Jak moc nechat děti rozhodovat při nemoci?
Řeším dilema, jak moc nechat děti rozhodovat o jejich záležitostech.
Syn je nachlazený. Nic dramatického. Má rýmu a kašle, do školy půjde. Ve středu mají ale plavání. Vím, že je to za dlouho, ale už dneska padlo, že jestli se to nezlepší, tak půjde do školy a na ty dvě hodiny půjde do jiné třídy. Což on nechce. Jeho představa je, že bude doma. Nemá rád změny a nové děti.
Podobné situace jsou často. Nechce na kroužek, protože jejich vedoucí je nemocná, nechce jet k babičce...
Dáváte dětem příkazem, že musí, nacházíte kompromis, nebo to necháváte na nich?
@majena39 Přesně, pak nemají být epidemie 🫤
@lilian2111 Takhle to je ve školkách, ve školách, v zaměstnáních, všude 🤔 a pak to podle toho taky vypadá.
@klokanka31 rika zena v domacnosti s neskolkovym ditetem, ktera nemusi resit ani OCR ani nemocenskou.
@klokanka31 ještě když byl prvorozený syn malý, tak se to tolik neřešilo. S podobnou rýmou chodil i do školky.
Od sebe si pamatuju, že jsem doma byla jen s teplotou.
Nesmrka co 2 minuty, ale třeba 1x za hodinu. To není stav, co by musel být doma.
@majena39 myslím si, že větší riziko hrozí jinde než v bazénu a páře. V páře je horko, ten vir tam umře a v bazénu je zase dost velkej distanc.
@glitterglue Jo, tak radši ať se všichni a všude nakazí...
K tomu tvému dotazu 🙂, záleží hodně na povaze syna, a tu znáš jen ty... Třeba já mám syna menšího, ale taky ho hodně věcí stresuje a vim, že někdo to třeba nepochopí, ale na něj je to moc. Čili nejde plošné říct, že bych mu vyhověla nebo ne, zvlášť když třeba tady v té situaci s plaváním očividně není moc na výběr, ale prostě bych ty situace řešila individualne. Pokud cítíš, že se jen na něco vymlouva, tak tam bych nepolevila, ale třeba pokud je fakt špatný ze změn a nových lidí, no tak když jednou nepůjde na kroužek kvůli zaskoku (a bude v pohode), to bych neřešila... to přeci není o tom být přísný, ale být pro své dítě oporou - že ti řekne, čeho se bojí a ty mu pomůžeš, když to jde, aby to zvládnul.
@lilian2111 ty si můžeš být dovolit být každý měsíc třeba týden doma? Já ne.
Ve chvíli, kdy nemá záchvaty kašle, nepotřebuje žádnou léčbu, nemá teplotu, není schvácený, neboli ho v krku, nekycha, neteče mu z očí, tak chodí do školy.
Možná spíš hrotím to, že nejde plavat.
Nejde na kroužky a nechodíme do kin a divadel.
Ptám se na názor. Nejde jen o středu, ale celkově o přístup.
@klokanka31 pochopíš až budeš chodit do práce….
Ještě že tady ve Francii to nikdo takhle neřeší. 😀 tady je zas druhej extrém, děti chodí často s atb i do jeslí, školky, školy....Luxus jako OCR má jen málokdo kdo. 🙂
Osobně pokud má dítě jen rýmu a z toho občas zakasle: škola bez problémů. Teplota, bolest, celkový stav že je mu prostě blbě=doma.
@klokanka31 a tvůj manžel má s každou lehčí rýmou OČR? Kdyby to bylo, jak píšeš, tak se každý podzim a zimu zastaví ekonomika, protože by doma byli skoro všichni (a věřím tomu, že nemocných by bylo méně jen o zlomek).
Vždyť syn zakladatelky nemá teplotu, ucpaný dutiny, bolesti nic. Na to nedá nikdo ani očr ani neschopenku.
K dotazu zakladatelce, těžko radit, neznáme syna. Ale já s tvým přístupem souhlasím, v životě je potřeba občas ty překážky překonávat a ne je obcházet 🙂.
S detmi se domlouváme, snažím se najít kompromis. Syn je podobné povahy. Když jde o kroužek tak třeba ustoupim. V případě lehčího nachlazení by do školy šel. Kdybych ho nechávala s každou rymou doma,tak jde do školy až v březnu. Ale na plavání bych ho nepustila. Vím od dcery jak to tam chodí,nesmí mít u sebe ani ručníky a o nahřátí na konci nemůže být řeč. Pokud bych měla HO,tak bych si ho vyzvedla. Pokud by to nešlo, šel by do jiné třídy. Zrovna u školy to na ustupovani moc nevidím.
@95newmommy2020 To mi ani nerikej 😱 Protoze v tom vlhku a teplu se pekne siri ty bacily....Zrovna nedavno jsem cetla,bylo to tedy o saune,ze je to dobra prevence,ale kdyz uz je clovek nachlazeny,tak ho to jeste vic vycerpa. A naopak v teple se lepe siri bacily apod..Moje deti maji ve skolce saunu a podminka je,bez nachlazeni.
@klokanka31 Mam dve deti. Skolni a skolkove. Kdyz jsem byla doma,tak jsem si je nechavala doma. Skolkove,kdyz kasle a ma rymu,tak je taky doma. Pokud to neni,ze se vysmrka 2x za den apod. Skolni ted trochu pofrkava a nelze,aby byl s kazdou nudlickou doma. Tp by tam pak celou zimu nikdo nebyl. Pokud by mel rymu barevnou,nebylo mu dobre,mel teplotu. Bude doma. No a ja chodim tedy do prace i s rymou a kaslem. Vis,za me tu praci totiz pak musi delat nekdo jiny. Ty snad nechodis,kdyz mas rymu nakupovat,nejezdis mhd apod? Tohle vsechno prislo s covidem. Driv se to neresilo. A epidemie chripky byly vzdy. Jestli ti budou v praci trpet ocr nebo neschopenku kvuli ryme. Navic,myslis,ze prijdes za praktikem a reknes dobry den,ja mam rymu,potrebuji neschopenku 😂 Muz trebamuze mit treba homeoffice,ale ja ne.
Na plavani bych ho radsi neposlala. Nase deti na vyber nemaji,ja jsem v praci,tak o to je to lehci. Je to tezky,ale pokud se treba zdravotne nezhorsi,tak bych ho nechala jit. S tim,ze by proste zameskal a musel by si doplnovat. Ja taky nerada chodila do cizi tridy,je to neprijemne. Ale je potreba to prekonavat.
@kristyn86 Tak já když už mám rýmu tak lehnu celkově...takovou tu obyč.rýmu kdy nic jiného není, jsem ještě neměla...🤔 A když už mi je zle tak nikam nechodím...
Ano, můžu si dovolit být klidně každý měsíc týden doma. Když nemohu já, je doma manžel na HO, nebo se střídáme. Když nemůže manžel, na pár dnů není problém aby pohlídala některá z babiček. 🙂 já prostě dítě co je nemocný do školky/školy neposílám, ale koukám že jsem spíš jedna z těch výjimek.
Jak jsem psala, nedivím se že děti všude padají jako hrušky když tu čtu některý přístupy. 🫣🤷🏻♀️ a pokud máš dítě každý měsíc týden nemocný, asi by to chtělo řešit imunitu. Mě děti marodí jednou za půl roku a to mají tu “jen” rýmu, nebo max virozu.
A my se s dětmi snažíme najít vždy kompromis. Neměla bych problém ho tam neposílat, pokud mu to dělá velký problém a psychicky to nějak nedává. Pokud by to byla jen nějaká umanutost, vysvětlila bych že někdy musíme “vydržet” situace co nám nejsou úplně příjemné, nebo který se nám úplně nechtějí a poslala bych, tak, aby cítil podporu a nešel s nechutí a nějakým stresem.
@klokanka31 Tak to jsi zvlastni tvor 🙂 Ja mivam proste jen rymu. Bez bolesti hlavy,bez teploty,bez unavy...Pokud jsem k.o.,nebo mi tece z nosu jak z vodovodniho kohoutku,tak taky nikam nelezu (pojud to neni nezbytne),ani bych neposlala dite do skoly. Ale fakt kvuli tomu,ze si parkrat smrkne...to nelze...
@klokanka31 já mám třeba rýmu více či méně dva měsíce už ....🤷 A jinak mi nic není. A ne, není to alergie.
Jinak kéž bych si mohla lehnout a nikam nechodit, když je mi fakt zle. 😀 naštěstí to moc často nebývá. Ale prostě se narvu lekama a fungovat musím. Musím obstarat děti, jít nakoupit, uvařit (žádnou dovazku tu nemám)... přítel bývá z 90% po-pá pryč a nikoho jinýho to na pomoc nemám. Že mi to tělo jednou spočítá, to je mi jasný...ale nenadelam nic. Ale teda když je mi fakt takhle blbě, chodím s rouškou mezi lidi.
@lilian2111 jenže fakt každej takovou možnost nemá. Nemá babičky, co mohou/chtějí pohlídat/jsou v dostupné vzdálenosti.... nemají práci,kde lze HO (jako například zdravotní sestra či prodavačka si ho těžko vezmeš)....a ne každej zaměstnavatel bude snášet, že jsi víc na OCR než v práci....a platit účty se musí ...
A jak píšeš o té imunitě...to většinou moc ovlivnit nejde....jsou děti, co mají rýmu jednou za dva roky a nic pro imunitu nedělají...a pak děti, co i kdyby se na hlavu stavěli, chytí úplně všechno...a musí z toho vyrůst....já jsem ten druhej případ: jako dítě jsem byla extrémně nemocná...měla jsem celkem 7 x zápal plic.... nepočítaně zánětu průdušek...chřipky...rodiče vyzkoušeli vše...dokonce jsem jezdila k léčiteli...měla jsem údajně léčivé náušnice....Pila jsem kozí mléko....a nic.... jakmile jsem se dostala do puberty, jako lusknutim prstu vše přešlo...teď už bývám tak normálně nemocná, průměrne....
Když je tak striktně rozhodnuto, že může s “nic dramatickým kašlem a rýmou” do školy, tak s tím může i plavat. Hotovo. A ano, své děti nechávám o mnoha věčech rozhodovat, ale rozhodně ne o všech. Nepřikazuju ale téměr nic, to vede do pekel. Hledáme domluvu a kompromis. Zdáš se mi i v projevu striktní a rozkazovačná. 😅
@teate jak se dela domluva, kdyz zaroven nechces nechat dite rozhodnout?🤔😀
@kristyn86 Asi mám štěstí 😊
@me_druhe_ja Jejda tak to tě lituju 😯 Tak teď co mám dítě tak si taky už nemůžu proležet celý den, musím fungovat i když mi je blbě, ale opravdu nikam nechodím. To samé když je nemocná moje malá...nejen že nechci abysme někoho nakazily, ale taky si myslím že to tělo má mít klid doma, aby se rychleji uzdravilo...
@teate nechci, aby ho to dorazilo. Řekněme to tak, je načatý.
Pokud bych s ním teď šla k doktorce, tak se mi vysměje, že to na domácí léčbu není.
Nejsem striktní a rozkazovačná. Ale jsou věci, přes které nejede vlak, i když to není tak, že bych přikázala a konec. Vysvětluju, mluvíme... U méně zásadních věcí si vlastně dělá, co chce.
@glitterglue Já můžu “slevit” ze svého verdiktu a udělat v něčem kompromis. Nejen dítěti něco nakázat a čao bella. I dospělák může udělat kompromis vůči dítěti. A mně to přijde prima.
@lilian2111 podle nejnovějších studií pediatrů je normální počet viroz za rok 10-12. Dříve to bylo 8-10. To ze můžeš mít HO ty u muž je veliká výhoda, stejně tak mít hlidaci babičky. Ale jste opravdu výjimka. Valná většina z nás si opravdu s rymou nemůže dovolit být doma.
Teda dostáváš tu docela čočku koukám... u nás to samé a podle pokynů učitelky - s menší rýmou se do školy chodí, na plavání nikoliv. Co se týká kroužků, jsem poměrně benevolentní. Ale pokud bych měla jezdit dřív z práce nebo měnit rozvrh víc členů rodiny kvůli tomu, že se slečně nechce, tak to ne.
@teate no ano, ja chapu princip kompromisu. Ale v jednom prispevku zaroven pises, ze se s detmi domlouvas a ze autorka je rozkazovacna, a zaroven ze deti nenechavas rozhodovat o vsem a "sel by plavat, hotovo". Tak mi neni jasne, ktery z tech dvou pristupu bys chtela uplatnit v tomhle pripade. Oba asi ne.

@lilian2111 ty necháváš dítě s každou rymou doma?