icon

Dovolujete dětem jezdit autem s kamarády?

13. únor 2025

Vozite autem kamarády vašich dětí a naopak dovolujete vašim dětem jezdit autem s jejich kamarády? Myslím konkrétně děti nad 12 let, když už nepotřebují sedačku a ve chvíli, kdy máte děti ve škole v jiném městě. Dneska dětem ujel přípoj, protože měl autobus zpoždění. My jsme pro našeho syna dojeli, ale jeho kamarád s námi nemohl, protože to maminka nedovolila a musel čekat na spoj, který jel za víc než hodinu.

Strana
z2
jannym
14. únor 2025

Dcera 12 let, dovoluji, ale vetsinou jezdi mhd, no a kdyz se mi tu propleta po praze mezi tramvajema, autama, busem, nakladakama pesky, tak co uz. A kdyz si vezmu jak jsem jezdila ze stredni domu kdyz uz jsme meli cerstve ridicaky, to byly kolikrat vyzvy, kamaradce porad varila 120 skodovka…boze to auto byla nocni mura a jak jsem byla rada kdyz me hodila do mesta…

autor
14. únor 2025

@dixi86 od doby, kdy denně jede autobusem mezi městy, pohybuje se různě sám, už to mám právě jinak.
@babka právě to mám úplně stejně.

leymea
14. únor 2025

Me spis prekvapuje, ze 14 lete dite se pta rodicu jestli muze jet ze zastavky s kamaradem a jeho rodicema. Me by to treba v puberte nenapadlo a rovnou bych nasedla. 🤷‍♀️

autor
14. únor 2025

@leymea vždy se ptám dětí, než je svezu, jestli to vědí rodiče a souhlasí, hlavně když to je poprvé. Ono to bylo z jiného města.

angelinie
14. únor 2025

Tak ono je to stejně především o řidiči...my taky doma se snažíme mít co nejlepší autosedačky, co nejbezpečnější auto, totéž naši, ale pak stejně dítě začne chodit do školy / školky a jezdí na povinné plavání apod. a tam to vůbec není šance ovlivnit, kdo řídí a s jakým s prominutím střepem je tam vezou...

cilkat
14. únor 2025

Za mě by tahle situace byla hodně na tom, jak to v tom telefonu vyzní... Jestli "neznámej člověk láká mé dítě do auta a sice tvrdí, že je XY, ale nemám důkazy" nebo "jo počkej, to tuším, kdo je. Ok, díky moc." ... A ono přes ten telefon může mít člověk odhad fakt mizerný a tak vsadí na jistotu, což ej ten autobus, no.
Není to pro mě o řidičských schopnostech, ale fakt o strachu z únosu, no.

autor
14. únor 2025

@angelinie ano, a v diskuzi řeším právě už velké děti bez sedaček, co jezdí běžně jinými dopravními prostředky jako jsou meziměstské autobusy.
U těch malých je to naprosto jiné a jiný svět.
@cilkat ahoj mami, nejede nám autobus, ale pro Tomáše přijedou rodiče a vzali by mě taky. To mi přijde horší, když pak stojí dítě samo ve tmě na zastávce.

angelinie
14. únor 2025

Co se týká větších dětí, tak my jsme několikrát vezli spolužáky / spoluhráče z fotbalu našich dětí, když jsme měli místo v autě. Je to poměrně běžná praxe, protože při tom množství aktivit a tréninků, ne každý rodič zvládá dělat taxikáře, ono to ani nelze, když je v rodině více dětí s různými zájmy. Několikrát jsem zažila, že rodiče oslavence dělali rozvoz ostatních dětí na oslavu a z ní. Na školní akce taktéž, buď vezl učitel více dětí nebo i někteří rodiče nebo klasicky autobus. Takže z mých zkušeností je to fakt úplně běžné 😎

cilkat
14. únor 2025

Ano, taky mi přijde vlastně nebezepčné, když dítě stojí samo na zastávce, ale je to asi hlavní důvod, proč bych nenechala dítě nastoupit do cizího auta, když u toho nejsem. Netvrdím, že to byl nutně důvod těhle rodičů - jen nadhazuju další důvody, proč muže někdo odmítnout.

leilinka1234
14. únor 2025

Mám ještě relatuvně malé děti, ale vím, že s tím budu mít problém. Nedokážu říct, že bych pustila nebo nepustila, ale budu to hodně řešit. Doposud s nikým nejely a v blízké době to ani nehodlám měnit.

autor
14. únor 2025

@cilkat známe se, jsme z jedné vesnice, nejsme cizí.
@leilinka1234 já z hodně věcí slevila, když začal jezdit mimo město.

leilinka1234
14. únor 2025

Je mi jasný, že se pak přístup k různým situacím změní, clovek poleví. Já dodnes řeším, že občas (třeba 3x do roka) jedou s dědou, který má své no name autosedačky...není mi to příjemné a mám strach. A tím netvrdím, že v našem autě a drahých sedačkách se nemůže nic stát. Ale přinejmenším to mám aspoň trošku pod kontrolou.

chemisterka
14. únor 2025

Já dovoluji i vozím, mám holky 9 a 5, máme pro ně sedačky, a když vezu některou kamarádku, tak mám další sedačku. Bez sedačky bych nevzala. Co se týče starších dětí, tak bych je pustila, ale musela bych aspoň trochu vědět, o kterou rodinu se jedná, s úplně cizími lidmi, bych to nedovolila.

ceramidy
14. únor 2025

Ano dovoluji,sama jako trenerka vozim deti na turnaje,protoze rodice nechteji kolikrat a deti by nejely...

jitushb
14. únor 2025

Ano dovoluji a sama vozím. Mám teda mladší děti -6 a 9 ale v rámci kroužků a občasných výletů to ani jinak nejde.

blondynka400
14. únor 2025

Když byly holky malé, tak jsem řešila. Hlavně sedačku a stáří auta (a bez urážky když řídil chlap, bylo to za mne ok, s ženskou bych je nepustila). Teď už mi je to jedno, stejně jako já věčně někoho vozím. Hlavně z tréninku a pod. Vždy přijdou s prosbou, zda můžeme někoho někam svézt, aby nemusel čekat na MHD.

babka
17. únor 2025

@blondynka400 promin, ale to je tak hrozna kravina s tim chlap vs zenska. O pohlavi to vubec neni. Chlapi dost casto zbytecne riskuji a predvadi se. Mam par znamych, s kteryma se v aute bojim i ja. Pritom jejich manzelky jsou super ridicky.

blondynka400
17. únor 2025

@babka je a není. Já netvrdím, že jsou chlapy, co jezdí blbě a stejně tak ženské, co jezdí dobře. Ale bohužel to procento ženských, co jezdí dobře a jsou fakt vyježděné je hodně malé. Já za svůj život ještě nepoznala žádnou, s kterou bych do auta sedla a byla v klidu. A to samé když vidím v provozu někoho, kdo fakt jede blbě, je to tak z 95% ženská (a to najezdím měsíčně tisíce km). Každopádně si myslím, že o řidičském umění tato diskuze není

terulin
18. únor 2025

@blondynka400 😀 😀 😀 Tak tenhle názor už opustil i můj silně misogynní tchán... 😀 😀 😀 A statistiky taky mluví dost proti tobě 😀 😀 😀

blondynka400
18. únor 2025

@terulin tak zrovna včera jsem jela domů s taxikářkou, která jenom můj názor potvrdila 😀 . Ale jak jsem psala, já neříkám, že ženská nemůže řídit dobře, může, ale je jich prostě menšina a nehodlala jsem to riskovat.
Ad statistika. Ta je hodně zavádějící, protože nereflektuje množství naježděných km. Protože málokdy ženy nenajezdí tolik km, co muži.
A to, že kluci 18-22 jsou "hovada", co mají abnormálně vysoký počet nehod, je něco jiného 😀
Pracovala jsem ve firmě, kde jsme měli více než 6000 řidičů (kategorie B), kde jsme měli hodně detailní statistiky (přepočtené na počet ujetých km a atd) a prostě ženské jsou o dost horší. Ač musím uznat, že měly spíše nehody menšího typu. Což odpovídá tomu, že jezdí "opatrněji". S malým dítětem ale i malý ťukanec je prostě špatně.
Plus ještě k tomu stylu řízení, moderní gps jednotky umí změřit styl řízení, efektivní využití vozidla a atd a tady ženy vždy taky hodně ztrácely. A toto jsou prostě fakta, ne nějaké domněnky...

martulka88
18. únor 2025

@blondynka400 No vidíš a když jsem kdysi řídila polovinu cesty do Chorvatska, taťka si pochvaloval, že já měla mnohem menší spotřebu, jak když řídil on 🤣 A je to o tom, jak ta ženská umí fungovat za volantem. Mně dal školu taťka, takže můj styl řízení byl vždy chlapský. Co máme prcka jsem řídila jen párkrát a sakra mi to chybí. Ale jelikož jezdíme velmi často a co vidím za debily za volantama, tak už se mi tolik nechce řídit.

babka
21. únor 2025

@blondynka400 ne, o tomhle diskuze vazne neni. Ale udivuje me, ze nekdo ma takovy nazor. A jeste zena 🙂 Kazdopadne nemam problem pustit moje dite s rodici spoluzaka - at uz je to tatinek nebo maminka 🙂 A do autobusu, tramvaje nebo vlaku, ktery ridi zena, ji poustim tez 😉

Strana
z2