Dcerka otloukánek, první třída. Prosím, poradíte?
Hezké ráno, holky, jdu si k vám pro radu a názor. Dcerka nastoupila do první třídy, vlivem stěhování do školy, kam nešla s dětmi ze školky, ale do uplne nové, takže nikoho nezná. Malá je skutečně malá, hubená a neprubojná, než se otrká, tak sedí a kouká, moc se zapojuje. No typické lákadlo pro potencionální šikanu. Včera odpoledne za mnou přišla a natahovala, že ji trápily děti ve škole, nebudu to rozepisovat, ale už to nepovažuji za běžné pošťuchování, mimo jiné ji povalily i na zem a držely ji na zemi. Honily ji po třídě, protože jim nechtěla něco říct. Já věřím, že to takhle malým dětem ani nedošlo, že už to není sranda. A teď k mému dotazu, prosbě o radu, že to musím řešit, souvisí to, že jsem dceři od mala "vtloukala" do hlavy, že za mnou může s čímkoli přijít a že se nemusí stydět nebo bát a že jí pomůžu. Já vím, které děti to byly, s rodiči se neznám a tak ani nevím, jak vypadají, mám domluvit jen dětem, samozřejmě normálně, aby prostě věděly, že to vím a budu to případně dal řešit, nebo mám jít už rovnou za paní učitelkou a nechat to na ní. Či mám dětem domluvit a paní učitelku upozornit, že ji trápily. Já sama nevím, co byste na mém místě dělaly vy. No a že je mi to líto, to snad ani psát nemusím, štve mě to, od mala dceru učím respektu k druhým, že se nikomu neublizuje, že chráníme slabší, pomáháme a pak za vámi přijde dítě a pláče a ptá se, proč to dělají 😕
Určitě řešit učitelkou.
Zvazila bych, jestli by nestal za uvahu odklad, zkusila bych se poradit s odborniky. Rok navic mezi "malymi" ji muze dat strasne moc v sebevedomi a treba pak bude trosku prubojnejsi?
Jinak bych to resila urcite s ucitelkou, ale zejmena s dcerou, naucit ji se branit - vsak to nemusi byt nutne fyzicky. Zkusila bych ji poradit, at kdyz ji nekdo zacne delat neco neprijemneho, tak nejdriv fakt pevnym hlasem rict, ze se ji to nelibi a at prestane (nacvicovat doma) - ze zkusenosti mych holek, fakt to z 90% agresora odradi, protoze je tak prekvapen, ze proste prestane + ten pevyn ton hlasu dava znat pripravenost obeti k obrane. Kdyz to nezabere, at zacne ze vsech sil jecet - a on nekdo prijde na pomoc. Nebo jeste pravdepodobneji agresor prestane, protoze se lekne, ze bude privolano obecenstvo. Jedte nekam, kde ani ty nebudes mit zabrany ze vsech sil zakricet a dceru to naucit, vubec to neni spatne 🙂 dulezite je kricet, neplakat! Jak se rozplace, bude na tom hur:(
@hankaviki moja mamka je tiez ucitelka a funguje to u nich inak. Hold pohladu na vec no ;) prosim neutoc na mna uz, ja mam inu skusenost a ty inu, ja ti tu tvoju nijak neberiem, ale aj u nas na skole bol normalne funkcny dozor na prvom stupni, nie to co popisujes ty. Proste to vsade funguje inak a uz sa k tomu vyjadrovat nebudem
Z vlastní zkušenosti,dcerka nastupovala na jiné škole do 2.tridy,děti se znaly,všechno zajeté,navíc z Čech na Moravu,takže rozdíl byl i slyšet..
Už po týdnu byl problém.. zašla jsem do školy přímo za učitelkou i vychovatelkou - ta hned druhý den ráno danou situaci s dětmi probrala,tak nějak všeobecně,nejmenovala,pomohlo to..
Učitelka byla v tomhle skvělá,i ten přístup 😉
A když za měsíc nastal problém s jednou spolužačkou,že si moje dcera v šatně nesměla pověsit bundu na tenhle věšák,ani na ten další a ani na ten další a vlastně měla 3 dny bundu hozenou má zemi... tak jsem tam ráno zašla a slušně jsem si s danou dívčinou promluvila - něco jako "ještě jednou bude ta bunda na zemi,nepůjdu za učitelkou,ani za tvoji mamkou,ale vyřídím si to hned s tebou,je ti to jasný".. můžete mě odsuzovat nebo něco podobného,ale pomohlo to,od té doby byl klid.. 😂😂😂
Ale jednoznačně tedy zajít za učitelkou 😉
@ah1234 Me by taky zajimalo, jak se dozoruje na Slovensku.... protoze u nas ve skole je to stejne-proste dozorujici ucitel chodi po chodbe a nahlizi do trid.....je fakt,ze v prvni a druhe tride jsem byla i o prestavkach s detmi (ale byla to ma vule, ale na WC nebo neco si vyridit jsem si zasla)....ve treti tride jsem byla tak vycerpana (mela jsem narocnou tridu), ze jsem zacala chodit do sborovny......
doporucuji podivat po nejak krouzku, ktery dcerce zvysi moznosti jak se branit ( bojovy sporty, apod... ). drzim palce
@misakri jo to jsem říkala neteři, že pokud se to bude opakovat půjdu si to hodná teta vyřídit s nema :D takže super přístup,asi bych to jako matka taky udělala protože to je jen neteř a už mi s toho bylo tak strašně
Ještě jednou děkuji za rady, holky, dceru jsem ještě přihlásila na kroužek, kam chodí i místní děti, aby více zapadla a zitra zajdu za paní učitelkou, řeknu jí o tom, aby klidně anonymně děti upozornila, že takhle se k sobě nechovame. A nějaký ten bojový sport pro zvednutí sebevědomí mi stále leží v hlavě...
Řešit s učitelkou.
@ilema Super, určitě řešit s učitelkou - pracuji ve školství a taky se k tomu přikláním. Jinak s těmi bojovými sporty opatrně, taky jsem byla šikanované dítě a naši se to snažili spravit touto cestou a byl to pro mě jen další stres, anžto jsem nebyl moc pohybově nadaná a chodili tam trošku jiné typy dětí, navíc to vedla ne rovna empatická trenérka...mně osobně by spíš býval pomohl nějaký kroužek typu skaut apod., kde jsou děti právě vedeny k určité soudržnosti, nepěstuje se soutěživost a je možnost trošku zlepšit sociální dovednosti.
@ilema Nějaký kroužek bude fajn, třeba tam pozná nové děti a najde i někoho jako ona. Ale spíš by to chtělo naučit holku verbální obraně. Aby uměla říct, když jí někdo bude ubližovat, aby to nedělal. Rázně a přesvědčivě, říct, nedělej mi to, nevysmívej se mi, nešahej na mně není mi to příjemné... atd. Třeba to s ní doma procvičovat. Vy, jako agresor, ona se bude bránit, myslím samozřejmě slovně. Zkoušet si ty situace aby byla připravená.
@victress ahoj, řešila jsem s paní učitelkou. Pak proběhlo ještě tahaní za vlasy a to jsem vyřešila rovnou s holčičkou, ale bylo to spíš spontánní, potkala jsem ji na chodbě, jak si přeměruje dceru a řekla jí, že ještě jednou bude dceru tahat za vlasy a chovat se k ní škaredě, že to budu řešit a určitě se jí to nebude líbit. No a z jedné holčičky, co jí taky dávala sodu má nakonec kamarádku.

@ah1234 no tak už aspoň vím, co budu dělat po obědě 🙂 budu hledat podobné kroužky pro děti...