Dovolujete dětem jezdit autem s kamarády?
Vozite autem kamarády vašich dětí a naopak dovolujete vašim dětem jezdit autem s jejich kamarády? Myslím konkrétně děti nad 12 let, když už nepotřebují sedačku a ve chvíli, kdy máte děti ve škole v jiném městě. Dneska dětem ujel přípoj, protože měl autobus zpoždění. My jsme pro našeho syna dojeli, ale jeho kamarád s námi nemohl, protože to maminka nedovolila a musel čekat na spoj, který jel za víc než hodinu.
Me spis prekvapuje, ze 14 lete dite se pta rodicu jestli muze jet ze zastavky s kamaradem a jeho rodicema. Me by to treba v puberte nenapadlo a rovnou bych nasedla. 🤷♀️
@leymea vždy se ptám dětí, než je svezu, jestli to vědí rodiče a souhlasí, hlavně když to je poprvé. Ono to bylo z jiného města.
Tak ono je to stejně především o řidiči...my taky doma se snažíme mít co nejlepší autosedačky, co nejbezpečnější auto, totéž naši, ale pak stejně dítě začne chodit do školy / školky a jezdí na povinné plavání apod. a tam to vůbec není šance ovlivnit, kdo řídí a s jakým s prominutím střepem je tam vezou...
Za mě by tahle situace byla hodně na tom, jak to v tom telefonu vyzní... Jestli "neznámej člověk láká mé dítě do auta a sice tvrdí, že je XY, ale nemám důkazy" nebo "jo počkej, to tuším, kdo je. Ok, díky moc." ... A ono přes ten telefon může mít člověk odhad fakt mizerný a tak vsadí na jistotu, což ej ten autobus, no.
Není to pro mě o řidičských schopnostech, ale fakt o strachu z únosu, no.
@angelinie ano, a v diskuzi řeším právě už velké děti bez sedaček, co jezdí běžně jinými dopravními prostředky jako jsou meziměstské autobusy.
U těch malých je to naprosto jiné a jiný svět.
@cilkat ahoj mami, nejede nám autobus, ale pro Tomáše přijedou rodiče a vzali by mě taky. To mi přijde horší, když pak stojí dítě samo ve tmě na zastávce.
Co se týká větších dětí, tak my jsme několikrát vezli spolužáky / spoluhráče z fotbalu našich dětí, když jsme měli místo v autě. Je to poměrně běžná praxe, protože při tom množství aktivit a tréninků, ne každý rodič zvládá dělat taxikáře, ono to ani nelze, když je v rodině více dětí s různými zájmy. Několikrát jsem zažila, že rodiče oslavence dělali rozvoz ostatních dětí na oslavu a z ní. Na školní akce taktéž, buď vezl učitel více dětí nebo i někteří rodiče nebo klasicky autobus. Takže z mých zkušeností je to fakt úplně běžné 😎
Ano, taky mi přijde vlastně nebezepčné, když dítě stojí samo na zastávce, ale je to asi hlavní důvod, proč bych nenechala dítě nastoupit do cizího auta, když u toho nejsem. Netvrdím, že to byl nutně důvod těhle rodičů - jen nadhazuju další důvody, proč muže někdo odmítnout.
Mám ještě relatuvně malé děti, ale vím, že s tím budu mít problém. Nedokážu říct, že bych pustila nebo nepustila, ale budu to hodně řešit. Doposud s nikým nejely a v blízké době to ani nehodlám měnit.
@cilkat známe se, jsme z jedné vesnice, nejsme cizí.
@leilinka1234 já z hodně věcí slevila, když začal jezdit mimo město.
Je mi jasný, že se pak přístup k různým situacím změní, clovek poleví. Já dodnes řeším, že občas (třeba 3x do roka) jedou s dědou, který má své no name autosedačky...není mi to příjemné a mám strach. A tím netvrdím, že v našem autě a drahých sedačkách se nemůže nic stát. Ale přinejmenším to mám aspoň trošku pod kontrolou.
Já dovoluji i vozím, mám holky 9 a 5, máme pro ně sedačky, a když vezu některou kamarádku, tak mám další sedačku. Bez sedačky bych nevzala. Co se týče starších dětí, tak bych je pustila, ale musela bych aspoň trochu vědět, o kterou rodinu se jedná, s úplně cizími lidmi, bych to nedovolila.
Ano dovoluji,sama jako trenerka vozim deti na turnaje,protoze rodice nechteji kolikrat a deti by nejely...
Ano dovoluji a sama vozím. Mám teda mladší děti -6 a 9 ale v rámci kroužků a občasných výletů to ani jinak nejde.
Když byly holky malé, tak jsem řešila. Hlavně sedačku a stáří auta (a bez urážky když řídil chlap, bylo to za mne ok, s ženskou bych je nepustila). Teď už mi je to jedno, stejně jako já věčně někoho vozím. Hlavně z tréninku a pod. Vždy přijdou s prosbou, zda můžeme někoho někam svézt, aby nemusel čekat na MHD.
@blondynka400 promin, ale to je tak hrozna kravina s tim chlap vs zenska. O pohlavi to vubec neni. Chlapi dost casto zbytecne riskuji a predvadi se. Mam par znamych, s kteryma se v aute bojim i ja. Pritom jejich manzelky jsou super ridicky.
@babka je a není. Já netvrdím, že jsou chlapy, co jezdí blbě a stejně tak ženské, co jezdí dobře. Ale bohužel to procento ženských, co jezdí dobře a jsou fakt vyježděné je hodně malé. Já za svůj život ještě nepoznala žádnou, s kterou bych do auta sedla a byla v klidu. A to samé když vidím v provozu někoho, kdo fakt jede blbě, je to tak z 95% ženská (a to najezdím měsíčně tisíce km). Každopádně si myslím, že o řidičském umění tato diskuze není
@blondynka400 😀 😀 😀 Tak tenhle názor už opustil i můj silně misogynní tchán... 😀 😀 😀 A statistiky taky mluví dost proti tobě 😀 😀 😀
@terulin tak zrovna včera jsem jela domů s taxikářkou, která jenom můj názor potvrdila 😀 . Ale jak jsem psala, já neříkám, že ženská nemůže řídit dobře, může, ale je jich prostě menšina a nehodlala jsem to riskovat.
Ad statistika. Ta je hodně zavádějící, protože nereflektuje množství naježděných km. Protože málokdy ženy nenajezdí tolik km, co muži.
A to, že kluci 18-22 jsou "hovada", co mají abnormálně vysoký počet nehod, je něco jiného 😀
Pracovala jsem ve firmě, kde jsme měli více než 6000 řidičů (kategorie B), kde jsme měli hodně detailní statistiky (přepočtené na počet ujetých km a atd) a prostě ženské jsou o dost horší. Ač musím uznat, že měly spíše nehody menšího typu. Což odpovídá tomu, že jezdí "opatrněji". S malým dítětem ale i malý ťukanec je prostě špatně.
Plus ještě k tomu stylu řízení, moderní gps jednotky umí změřit styl řízení, efektivní využití vozidla a atd a tady ženy vždy taky hodně ztrácely. A toto jsou prostě fakta, ne nějaké domněnky...
@blondynka400 No vidíš a když jsem kdysi řídila polovinu cesty do Chorvatska, taťka si pochvaloval, že já měla mnohem menší spotřebu, jak když řídil on 🤣 A je to o tom, jak ta ženská umí fungovat za volantem. Mně dal školu taťka, takže můj styl řízení byl vždy chlapský. Co máme prcka jsem řídila jen párkrát a sakra mi to chybí. Ale jelikož jezdíme velmi často a co vidím za debily za volantama, tak už se mi tolik nechce řídit.
@blondynka400 ne, o tomhle diskuze vazne neni. Ale udivuje me, ze nekdo ma takovy nazor. A jeste zena 🙂 Kazdopadne nemam problem pustit moje dite s rodici spoluzaka - at uz je to tatinek nebo maminka 🙂 A do autobusu, tramvaje nebo vlaku, ktery ridi zena, ji poustim tez 😉

Dcera 12 let, dovoluji, ale vetsinou jezdi mhd, no a kdyz se mi tu propleta po praze mezi tramvajema, autama, busem, nakladakama pesky, tak co uz. A kdyz si vezmu jak jsem jezdila ze stredni domu kdyz uz jsme meli cerstve ridicaky, to byly kolikrat vyzvy, kamaradce porad varila 120 skodovka…boze to auto byla nocni mura a jak jsem byla rada kdyz me hodila do mesta…