Jak pomoci náročnému prvňákovi zvládnout školu?
Mám syna v první třídě a je to s ním trochu náročnější. Zapomíná vše - úkoly, pomůcky... Ztratil už několik pastelek a neřekne to, denně vše kontroluji, ale stejně ztratí někde ve škole a učitelka píše, co zase nemá. Pak ztratil pisanku, pracovní sešit na matiku, koupili jsme nové. Od října někde zapomněl asi 6 čepic.
Denně neví, co je za úkol. Naštěstí učitelka píše úkoly na stránky třídy. Ale on se hádá, že nic takového za úkol není, případně nechá sešit ve škole. Pokud sešit je doma, tak v salatovem vydání. Má desky, ale prázdné.
Dalsi věc je, že je schopný zapomenout někde aktovku, ráno odchází napůl v pyžamu. Převlékání je na 40 minut.
Připravím svačinu a pokud mu neřeknu heslovitě a přesně, že si ji má zabalit, tak to neudělá a jde bez pití i svačiny. Nestačí mu říct, že si má dát do aktovky svačinu. Musím přesně krokovat pokyny.
Ze školy přišel několikrát ve věcech na tělocvik. Jednou nedoběhl na WC, pak se polil.
Vim, že to je částečně normální. Ale stejně, kdy to vaše děti přešlo? Nebo mám naději, že se to časem zlepší?
Tak přesně takhle funguje moje dcera 8 let která má Adhd.kdybych jí vše nekolikrat nezopakovala tak ráno ani nevstane a neoblikne se o aktovce ani nemluvím tu je schopna nechat ráno i doma😀 určitě bych navštívila PPP poradnu ať víte🍀
Mně tohle přijde jako naprosto typická porucha pozornosti 🤷 Má v hlavě spoustu myšlenek, než dokončí první činnost, už mu naskakuje myšlenka na další, tak tu první nedokončí a jde na druhou, třetí a často nedokonci ani jednu... obzvlášť teď v zimě to pro něj musí být šíleně náročné. Pobrat ze školy, když jde domů, všechny pomůcky, mikinu, bundu, čepici, aktovku, přezůvky, řešit roušku, klíče, čip na oběd...
Nerekla bych, ze je lajdak, nebo ze to dela schvalne, neni to nic vuli ovlinitelneho. Mozna bych to resila s lekarem nebo s ped-psych poradnou.
@luciksima aktovku běžně nechává doma. Zkusila jsem, kdy mu to dojde a došli jsme 100 metrů od domu a nic, tak jsem ho vrátila.
Mam tohle u mladsiho syna. Kdo to nezažil,nepochopi. Uz je cvrtak a mirne zlepseni je. Byli jsme i v poradne a bylo nam receno, ze je to povahou. On je proste duchem jinde. Hodne nam pomohla zmena skoly a jiny pristup ucitelky, protoze ve skole minule to pani ucitelka nedavala a misto trochu pomoci mu to davala sezrat.
Doma je to o tom, ze ho musis neustale kontrolovat a slapat po nem aby fungoval. Je proste hrozny salamista. Je to hrozne vyčerpávající a unavne.
Důslednost z tvé strany, to je to co bych ti poradila. Dohlížet na každou maličkost. Pokud to jde tak ihned po návratu domů zkontrolovat tašku pokud něco zapomene ve škole tak ho pro to hned poslat. Případně nějaký trest který na něj platí nebo motivace. Třeba když celý týden nic nezapomene tak o víkendu budete dělat něco co má rád. Myslím si že normální to není ani částečně promiň, ale že se k tomu dá nasměrovat, naučit ho to. Teď je v první třídě je to více méně pohodička, ale s dalšími ročníky se bude od dětí vyžadovat víc a pokud se to nenaučí včas může se to podepsat i na jeho prospěchu. Můj syn je v 5. třídě učitel jim řekne co mají udělat oni si to musí zapsat. Pokud úkol nebude mít má 5 a ta se promítne do známky na vysvědčení. Přeji pevné nervy
Tak potom je to skutecne povaha a to nema smysl lamat pres koleno. Urcite bych nesla formou trestu (navic pokud to nedela umyslne), spis bych se s nim snazila domluvit na tom, jaky to ma dusledky - leze to do penez, muze ztratit dulezity veci, jednou za sebe bude uplne zodpovedny a bude mu to ztrpcovat zivot, ztraci cas vracenim se, hledanim a podobne..
A pak bych se spolu s nim pokusila vymyslet, co by mu mohlo pomoct - s ucitelkou bych se domluvila, aby dohlidla na to, ze si zapise, z ceho maji ukol (coz si teda myslim, ze by mela delat i tak, obzvlast v prvni tride - urcite syn neni jediny, kdo si zapomene poznacit ukol a ona se spoleha na to, ze to napise nekam do systemu rodicum - takhle se deti zodpovednosti nenauci), pokud uz umi cist, tak mu napsat seznamy - tohle ma mit v tasce a musi si to zkontrolovat, v penalu musi byt kazdy ocko obsazeny pastelkou atd, klidne seznam obrazkovy nekam na nastenku, jak se rano postupuje - vstanu, oblecu si (idealne z pripraveny hromadky) slipy, ponozky, tricko.. jdu se vycurat, jdu na snidani, v kuchyni seznam - sbalim si do tasky svacinu, vodu…
Krokovani bych pouzivala jako uspesnou a pomocnou metodu, ne jako neco hroznyho, ze si na to neumi prijit sam, proste se to musi naucit casem.
A pak uz jen trenovat - odchazite z domu, zastavit ho - mas vsechno? Co mas mit? Aby se musel zastavit a vzpomenout si. A obrnit se trpelivosti. Pochvalit ho pokazdy, kdyz prijde domu a bude mit vsechno, kdyz mu nebude chybet zadna pomucka a sesit, kdyz si dobre poznaci ukol. Bude ho to motivovat snazit se trosku vic na to myslet.
(A mozna by stalo za to pro jistotu nechat vysetrit tu poruchu pozornosti nebo adhd, ale stejne s tim noc zasadniho delat nejde, proste je takovy, asi se mu bude i v budoucnu casteji stavat, ze neco zapomene, nekde neco necha, ale pokud to nebudou v dospelosti jeho deti v aute, vsechno se da vyresit 😂)
a nenech se vyvest z rovnovahy tim, ze neni normalni 🙄🙏 Nektere deti proste stoji nohama pevne na zemi a uzkostne si hlidaji kazdou svoji vec, nektere zas v hlave vymysleji novy model jaderne elektrarny a premysleji o cernych dirach a pritom si navlikaji slipy na teplaky (mam podobny exemplar doma, neni to tedy az tak - ale co neni, muze byt, zatim je jen ve skolce a vetsinu veci za nej delam ja - a nikdy me ani nenapadlo premyslet o tom, ze neni normalni, naopak je zarazeny mezi nadane deti a holt nejaka cepice - ztracenych jich ve skolce bylo nekolik - je mimo jeho rozlisovaci schopnosti 😉)
A co výchovná poradkyně ve škole? Já bych to s ní konzultovala nebo napsala aspoň mail
Syn má ADHD, a chová se naprosto stejně, první třída
Dobrá když ne speciální škola tak navštívit znova ppp a chtít asistentku. Prostě pokud ta ti nemůže, což píšeš že ne tak prostě má nějakou poruchu pozornosti minimálně
@bara88 na asistentku nemá nárok. Vyjádření ze září. Asistenty postupně přestávají dávat.
Zvláštní , synovec ji má a rozhodně si myslím že na tom není tak zle jako tvuj syn.akirat to chce si připustit že problém má a né říkat že je to normální, protože né není
@bara88 v PPP jsme byli v červnu kvůli nastavení podpůrného opatření, v září kvůli doladění a na asistenta nedosáhl.
@bara88 Tak teda nevím, jak to funguje u vás. Ale u nás to nefunguje tak, že přijdeš a řekneš chci asistenta pro dítě , protože nezvládá výuku. U nás se musí podstoupit kolečko psycholog, psychiatr a na konec psychologická poradna někdy dokonce i neurologie. Synova spolužačka čekala 2,5 roku než ji asistenta dali. A to školu opravdu nezvládá.
A to s ni lítali všude možně, aby ji ho dali .
U dětského klinického psychologa jste byli?
to se srovná, jeli jsme takto celé první pololetí v první třídě, dneska je ve třetí a je to už docela v pohodě 🙂
Taky mi to hodně připomíná poruchy z okruhu ADHD. Můžeš jeho fungování přijmout jako fakt a prostě s tím nějak žít, nebo zkusit někam zajít pro radu. To druhé nevylučuje to první - stejně s tím budete muset žít a přijmout to. Ale lépe porozumíte tomu, proč se chová, jak se chová, že za to nemůže a jak mu účinně pomáhat zvládat náročné situace. Časem se s tím naučí pracovat sám, ale s pomocí rychleji a bude míň narážet.
Mě to přijde jako normální chlap 🤷😅
Ještě poznámka. Nečetla jsem vše, teď vidím zmínky o ppp. Nám ppp pomohla jen v tom směru, že navrhla odklad. Ty poruchy pozornosti, soustředění apod. jsou spíš na psychologa, potažmo neurologa (podle toho, kde je jádro problému). Nás nakonec vůbec nejvíc posunula k rozklíčování diagnózy osvícená logopedka (díky za ni🙏), ale to asi není úplně typické...
Popis sedí na našeho druháka. Tady si myslím, že žádnej odklad nepomůže. Náš síce školu dáva bez problémů, ale také to všechno kolem jak píšeš je hrůza. Jelikož jsme již v rodině tento případ měli, můžu říct, že v dospělosti funguje úplně normálně. Maximálně často ztrácí klíče, ale jinak ok. U mě SE osvědčilo furt dokola připomínat. Každej den opravdu trpělive a pod. Lepší to máme, ale v Tom že chodí do malotrídky, kde ťa učiteľka děti lépe pozná.
@martt jenže podle toho co píše tak ji nezvládá,z učebnic má salát některé nedonese domů vubec,nepřevleče se z tělocviku ,počůrá se.vždyt toho je strašně moc špatně.pokud nedostane dobře ale je třeba to řešit ,ono i to dítě se potom cítí lépé když dělá věci dobře.Syn má ve třidě kluka kterého měli do třetí třídy všichni za hlupáka a nevychovance a pak dostal asistentku a hned to bylo lepší
Něco z toho dokáže syn i ve 13 letech. Nedávno jsme dojeli do školy bez batohu, vážně. Máme auto před domem na dvoře, nakládali jsme víc věcí a prostě batoh zůstal doma. Trapas. To, co píšeš chce opravdu hodně trpělivosti a za mě krokování - dej mu týden na to, že každý den zkontroluje penál. Denně vyndá, prohlídne, doplní. Pak sešity - denně vyndá a zkontroluje. A tak. Postupně, ne všechno najednou. Všechno ocenit, co se povede - ne chválit syna, ale konkrétně pojmenovat, co se mu povedlo. Tresty moc nefungují, bojí se a je to jen horší. Nemá třeba moc vjemů - kroužky, jiné aktivity? Nerozptyluje ho něco doma, sourozenci? Teď bych vše omezila na školu a v klidu mu pomáhala - třeba potřebuje jen čas. A hodně povzbuzovat v tom, že je ve škole dobrý, co se učení týká. Aby se cítil dobře.
@bara88 on výuku zvládá. Zatím čte, píše, počítá a celkem slušně. Nosí jedničky i úkoly pro rychlíky.
Problém je to okolo. Nepozornost, roztěkanost.
On se převlékne, ale ve věcech na tělocvik chodí, když je politý.
@berenika39 penál mu ohlidam doma, ale ze školy chodí bez pastelek a tužek.
Má jeden kroužek.
On byl takový vždy, ale ve školce to tak nevyniklo.
ale však pokud má poruchu pozornosti tak to neznamená že je hloupý ,klidně může mít jedničky ale pokud to nebudeš řešit hned tak je dlouho mít nebude protože toho začne břibývat
Můj brácha byl to samé. Učení v pohodě, praktická stránka v háji. Mamka nakupovala školní potřeby v akci po x kusech. 🤦
Za promluvu s učitelkou, výchovným poradcem nebo pp poradnou nic nedáš. Na zvláštní to fakt není. 😀 Pokud byl roztržitý vždy, pak v tom snad není potřeba hledat nějakou sikanu.
A když vidíš, že tresty apod. vše jen zhoršují, zkus to jinak. Třeba si s ním sedni, vyjasněte si, že takto to nejde a společně sestavte seznam návrhu, co by pomohlo. Třeba na něco přijdete.
Nechci tě zklamat, ale dle mého roztržitým zůstane. Záleží, jak se s tím naučí pracovat.
Určitě bych to nenechala být, jen by se ty problémy nabalovaly, ale taky mu nemůžeš otročit. Pomoct, nasměrovat, aby se s tím dalo fungovat.
Ahoj, podobne je to i u nas. První trida byla katastrofa, ted ve druhe je to lepsi. Tresty spise syna stresovaly a zapominani se zhorsovalo. Poradila bych jednak krokovat a pak zavest urcity rezim a kazdy den to delat stejne, aby se mu to zautomatizovalo. Treba prijde domu, vynda lahev a zbytky svaciny. Napise ukol a hned si sbali tasku a postara se o penal. Po obede si ulozi cip do kapsicky v tasce. Cepici si vzdycky da do rukavu. Rukavice do kapsy. Dokonce jsme to doma nacvicovali. Rekla jsem, ukaz mi, co udelas po prichodu do satny...Nejake sahodlouhe slovni vyklady nepomahaly, ale prakticky nácvik ano...podotykam ze se jedna o nadprumerne inteligentni dite.
Jako že ztratit 6 čepek je normální???
A co ještě omluvíš, že vlastně "nevadí" když ti tady plnoholek napíše, že jim to normální nepříjde a mě taky ne...
Mám 7letou dceru s cukrovkou a vývojovou dysfazii, sice chodí do specky na vadu řeči, ale ještě nikdy nic neztratila, neznicila, hlídá si své věci, jedině pastelky ji třeba kontroluju jestli má všechny ostrouhané...

Jo, mela jsem spíš na mysli dal pokračuj v krokovani