Mám dítě v 1. třídě, každý týden píší 2x týdně diktáty. Zatím to jsou jen písmena. Problém je v tom, že i když jsou písmena dobře napsaná, tak jedničku nikdy domů nepřinese, protože jim učitelka hodnotí i písmo, které je neúhledné. Jak to máte vy? Jsou na hodnocení diktátů nějaká doporučení, kdybych si šla s učitelkou pohovořit, abych měla argumenty? Díky.
Když ono ani ve finále nejde jen o krasopis jako takový...jde o to, aby si dítě sedlo, dokázalo se koncentrovat, bylo v klidu a něco trochu esteticky vnímalo......myslím, že v tom krasopise je skryté i umění se soustředit, což je sakra potřeba ve vyšších ročnících.
@mamkamarketa jasně teď je k ničemu umět správně psát, pak počítat...na co odmocniny vždyť dneska nikdo z paměti nepočítá...a co taková buzerace gramatikou, stačí, že umí mluvit a rozumí , no nedej bože v chemii periodická tabulka to už je úplná nehoráznost po někom chtít....a u psaní to začalo🙂🙂
@pisisvori prekrucujes to. Rozdil je psat krasopisem (ty tak pises?) a psat, aby to spravne, ale citelne.
Dneska kazdy pise tiskace. Je to i citelnejsi.
Je spousta dulezitejsich veci, co by mely deti umet nez krasopis.
@mamkamarketa - a jak to taky vypadá, když lidi píšou tiskace......jak stádečko.....
@jarunkaxyz1 ja teda tiskace pisu a nemyslim, ze to vypada spatne 😉
@pisisvori to si nerozumíme 😉 určitě je normální, že rodič si přeje, aby se dítě učilo, aby se zlepšovalo atd...
hlavní iniciativa by ale měla jít od dítěte...
pokud se dítě učí proto, aby nedostalo špatné známky nebo nechce trest, výčitky od rodiče, tak se bude učit jen pokud nad ním bude bič... může pak (za stresu svého i stresu rodiče) zvládnout třeba i s docela slušnými známkami ZŠ, ale otázka je jak to bude dál? celý život nad ním rodič stát nemůže...
dítě se hlavně musí snažit samo... děti se snaží samy pokud ví proč se učí, jak to využije (když člověk vidí praktické využití, tak si i lépe pamatuje)....a pokud je to udělané tak aby ho to bavilo...
samozřejmě to ne vždy je stoprocentní zábava, učí se i určité disciplíně...
ale ta by měla být spíš důsledností a trpělivostí ze strany rodiče.... ne disciplína vybudovaná strachem (z posměchu, ze známek, z výčitek, ze zklamání rodiče atd. - já se až divím co mi řekne ani ne 7-leté dítě, jak už o sobě přemýšlí, jak se vnitřně sám hodnotí - tohle jsou základy toho jak se uvidí celý svůj život... a to je možná to nejpodstatnější vůbec - jak se bude v životě cítit)...
ono jakmile pak strach opadne, tak motivace a disciplína opadne taky 😉
ad známky: demotivující jsou do určité míry vždy... žádný učitel nemůže být 100 % objektivní... ono to ani nejde... protože každý máme jiné předpoklady... proto někdo se může strhat a nebude v běhu první a někdo se může strhat a nebude dobrý v matematice.... tak to prostě je, nejsme všichni stejní...
známky poměřují naše výkony vůči ideálu.... nikoli vůči tomu jaké je naše osobní maximum 😉
@jarunkaxyz1 nevím zda jsi někdy viděla vyučování v alternativní škole? u nás se do školy může přijít podívat každý... byla jsem a teď byl opakovaně i můj muž... řád je tam velmi pevný, musím říct, že až moc na mě někdy (a to jsem dost přísná máma)... obávám se, že obecný dojem, že alternativní školy mají nějakou velkou volnost vycházejí z toho, že lidé vyučování nikdy neviděli 😉
někdy může být možná vyučování hlučnější (u nás tedy není 😉 ale viděla jsem i školy kde to tak je), to ale vychází z toho, že tam je třeba 15 dětí ve třídě, ale pracují na 3 různých věcech nebo ve skupinách... často se také zařazuje pohyb propojený s jinými předměty (často v matematice)...
ono je to o tom, že ne všechny děti přesně např. v 6 letech a 3 měsících jsou připravené na čtení... nejsou - boužel, bylo by to jednodušší pro všechny kdyby byly..... některé čtou třeba ve 4.5 letech, jiné čtou velmi bídně třeba do 8 let... potřebují dozrát... můžou být ale napřed třeba v oblasti motoriky nebo v počtech... tak se soutředí na to co jim jde, to co jim nejde, tak tam pracují tak jak můžou (tzn. na svém osobním maximu) a doženou to později... nejsme všichni stejní, já taky nejsem geniální na chemii nebo neumím plést... jistě bych se to naučila, kdyby mě někdo trpělivě vedl, ale excelovat v tom nebudu.... to je prostě fakt a s tím musí učitel umět pracovat - tzn. kdo je napřed tomu dávat složitější úkoly a nebo ho nechat ať pomáhá ostatním (tím si to upevňuje a učí se soc. dovednosti) a těm co jsou v tom daném slabší, tak motivovat, chválit i za drobné pokroky... důsledným trpělivým přístupem si myslím, že se dá dokázat mnoho
já vůbec nejsem proti tomu, aby se proboha děti učily a snažily se 😅 😅
jen mě trošku mrazí když vidím co vše musí děti v 1. třídě zvládnout a jak rychle to po nich chceme.... maminka by tu měla být oporou, měla by chválit, trpělivě se věnovat a nezapomínat mazlit... je to velký předěl a pořád to jsou malé děti !! 😉 😉
@mamkamarketa Standard. 😀
@lu777 - já jen vím, že mám dost takhle alternativně smýšlejících známých a jejich děti se nedokážou začlenit do běžné školy ve vyšším ročníku......protože se po nich najednou začalo něco chtít, paní učitelka zvýšila hlas, děťátko dostalo trauma....nemohlo si odskočit kam se mu zrovna zamanulo....prostě to mi stačilo 🙂
@mamkamarketa - ano, když je to pár lidí, chápu, ale rozhodně nejsem pro celoplošné psaní tiskacím písmem.
@jarunkaxyz1 no, jo. Ale otazkou je, kdo dnes pise rukou. (Ted se uz nebavim o skole) dneska se pisi jen emaily, vse se resi elektronicky
@marketa233 ?
@mamkamarketa - to je fakt, ale inteligentní člověk by i přes to všechno, měl umět obstojně psát
Jestli se nemá známkovat krasopis? Že to dětem k ničemu nebude?
Tak to už se v té škole nemusí známkovat nic 😕
Proč se známkuje? Vv a Hv? Každý přeci nemá výtvarné vlohy nebo hudební sluch a může mu to dělat problémy? Proč se známkuje Tv? Vždyť k čemu mi bude, že zvládnu výmýk, skok do výšky...? Taky každý na ty sporty není šikovný....
K čemu je matematika, když jsou kalkulačky? K čemu je dějepis, že? 😝
Mám syna v první třídě. Každý den s ním poctivě čtu a píšu. Dbám na to, aby měl hezkou úpravu písma - dotahoval písmenka, měl správný sklon, všechna písmenka stejně velká.
Neječím na něj, nebuzeruju ho u toho. Ale chci, aby byl pečlivý, uvědomil si, že na práci se musí soustředit a dělat ji poctivě a neulehčovat si ji. Neexistuje, aby řekl, že to nejde. Když to nejde, tak to trénujeme tak dlouho než se to naučí.
Škola ho moc baví a známky jsou pro něho velmi motivující.
@jarunkaxyz1 v Americe píše tiskace skoro každý a jsou ekonomicky druhá nejsilnější země 😉
ale je to fakt o prioritách... mě zajímá jak se bude můj syn cítit až bude dospělý... chci, aby si sám sebe vážil... aby dělal co ho baví... aby byl otevřený k okolí i k sobě....
prostě aby byl šťastný a v pohodě... 🙂
@jarunkaxyz1 vypadá to úplně stejně, jako když lidé píšou psace🙂. dneska se na spoustě škol učí nová forma písma, které je víceméně tiskací. ne každé dítě má schopnost se podle přání paní učitelky naučit psát jako podle šablony, a takové děti přece nemusí mít hned zošklivené celé další vzdělávání, když dostávají horší známky z krasopisu.
sama jsem ráda za psané písmo, jsem ze "staré školy", bylo to moc hezké, když se psaly ručně dopisy, když se psané písmo používalo denně a všude. ale upřímně - je to dne tak důležité jako to bylo dříve, aby dítě mělo psané písmo dokonalé? aby se s tím případně trápilo rok dva ve škole? podle mě ne. to, jak kdo píše, je málo podstatné, jde o to, co píše, a jestli se to hemží chybami ...krasopis je trochu přežitek a není na škodu si to přiznat🙂.
takhle se učí psát dnešní děti: http://lencova.eu/cs/uvod/comenia_script
@jarunkaxyz1 tak citelnost pisma to je jasny. O krasopise se muzou vest debaty.
Jen si myslim, ze jsou dulezitejsi veci 🙂 radsi at se vic venuji jazykum.
@jarunkaxyz1 proč by se děti z alternativních škol měly zařazovat? jsou to děti jako každé jiné, budou se i ve vyšších ročnících pohybovat se stejně vzdělanými, s lidmi, kteří mají stejné zájmy, kteří stejně smýšlejí. děti z "jiných" škol nejsou opice ze zoo🙂
@lenynka tak tam je nějaká linie, tohle bereš do extrému...
dějepis je velmi důležitý pro pochopení toho co se stalo a kde jsme dnes 😉
kalkulačka je dobrý pomocník, ale hlavně musí mít člověk cit pro čísla... a je důležité umět si spočítat leccos v práci atd...
to jako v tomhle s Tebou naprosto souhlasím...
praktické využití krasopisu bohužel nevidím... Ty píšeš krasopisem? já fakt nikoho takového neznám 😕
ale jako jo, pro grafomotoriku je to dobré 😉 cvičí se tím koordinace ruka-oko a jemná motorika.... 😉
jen bych z toho nedělala středobod světa... je potřeba vidět tu dlouhodobou perspektivu, jaké je praktické využití tohoto v životě?
hlavní je, aby písmo bylo čitelné a aby člověk nepsal s hrubkami...
pokud to nemá moc využití v životě, tak bych tomu nevěnovala až tolik času... raději bych děti učila něco co opravdu budou potřebovat... třeba matematiku by užili jistě víc nebo ten dějepis nebo jazyky!... 😉
@berenika39 - nemyslím sociálně, myslím vztahem k výuce....já to beru podle toho okolí - dítě hi hi ha ha, spokojené v alternativní škole a přišel na základku do vyššího ročníku a začal propadat.....prostě nebyl zvyklý se pořádně učit, všechno hrou, kdy se mu zachtělo....třeba to bylo dnou školou a jinde je to jinak, nevím.....toto je pouze můj postřeh, můj názor, že já jsem proti
@jarunkaxyz1 jj, beru. vím,že je to obecné mínění. a asi je to skutečně individuální - jak o dítěti, tak o škole.
@berenika39 - třeba ve finále dítě bylo flink 😒
@lu777 Na psacím písmu nelpím. Naopak. Byla bych radši, kdyby se u nás děti učily psát rovnou tiskacím písmem. Ale i to tiskací písmo by se přece musely naučit psát pořádně.
A myslím si, že se zrovna ten krasopis neznámkuje stejně moc přísně. Když jsem viděla ukázku písemky, co sem dávala jedna maminka. A dostala z toho 1, tak to u nás by za takovou písemku byla 2 s odřenýma ušima.
@jarunkaxyz1 a nebo blbá škola😀
@jarunkaxyz1 🙂 na to bych Ti mohla napsat, že znám plno dětí z klasické školy, které sotva prolézají a chování taky nic moc, nemluvě o tom jak se chovají když je nikdo "nehlídá" (cestou ze školy apod.)...
copak děti z klasické školy jsou perfektní? 😅 😅
jinak já jsem pro disciplínu, to se opravdu asi nechápeme 😉
ovšem učitel musí mít přirozenou autoritu a musí to být člověk, ze kterého si děti můžou brát vzor 😉 (ne všichni učitelé takoví jsou, požadavky na učitele jsou taky hlavně vnější bohužel, vnitřní se jak u žáků tak u učitelů vytrácejí).... mluvím tu o vyzrálé, vyrovnané osobnosti, která má nějakou morálku... která má i integritu, umí dobře komunikovat, umí se i omluvit za své chyby, má trpělivost atd....
upřímně: chci, aby moje děti ve škole poslechly... ovšem ne slepě... pokud by je učil někdo nevyrovnaný a tvrdě po nich vyžadoval něco nesmyslného nebo nepřiměřeného, tak chci, aby se asertivně ozvaly...
je to potřeba i do práce, protože když pak má člověk šéfa, který se po něm "vozí" a zaměstnanec se ho bojí, tak to neprospívá nikomu....
velmi mě nedávno potěšila 4-letá dcerka když jsem byla nemocná a zhurta jsem po ní něco chtěla a ona asi po pěti minutách přišla a řekla "mami, promiň, ale myslím, že prostě nemáš pravdu a vadí mi jak jsi mi to řekla, je mi to líto"... nakonec jsem se jí omluvila a ona navrhla že to uděláme jinak... navíc její návrh byl mnohem lepší než můj... TOHLE je to co pokládám za velmi důležité... takové dovednosti se člověku v životě hodí mnohem víc než krasopis 🙂
Jako zase, když vidím písmo mého manžela, který psacím typem zamrzl ve třetí třídě, to opravdu ať se národ učí psát tiskacím 😀 😀 😀 Pro mě je to ale nepochopitelné, já jsem přepečlivka a ošklivé písmo bych u sebe a dětí prostě nepřekousla.
@lu777 Ten krasopis je důležitý právě pro tu grafomotoriku. Navíc si všimni, že úpravu písma řeší jen na prvním stupni, u nás max do 3. třídy, pak už měla učitelka požadavky na správnost a čitelnost, nekoukala na to, jestli jsou nebo nejsou písmenka dotažená. Navíc co chceš v té první třídě učit? Čtení, psaní, počítání plus prvouka. To dítě se musí nejdřív naučit se vyjadřovat, jak slovem, tak písmem, pak má smysl řešit další vzdělávání. A je úplně jedno, jestli se to naučí na klasické škole nebo alternativní, podstatné je, aby se to naučilo.
@mamkamarketa Píšu zásadně psacím. Tiskací je pro tisk 😀
@lu777 - perfektní zdaleka nejsou, ale jak jsem psala, záleží to na okolnostech, co si dané dítě ze školy vezme...třeba to mám zkreslené, třeba ty dané děti byly lemplové a nedokázaly z té alternativní školy vytěžit, co měly....ale jak jsem to poslouchala, mně se prostě přístup - "učit se, kdy se mi zachce"...prostě příčí
@pisisvori zrovna ten krosopis je k nicemu. To mi nikdo netvrdi, ze to potrebuje k nicemu.
Kdyz to beru za sebe, syn ma denne do 15h (vyuku) pak ukoly, drezura s krasopisem mi prijde opravdu demotivujici.