Co umí vaši prvňáčci?

verunatom
30. zář 2015

jak jste na tom vy? my jedeme 10 písmenko a +,-, do 5 ,a větší menší rovná se.zda se mě že jedou rychle no i když to malej zatím zvláda ale problém je v tom že hláskujou a on to neslyší K-O-Z-A A NESLYŠÍ KOZA I KDYŽ TY PÍSMENKA ZNÁ.JAK NA TO

pavly
30. zář 2015

-myslím, že opravdu jedou moc rychle, opravdu se písmenka učí nebo s nimi jen operují jako se znakama?? podle čeho se učí?
-počítání je v pohodě, do 3 děti většinou zvládají děti intuitivně a do 5 vesměs také, pokud je to zdatná třída,je možné, že i to porovnávání zvládají.......
Těžko se to ale dá posoudit jen podle tvého popisu.....každý má jinou metodu práce, může se to jinak vysvětlovat,než to ve skutečnosti probíhá..... pokud ti něco "nesedí" nebo fakt chceš vysvětlení, neboj se a jdi se zeptat raději paní učitelky 😉
To hláskování je normální problém pro velký počet dětí, od toho je teď tzv. přípravné období (mělo by trvat tak 6 týdnů od začátku roku) a během toho se to děti učí. Postupně porozumí. chce to jen doma hrou potrénovat. Je to pak důležité pro psaní.

jetynka
30. zář 2015

vojta umí 0- 3, větší, menší a rovna se. písmena a,e,i,o,u jen je číst a psát tiskacim. víc nic, ale to hláskování těžko, to mu musí v hlavě docvaknout samo podle mě, ale učitelka má metody kteryma to děti naučí, tak mu nech čas, jedou hodně rychle to ja si všimla u nás dávno, dcera je ve třetí a nestacim se divit co po nich chtějí, za nás se jelo pomaleji.

luciebx
30. zář 2015

vim jak je to v cr sama sem si prosla zakladkou a ted mam syna v anglii ve skole.. do pripravne tridy sel ve 4 letech.. tam se naucil behem 4 mesicu psat celou abecedu psacim a cist 3-4 pismenkova slova... ted je v prvni tride takze mu je 5 let a cist umi a psat taky sice nekdy to napisse jak to slysi ne jak se to ma psat ale anglictina je jinsi ale i tak.. s porovnanim cim sem si prosla ja v cr a cim prochazime ted v uk je asi to ze v cr se s tim strasne sere... zacinat s nejakym ucenim sikme carky nebo vlnky atd atd... sem rada ze do toho deti hned hodi a musi se ucit psat jak to ma byt.. nase prvni pismenko bylo m coz sem cumela. ze zactku nadavala jak to bude malej zvladat atd atd.. ale kdyz vidim behem roku co se vse naucil a jak v cr maminky zadaji odklad aby deti nemuseli jit jeste do skoly, za me ... do skoly co nejdrive.. deti jsou jako houby vsaknou toho maximum cim mladsi tim lip.

verunatom
autor
30. zář 2015

no písou je tiskace a jen ho proberou jako obrazek B-boty pak par slov na B a jak sepíše. potom na to mají ruzna čtení na písmenka co se naučili a to je vše co vidím v sešitě a dalsí den dalsí písmenko. umí A,M,T,O,E,U,B,K,,J

milatka
30. zář 2015

@verunatom Syn ve škole je na tom úplně stejně. Stejné písmenka,počty,hláskování,navíc tedy i čtení a uvoňovací cviky. Jak na hláskování nevím,asi to s ním pořad procvičovat. Syn to sám zvládl před nástupem do školy,prostě mu to samo v hlavě seplo. Ale chyby dělá doteď,občas nějaké písmeno vynechá (hlavně samohlásky).
Navíc mají i čtení,ale myslím,že jsou to jenom věty z prohraných písmen. Ale to nevím jistě. Syn mi totiž začal sám číst asi 4.den ve škole,takže spolu trénujeme krátká čtyřverší z dětských knížek.

kamila297
1. říj 2015

@verunatom Nemají tu genetickou metodu čtení?

verunatom
autor
1. říj 2015

ano maji genetickou

kamila297
2. říj 2015

@verunatom Jak jste s touto metodou spokojení? Já jsem hodně na rozpacích. Trochu mne znervózňuje, že málo cvičí psaní (co písmeno, to pouze řádek) a ještě k tomu jen velkých tiskacích písmen navíc bez přirozeného sklonu. Někdy mi ty úkoly v učebnici přijdou dost nejednoznačné, nevím někdy, co tam vlastně chtějí. A stále dokola se kreslí, co má dítě nejraději. Už nevíme, co vymýšlet... 😒

leask
2. říj 2015

@verunatom Nám hláskování také nejde. Dcera zná jen tři písmenka a má hned hláskovat. To mě připadá nelogické. Mám druhou dcerku v osmé třídě. Nepamatuji si, že by někdy hláskovala a taky to šlo. Hlavně, že se s dětmi nemáme učit dopředu!!! Přemýšlela jsem, že ji budu muset naučit abecedu aby to pochopila. A když jsem musela s malou dělat úkoly, protože byla nemocná, také jsem některá zadání v učebnicích musela luštit co po ní vlastně chtějí. ☹

verunatom
autor
2. říj 2015

no zatím se v tom nevyznám má 10 písmen což už jsou slova BOBEK ,KABÁTEK,BOTA JAKUB ATD A ON JE PŘEČTE ALE NEVÍ CO ČTE.JINAK TAKY TO PÍSMENKO ANI NEPROJEDOU NAUČÍ SE JAK SEPÍŠE A TO JE VŠE TAK JSME ZVEDAVA JAK TO BUDE DÁL CO SE BUDE DÍT.KDY SE ZASTAVÍ A ZAČNOU SE JE UČIT PEKNĚ PSÁT ATD....A ZDA SE TO NAUČÍ A USLYŠÍ .PRÝ TYHLE DĚTI DŘÍVE ČTOU.MÁM NETEŘ OD SEBE 20 KM A TAM SE SLABIKUJE!

kamila297
5. říj 2015

@verunatom @leask U nás budou děti psát psacím až od ledna, zatím budou asi louskat ta velká tiskací... Přijde mi, že slabikování je přirozenější, vždyť je to učili i ve školce - vytleskávat slabiky. Doma trénujeme hláskování, 3písmenná slova jsou v pohodě, 4písmenná tak 50:50, delší ještě nejdou. Ale zase jsou zkušenosti, že dítě už o vánocích čte 😉 Tak se necháme překvapit.

pisisvori
5. říj 2015

@verunatom ja teda moc nechapu jak je to mysleno, ale s dcerou chodim na logopedii od 4let a prvni a posledni pismeno slova ma znat uz v5. Slova jako mec a koza atd ji zkouseli taky uz pred zapisem, umi sama napsat jakekolo slovo treba i kralovstvi(obcas udela nekde chybu a treba 1pismenko chybi) . Pred nastupem do skoly scitala a odcitala do 10 i pres( to ale nekdy na prstech). Pismenka abecedy velka tiskaci uz umela napsat taky v 5 mozna i driv a vsechno sama, nijak jsem ji neucila... takze me naopak prijde, ze jedou hrozne pomalu: pismenka maji 4, psani jen procvicuji na krouzkach, vlnkach atd. , pocitani do 4 a vetsi, mensi, rovna se.

pisisvori
5. říj 2015

@kamila297 me taky prave prijde, ze to malo cvici, ve skole udelaji jedno cviceni, v tydnu maji vzdy jen ukol, takze psani treba jen 1-2x tydne jako DU a to jedno cviceni=4 radky vlnek treba. Pritom cestinu maji 8hodin za tyden.

radka35
9. říj 2015

Tady na škole se mi zdá,že moc spěchají.Ani nemají pořádně procvičenou ruku a hned psací M.Pak třeba jeden uvolńovací cvik.Velká písmena tiskací zná holka ze školky,ale to psaní prostě není moc úhledné.A to doma trénuje.Ale mají obden nové písmeno ve všech jeho podobách malé velké,script,psací tiskací.Zdá se mi to moc rychlé.A čtení je pak trochu problém,nestačí si je vybavit .Holka mi každý den brečí nad úkoly,že se bojí,že to bude mít špatně,nechce psát do sešitu,jen na papír jako trénink.

verunatom
autor
9. říj 2015

je to fakt pecka u nás jedou 12 písmenko velka a počítaní do 5 .... zatím mu to jde ale je to mazec .-)

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
verunatom
autor
12. říj 2015

to je super jedete jako moje neteř.ale u nas je to jinak no dene nebo obden písmenko ale je fakt že v te škole se to naučí a doma se nemusíme moc nervit .-))@sarihy