Hodnocení diktátu v 1. třídě, jsou nějaká doporučení?

johanka111
8. pro 2014

Mám dítě v 1. třídě, každý týden píší 2x týdně diktáty. Zatím to jsou jen písmena. Problém je v tom, že i když jsou písmena dobře napsaná, tak jedničku nikdy domů nepřinese, protože jim učitelka hodnotí i písmo, které je neúhledné. Jak to máte vy? Jsou na hodnocení diktátů nějaká doporučení, kdybych si šla s učitelkou pohovořit, abych měla argumenty? Díky.

numerenka
8. pro 2014

Nečetla jsem všechny komentáře..takže odpovídám přímo na dotaz zakladatelky...
Osobně nejsem zastánce známkování 😉 Mám dcerku v první třídě ve státní základní škole a je levák.
Nám paní učitelka na třídní schůzce řekla. že v prvním pololetí dává jen jedničky v nejhorším případě dvojku. Zároveň vše opraví, aby dítě i rodič věděli, co je špatně.
Diktát na písmena psala dcerka minulý týden poprvé. Dcerka dostala jedničku...napsala správná písmena, ale písmeno nedotáhla apod. - viz. foto. Dnes psali diktát, který je pod tím...
Myslím si, že úhlednost k psaní v první třídě patří...nevím, co by měla učitelka hodnotit, když mají psaní, čtení a matematiku.
Takže za mě je diktát o tom, zda napíše dobře písmeno, které slyší a zároveň, aby bylo napsané ,,úhledně,, = dotažené, na řádku apod.

johanka111
autor
8. pro 2014

@luckiesj Jde o to, že mají i písanky a tam se hodnotí krasopis, což je jasné. Já taky učím, sice na výšce, a prostě se mi to takto nelíbí.

pisisvori
8. pro 2014

@johanka111 ale z čeho se ten předmět skládá? Ze psaní a ze čtení....ne?

johanka111
autor
8. pro 2014

@numerenka zamě prstě písanka-krasopis, diktát-správnost. Budu to sní řešit. Jinak ten vás diktát by u nás na 1 nevbyl ani náhodou, učitelka hodnotí přesné dotažení, půl milimetru pod řádkou, přesný sklon atd. Uvaší učitelky bych asi toto vůbec neřešila, protože bychom měli samé 1.

terezapetrova
8. pro 2014

@pisisvori tedy Tvuj názor vypada jakoze pokud nejsi chytra mas proste smulu a pocitej s tim, ze si na Tebe ucitel zasedne, docela drsny tedy 😒

terezapetrova
8. pro 2014

@pavlapl tohle je hruz s téma znamkama v první tride, fakt nekdy chudaci deti, to si Ti ucitele, kteří takto znamkuji prvnacky a vytvareji jim vztah ke skole leci nejake komplexy ci co 😒

pisisvori
8. pro 2014

@terezapetrova ale to jsi pochopila úplně špatně🙂🙂🙂. Myslela jsem to tak, že zasedne = často omluva za to, že dítě neumí a rodiče místo, aby ho dokopali se učit ...ho tímto omlouvají a raději než své dítě "buzerují" učitelku...ono se samozřejmě podle toho tak také chová. Ale beru to jen ze své zkušenosti spolužáků na základce a gymplu....nechci paušalizovat (omlouvám se asi jsme to tak napsala)...určitě jsou i učitelé, které už povolání štve a vyberou si někoho komu to dají "sežrat"🙂.

78marcela
8. pro 2014

@irisie no nevím, určitě je písmo unikat. Ale rozhodně až nejdříve na druhém stupni a později. Určitě ne na prvním stupni, kde se písmo hodnotí, kde se prostě učí psát. A pokud by vám bylo jedno, že dítě nosí pětky, tak jsem si stoprocentně jistá, že později by to vadit začalo. Učila jsem čtyři roky na střední, a tam při písemkach bylo jasně dané - co učitel nepřečetl, to bylo
prostě špatně. Každý má psát čitelne. A kde jinde se to naučit než na prvním stupni.

terezapetrova
8. pro 2014
irisie
8. pro 2014

@78marcela citelnost samozrajme ano, ale jestli ma o trosku vetsi ci mensi klicku...no neni to jedno. Nejsme prece psaci stroj, ktery ma pismeno jako pismeno!!!

numerenka
8. pro 2014

@johanka111 : chápu...každý učitel to má jinak... 🙂

78marcela
8. pro 2014

@pisisvori ta velká jednička o pololetí se už u nás na základní škole nepíše. Mají i o pololetí známku z každého předmětu zvlášť.
Jinak s tím že si učitel zasedne..v podstatě souhlasím. Žádný člověk se neubrání určité náklonnosti k někomu, někdo je prostě sympatický hned, někdo ne. Ani učitel se tomu neubrání, jen to nesmí dat najevo. Jenže dnes je to tak, že spousta rodičů okamžitě když na své dítě neslyší jenom chválu, tak je hned učitel blbec, který si na chudáka dítě zasedl. Proto si učitel nezasedne na šikovné a chytré dítě. takové dítě se chválí a tak rodiče nemají důvod si na učitele stěžovat.

pisisvori
8. pro 2014

Johanka111tak pokud to maji takhle rozdelene pisanka a diktat tak je trocht neco jineho. Myslela jsem,ze "diktat" je jediny zpusob zkouseni co se naucili.

jarunkaxyz1
8. pro 2014

Teda nic proti ničemu, ale když porovnám, jak jsme museli psát my v první a druhé třídě......to se prostě s touhle písankou nedá v případě udělené jedničky srovnat....bohužel.

somalicats
8. pro 2014

@johanka111 Nám v každém ročníku na rodičáku učitelé říkali a i nyní na druhém stupni říkají, jak daný předmět hodnotí a co považují za důležité. Pokud s vámi rodiči učitelka nekomunikuje tímto způsobem, požádejte ji, ať to dělá. Nejde o to, aby dítě nosilo za každých okolností jedničky, ale aby rodič věděl, na co je potřeba se zaměřit a v případě problému jak dítěti pomoci.

lenam
8. pro 2014

Přesně tak jsme to měli rozdělené taky. Zvlášť učitelka hodnotila písanky a diktáty, práce s písmeny apod. hodnotila zvlášť. Bylo jasné, jaká známka je za znalost českého jazyka a jaká za psaní. Měli jsme to tak i rozdělené. To jsem se snažila vysvětlit 🙂

bunny123
8. pro 2014

Další matka, co řeší známky na MK.... Nemám slov. Divím se, že ještě někdo chce učit, být neustále pod palbou rodičů, co místo aby si s děckem sedli a dohlédli na přípravu, tak se po webu radí na "argumenty", to až si půjdou s učitelkou "pohovořit". Ať už je u nás slovní hodnocení a upustí se od nic nevypovídajících jedniček, pak paní učitelka napíše "Písmo má neúhledné, doma na něj s největší pravděpodobností se*ou." a nazdar!

pisisvori
8. pro 2014

@jarunkaxyz1 presne. Za tohle by za nas byla 2- nejlip. kdyz jsme kdysi nasli sesity z prvni tridy moje a sestry bzlo to jak kdyz natiskne a kdyz jsem videla synovce sesit(byl v 1tride) pred 6lety tak za 5chyb1-. Hrozne me pak vytaci,kdyz slysim jak jsou dnes prisni a jak kladou na deti vysoke naroky.

lenam
8. pro 2014

@bunny123 To těžko napíšou, když všechna písmena napíše dobře, to vypovídá o velmi dobré přípravě na hodinu 😉

jarunkaxyz1
8. pro 2014

Mně je jen líto, že jsou a budou rozdíly právě v takovémto známkování.....na jedné škole dítě dostane za nedotažené písmo 1 a na druhém konci republiky se bude trápit a brečet někdo kvůli dvojce za to, že se mu zrovna něco nepovedlo. Ty elementární znalosti by měly být v učení a následném hodnocení opravdu za jedno...ale vím, že je to těžké.

pisisvori
8. pro 2014

@lenam promin, ale pokud v predmetu psani nema dite dotazena pismenka kam patri,kazde je jinak velile a kazde jinym smerem nejsou napsana dobre. je to stejne jako kdyby v pocitani stacilo,ze umi napsat1+2= ale bylo jedno,ze nezna vysledek. Psani v 1tride neni pouze o tom,ze dite pozna,ze A je A,ale o tom,ze vi a umi ho spravne napsat=se spravnym sklonem, velikosti atd!Je to fakt tak tezke pochopit?😉

somalicats
8. pro 2014

@lenam Já na základce škrábala jak kocour, když jsem se nesoustředila. Doma mi táta jednoduše vytrhl list, dal mi lepanec (pokud jsem u toho byla drzá) a musela jsem úkol přepsat. Svojí starší dělám totéž (lepance doteď nebyly potřeba, protože si nedovolila být drzá, to začíná až teď) - když napíše úkol hnusně, vytrhnu nebo škrtnu a musí to přepsat. Taky ze začátku škrábala (má to na koho svést 😀 ), teď už píše hezky. Je to prostě o cviku, dítě si to psaní musí nacvičit. V první třídě jsem jí nakoupila o pár sešitů víc a psala víc, prostě jsem věděla, že drbe a že má co zlepšovat.

lenam
8. pro 2014

@pisisvori proč mi pořád píšeš?

pisisvori
8. pro 2014

@lenam hadej😉

lenam
8. pro 2014

@somalicats Tak takto jsem to měla přesně já. Přepisovala jsem úkol i 3. Dostávala jsem pohlavky. Písmo mám pořád hrozné a mamka mi nedávno řekla, že toho lituje. Psala jsem to výše 🙂 Ne tak podrobně, ale pořád jsem musela trénovat a trénovat a u mne to bohužel ke krásnému písmu nevedlo.

merunkova
8. pro 2014

Když dítě nastoupí do 1 třídy, je to pro něj obrovská změna, některé děti si zvykají ještě i v listopadu ....Chodí do 1 třídy teprve 3 měsíc, vše se teprve učí a už dostávají známky za diktát 2 či 3? Já to taky nechápu a nesouhlasím.Když některá z vás někdy nastoupila do nového zaměstnání a učila se vše nové, taky si jistě pamatujete, jak to bylo náročné a to jste dospělé ženské.A teď si představte, že ve zkušební době by vás negativně hodnotili za vaše chyby, jak by vás to asi motivovalo....V prvním třídě by známka horší než 2 neměla vůbec co dělat!

somalicats
8. pro 2014

@lenam Ona je otázka, co je příčinou toho, že dítě nepíše úhledně. Pokud je to spěch, nesoustředěnost, horší motorika, tak tam to natrénovat jde. Pokud je problém jinde, pak samozřejmě nemá smysl dítě trápit přepisováním úkolů. Já sama dokážu psát krasopisně, když chci, dcera taktéž.
Ti prvňáčci se s tím psaním prostě musí nějak popasovat. A jestli kvůli tomu nebudou mít jedničku, ale dvojku, protože jim to nejde - no a co? Tohle už je na rodičích, aby dokázali přijmout fakt, že jejich dítě nebude krasopisný génius, zase může vynikat v něčem jiném. Navíc když už máme ty známky, nelze dát všem prvňáčkům jedničky, jsou-li mezi nimi výrazné rozdíly - jak by pak měli být ti lepší motivováni k výkonu, když uvidí, že i za z jejich pohledu "odfláknuté" psaní dostane jejich spolužák jedničku? A jak mají být k lepší práci motivováni ti, kterým to nejde?

jarunkaxyz1
8. pro 2014

@somalicats - teď jsem se nasmála, ale připomnělo mi to, jak jsem ještě na VOŠce trhala stránky a přepisovala si to zcela dobrovolně 🙂 🙂 . Nedávno jsem našla několik sešitů, jak natištěných...ale kolik jim chybělo listů:o))))))

somalicats
8. pro 2014

@merunkova Ono je dle mě lepší, když tu jedničku dostanou ti, co na ni skutečně mají, a zbytek třeba hvězdičku nebo něco takového, prostě bez známky. Takhle to bylo u nás, dcera celá ctižádostivá, že chce taky ten bič a ne jen ten obrázek, a snažila se.

merunkova
8. pro 2014

@somalicats Takto to funguje i u nás ve škole , s tím jsem spokojená a přijde mi to logické. 🙂