icon

Důvody nadměrné potřeby spánku u školáků. Máte zkušenost?

makmak28
25. únor 2025

Zdravím a obracím se na všechny, jestli nemáte nějaké podobné zkušenosti.
Dcera je odmala spavé dítě, ale poslední dobou to začíná být na obtíž... Potíže s ranním vstáváním bych i přešla, bude spíš sova než skřivan a vstávání do školy bývá oříšek i u jiných dětí, ale pokud nemusí vstávat, spí 13-14 hodin v kuse a i tak je dost těžké ji probudit. Vůbec nezáleží, jestli jde spát v 7 nebo v 10 večer, prostě není k probuzení a velmi často je unavená i přes den. Pokud držíme režim, spát ve stejnou dobu, vstávat ve stejnou dobu, nespat během dne, pár dní to vypadá slibně, ale pak mi po škole jeden den prostě odpadne a opět ji nejde probudit.
Už jsem to zmínila doktorce, která vyloučila nemoci i anémii (malá je během zimy bledule), ale zmínila možnou souvislost s krčními mandlemi, které má dcera od 3 let zvětšené, byť zdravé. Ptala se, jestli chrápe, potvrdila jsem, že často ano, takže zmínila možný zákrok na zmenšení/odstranění, ale záruka, že to vyřeší tu spavost to samozřejmě není.

Někdo nějaké podobné zkušenosti? Ať už s tou únavou, spánkem nebo třeba i ty nezanícené velké mandle, zda měly na toto vliv?

Strana
z2
merope
25. únor 2025

A kolik hodin spí, pokud musí vstávat? Potřeba spánku je dost individuální. Děti 3-5 let spí "tabulkově" 10-13 hodin, školák 6-13 let pak 9-11 hodin. Čili - má opravdu denně alespoň 11, ale spíše 12 hodin (přechod mezi předškolákem a školákem)? Nebo když může, tak "dospává", co v týdnu nenaspala?

cilkat
25. únor 2025

"doktorka vyloučila nemoci " - předpokládám, že zkontrolovala i hormony štítné žlázy, že?
Jinak souvislost s mandlemi znám jen přes spánkovou apnoe (vynechávání dechu)... ta samozřejmě výrazně snižuje kvalitu spánku tudíž prodlužuje dobu.

makmak28
autor
25. únor 2025

@merope běžně spává 9-10 hodin, pokud bych ji přes den nechala, klidně spí dalších 8, pak se vzbudí (většinou hlady) a naruší to celý koloběh, protože to už bývá třeba 10 večer a pokud má v 6 vstávat, už je to málo...

@cilkat vyloučila nemoci byl evidentně nešikovný termín, pardon 😅 vyloučila akutní onemocnění, která by mohla mít vliv a zkontrolovala i celkový krevní obraz. Hormony štítné žlázy jsou normální, aspoň prozatím. Já měla v průběhu puberty hypofunkci, ale to začalo opravdu později, až kolem 11/12 let a ustálilo se to samo cca ve 20, takže toto mám stále na paměti, ale teď jsou hodnoty normální. O té apnoe právě doktorka mluvila, s tím bychom museli do spánkové laboratoře no... Nevím, asi nám nic jiného nezbyde 🫤🤔

saralinda
25. únor 2025

@makmak28 9-10 hodin spânku u 7 letého dítka mi nepřijde moc. V tom věku spal syn určitě alespoň 11h. On i ten nástup do školy děti dost unaví, tak můžou mít větší potřebu spánku. Kamarádky dcera v 1. třídě často odpoledne usnula, pokud měla tu možnost.

merope
25. únor 2025

@makmak28 9-10 hodin je běžná doba spánku pro děti tak 10-13 let věku, takže zjevně spí málo - není divu, že to pak "dospává", pokud dáš tu možnost.

macik84
25. únor 2025

Moje děti chodí spát v osm a vstávají o půl sedmé a kdybych je nevzbudila, tak spí do sedmi nebo půl osmé. Spí tedy podobně, jak tvoje dcera. 9 a 7 let. Akorát odpoledne nikdy neusnou.

makmak28
autor
25. únor 2025

@saralinda
@merope
no dobře, to bych pochopila, že přes týden to pro ni může být málo a škola ji unaví, ale proč spí 14-16 hodin i přes prázdniny? navíc co z toho dne to dítě potom má, když ho celý prospí? 😅🤔
další problém je ten, že mi dřív než v 8 neusne (a už to je boj), takže nevím, jak to udělat, aby měla ten spánek co potřebuje... 😕🤔
V květnu nám přibyde bráška, to jí na spánku asi taky nepřidá... 🤦‍♀️ Hrozně ráda bych tomu nějak pomohla, ale nic nám nefunguje 🙄

@macik84 To bych taky brala, závidím 😁👌

konidana
25. únor 2025

@makmak28 cely dvoumesicni prazdniny spi 14 az 16 h denne?

Syn byl spac, v tomto veku by spal idealne 12h a to od 20.h vecer do 8.h rano. Takto by mu to dlouhodobe vyhovovalo. V tydnu to samo nemel (skola a starsi segra ktera je zas nespavec) a tak o vikendech dospaval. Anebo prisel ze skoly a spal klidne 2h odpoledne. A to asi az do 4.tridy, klidne nekolikrat tydne.

konidana
25. únor 2025

@makmak28 jinak clovek co ma vyssi potrebu spanku, pak z toho, ze muze spat tolik co potrebuje (klidbe tech 14h denne) ma to, ze zbylych 10 hodin je naprosto fit a v pohode a proziva super naplnene dny. Pokud mu chybi par hodin spanku, treba spi jen 10h denne, tak zbylych 14 hodin protrpi, je unaveny a z toho dne nema naprosto nic. (Pocty hodin si dosad jakekoli, proste nekdo potrebuje spat 8h jiny 10h dalsi 12h a nekomu staci i 6h )

macik84
25. únor 2025

@makmak28 a co jí dát spát už v sedm a přečíst pohádku? Neusnula by dřív.

makmak28
autor
25. únor 2025

@konidana já bych ji spát nechala, kdyby ji šlo normálně probudit a byla pak fit ale to se bohužel neděje 😁 a ano, pokud ji přes prázdniny nechám spát tak, jak to vyhovuje jejímu přirozenému rytmu tak by klidně denně spala od 22 do 14, někdy i do 16 hodin 🤦‍♀️
a já bych jí ten spánek mileráda dopřála, kdyby po něm byla schopná fungovat, ale prostě je malátná a jako zpomalený film, proto mi to dělá starosti. Kdyby se prostě dospala a byla jako rybička tak je mi jasné, že prostě potřebovala dobít baterky 🤷‍♀️😁
A ono jí tímpádem moc toho dne nezbývá - aby byla včas ve škole, musí vstávat v 6 hodin. Ve 12 přijde domů, naobědvá se, když máme štěstí tak hned uděláme úkoly, což je jejím tempem tak do 2 hodin. A když mi řekne, že je unavená, tak ji nechám spát... Pokud ji nevzbudím, spí minimálně do 5, spíš do 6 a to už je pak na hygienu, večeři a jít zase spát 🤦‍♀️😁 Jak říkám, nechám ji vyspat, mně to žíly netrhá, ale mám pocit, že to není dobrej model a že z toho má prdlajs 🫤😅 Ale je možné, že to moc hrotím a samo si to sedne 🤷‍♀️ Nejvíc mě trápí, že prostě i po tom spaní mi nepřipadá odpočatá...

makmak28
autor
25. únor 2025

@macik84 zkoušela jsem to, neusne, ona prostě furt mele a má nápady a potřebuje napít, a na záchod a smrkat... 🙄🤦‍♀️😆 takové to nekonečné: a mamiiiii...? a víš že....? 😁 mám pro to částečně pochopení, jelikož jsem sama sova a mně by vyhovovalo vstávat v 10 a chodit spát kolem 1 ráno, to je moje ideální okno, kdy mi závity jedou na maximum 😁 jenže dítě školou povinné obzvlášť v tomto věku si bohužel nemůže vybírat, kdy bude spát a kdy bude vzhůru - škola je ráno, v noci se spí, tak to prostě bohužel musí být 🤷‍♀️
párkrát se nám stalo, že po aktivnějším dni usnula v 7, ale na tom jejím stavu po "vyspání" se nic nemění. Malátná, unavená, protivná, přejde to vždycky až tak po dvou hodinách, co je vzhůru, že se jí nastartuje motor 😅

macik84
25. únor 2025

@makmak28 to je fakt záhada. To jsem ještě neslyšela, ze školní dítě takto spí. Kdyby nešla spát odpoledne, tak neusne třeba v šest a nespí až rána? Tento model bych to naprosto záviděla.

makmak28
autor
25. únor 2025

@macik84 to jsme doufali, že když ji nenecháme spát odpoledne tak nám večer odpadne, ale ne 🤦‍♀️ je to na hlavu... Jako kdyby měla časová okna, kdy jí spát jde a kdy se jí točí vrtule 😆 už mi někdo radil vyšetření na ADD, že by to mohlo souviset... 🤔 Nevim, jsem z toho jelen, srnec, daněk 😁 Nechci ji stresovat tím, že ji budu vláčet po vyšetřeních, ať už ta spánková laborka nebo třeba ten psycholog, na druhou stranu já vidím, že je unavená, že jí to nedělá dobře... Kdyby mi večer zazívala a řekla že jde spát, no prosím, ale když máme takovejhle střelenej kolotoč, tak mi to nepřipadá v pořádku. A nejde o moje pohodlí, o moji rutinu, já bych se jí mileráda maximálně přizpůsobila, jen prostě nevím jak to mám udělat 🤷‍♀️🤦‍♀️😅 A když do toho na jaře přijde prcek, tak mám strach, aby to nebylo ještě horší, dlouhodobý spánkový deficit neprospěje ani dospělému, co teprve ta malá v první třídě že 🙄

konidana
25. únor 2025

@makmak28 jestli neni odpocata ani po takove davce spanku, tak je fakt neco spatne. Urcite bych asi nejaka vysetreni podstoupila.

Ale teda vstavani v 6 rano je naprd. Kvuli tomu jsem si i docasne na par let zkratila pracovni dobu, aby mladej spac a sova v 1.a v 2. (A ve 3.) Tride nemusel do ranni druziny. To by fakt nedal. Takze stacilo vstavat kolem 7. Pul h na probuzeni a jidlo (bez toho nefungoval) a pak pohodova cesta do skoly kousek pesky.

megi89
25. únor 2025

Ty jo, a mě spí syn, co je v 1.tride maximálně 10h....🙈 Přes den bývá unavený, když se vzbudí před budíkem, který máme na 6,15h... Třeba dneska.. Vzbudil se uz v 5h a uz neusnul... 😔 Tak byl odpoledne unavený, ale neusnul... Večer usnul v 19,30h. Jinak usíná v 20h a budí se cca těsně sám v 6h, včetně víkendů... 🙈

makmak28
autor
25. únor 2025

@konidana jenže ona vstává v 6 ráno proto, že jí všechno trvá, školu máme přes cestu, ale čtvrt hodiny jí trvá jen vylézt z postele, o snídani a oblíkání nemluvím... taky bych ji nechala pospat, ale to by chodila pozdě (v 7:45 mají být ve třídě) takže fakt závidím, že se dokážete tak rychle vypravit 🙄 my máme v 6 budík, v 6:15 se vyhrabe z postele, pak snídaně, oblíkání, čištění zubů, učesat vlasy a najednou je 7:30 a ona ještě neobouvá boty 🤦‍♀️

@megi89 paradoxně bych tohle celkem uvítala 😅😁

konidana
25. únor 2025

@makmak28 tak to je mazec. Je fakt ze jsem deti asi zpocatku budila postupne od 6.30 spis nez v tech 7.
Ve skolce jsem to mela vychytany, ze ja jsem vstavala teda uz lehce po 5.pripravila snidane, od pul sesty jsem oblikla deti, ty se behem toho probudily, pak nasnidaly a lehce po 6. Jsme vyrazili smer skolka, abych ja 6.30 uz skolku opoustela bez deti a jela do prace. Snazila jsem se je budit co nejpozdeji, protoze z drivejsiho vstavani bychom se pak asi uz nikdo uplne neprobrali po cely den.

Ted v devitce to ma kluk uz na haku a klidne vstava v 7.30 (ale taky ma dlouhy rozjezdym takze kdyz neni uplne ko, tak ma budik rafsi uz na 6.30 aby mel hodinu na probrani se. 2 hodiny si uz neumim predstavit) a ma presne spocitany, ze mu ten kilometr do skoly trva 10 minut. Takze odchazi 7.48 (maj klasicky od 8)

dashyyy
26. únor 2025

@makmak28 takto jsem spala, 12hodin +, když mi bylo asi 6 a byla z toho borelioza.. doktorka tvrdila, že je to jarní únava 🙈😱

konidana
26. únor 2025

@dashyyy no ja jsem uz v dospelosti po nekolik let prospala nejradsi cely unor brezen a duben. Doktor mi tvrdil jarni viroza. No je to alergie na jarni pyly🤣

ivkakol
26. únor 2025

U nás, jak se začne vždycky divně nadměrně pospávat, vždy vyjde nízké železo. Pokud ho má ale v normě, bála bych se jiných onemocnění…borelióza, mononukleóza nebo tak…

dashyyy
26. únor 2025

@konidana 🤣🤣🙈 ono to vlastně jako není moc vtipný 🤣🤣

makmak28
autor
26. únor 2025

@dashyyy Taky nás to napadlo, naštěstí to doktorka taky proklepla a vyloučeno, což se mi ulevilo. Moje mamka s tím bojovala skoro rok a půl a ne a ne se toho zbavit, takže jsme měly štěstí, neumím si představit, jak by to s malou zacloumalo... 🙄

@konidana já být single a bezdětná tak prochrápu většinu volného času a to i bez alergie 😅 jen tak, protože prostě chci 🤷‍♀️ 🤣

@ivkakol my jsme tohle přesně projely s doktorkou - že to může být železo, borelióza, vyjmenovala pár dalších, no projela jí krev na všechno, dokonce jsme tam byly po pár měsících znova na preventivce, takže to sjela ještě jednou a všechno v normě, žádné protilátky nebo zvýšené leukocyty, nebo cokoliv, co by ukazovalo na nemoci... začínám mít dojem, že to opravdu bude mít kořeny v té psychice ať už to ADD jak nám někdo radil nebo něco jiného... občas vykazuje známky OCD, jako že třeba odmítá jíst, pokud nemá vycentrovanou židli ke stolu nebo podobné "hlouposti" - ale to není vždycky, je to prostě podle nálady... Nejspíš to vezmu přes toho dětského psychologa a uvidíme, jestli na něco kápne. 🤔 Mně je jedno, na co kde přijdou, jen ať najdeme jádro pudla a můžeme s tím pracovat, tohle "tápání" je únavné... 🙄🤦‍♀️

konidana
26. únor 2025

@makmak28 no a to spavy dite je ci? Neni nahodou tvoje? 😂

dashyyy
26. únor 2025

@makmak28 tak ufff, já jsem s tím nakonec ležela pět týdnů v nemocnici na kapačkách, mám to jako opravdu dost silný zážitek z dětství.. jinak teda vím, že tenkrát ošetřující lékař, primář oddělení říkal, že některé děti jsou prostě spavé.. někomu stačí 6 hodin spánku, někdo potřebuje 8 nebo 10. Tak mně to teda zůstalo a 8 je minimum, 10 lepší a o víkendu dám i 12, že jdu spát v pátek třeba v osm a spím v sobotu do 8, když se zadaří

makmak28
autor
26. únor 2025

@konidana však já vím 🤣 ale jako malá jsem spavec nebyla 🤷‍♀️ odmítala jsem spát ve školce, nikdy jsem doma nespala po obědě, trpěla jsem jak zvíře, když mě teta na návštěvě nutila ležet, protože sestřenky chodily odpoledne spát... 😒😁
malé to začalo až v průběhu té první třídy, takže prostě možná má jen "unavenou hlavu" 🤔 já jen že to je náročné, že ji nejde vzbudit a nefunguje v rámci běžných činností 🤦‍♀️

makmak28
autor
26. únor 2025

@dashyyy já chápu potřebu spánku, spíš mě zaráží, že i po tom dlouhém spánku je malátná a nevyspaná, nesoustředěná apod. no vrtá mi to hlavou, hodně to ovlivňuje náš program a teď to můžu přizpůsobit jí, ale s příchodem mimča to bude náročnější, proto jsem tady požádala o "brainstorming" abych se mohla od něčeho odrazit a nějak tomu pomoct, nerada bych malou jakkoli zanedbala. Dnešní doba je v tomhle strašně na hlavu a mám pocit, že ti drobečci jsou už od první třídy pod větším tlakem, než to bylo za nás 🙄 všude je bombardujou reklamy, média a já nevím co - doma to ovlivníš, vypneš televizi, omezíš čas s elektronikou nebo tak, ale jakmile jsou z domu, kontrola je fuč... Nepřipadám si jako úzkostná matka, ale mám (na můj vkus až moc 😅) citlivou dceru, úplně jiná povaha než já, takže si nejsem jistá, jak jí v některých věcech poradit nebo pomoct... 🙄
Jinak já vnímám, že čím jsem starší, tím víc musím na to spaní dbát, už ani nevydržím o víkendu s dospělákama "u piva" a celkem se mi hodí, že mám tu malou a jdu s ní domů spát. 😅😁

dashyyy
26. únor 2025

@makmak28 jo to tak je no 😀 já když si jdu jednou za sednou s holkama, tak si musím odpoledne zdřímnout 😀 😀 já to mám teda z práce, vstávám v týdnu ve 4:35, tak jsem pak večer prostě úplně ko.. napadá mě co třeba hořčík? Mně se spánek hrozně srovnal díky hořčíku

makmak28
autor
26. únor 2025

@dashyyy hořčík mě nenapadl 🤔 možná zkusíme nějaké dětské vitamíny, u nás frčí spíš čerstvé ovoce nebo domácí džusy než tabletky a gumídci, ale hořčík asi s džusem úplně nevykouzlím 🤔😅 každopádně díky za tip 👍😊

dashyyy
26. únor 2025

@makmak28 tabletku nedá? Já už bych pro 7letého koukala na kvalitní složení v tabletce.. dětské vitaminy jsou za mě vyhazování peněz, nebo jsem ještě nenarazila na nějaké, které by mě uchvátily složením

Strana
z2