Hodnocení diktátu v 1. třídě, jsou nějaká doporučení?

johanka111
8. pro 2014

Mám dítě v 1. třídě, každý týden píší 2x týdně diktáty. Zatím to jsou jen písmena. Problém je v tom, že i když jsou písmena dobře napsaná, tak jedničku nikdy domů nepřinese, protože jim učitelka hodnotí i písmo, které je neúhledné. Jak to máte vy? Jsou na hodnocení diktátů nějaká doporučení, kdybych si šla s učitelkou pohovořit, abych měla argumenty? Díky.

lenam
8. pro 2014

@somalicats U nás to bylo právě tak, že jsem mohla dostat 1 za znalost a pak jsem dostala horší známku za psaní. Byla tam určitá motivace, že něco umím. Já neumím hezky psát, ani když se snažím. Naštěstí to je čitelné natolik, že jsem vystudovala i vysokou. 🙂 Proč neumím hezky psát nevím, nikdy jsem to neřešila. Když jsem byla na 1. stupni byla doba komunismu a tam se opravdu spousta věcí neřešila.

somalicats
8. pro 2014

@lenam Jsme cca stejně staré, a u nás to bylo taky tak - dvě známky z diktátu - jedna za gramatiku, druhá za krasopis. Z gramatiky jsem měla vždycky za 1, z krasopisu i za 4... Jo, na studium na vejšce to vliv nemá, já měla jediný problém - moje poznámky z přednášek nikdo nepřečetl ani na jedné, ani na druhé VŠ 😀

numerenka
8. pro 2014

@jarunkaxyz1 : Hodne veci bylo v nasi dobe, kdy jsme chodily do skoly jinak...

betelgeuzz
8. pro 2014

A tak se z touhy učit se stává sběratelství známek, smutné

https://www.youtube.com/watch?v=7cnxm-OatVs
lenam
8. pro 2014

@somalicats Máme to fakt hodně podobné😀 Ode mne přednášky také nikdo nechtěl. Teď chodím v práci na angličtinu a kolegyni jsem to musela přepsat, aby to chudák přečetla. Moje mamka i sestra píšou krásně, já bohužel ne. Staršímu synovi je teď 5 let, je levák a po mne. Já naštěstí nebyla levák, to nevím, co by se asi dělo. Ale "užiju" si to asi se synem ☹ Moje mamka to vidí a proto mi řekla, že lituje těch pohlavků, toho škrtání úkolů ne, protože přeci jen si člověk myslí, že dělá pro své dítě to nejlepší a trénink v psaní nikomu neublíží, ale mrzí ji, že ztrácela trpělivost.

somalicats
8. pro 2014

@lenam Tak pohlavky bych taky nedávala, ale na přepisování úkolů jsem trvala. Je fakt, že v první třídě mi učitelka doporučila koupit jí tréninkově ještě písanky na doma a cvičit. Ona byla dost roztěkaná a kolikrát se jí prostě nechtělo se soustředit, ale písmo vypilovala. Díky tomu má stále čitelné poznámky a ten nácvik motoriky jí pomohl.

jarunkaxyz1
8. pro 2014

@numerenka - ale dost věcí je bohužel nyní po novu - na škodu dětem....

terezapetrova
8. pro 2014

@betelgeuzz supr video ! 😉 ale i smutne to ano

rybickamalicka
8. pro 2014

Diktat slouzi k tomu, aby se zjistilo, zda-li dite pismeno zna nebo ne. Krasopis (sklon pisma, dotazeni pisma...) se hodnoti v pisance! Taky krasopis hodnotim u opisu a prepisu, ale tam je dana predloha. Tak to delam ve tride ja.

lu777
8. pro 2014

uf, tedy napíšu asi mimo mísu, ale u nás nejsou žádné diktáty.... syn chodí do waldorfské školy a je pořád nadšený, učí se tak jak chce a zatím chce moc... takže to vypadá tak, že přijdeme domů a on si sundá boty a už mi letí číst nějakou knížku (vybírá si cokoli mu padne do ruky, včera se snažil louskat názvy dinosaurů, choudě musela jsem mu vysvětlit, že některá slova opravdu ještě nemá šanci přečíst, protože občas jsou ty jména dlouhá had), takže já jsem děsná matka, neustále mi přijde že ho od něčeho musím odtrhávat, protože si neumyl ani ruce nebo protože je čas jít spát.... 😅 (domácí úkoly mají jen dobrovolné, takže si občas vymýšlí svoje vlastní, ve škole i doma se hodně soustředíme na to, aby viděl praktické věci, ve kterých může to co se učí uplatnit, takže on i bez úkolů pořád něco dělá)

píšou a čtou zatím tiskací, velká a malá, píše i trojslabičná slova, takže to moc neřeším, psací tam mají prý až ve 2. pololetí... občas si plete ještě třeba S na jakou stranu se má točit nebo neslyší že je někde čárka...

ale já ty drobnější věci neřeším, myslím, že to není to nejdůležitější ve škole 😉 krasopis považuju za dobrý pro gramofomotoriku... praktické využít ale nevím, neznám nikoho kdo by tak psal... asi by se na tom nemělo tak bazírovat, je zbytečné, aby z toho byly děti vystresované 🙂

u nás tak vlastně jede zatím nejvíc samodiktát, nedávno třeba psal syn omluvu spolužačce za něco, sice tam nasekal chyb (holt ještě nezná gramatiku, takže neví kde se píše třeba vje a vě nebo y a i), ale hlavní, že měl na začátku vět velká písmena, na konci tečky, nechyběla mu slova a žádná písmena....

myslím, že ti prvňáčci toho mají dost... a u nás ve škole mi přijde, že se hodně věnují i počítání (dělají i násobení), pohybu, ale za hlavní v 1. pololetí v 1. třídě stejně považuju to, aby si na školu vůbec zvykli, zažili si pravidla a našli si kamarády 🙂 🙂

ludovika6
8. pro 2014

@rybickamalicka Myslím, že to je opravdu správný přístup. Nejvíce se mi tady na diskuzi líbí maminky, které hodnotí úroveň prvních (i vyšších) tříd a děti ještě ve škole nemají. Tudíž nemají zkušenost, co děti motivuje. A co je naopak ubíjí. Uvidíme, co to budou psát za rok, dva. Až se to bude týkat právě jejich zlatíček.
Jsem ráda, že naše paní učitelky to měly podobně jako ty. Prostě diktát byl o správnosti, písanka a opis o úhlednosti.
A zrovna přísné naše paní učitelky v první třídě taky nebyly (a nejsou). A z mých starších dětí rozhodně nevyrostli žádní hlupáci, mají výborné známky i na druhém stupni výběrové školy.
Teď mám v první třídě páté dítě a rozhodně to pro ni byla velká změna. Neuměla při nástupu do školy žádné písmenka, teď je už umí všechna i obstojně čte. A jsem ráda, že se jí ve škole líbí (přístup paní učitelky, atmosféra ve třídě atd.) a líbí se jí i učení. A toho bych u ní určitě nedosáhla přísným hodnocením v 1. pololetí 1. třídy.

merunkova
8. pro 2014

@ludovika6 Taky jsem zvědavá na pozdější hodnocení některých holek , co nemají ještě ani děti ve škole, ale přesně ví, že po cca 3 měsících chození do školy by měla všechna písmenka stát na lince ve správném úhlu a ještě při diktátu, jinak běda jim... 😀 ( že @pisisvori? )

lu777
8. pro 2014

asi tak, já si to taky představovala jinak... teď když vidím kolik energie mně i synovi zabralo jen to zvyknout si chodit do jiné budovy, k jiné učitelce, poznat se se všemi žáky, rozeznat jejich rodiče, nezapomenout objednat obědy přes internet, chodit na dvoje rodičovské schůzky (školka, škola), tak teda mi to jako stačí i bez krasopisu se přiznám 😀

jinak já psala krasopis nádherně, četla jsem perfektně... ale nepamatuju, že by to někdo hrotil v 1. pololetí první třídy 😉 vše se jelo v klidu, měli jsme zkušenou učitelku, která věděla, že všechno nejde strhnout za tři měsíce 😉 😉

třeba drobné ale pravidelné cvičení dělá divy.... to jsem si sama ověřila, když jsme chodili min. rok na grafomotorický kurz - cvičení 2x denně 10 minut a jaký to udělalo rozdíl za 3 měsíce! teď cvičíme rehabilitační cvičení a první měsíc děs, neudělal nic z toho co měl předepsané, druhý měsíc žádný extra pokrok, ale začínáme třetí měsíc a mám radost, pomalinku začíná být vidět zlepšení 🙂
takže trpělivost hlavně !!

člověk si vždycky musí položit otázku jaký je jeho dlouhodobý cíl a jak ho dosáhne....
bazírováním na maličkostech bohužel z dítěte většinou vychováme úzkostného člověka...
hlavní funkcí školy by opravdu mělo být, aby dítě motivovala k poznávání... děti se dokážou naučit neuvěřitelné množství znalostí a dovedností za krátkou dobu pokud mají opravdový vnitřní zájem!

rebarborar
8. pro 2014

@betelgeuzz přesně tak, jak pásová výroba?! žádná originalita? co se může líbit jedné úči, nemusí se líbit druhé.
to je hnus- ještě v dnešní době. já bych doma dávala do našeho soukromýho deníčku- bo jak se to jmenuje- zase můj pohled na věc- pokud je to správně a jde to číst, sázela bych jednotku za jednotkou😉 ať taky dítko vidí, že existuje víc pohledů na "krasopis" 😀

pisisvori
9. pro 2014

@merunkova mě zase fascinují maminky tady na MK co vědí všechno o rodině jiné maminky z několika komentářů🙂 a informací u fotky🙂.
Vůbec mi nevadí, že někdo chce vychovat ze svého dítěte neschopného, líného, hloupého flinka, který má ale dostatečné sebevědomí(vždyť přece maminka mu říkala, že je skvělý a dokonalý a blbá je učitelka, když mu za 5 chyb v diktátu dala 2) a většinou o svých nevídaných úspěších dokáže také dobře diskutovat. Moje dítě to nebude, takže já se za něj stydět nebudu muset 🙂. Stejně tak mi nevadí, že někomu vyhovuje vybrat pro své dítě školu, kde úroveň vzdělání je skoro stejná jako u školy pomocné...když si myslí, že je pro jeho dítě důležitější, aby tam rádo chodilo, protože si s ním paní učitelka hezky povídá a známkuje ho podle představy jeho maminky, která pak může jít k holiči a nemusí se s ním učit, že🙂. Já pro svoji dceru momentálně z okolních škol vybírám tu, kde bude nejkvalitnější vzdělání a když jí udělá (třeba i na 2) tak bude opravdu umět a znát.

aneta16
9. pro 2014

Mě přijde dost divné, že diktáty jsou už v 1. třídě. Obecně známo, že soutěžením se ztrácí motivace. Je pravda, že úhlednost k psaní patří, ale 1. třída by snad měla a mohla být o něčem jiném.

marketa233
9. pro 2014

@aneta16 Obecně nic neplatí.

codal
9. pro 2014

Sama učím prvňáčky a při diktátu hodnotím především to, zda dítě napsalo správné písmeno (později slovo bez chybějících písmen atd.)... co se týká úpravy, tak jsem při diktátech mírnější v hodnocení než třeba v písankách, kdy na to děti mají víc času... já teda neznámkuji, mám pouze slovní hodnocení, ale osobně bych to oddělovala třeba dvěma známkami, protože je rozdíl mezi tím, zda dítě napíše písmeno špatně (napíše ho obráceně nebo napíše úplně jiné písmeno) a tím, když ho napíše správně, ale neúhledně... ale každá paní učitelka to má jinak...

merunkova
9. pro 2014

@pisisvori Odpověď sice trochu mimo mísu, ale to neva, pokecat se musí 😀

nov777
9. pro 2014

Tak ja nevim, ale nas ucili, ze je dulezite znamkovat to, co je testovano. U diktatu to chapu tak, ze jde o identifikaci pismene. Takze ja bych hodnotila toto. Krasopis necht se hodnoti pri opisovani predlohy.

aneta16
9. pro 2014

@marketa233 Tak ne obecně, ale většinově. Spokojenost?

pisisvori
9. pro 2014

Merunkova myslis mimo misu tveho pochopeni? Pak souhlasim😉.

lu777
9. pro 2014

@pisisvori vzdělání je velmi důležitá věc... bohužel ale ani kvalitní škola a samé jedničky nezaručí, že člověk vždy sežene práci a hlavně, že tam bude spokojený a že tam vydrží (nebo že firmu nezavřou, dnes je situace na trhu velmi proměnlivá)....

dnes je to navíc trochu složitější v tom, že lidé často než dostudují, tak už jsou ty informace napůl zastaralé... takže začínají být důležitější dovednosti - jednak sociální, týmová práce....
druhak vůči sobě - sebemotivace, psychohygiena, zvládání většího množství změn v životě atp.
a do třetice dovednosti typu - umět si vyhledat informace, umět je porovnat atd.

přechod do školy je pro dítě velká změna.... adaptace trvá minimálně jedno pololetí, může ale trvat i dvě a pořád je to v normě 😉 (informace od dvou psycholožek, byli jsme v poradně, protože paní učitelka velmi tlačila a ukázalo se, že prvňáčci mají určité "hájení", protože je to větší změna než si uvědomujeme...)....

hlavní funkcí v první třídě opravdu nejsou znalosti, ale vůbec adaptace na školu (také info z poradny).... je to jako s prací - když člověka baví, tak mu jde líp 🙂

já když vidím kolik se dítě učí samo a jak rychle pokud ho nikdo nekritizuje a má dobré podněty, tak je to fakt radost 🙂 🙂 iniciativnost a odolnost vůči stresu pokládám v dnešním světě za klíčové 🙂

pisisvori
9. pro 2014

@lu777 já nemám tolik času, abych to tady rozebírala🙂, člověk pak nevyjádří to co chce přesně ....amožná to neumím tak hezky napsat jako ty a jiní (sloh byla vždy moje slabá stránka🙂). Určitě máš pravdu, ale na druhou stranu si protiřečíst. "iniciativnost a odolnost vůči stresu pokládám v dnešním světě za klíčové", ale po dětech se nesmí chtít, aby se učili pořádně???? Já myslím, že to myslíme stejně...vždyť přece to, že po dítěti chci, aby se učil pořádně a poctivě a aby už od začátku věděl, že 100% = 100% a ne 50-60% neznamená, že na něj musí být někdo protivný a zlý, nadměrně nebo nepřiměřeně kritický...podle mne prostě koho od začátku učí, že stačí vše dělat na půl a nesnažit se a ještě ho za to chválí....ten pak nikdy nemůže zvládat to co ty hezky popisuješ, protože neví, že to tak má být, ale jen můj názor. Jdu radši dělat s dcerou nedokonalé cukroví

polaks
9. pro 2014

Čo si ja pamätám vždy sa hodnotilo krasopis v písnake zvlášť a diktáty za správnosť zvlášť.
Tiež sa občas pozastavujem nad známkovaním.Dcéra je teraz v 2.ročníku. No už v prvom ročníku učiteľka neváhala rozdávať aj 5 a to kľudne aj polovice triedy a verte mi nechcem dcéru obhajovať,pretože ja sama som na školu prísna,ale dať dieťaťu známku systémom 1chyba dvojka,2chyby trojka,3 chyby štvorka a 4 chyby päťka,nezávisle na predmete a množstve napísaného či vypočítaného mi príde trošku tvrdné,na prvú triedu.
Z môjho pohľadu je to veľmi zlá motivácia.Denne s dcérou píšeme diktáty a počítame desitaky príkladov.Samozrejem,že sa aj doma pomýli,ale keď napíšu v škole 30 príkladov a za 4 chyby prinesie 5,je z toho veľmi nešťastná.NApíšu diktát na celú stránku,chýbajú jej tam dve čiarky a už donesie trojku,tak ju to potom veľmi nebaví.

polaks
9. pro 2014

@aneta16 Presne,úplne s vami súhlasím,prvá trieda má dieťa motivovať k tomu,aby ho škola a učenie bavilo a nie,aby tam nechelo ísť,pretože žiadna snaha nebude ocenená.

jarunkaxyz1
9. pro 2014

@lu777 - souhlasím s tím, že člověk musí být pro úspěch motivován, stejně tak i s tím, že známky nezaručí dobrou práci...chce to také štěstí atd....ALE, nikdo mi nevezme, že dítě od malička potřebuje pevný řád a zásady, což mně osobně v těchto typech škol chybí.....

mamkamarketa
9. pro 2014

Ja si myslim, ze to je prehnane. U dikatu se vzdy kontrolovala spravnost, ne uhlednost. Je to preci omezene casove 🙄

Je videt u @pisisvori ze ma jeste maly deti, co nejsou ve skole. Tvrdit, ze dneska je vsechno lehci je prinejmensim nadsazka. Je pravda, ze syn nechodi na "klasicky" zakladce.
Ja sla do prvni tridy a neumela jsem cist a psat, nepoznala jsem cisla. Tehdy to bylo normalni.
U meho syna (nastoupil v necelych) 6ti letech mel ucitel vytku, ze kdyz pise tiskacim pismem, tak obcas zapomina rozlisovat mala a velka pismena. Ja myslela, ze umi neco navic. Evidetne to je standart.
Ja si naopak myslim, ze na deti jsou dneska kladeny vetsi naroky. Krasopis neni podle me potreba.
Radsi at se uci vic jazyky. Napr

pisisvori
9. pro 2014

@lu777 ale já mám asi trochu zkreslené vnímání medicínou, tam nikdo nediskutuje o tom, že se musí stohy a hromady informací naučit zpaměti a perfektně (jak říkala profesorka biochemie...já to můžu zapomenout a zkazit, protože to pak vyleju, ale vy když si splete desetinou čárku nebo sodík s kationtem sodíku bude to mít tragické následky🙂), protože bez těch teoretických znalostí anatomii, histologie, chemie, biochemie......nemůže pak spojovat jak spolu jednotlivé logicky souvisí, jak co funguje, jak se to ovlivňuje, co to dělá a proč, když to nefunguje....těžko bude vědět, že to a to ovlivňuje jiné, když by neznal jak se to jmenuje nebo, že to vůbec existuje🙂.

A navíc to, že dítě, které to má perfektně vidí, že stejnou známku jako on má i dítě co tam má 5 chyb není demotivující?

pisisvori
9. pro 2014

@mamkamarketa už jsme to jednou psala..to, že nemám ve škole své děti neznamená, že nevím, jak to ve škole vypadá...asi nikdo nechápe, že existují synovci a neteře a že se s nima někdo vídá často a že se s nima dokonce může i učit🙂