Vlastnoručně ušité oblečení. Jak dlouho vám vydrží doma pěkné?

martiniquest
14. říj 2019

Zeny, pred tremi mesici jsem objevila zavislost jmenem siti. Usila jsem par kousku pro sebe a spoustu obleceni pro trileteho syna. Nakoupila jsem material za opravdu dost penez a mela obrovskou radost, ze budeme mit originalni obleceni, ze se vyhnu zalostne nabidce kluciciho obleceni v obchodech, ze budu mit lepsi pocit k hlediska udrzitelnosti naseho oblikani a v neposledni rade, ze bude obleceni kvalitnejsi ne v mnohych obchodech. A prave v tom poslednim bodu jsem velice narazila. Obleceni nosene mesic (treba 4-5x prane) vypada jak kus hadru. Pritom kupuju latky v overenych eshopech. Jedine, co vypada stale pekne, je softshell a micropeach, ale uplety a teplakovina jsou naprosto tragicke! Kupovala jsem primarne tmave barvy (kvuli skolce) a uz po par pranich se na latkach vyskytuji vysisovane mapy, naplety jsou samy zmolek a rovnez pousti barvu. Jsem strasne zklamana a nastvana. Do siti jsem se zamilovala, ale bohuzel zjistuji, ze z dlouhodobeho hlediska mi ty usite veci nedelaji radost. Peru na 40 stupnu v pracim gelu, susim v susicce. Kdyz porovnam obleceni z obchodu (HM) s tim mym, tak memu se sice nepretaci svy, ale kvalita latek je opravdu zalostna a syn vypada jak kdyby mel obnosene hadry po dvou detech. Chce se mi brecet 😭 Mate podobnou zkusenost nebo delam neco blbe?

klea81
14. říj 2019

Ony obecně jsou látky dělané tak, aby víc jak pár praní nevydržely...to by musely být ještě dražší než jsou, ale zase by je nikdo nekoupil, je to začarovaný kruh.

zuuzav
14. říj 2019

@martiniquest a od koho kupujes latky? Take jsem latkoholik a je pravda, ze zalezi, kde zrovna nakoupim.

martiniquest
autor
14. říj 2019

@zuuzav Latkobrani, Batani, Terrymoda, Dumlatek,...

karolinka252
14. říj 2019

@martiniquest mě se třeba osvědčil unuodesign, nebo jednobarevna teplakovina na funnybunny. Tam zatím v pohodě. Ale vím o čem mluvíš, taky se mi párkrát stalo, že tmavy úplet a teplakovina po pár pranich jakoby vybledly a chytly ten bily chloupek. Ještě jsem spokojená na Facebooku s Papík-prodej látek. I náplety jsou po vypranich pěkně. A největší srdcovka je Moraviatex. Testovací balíčky po 1m a nebo prodávají na kila, ale to se tak s někým domluvit na pul

martiniquest
autor
14. říj 2019

@karolinka252 Tak z Unua mam micropeach a naplety a naplety jsou to samo jak odjinud, bohuzel

martiniquest
autor
14. říj 2019

Schvalne jsem dala filtr, aby bylo lip videt, jak je naplet na teplacich flekaty. Na sede latce jsou zmolky, je to ba-pes, takze tam se s tim musi pocitat, ale ten naplet je katastrofalni. A takto mame vsechno. Jsem detailista, to o sobe vim, ale kdyz uz neco delam, chci, aby to bylo poradne.

martiniquest
autor
14. říj 2019

Toto byl tmave modry uplet, prano asi 6x, foceno na slunci

karolinka252
14. říj 2019

Přijde mi, že ta tmavě modrá to udělá téměř vždycky. Náplety mám hodně z toho moraviatexu nebo Papík. Z unua jenom černý zebrovany a ten je super. Zkus ty žebrované. Tam by to dělat nemuselo.

martiniquest
autor
14. říj 2019

@karolinka252 Diky za tip 😉

elwe
14. říj 2019

@martiniquest Pokud máš úplet, co je z rubu bílý, tak se vždycky objeví tyto bílé chloupky, na tmavou látku je dobré kupovat s tmavým rubem, ale bohužel ne všude mají foto i z rubu :-/

martiniquest
autor
14. říj 2019

@elwe No prave. Jeste jsem probarveny z obou stran nevidela

hankas1984
14. říj 2019

Ahoj, po přečtení mi to nedá se vyslovit k názoru, že právě sušení v sučičce prádlu moc nepomůže, mám ji doma a zcela stoprocentně mohu potvrdit, že prádlo skutečně ničí, kombinace horkého vzduchu a mletí v bubnu prádlu rozhodně neprospívá. Je sice hrozně fajn mít prádlo za 2h suché a při malých dětech úžasně praktické, ale nové, kvalitní oblečení po jednom cyklu sušení má ihned žmolky a vypadá jak otahané po 3 dětech. Zkrátka oblečení, u kterého nechci riskovat, že se hned zničí, suším pokud to jde přirozeně. Z dětského oblečení přežije sušičku pouze Next, Benetton a kupodivu zmiňované H&M, ostatní se mi tam zežmolkuje hned po prvním sušení.

martiniquest
autor
14. říj 2019

@hankas1984 No ja nevim, susickuju uplne vse, vcetne tricek z Pepca, FF, lidlu a nic nemam tak hnusne jako home made veci. Jedine, co se obcas stane, ze se vec srazi, ale nikdy to nemelo vliv na barevnost obleceni. Takze susicku nevinim z niceho. Proste flekate mapy na latce udelat nemuze

ludmirena
14. říj 2019

Já teda kupuju na Latkobrani a mám i z Polska teplakovnu a žádný problém, syn to nosí druhým rokem, dcera míň, ale žádné žmolky ani extra opírání barvy. Jediný co tak Peru v non toxic prášku na 40 e nepoužívame susicku.

hankas1984
14. říj 2019

Tak za mě Pepco fakt nejhorší a hned v závěsu Lidl, co jsem dala sušit, ihned se o velikost srazilo. Zařekla jsem se, že už tam nic nekoupím, opravdu to vypadalo to obnošený hadr. Jediné, kde je sušička fajn, tak u péřové bundy, peří krásně načechrá a rovnoměrně rozprostře.

prejeta_zaba
14. říj 2019

Taky mi to dělá oblečení šité doma. Nešiju to teda já, ale kamarádka. A jsem na rozpacích. Připadá mi to jako dost podvod na ty, co si platí nějakou homemade značku, jak budou mít kvalitní a originální oblečení. Dají za to x-násobek a stane se jim přesně tohle. A nebo se některé náplety vytahají, jiné ne. 🙄 + Ta práce, představa, že se s tím stříháš, šiješ, vyjde to draho a pak to vydží tolik co tepláky z Pepca, tak to mě vytáčí. 🤨 Nic o tom nevím, jenom mě napadá, jestli je u látek zjistitelný původ? Jestli to nebudou všechno nějaké nekvalitní polské/čínské nitě a barvy a třeba výroba v Čechách nebo víš vůbec původ z těch e-shopů? Jestli pak není aspoň lepší nakoupit to levně v Polsku. 🤷

kajalka
14. říj 2019

Tak já nevím, asi mám látky z Marsu nebo co, protože fakt drží. Ano, co se nosí často a dostává to zabrat, tak už nechávám na lítačku venku, ale jinak mi vše drží. Mám tu třebas tepláky po 2 extra živelných dětech, odběhaly na nich 4 roky, teď čekají na 3. a vypadají pořád přijatelně. Za mě je to sušičkou, protože tu nemáme.

antilopkax
15. říj 2019

Já jsem taky asi divná, protože oblečení i po 2 dětech je krásné. Často opravdu jak nové. Siju hodně a často. Siju i pro sebe. Sušičku máme a jinak nesusim.

babanci
15. říj 2019

Já šiju veškeré oblečení na sebe, na dcery, na vnučky. Troufám si tvrdit, že nám ty věci drží mnohem líp než z obchodů. Nakupuji tedy dražší, velmi kvalitní materiály, nejčastěji kupuji na Slovensku a v SAE. Tam hedvábí a to je už jiná liga. Právě mám na sobě šaty, co nosím dva roky velmi často /jsou moje oblíbené/ a barvy jsou stále krásné, dnes mi je už si tři lidi pochválili. Protože mám kvalitní stroje a úplety šiji na perfektním overlocku zn. Brother a používám nitě zn. Gutermann, nikdy se mi ani nic nepáře. Dneska, když mi někdo řekne, že to mám jako z obchodu, je to docela urážka.😀 Peru v jemných pracích prostředcích a sušičku nemám, moje dcery ale ano. U nich pozoruji, že se jim oblečení dřív opere, ale tvrdím, že neumí prát. Všechno ženou na 60 stupňů a používají na všechno prádlo jeden univerzální prášek.

babanci
15. říj 2019

Ještě mě napadlo, na náplety kupuji tzv. rib, je pružnější a déle krásný. Nebo dej do nápletů stejně gumu, na zadní díle si nech otvor, ať jí můžeš případně dotáhnout. A jen rada mimo, pošteluj si stroj, máš velké mezery mezi švy. 😀

babanci
15. říj 2019

Látky kupuji na bubulákovo, vecicky.sk, nani- látka, látka. cz, unuodesign a taky u nás máme perfektním prodejnu Petronella. Na děti nejčastěji bavlněný úplet s trochou elastanu. Peru na 30, maximálně 40 stupňů. což se taky tak na těchto látkách doporučuje.

martiniquest
autor
15. říj 2019

@prejeta_zaba Ze jo, myslim si to same. Chtela jsem usit nejake obleceni i pro deti kamaradek (kolikrat uz mi i rekly o usiti samy), ale copak to muzu s cistym svedomim nekomu dat? A s temi home made znackami - tam nemas ani jistotu, ze jsou latky predem vysrazene, malo kdo ti to rekne.

martiniquest
autor
15. říj 2019

@babanci Tak hedvabi je samo o sobe jina liga. Ja usila i par veci sobe - licencni bavlnene platno, mamzestr, stare latky po babicce - vsechno to drzi krasne. Mam problem jen s teplakovinou a upletem

martiniquest
autor
15. říj 2019

@prejeta_zaba Jo a s tim puvodem - to nezjistis. A bohuzel se nemuzes spolehnout ani na to, ze si oblibis eshop a bude mit vzdy stejnou kvalitu latek. Stve me to

martiniquest
autor
15. říj 2019

@babanci Gumu do napletu davam. Ty mezery tam byly, to byly moje prvni teplaky, ted uz to vypada jinak 😉 Ale libi se mi i ty vycuhujici svy, delam, ze je to umyslne.

martiniquest
autor
15. říj 2019

@babanci I ja peru na 40 maximalne...

babanci
15. říj 2019

@martiniquest Tak to Ti fandím. Je to nádherný koníček. Doufám, že Tě to neodradí. Mám nejlepší zkušenost z obchodem nani látky, tam kupuji bio úplety od zn. PAAPII a ty jsou nádherné, stálobarevné a jemné, příjemné na kůži. Jsou dražší, ale nedají se srovnat s jinými.

martiniquest
autor
15. říj 2019

@babanci Diky za tip!

babanci
15. říj 2019

Možná ještě zkusit jiný prací prostředek. Tyto šaty jsou prané určitě nejméně 100 x a pořád stejné.

martiniquest
autor
15. říj 2019

@babanci A v cem perete? Ja pouzivam roky gel s marseilskym mydlem a kupovane obleceni je pekne. Ted jsem koupila prasek Jelena a vsimla jsem si, ze se z obleceni poradne nevypere a zustava takovy mydlovy povlak, takze jsem se hned vratila ke gelu a nastesti se povlak vypral.