Hra na Oliheň. Jak se k tomu stavíte?

3. dub 2023

Hezký den, zajímalo by mne, jak se stavíte u ratolestí k zájmu si pustit seriál Hra na Oliheň. Dcera (7,5) s tím už značnou dobu chodí ze školy, že spolužáci to viděli. A já teď balancuji nad tím, zda dál zakazovat, že ani náhodou, nebo zda pustit. Jsem si téměř jistá, že jí to reálně bude připadat jako blbost, nebude to chápat, a dobrovolně to po chvíli přepne, že jí to nebaví. Jak jste k tomu přistoupili vy? Děkuji za názory.

barulina
3. dub 2023

Já jsem docela v pohodě i s programy které úplně nejsou pro dceru, teď bude mít 11, ale tohle jsem nedovolila

levandule_k
3. dub 2023

Je mi přes 30, viděla jsem z toho seriálu 5-10 minut a vypla jsem to. Přišlo mi násilný, nechutný, debilní.
Nedovedu si představit, že se na to dívají 7-8 leté děti.

lvl16
3. dub 2023

Já bych to dítěti nepustila. Tříletému synovi klidně pustím třeba Harryho Pottera, kde jsou temné scény, ale Hra na Oliheň je prostě jenom vyvražďovačka a myslím, že pro děti není vůbec vhodná. Nedovolila bych to ani desetiletému dítěti a to si myslím, že jsem v tomhle směru hodně otevřená. To bych snad raději pustila klasický horor. Navíc v sedmi letech nemůže pochopit ani kulturní přesah, takže jí to nedá vůbec nic.

slecnami
3. dub 2023

Ahojky, já to tedy neviděla, ale z toho, co se ke mně dostalo a jestli jsem to správně pochopila, tak je to asi docela brutální a násilný, ne?! Jestli jsi to ty sama viděla, tak asi víš líp. Já bych to takhle malému dítěti nikdy nepustila.

irmamala
3. dub 2023

Koukala na to 9-ti letá a pár dílů viděla i 7-mi letá. Ale já mám v tomhle trochu více posunuté hranice. Ani jedna z toho nebyla šokovaná nebo vyděšená. Ví, že to je všechno jenom jako. Ale tím se neobhajuju, že to pro děti není vhodné, o tom žádná....

evawest
3. dub 2023

Mne se to moc libilo, ale takhle malemu diteti bych to urcite nepustila.

budouci_maminka
3. dub 2023

Chapu spravne ze ti jde o to aby tvoje dcera nebyla vyclenena z kolektivu a mela moznost si s kamarady povidat o serialu kde explicitne a z blizka vrazdi nevinne lidi, ublizuji jim, tyraji je?
To jako vazne? Ani ne 8 letymu diteti..?
S možností nočních mur, jsi pocitala? budes ji pak rikat - vzdyt jsi to chtela videt?

verciiik
3. dub 2023

Za mě ne. Dítěti bych vysvětlila, proč jí to pustit nechci, že to je jen samé násilí a zabíjejí tam lidi. A že holt bohužel je možné, že to jiní spolužáci viděli, ale já s tím nesouhlasím. Klidně bych jí řekla, o čem to bylo, proč tam ti lidi byli, jaké měli úkoly a že kdo je nesplnil, toho zabili (aby nebyla úplně mimo mezi ostatními), ale určitě bych ji to nenechala vidět. Once you see, you cannot unsee.

lvl16
3. dub 2023

@irmamala V podstatě nejlépe to shrnuje tato recenze: "Neochvějná brutalita Hry na oliheň není pro slabé povahy, ale ostrý společenský komentář a překvapivě něžné jádro udrží diváky přilepené k obrazovce – i když to sledují mezi prsty." Prostě zajímavý seriál s vhledem do jihokorejské mentality, ale opravdu nic pro děti.

irmamala
3. dub 2023

@lvl16 Ale vždyť já neříkám, jen jí to pusť, nic to není. Jen, že zrovna moje děti nad tím nehnuly brvou.

budouci_maminka
3. dub 2023

@irmamala jakej byl prinos pustit to detem ve veku 7 a 9. Co z toho maji? Nerypu, fakt me zajima, proc se nekdo k tomu dobrovolne rozhodne v dnesni dobe miliardy moznosti traveni volneho casu. Co byl ten impuls? Hledam v tom nejake racio (typu chci to videt, ale deti chodi spat v pul 11 a nemam tedy kdy nebo tak neco)

lvl16
3. dub 2023

@irmamala Promiň, špatné označení. To nebyla reakce na tebe, ale @slecnami 🙂

irmamala
3. dub 2023

@budouci_maminka Tvoje děti dělají jen to, co má pro ně přínos? 🙂 Tak bohužel na takovou mateřskou extraligu nemám 🙂 Impuls bylo to, že přesně ta starší pořád chodila a žadonila. Já jsem to několikrát odmítla, rozmlouvala jí to, pak přišla nějaká delší nemoc a já prachobyčejně povolila. Nějaké scény jsem jí přetáčela. Rozhodně tady neprezentuju, že je to v pořádku, jen jsem chtěla autorce říct, že zrovna moje děti z toho žádné trauma neměly a jak píšu, já mám ty hranice víc posunuté. Jsem dítě, které vyrostlo na VHS, starší bráchové do mě valili od malička Terminátora, Predátora, Komando atd, takže pro mě násili v televizi je jen spousta kečupu.

budouci_maminka
3. dub 2023

@irmamala ja se po tve zprave zamyslela jaky argumenty vedou rodice k pusteni takove veci takhle malym detem kdyz je proste tolik moznosti jak travit volny cas, ze tohle vyberou jako tu nejlepsi moznost na nekolik (tusim 8) hodin.

tereza0111
3. dub 2023

@irmamala hele a tady vylozene ze zvedavosti (neni cilem utocit ci cokoli podobneho, jen me to fakt zajima), kdyz prakticky odmala je pro tebe nasili ve filmech zcela v poradku, jak reagujes napr. na takove fotky ci zabery z valecnych oblasti? Neco / nic?

Co si mylsi s o tom, ze prave ta otupelost stylem "spousta kecupu" vede k tomu, ze se trochu vytraceji emoce jako lidskost a soucit pro obeti - proste jsme na to tak zvykli, ze znicene domy a zbytky tel uz s lidmi ani moc nepohnou. Ja z toho mam uprimnou obavu prave u serialu typu Olihen... Nebojim se, ze by z toho deti mely nocni mury, bojim se toho, ze by se jim pak prilis znormovalo nasili

fire85
3. dub 2023

@budouci_maminka paní dokonalá?

budouci_maminka
3. dub 2023

@fire85 cista zvedavost ohledne psychologie a pohnutků

fire85
3. dub 2023

@budouci_maminka jo tak, já film Teda neviděla, tak nemůžu soudit, ale obě děti koukají na Harryho asi od 5 let.

tereza0111
3. dub 2023

@fire85 Harry je pohadka, kde jde o klasicky boj dobra se zlem.

Olihen je ukazka nejnizsich lidskych pudu, chudoby, zoufalstvi, nasili a promysleneho muceni...

irmamala
3. dub 2023

@tereza0111 Hele to si nemyslím, že by se mě to úplně nedotýkalo, když se něco stane. Jako jsem povaha, která nebrečí nad každým tornádem, ale jsou události, které mě opravdu šokují a nesklouznu se jen tak po mně.

nnnadja
3. dub 2023

@tereza0111 ja se nestacim divit. Ja to zakazala klukovi kdyz mel 14 … sam uznal,ze zrovna na toto koukat nechce. Souhlas - Harry je pohadka,Olihen je opravdu moc:/

lamiaaa
3. dub 2023

Já jsem seriál viděla, ač se mi líbil, dětem bych ho v žádném případě nepustila, od 15 let minimálně.

autor
3. dub 2023

Děkuji za názory. Tak u nás je to asi jako u @irmamala. Dcera chodí, že to děti od nich viděly. Nemyslím si, že by o tom vedly kdovíjaké debaty, ale spíš si připadají "velcí", že viděli blbost pro dospělé. Já to viděla a nic to se mnou nedělalo, myslím, že spousta filmů je mnohem horší (tohle je takova smyšlenina, třeba Dahmer nebo jiné pro mne byly vážně horší). Dcera taky ví, že když se někde ve filmech třeba střílí, tak je to jen jako a je tam barva, takže zatím jediné, co ji rozhodilo byla scéna z TO (spala, vzbudila se a přišla do ložnice zrovna uprostřed scény s klaunem. Hned jsme vypli, ale stačilo pár vteřin).
Vážně si myslím, že kdybych povolila, pustila to, tak se nedostane ani k první hře, protože nebude chápat příběh o chlápkovi, co dluží peníze, sází, hraje...a že to přepne sama a její zájem o to opadne. Přínos to podle mě nemá žádný, o co v seriálu jde jsem jí už řekla několikrát (ona už základ věděla od spolužáků, že se hrají dětské hry a zabíjí se). Říkám si, že když má přístup k Netflixu, umí si přepínat mezi profily, tak zda není otázkou času, kdy si to i přes zákaz pustí. Zvažuji to jen kvůli tomu, jestli by nebyla cesta menšího zla pustit kus prvního dílu, společně se přesvědčit, že je to nuda a blbost a jít dál (případně kdyby nepředpokladatelně dokoukala dál, si u toho říct, že to je vše vymyšlené, vysvětlit si atd), než zakázat, trvat na tom, že nepustím a pak aby na to nekoukala sama přes zákaz s tím, že o to větší lákadlo to pro ní bude. Nejsem zatím rozhodnutá ani pro jedno řešení. Takhle to ale dopadlo přesně s klasickým Jurským Parkem, který jsem jí ho nechtěla pustit a ona si ho nakonec pustila u táty a vyprávěla, že tam dinosauři trhali lidi, že to bylo hnusný. Samozřejmě jsem následně řešila s jejím tátou, ale spíš jde o to, že není problém aby se v dnešní době k něčemu dostala....Abych tím nebudovala to, že za mnou pak jako starší nepřijde, když se jí bude něco honit hlavou a vyřeší si nějak po svém. Jestli to nepojmout spíš stylem "Hele fajn, kus si pustíme, ale nebude tě to bavit, je to vymyšlená hloupost a je pro dospělé." s něčím takovým to pustit a po chvíli se zeptat "Tak co, nuda, viď, nepustíme si něco lepšího? Mě to taky nebaví.". Na 99% jsem přesvědčená, že by to uznala a moc dlouho by to puštěné nebylo. A zároveň bez nutkání si to pak někde chtít tajně pouštět. Prozatím vše je na úrovni myšlenky.

radecka1
3. dub 2023

Ještě bych byla opatrná na to, že ostatní děti to viděly. Nevím kolik toho jde vidět na YT, ale tak nějak jsem od děti pochopila, že jsou nějaké ukázky tam. Taky děti chodili ze školy s tím, že ostatní mají mobily a když jsem mluvila s rodiči, tak z toho nakonec vylezo, že dítě mohlo použít mobil rodičů doma, ale rozhodně ne, že by mělo vlastní a nosilo ho do školy. Takže bych si to zkusila nejdřív nějak ověřit, než bych věřila tomu, že to všichni viděli. Já osobně seriál neviděla a po přečtení recenzí si myslím, že je zbytečné, aby se na to dítě dívalo.

jaja01k
3. dub 2023

Já jsem to tedy neviděla, ale dost se to u nás řešilo na třídní schůzce ve 2. třídě, paní učitelka nás upozorňovala, že to děti znají a baví se o tom. Z toho, co jsem o tom slyšela, jsem pochopila, že je to pro děti nevhodné, já bych to svým dětem nepustila, je jim 8 a 9.

tereza0111
3. dub 2023

Takhle, ja bych si prvne asi s dcerou promluvila, jestli nahodou to ve skutecnosti nerika jeden spoluzak a zbytek to nevidel. 7,5 to je v prvni ne? Nechce se mi verit, ze by tohle pustila detem vetsi cast rodicu - i z diskuze zde vyplyva, ze by to opravdu pustil malokdo.
Videla jsi to sama?
Srovnani s Jurskym parkem je to same jako s Harrym - nejde jen o to, ze je ve filmu nasilna scena, ale o reakci na ni a to, ze neni hlavnim tematem filmu. V Jurskem parku jsou hlavnim tematem dinosauri. Mrtvoly jsou nasledkem toho, ze se neco nepovedlo - nebyl to umysl a hlavni postavy se ze vsech sil snazi tomu uniknout, reaguji na zabiti lidi "lidsky" - reaguji, jeci, utikaji...... Jako dite z toho muzes mit nepeknou nocni muru, ze te zere dinosaurus, ale to je tak vsechno.
Olihen je o ignoraci nasili, o nehnuti brvou, kdyz vedle tebe nekdo zarve, je to o zabijeni se mezi s sebou, je to o naproste ztrate lidskosti. Vitezem, postavou ktera je asi v zasade nejvice kladna je ten, kdo ostatni prezije, zabije. Vcetne tech, se kterymi prateli...
Nechtela bych ani aby se na to dcera prestala po chvili koukat s tim, ze je to blbost. Ona to blbost neni. Je to serial, ktery si docela zaslouzi zamysleni a diskuzi, ktera v 7,5 letech neprichazi v uvahu.

Dceri bych vysvetlila, proc nechci, aby na to koukala. Ze se na to podivame treba za 3 roky spolu, az si o tom budeme moci trochu popovidat. Ze nejde jen o to, ze tam po sobe strili a jsou tam mrtvoly, ale ze je to promysleny film o zle a ze nechci, aby o takovych vecech premyslela a pripadne se jimi trapila..
Alt. protoze ve skutecnosti jsem docela drsna matka, tak bych nasla nejakou petiminutovou ukazku osklive sikany, pustila ji to a pak se zeptala, zda opravdu chce koukat na film, ktery je 8 (nebo kolik) dilu te nejskaredejsi sikany.... Moje dite by urcite reklo ze ne :D

autor
3. dub 2023

Dcera mobil zatím nemá (je ve 2.třídě). Ale ve škole ho některé děti již mají. Nesmí ho používat při vylučování, ale v družině už ano. Co se týče ověření, tak mne moc nenapadá, jakým způsobem si takovou informaci ověřit. Třídní schůzky nemáme společné, pouze individuální a nemyslím si, že se rodiče přiznají, že jejich malé děti zrovna toto viděly.

@tereza0111 to je celkem zajímavá myšlenka s tou šikanou. Vesměs to dává smysl. Něco podobného jsme s dcerou řešily v rámci tématu o drogách. Prala se, co jsou drogy, proč jsou zakázané atd. Tak jsem jí vysvětlila o negativním účinku, že když někdo začne, těžko přestává, atd. A pustila jsem jí video, co to s lidmi dělá. Schválně jsem našla drsnější video, u kterého reakce byla "Fuj! To musí bolet! Já nikdy drogy brát nebudu!".
S tím, že je seriál blbost jsem myslela hlavně to, že dítě v tomto věku si nedá dohromady hlubší obraz o tom, co je gro seriálu. Určitě si nemyslím, že by viděla dost na to, aby to i starším dávalo smysl. Spíš tím bylo myšleno jen odbourat tu touhu to chtít vidět. Ale myšlenka vysvětlit to jako způsob šikany s nějakou ukázkou nezní špatně a možná stojí za zkoušku. Otázkou bude, zda se s tím tak spokojí, nebo jí půjde víceméně jen o titul toho seriálu.

laxesis
3. dub 2023

Nepustila bych jí to. Mě se ale celkově vůbec nelíbí, jakým směrem se ta benevolentnost až ignorace mnoha rodičů ubírá. U nás v okolí je běžné dát školkovému děcku tablet. A když pak zahlídnu, co ukazuje nějaký Vojta synovi za odpornosti (zombící např., střeva venku a podobně), tak je mi zle. Navíc když čtu, jak furt někde děcka blbnou, a co za násilné šílenosti se dějí, tak se vlastně ani nedivím, když se ve druhé a třetí třídě dívají na takové zhovadilosti. Ale vidím to všude okolo.. I u nás máme v okolí děcka, které už ve školce koukají na střílečky, řvou na sebe, že si vystřelí mozky a podobně. Mě osobně je z toho až špatně, když toto slyším mezi 5-6 letýma dětma. Takže ne. Náš syn ve svých 6 letech viděl Harryho Pottera první díl a první půlku druhého dílu. To je to nejstrašidelnější, co jsem mu pustila. Youtube má zakázaný - i ten pro děti, jelikož to bych u něj musela sedět, aby se tam nepustila nějaká kravina. Ať si dělá okolo kdo chce co chce, ale moje výchova je prostě jiná. Myslím že zrovna na základě nějaké blbosti, kterou dítě neuvidí, ho nevyloučí z kolektivu. No jsem fakt zvědavá, mezi jaké ratolesti se mi dítě dostane na základce, teď má odklad ..

honatko092
3. dub 2023

Já mám přes třicet, viděla jsem jednu scénu a byli mi zle. I já jsem málem měla noční můry. Brutální, nepustila bych.

izz76
3. dub 2023

Taky mám dceru ve druhé třídě a nikdo z jejího okolí naštěstí tuhle kravinu neviděl,takže ani ona to nevyžaduje. A kdyby jo, tak bych ji to rozmluvila a myslím,ze by ji to vůbec nebavilo. Já jsem viděla par dílu a stačilo..