Hodnocení diktátu v 1. třídě, jsou nějaká doporučení?

johanka111
8. pro 2014

Mám dítě v 1. třídě, každý týden píší 2x týdně diktáty. Zatím to jsou jen písmena. Problém je v tom, že i když jsou písmena dobře napsaná, tak jedničku nikdy domů nepřinese, protože jim učitelka hodnotí i písmo, které je neúhledné. Jak to máte vy? Jsou na hodnocení diktátů nějaká doporučení, kdybych si šla s učitelkou pohovořit, abych měla argumenty? Díky.

sibara
11. pro 2014

@myskin holčičky je mi líto, to je zase druhý extrém, taky si myslím, že čtyřky, pětky jak na běžícím páse a ještě v prvním pololetí do první třídy nepatří, obzvlášť, když zjevně nejde o to, že by se dcerka nesnažila.
Ale za učitelkou bych klidně "na kus řeči" zašla, však ten rozhovor nemusíte vést konfrontačním stylem, třeba by pomohla i obyčejná klidná věcná rozmluva - ale ještě lepší by možná bylo počkat na třídní schůzky (nebo mimořádné svolat, taky lze, po domluvě s vedením školy), nedivila bych se, kdyby to podobně jako vy vnímali další rodiče...

78marcela
11. pro 2014

@sibara a to já se tady už ozvala dřív ale spíš na trochu jiné téma. K tomuto tématu nemám zase tolik co říct, první třídu jsem nikdy neučila, učím od druhé třídy výš. A navíc nesouhlasím s mnoha názory zdejších maminek. Takže radši moc nepíšu, nechci tu byt zbytečně kamenovana🙂
Jen jsem si stoprocentně jistá, že 90% maminek, které tu mluví o motivaci pozitivní a negativní a o tom že známky potlacuji přirozenou zvídavost dítěte a brání jeho rozvoji atd., Tak věřím že tyto maminky po třech měsících ve škole by mluvily úplně jinak. Ale to je vedlejší🙂

merunkova
11. pro 2014
nov777
12. pro 2014

@78marcela Souhlasim. Vzdycky mi u alternativni smeru a pokusu o zmenu prislo, ze se vychazi z chybne domnenky, ze prirozena touha po vedeni zajisti, ze deti se nsuci vse, co he treba. Podle me ta prirozena touha a motivace staci tak na 5% toho, co se po nich bude ve skole a posleze v zivote chtit. Skola ani prace neni nekonecna zabava, ani to tak nejde. Vetsina dospelych neni schopna plnit pracovni povinnosti sama o sobe, jak to muzeme chtit po detech? Pokud bychom nechali deti, aby sami posoudily, co z kurikula budou a nebudou delat, kdy a do jake.miry, tak nebude nikdo umet nic. Takovou sebekazen ma mizive procento populace.

kalaoka
12. pro 2014

S dovolením bych také přidala svůj postřeh. Proti známkování nejsem. Sama jsem učitelka, teda na druhém stupni, a v současném nastavení školského systému si nedovedu přestavit, že bych během roku neznámkovala. To jde možná v nějaké piditřídě na prvním stupni, ale ne, když je dětí ve třídě průměrně 25 dětí a já učím přírodopis v jedenácti třídách, kde děti vidím dvě hodiny týdně. U některých nenápadných holčiček, takových těch šedých myšek si občas po roce ani nepamatuju jméno.
Mám letos taky prvňačku, Počítání a čtení v pohodě, psaní byl velký problém.Uvolňovací cviky hrůza. Pak paní učitelka začala známkovat, nejdřív 1-, pak měla dvojky, pak 2-3.... a pak to Emče začalo vadit, že dostává ošklivé známky ze psaní, něco se zlomilo a ted už dostává jedničky. Ale bez těch horších známek nevím, jestli by jí něco motivovalo začít psát lépe, kdyby za ty škrábanice dostávala jedničky. Ale na každé dítko platí něco jiného. S diktáty na známky zatím zkušenosti nemáme, přijde mi na to ještě hrozně brzo. Ted se učí psát hezky, diktáty by psát měli, ale ne na známky. Ale je důležité naučit se psát rychle. To vidím u těch druhostupnových dětí, někteří píšou krásně, ale ukrutně pomalu. Zdržuje to pak celou třídu.

myskin
12. pro 2014

@kalaoka tak na druhém stupni si taky nedovedu představit jak by to šlo bez známkování. Ale v první třídě, 3,5 měsíce po nástupu do školy rozdávat čtyřky i pětky mi přijde jako úlet. Tak je to bohužel u nás. Dávat jako diktát už slova 😖 . Moje holka se chudák soustředí i na krasopis a pak nestíhá. A že by ji špatná známka motivovala k lepšímu výkonu, tak to u nás není. Ona to hodně prožívá, vím že až budou zase něco psát tak se vynervuje už dopředu. Včera diktát slov za 3 ☹ .

kalaoka
12. pro 2014

@myskin psát diktát na slova na známky je hrozný, děti pak neví, co přesně paní učitelka po nich chce, jestli aby psali hezky, nebo rychle. Pokud po nich jednu hodinu chce, aby psali krasopisně a známkuje to a v další, aby to bylo rychle napsaný, tak to hlavičky některých nedokáží pobrat. Být na tvém místě, s paní učitelkou bych to probrala. Jestli se bojíš, aby si na malou nějak nezasedla, tak se třeba optej, jak rychle jim diktuje. Že byste to doma chtěli trénovat, protože malou diktáty stresujou. Jestli má špatné známky proto, že nestíhá a ne proto, že píše uplně špatný písmenka, tak je chyba na straně učitelky. Diktátem se má primárně v této fázi učení zkoušet, jestli tam slyší právná písmena a umí je napsat, ne jestli je přeborníkem v rychlopsaní na úkor správnosti a úhlednosti. Aby si nevypracovala odpor k diktátům hned zezačátku.

onelove
12. pro 2014

Pamatuju si, jak má mladší sestra ve druhé třídě měla za úkol v hodině nakreslit listnatý strom. Namalovala krásnej smrček 😀... a vyfasovala od paní učitelky obrovitou pětku přes celou A4...pamatuju si jak z toho byla nešťastná... Někdy jsou ty učitelky vážně mimo... :(

nov777
12. pro 2014

@onelove No víš jak, instrukce jsou instrukce. Zrovna mě tohle téma dostává, protože jedna paní učitelka z gymplu měla sepsat referenci na žáka, který se hlásí na zahraniční universitu. Instrukce: 400-500 slov. Poslala mi 917 slov. Mám jí to poslat zpět s pětkou přes celý word? 😀 😀 😀 😎 😎 😎 😎

lu777
12. pro 2014

@nov777 ono je to hodně o tom, tu přirozenou touhu dětí učit se a poznávat, prostě nezničit 😉
děti se opravdu chtějí učit, potřebují k tomu ale podnětné prostředí...

a ne, nemyslím tím posadit předškolní dítě k tabletu (raději nebudu komentovat co si o tom myslím a to bez ohledu na to jak je uvedený program na tabletu vzdělávací.... kdokoli se selským rozumem vidí, že je to hlavně o tom, dostat z rodičů maximum peněz... a na notu "vzdělání" utáhne taková reklama i leckteré dobré mámy bohužel...)

lu777
12. pro 2014

@nov777 bohužel v dětech ta přirozená touha po poznávání se je dneska často ubíjená - nevhodné hračky a aktivity.... ono proč by se dítě snažilo, když všechno je na baterie a dělá to věci "samo"? všechno je pro něj předpřipravené, ono má jen "konzumovat"..... a je zvyklé být neustále rozptylováno....
a pak ho ještě kritizujeme, že se neumí soustředit a není motivované.... 😒 😒

tohle se ještě bude zhoršovat, si myslím....

nov777
12. pro 2014

@lu777 V podstatě s tebou souhlasím, ale jedna věc jsou ideály a druhá realita. Deset minut v sedmé třídě s dětma, kde snad každej má na něco papír a je po ideálech 🙂 Nemám vyhraněný názor na IT, ale myslím si, že každý extrém je špatně. Děti jsou dnes moderní technikou obklopené, my taky. Snažit se vytvořit pro ně ostrov, kde nic takového není, je podle mě jako učit je žít v nereálném prostředí.

lu777
13. pro 2014

@nov777 no právě, dneska se na vše dá papír 😅 ono je to jednodušší, protože pak je dítě jakože nemocné a rodiče i učitel s ním jednají jinak... problém se neřeší a navíc má dítě buď snížené sebevědomí (pokud je citlivější) a nebo naopak může mít tendenci tím papírem omlouvat svoji lenost apod. 😒 (zažila jsem obojí když jsem učila)
přitom je to způsobené si myslím velmi často ne něčím vrozeným, ale právě prostředím, kde vyrůstají... ne jen rodinou, ale celou společností... však se podívejme okolo sebe jak to tu vypadá... není divu, že je čím dál tím těžší se soustředit nebo nemít deprese apod... a to i pro dospělého... děti jsou mnohem citlivější...

jinak nejde o žádný ostrov 😉
ale jsem toho názoru, že na 1. stupni děti elektroniku nepotřebují 😉 ... že by si nejdřív měli užít dětství, tzn. hrát dětské hry, co nejvíc být v interakci s dětmi podobného věku... na počítačích pak budou v mnoha případech pracovat celý život 😝
a přijde mi, že když jsou děti "nevylítané", tak pak se o to hůř i soustředí ve škole... dítě prostě pohyb potřebuje o hodně víc než dospělý! nejen pro správný psychický, ale i fyzický vývoj....

nov777
13. pro 2014

@lu777 Ja si myslim, ze nase generace techniku ani posoudit nedokaze. My ji potkali nekde na stredni skole a ovlivnila nas v te dobe minimalne. Nebyla, tak jsme se v tom nevyznali. Oni zijou v jinym svete.

myskin
13. pro 2014

@lu777 asi mám jiné zkušenosti, ale dneska než dá dítěti někdo papír s určitou diagnózou, tak je to běh na dlouhou trať a rozhodně se to nedává jak na běžícím pásu. A že těch dětí s těmito diagnózami přibývá rozhodně není vina rodičů, nikdo neví čím to přesně je, jako ti nikdo neřekne přesně, proč je více rakoviny a jiných nemocí. A je bohužel dost časté, že spousta lidí včetně učitelek (asi tvůj případ) na tyto děti a rodiče koukají skrz prsty a evidentně neví o čem mluví. Nějak si představuju, že člověk s tvým názorem bude přesvědčovat třeba autistu, že vlastně není nemocný, pouze líný a rozmazlený,...Píšeš že jsi to zažila jako učitelka, že papírem dítě omlouvalo svoji lenost, ale jak toto můžeš vypustit? Jsi psycholog, psychiatr nebo pouze vševědoucí učitelka? Neříkám že v něčem s tebou nesouhlasím, ale takový názor na děti co nejsou úplně v pořádku mě teda nadzvedne.

lu777
14. pro 2014

@myskin prosím nerozčiluj se, nenapsala jsem, že takto to mají všechny děti s papírem 😉 😉
ale opakovaně jsem viděla děti, které je vidět, že doma nemají žádné vedení a rodiče na ně nemají čas... dítě ve škole nedává pozor, nemá úkoly, je drzé, odmítá pracovat a ohání se tím, že to ani zkoušet nebude nebo že to prostě dělat nemusí, protože má papír na to a to (tohle si nevymýšlím, opravdu se mi to stalo)..... pozveš si rodiče, na po x té konečně dorazí a v průběhu rozhovoru mamince na přeskáčku zvoní 3 mobily, které se ani neráčí vypnout, poslouchá na půl ucha a s despektem... to už se pak nedivím, že její syn nedokáže posedět a na nic se soustředit atd.

musím říct, že se mi opakovaně stávalo, že když dorazil rodič, tak jsem se v duchu omlouvala dítěti, že mnoho věcí evidentně není jeho vina (např. když dorazil tatínek kluka, kterého jsem chytila při šikaně, tak jeho tatínek rozrazil dveře bez pozdravu a skoro na mě řval co si to dovoluju vůbec po něm chtít, aby přišel do školy)....

tohle samozřejmě není případ všech dětí, ale opravdu když vidíš někdy ty rodiče, tak Ti zůstává rozum stát, že lidé, jejichž IQ jinak není nízké evidentně (ale jak se říká, druhů IQ je sedm a věřila bych tomu).....
a s tím dítětem strávíš třeba 4 roky ve třídě a po nějaké době to dítě vidí, že Ti na něm záleží, vezmeš si ho stranou, všechno proberete a třeba 12-tiletý kluk se Ti nakonec rozbrečí, že táta na něj vlastně nikdy nemá čas, tak člověk vidí odkud asi pochází některé potíže s učením... je to někdy velmi smutné a těch případů je mnohem víc než jsem si kdy myslela... 😖

a ti rodiče si to ani neuvědomují a nejsou ochotní spolupracovat často, takže nakonec pracuješ s tím dítětem navíc Ty, protože vidíš, že mu stačí klidné prostředí a trpělivost a to, že cítí, že na něm někomu záleží....
proto taky je kolikrát u dětí co mají těžkou poruchu závěr, že ani nezvládne běžnou ZŠ nebo že nebude číst apod. a pak si je vezme někdo třeba do pěstounské péče a ejhle, dítě dosáhne toho čeho podle předpovědi odborníků nikdy ani omylem nemělo dosáhnout....

lu777
14. pro 2014

@nov777 ano, děti dnes žijí "v jiném světě"...
ovšem naše psychika na to není připravená, pořád ji máme takovou jako před tisíci lety... tělo se tak rychle rozvíjející technice nezvládá přizpůsobovat....
ono taky to do určité míry ani nejde, my po něm prakticky chceme, aby lidé v polovině profesí 8 hodin denně seděli a koukali do počítače... na to není naše páteř, naše oči a ani naše psychika tak úplně stavěná... potřebujeme interakci s lidmi, pohyb atd.

u dětí je tohle ještě závažnější, protože rostou, takže je to fyzicky i psychicky zasahuje mnohem víc...

za mě není kam pospíchat... dětství je jen jedno a později na něj můžeme vzpomínat jak chceme, už se nevrátí... dnešní trend se vším pospíchat je pro mě nepochopitelný... já jsem toho názoru, že dítě si plně potřebuje prožít dětství, aby pak mohlo být opravdu dospělé....
pak tu máme děti s tablety v ruce od 2 let a na druhé straně ty samé děti ve 30, které ještě bydlí v mamahotelu a nejsou připravení na vztah a rodinu...

myskin
14. pro 2014

@lu777 tak to máš pravdu, nepochopila jsem jak to myslíš. U těchto dětí je nejdůležitější jak s nimi rodiče pracují a musí jim věnovat daleko více času než dítěti které je v pořádku. Jinak se nikam neposunou. To že jim někdo stanoví diagnózu je důležité proto, aby věděli jak dítěti co nejvíce pomoci v tom s čím má problém. A máš pravdu v tom, že ne všichni rodiče jsou ochotni se takovému dítěti věnovat, je to zkrátka náročnější. A to dítě to samo nedokáže. Jsem na tyhle věci háklivá, sama mám dítě které má určitý problém a ten kdo má dítě v pořádku, tak ani netuší jak je to náročné ho posouvat dál a dál a doufat, že jednou bude v pořádku. Taky kolikrát nechápu, proč si někdo pořizuje děti, když ho pak obtěžuje se jim věnovat a trávit s nimi čas.

bbberta
23. únor 2015

Taky koukam jak jsou nektere maminky ambiciozni a prisne..jen doufam ze moje deti se tohoto cepovani a honu za jednickami nebudou ucastnit..jsem pro slovni hodnoceni a hlavne sebehodnoceni..co se tyce tematu tak u diktatu bych hodnotila spise jen spravnost nez uhlednost prip.dve hodnoceni

bbberta
23. únor 2015

Pardon az ted jsem zjistila ze je tu vice stran a diskuse se posunula dale...🙂

ester_davidova
9. říj 2018

jó, to já dostala "trojku" z diktátu na jazykovědě ještě na VŠ, právě za to, že to (prý🙂) nešlo pořádně přečíst a že škrábu. Myslím, že na ZŠ to k tomu patří, k dobrým návykům, tj. psát úhledně tak, aby to bylo ke čtení. Na VŠ bych už diskutovala🙂