icon

Jak řešit výsměch kvůli odlišné mluvě dítěte?

14. pro 2022

Setkali jste se někdy s tím, že se nějakému dítěti smáli ostatní kvůli mluvě?
Nejde o výslovnost, ta je správná. Jde o celkový verbální projev. Dítko mluví pomalu, srozumitelně, spisovně.
Na každou otázku odpoví celou větou a to i ve škole. Takže učitelka se zeptá, kde žije slon africký. Většina dětí odpoví "V Africe", on odpoví "Slon africký žije v Africe."
K tomu používá slova, co většina dětí jeho nepoužívá. Dneska mi řekl, že současný koncept jeho domácí přípravy mu přijde dost nevyhovující.
Děti ho už parodují. Všímají si toho i návštěvy a lidé, co s ním nejsou tak často v kontaktu. Přijde mi, že se ten rozdíl mezi ním a ostatními dětmi věkem spíš prohlubuje. Teď je v páté třídě.
Měla jste některá doma takové dítě? Vyrostlo z toho, nebo jak to s ním dopadlo?

Strana
z2
autor
15. pro 2022

@exbordelar on nic neřekne. Vždy se to dozvídáme od třetí strany.
Je silně nesdílný. Bude hodiny mluvit o tom, co ho zajímá, ale o sobě ne.

evawest
15. pro 2022

Ja jsem mela spoluzaka na stredni, ktery mluvil podobne. Nikdo se mu ale nesmal. Byl to moc fajn kluk. Snad z toho synovi vrstevnici brzo vyrostou 🤞

klarchen
16. pro 2022

Nechcete u nej otestovat nadani?podle me ho urcite ma,ne u vsech se to projevuje stejne.Ja mam syna,co je v pasmu nadani a pritom socialne je naopak pozadu,nadani na nem neni na prvni pohled vubec poznat.

mandala
16. pro 2022

Hele, děti se smějí čemukoliv, někdo je tlustý, někdo má křivý zuby, někdo má blbý jméno... Chápu, že tě to mrzí a jeho asi taky. Mě by spíš zajímalo, proč má takový projev, že mluví pomalu, je možné, že bude nadmíru inteligentní, jak píší holky, třeba dětská doktorka neříká nic ?... Ať tak nebo tak, prostě se s tím bude muset poprat, naučit ho, jak se asertivně bránit, je to smutné, ale posmivání mezi dětmi bylo vždy a bude...

autor
16. pro 2022

@klarchen testovat nadání není v plánu. Nepřijde mi nijak výjimečný.

@mandala ano, vysmívání bylo vždy, ale to neřeším. Řeším mluvu a jak se takové děti vyvíjely dál.
Doktorka neříká nic. My u ní nebyli už několik let a na prevenci mlčí.

veroniquecz
16. pro 2022

Nevím proč se tomu testování tak bráníš. Alespoň bys věděla na čem jsi.

autor
16. pro 2022

@veroniquecz čemu to pomůže? Mluvu mu to nezmění. Hlavně u něj to opravdu o nadání nebude. Máme v rodině nadané dítě a to bylo úplně jiné a jinde.
Plus předpokládám, že by si nadání někdo všiml a řekl. Ptala jsem se učitelky a ta si to rozhodně nemyslí.

levandule_k
16. pro 2022

Vysoký tlak také není vidět a nebolí a máš ho.

Může mít talent, nadání, kterého si nikdo nevšiml, dále píšeš, že četl před školou, to není úplná samozřejmost. Může být nadaný neobvyklým směrem.

levandule_k
16. pro 2022

Karel Kostka má IQ 206, Čech s nejvyšším IQ, nejde to poznat, mluví normálně, řekla bys, že má zajímavý pohled na svět. Říkal, že lidé, co mají vysoké IQ, tak se nerozhodují rychleji, ale často jim trvá déle než se rozhodnou/vyjádří, protože ty vidíš 2-3 možnosti při řešení problémů on vidí třeba 10 a to všechno musí porovnat. Tvůj syn může mít vnitřně spoustu nápadů, vidět více odpovědí, přemýšlet velmi komplexně a proto trvá, než vybere odpověď a vyjádří, zpětně může pochybovat, jestli vybral správnou.

autor
16. pro 2022

@levandule_k on odpověď nehledá a nepřemýšlí, jen prostě hrozně pomalu mluví. I když čte, tak čte extrémně pomalu. I když se ho zeptáš na jméno, věk, adresu...
Ano, četl před školou. Ale je odkladovy, takže se naučil číst ve správném věku. Byl na hlídání u babičky a ta se učila s jeho bratrancem - prvňákem. Takže se naučil číst s ním.

pampeklec
16. pro 2022

Pokud řešíš jenom mluvu a jsi si jistá, že to nemůže být ničím z výše uvedených možností, tak prostě dojdi na logopedii. Já osobně bych tipla, že je nějaký přehlížený důvod na té psychické úrovni, ale samozřejmě ho neznám.
Mimochodem, lidí mluvících divně znám spoustu a jediné řešení je naučit se s tím žít. Vždycky když člověk změní společenskou bublinu, tak mluví najednou "divně". Nemusí to být jenom nářečí nebo vada řeči, ale i třeba právě ten obor, zájmová oblast nebo něco takového.

hojda
16. pro 2022

Neni to nadane dite? Super knizka je Zivot s vysokou inteligenci.

xxx3d
16. pro 2022

měl někdy nějaké vyšetření v PPP?
když měl ten odklad... například, takže předpokládám, že tam tě nasměrovali
chodíte někam? logopedie, případně jinam?
možná... nevím, přijde mi, že s tím jak mluví máš větší problém ty, než on
je v tom stud?
tvoje reakce jsou takové zvláštní, plus to, že se dotazuješ anonymně...
a to, že si učitelky ve škole "nevšimnou" nadání je celkem normální, je to sice škoda pro všechny zúčastněné, ale neočekávala bych, že mě na nadání dítěte upozorní až pedagog.

kajka321
16. pro 2022

Je chytrý, takové děti to nemají na základní škole moc jednoduché.. neco jako Lisa Simpson... Na vysoké bude jako ryba ve vodě... Tedy není chyba v něm, ale v jeho okolí... Jak bude v tom správném, tak si ostatní budou považovat, že s nimi hovoří na úrovni..

urtica
16. pro 2022

Je to jediný jeho zvláštní projev? V ničem jiném se neodlišuje? Asi takhle...pokud má normální intelekt, je pravděpodobné, že se časem naučí lépe maskovat, aby zapadl mezi vrstevníky - ale uvnitř ta odlišnost zůstane. Maskování je samozřejmě docela vyčerpávající věc. Co se týká nadání, to se může u různých dětí projevovat velice různě, někdo může být hyperaktiv, někdo naopak zpomalený. V jednom směru může být nadání, v dalším deficit.

autor
16. pro 2022

@xxx3d v PPP byl, na logopedii jsme chodili. Tam na něm nic neshledali. Odklad měl, protože má narozeniny 31.8. a byl často nemocný.
Já s tím problém nemám, je takový jaký je. Ale okolí mě upozorňuje a jemu ten zájem vadí. Nerad se baví o sobě.

@urtica je tichý introvert.

autor
16. pro 2022

@xxx3d ja ho jako nadaného nevidím a nevnímám. Tolik k tomu, že by si někdo všiml dřív.

xxx3d
16. pro 2022

možná je trošku škoda, že ho tak nevnímáš, jako nadaného, ale to je tvoje věc, pokud se tak k němu chováš odjakživa, asi to nezměníš jen kvůli názorům maminek z koníka
pokud synovi vadí "zájem" okolí, pak je na tobě, potažmu na vás, jako rodině, abys mu pomohla
třeba tím, že s ním budeš mluvit o tom, v čem je jiný a že odlišnosti lidem vadí, aby věděl, jak se bránit, když nebudeš poblíž, třeba v tý škole, případně to probrat v samotné škole, aby se necítil vyčleněný a případně nebyl šikanovaný
nemůžeš mu prostě říct neboj, až budeš v šesté, bude všechno ok
možná bys měla kontaktovat PPP, pomůžou ti minimálně s tou komunikací s dítětem, případně tě někam nasměrují, pokud bys měla pocit, že to nejsi schopná adekvátně (pro syna) splnit.

urtica
16. pro 2022

Mě ještě napadlo, že strojová mluva je jedním ze znaků Aspergerova syndromu, ale samozřejmě "zvláštní řeč" není jediným znakem.

autor
16. pro 2022

@xxx3d pro mě je výjimečný a úžasný, ale ve srovnání s ostatními je lepší průměr.

autor
16. pro 2022

@urtica na Aspergera to nevidím. Ano, má některé znaky. Třeba nemá rád změny, ale to bude mít po mně. Já změny nemám ráda dodnes.

urtica
16. pro 2022

AS často nepozná ani vyškolený odborník-psycholog - osobní zkušenost. Mnoho dospělých vůbec netuší, že ho má. Nechci se Vás vůbec nijak dotknut, možná to zkresluje ta elektronická forma, ale po pravdě - Vaše komunikace je taky hodně zvláštní, nestandardní.

autor
16. pro 2022

@urtica to bude zkreslovat ta elektronická forma. S komunikací problém nemám a ani mě nikdy nikdo neupozorňoval, že bych mluvila jinak.

alemari
16. pro 2022

@levandule_k Karel je bezva, co ho liší od jiných “ vysokých” je smysl pro hůmor.

Chlapec se umí pousmát sám naše sebou? Umí se pobavit nad způsobem svého vyjadřování? Smysl pro humor je věc, kterou mají rodiče učit mezi prvními reakcemi na druhé. Užije velký, měl by se naše to povznést…

holkaokomodra
16. pro 2022

@kolunka taky me napadl Asperger

smajlinka
16. pro 2022

@holkaokomodra taky mě to napadlo. Manžel měl podobného kluka kdysi ve třídě, mluvil přesně takhle, jak paní popisuje.

holkaokomodra
16. pro 2022

@smajlinka trošku tam ten popis sedí, ale těžko střílet od boku na základě pár informací, ve finále nejdůležitější je jestli je s tím kluk v pohodě nebo ne 😊

autor
17. pro 2022

@smajlinka
@holkaokomodra v okolí znám 4 děti s aspergerem. Díky mladšímu dítěti se v tomto prostředí pohybuju a starší opravdu na Aspergera nesedí.
Hlavně opět předpokládám, že kdyby měl nějaké problémy tohoto typu, tak už to slyším ze školky i školy. Tak to bylo u všech dětí s Aspergerem, co znám. Od MŠ a nejpozději ZŠ učitelky řešily, že je něco jinak.
Když byl malý, tak to logopedka sváděla na to, že se soustředí na řeč, proto mluví pomalu. To už dávno není.

holkaokomodra
17. pro 2022

souhlas 😊

levandule_k
17. pro 2022

Já nevím, co tady hledáš za radu, nestandardní vyjadřování má odmalička, jsou tady názory, že může být geniální až po Asperga, ale ty všechno odmítáš a odmítáš, to řešit s odborníkem, protože on nemá talent ani Asperga. Časem se to samo nezlepšilo. Jde jen o to, abys měla potvrzené, co to je a eventuálně s tím mohla dál pracovat.

Strana
z2