky me docela překvapilo, ze to prislo takhle brzo, jsou to male puberťačky se vsim vsudy 🙉

@izz76 Jj přesně tak, taky 5. Třída a obrat o 180 stupňů. Z holčiček co milovaly duhu, tak puberťačky se sirokanskymi riflemi a mikinami. Barvy teda ještě jedeme ale vzory už ne.😎 Nekecam ji do toho, stejně si jede svou.

jirovapa
26. zář 2025

@anonym_autor mám 3 děti. Nejstarší je školní (první stupeň), ta nosí kalhoty/rifle a tričko, šaty moc nemusí, má ráda koníky a nemusí tmavé barvy. Takže skoro vše je béžové, růžové, fialkové, bílé, hnědé nebo modré - jednobarevná trička nemá. Co se jí nelíbí, tak nosí její mladší sestra, která se zatím ve školce obléká také podle sebe, ale ta je spíš na šaty, sukně, punčošky, legínky…vzory jako kytky, srdíčka, zvířátka apod. Nejmladší syn to zatím neřeší.

dard
27. zář 2025

Já myslím, že základ je, nesrovnávat děti s jinými. Ano, některé v určitém věku začnou inklinovat k tmavým věcem, zahalují se do vytahaných kalhot, triček a klokanek s kapucemi. Ale jestli ty vaše jsou spokojené ve vámi šitém barevném originálním oblečení, brala bych to jako výhodu. Vlastně asi moc nerozumím, co vám na tom přijde problematické.

jiss
27. zář 2025

@anonym_autor asi nechápu problém. Když už výsměch kvůli oblečení zažily, a stejně chtějí to samé, tak si to asi vnitřně vyřešily, ne? Asi jsou to asertivní sebevědomé děti.

autor
28. zář 2025
@dard

Já myslím, že základ je, nesrovnávat děti s jinými. Ano, některé v určitém věku začnou inklinovat k tmavým věcem, zahalují se do vytahaných kalhot, triček a klokanek s kapucemi. Ale jestli ty vaše jsou spokojené ve vámi šitém barevném originálním oblečení, brala bych to jako výhodu. Vlastně asi moc nerozumím, co vám na tom přijde problematické.

@dard šikana, nevhodnost některých vzorů. Samozřejmě, že můžu říct, že to už neusiju, ale to je to, jak moc do toho zasahovat a nechat je, aby se s tím poprali, i když byl už výsměch. A bude to horší, protože se budou setkávat s jinými lidmi.

autor
28. zář 2025
@jiss

@anonym_autor asi nechápu problém. Když už výsměch kvůli oblečení zažily, a stejně chtějí to samé, tak si to asi vnitřně vyřešily, ne? Asi jsou to asertivní sebevědomé děti.

@jiss nejsou asertivní, nejsou sebevědomé. Spíš naopak, doma řešíme smutek, pláč, odmítání sebe sama, pocity méněcennosti. Ale na druhou stranu je tu ten problém, že to se mi líbí, chci to nosit.

martinka0209
28. zář 2025

@anonym_autor jednoho se mi líbilo, jak sestřenice už dospělá přišla měla nový růžové boty a hned říkala jak má nové boty a že se jí libi ,prostě naučit děti ať si stojí za svým,aby říkali ,vám se to nelíbí no a co mě se to oblečení líbí a vy ho nosit nebudete

ee.liska
28. zář 2025
@anonym_autor

@jiss nejsou asertivní, nejsou sebevědomé. Spíš naopak, doma řešíme smutek, pláč, odmítání sebe sama, pocity méněcennosti. Ale na druhou stranu je tu ten problém, že to se mi líbí, chci to nosit.

@anonym_autor tak tady ale není problém v oblečení, ne?

autor
28. zář 2025
@ee.liska

@anonym_autor tak tady ale není problém v oblečení, ne?

@ee.liska resim oblečení, jestli je svou regulaci vlastně ochránit od dalšího případného posměchu.

ee.liska
28. zář 2025
@anonym_autor

@ee.liska resim oblečení, jestli je svou regulaci vlastně ochránit od dalšího případného posměchu.

@anonym_autor když to chtějí nosit, ať to nosí. Ve věku 10+ už chápou co to znamená, když se jim někdo kvůli oblečení směje a oni si to stejně rádi obléknou znovu. Každopádně oblečení u nich bude asi ten nejmenší problém. Jak oni na styl oblékání reagují?

autor
28. zář 2025
@ee.liska

@anonym_autor když to chtějí nosit, ať to nosí. Ve věku 10+ už chápou co to znamená, když se jim někdo kvůli oblečení směje a oni si to stejně rádi obléknou znovu. Každopádně oblečení u nich bude asi ten nejmenší problém. Jak oni na styl oblékání reagují?

@ee.liska na jaký styl oblékání?

ee.liska
28. zář 2025
@anonym_autor

@ee.liska na jaký styl oblékání?

Na ten, který jim šiješ ty. Na ten, co se teď nosí. Na ten, což by třeba nosit chtěli

autor
28. zář 2025
@ee.liska

Na ten, který jim šiješ ty. Na ten, co se teď nosí. Na ten, což by třeba nosit chtěli

@ee.liska nosí to, co chtějí. Nic jim nenutím a nevnucuji. Nosí to, co se jim líbí. Mají rádi široké džíny a mikiny, ode mě mají hlavně trika a mikiny.

ee.liska
28. zář 2025
@jiss

@anonym_autor tak to mám stejně jako
@jiss a problém nikde nevidím.

Strana
z2