icon

Jak řešit zakázané kamarádství se sousedem?

23. únor 2025

Syn má od MŠ kamaráda, bydlí kousek od nás. Dneska tam pro něj šel a přišel celý smutný, že mu kamarádova maminka řekla, že si nepřejí, aby k nim chodil a aby se kamarádili, protože náš syn má mít špatný vliv. Kluci spolu chodí do školy, jsou ve čtvrté třídě. Syn není žádný svatoušek typu, kam posadím, tam najdu. Sousedce jsem volala a nelíbí se jí hry, co si kluci hrají, že syn je vybíravý v jídle, že není úplně jedničkář, že měl teď napomenutí za zapomínání... Vychrlila toho na mě dost.
Zítra se chystá do školy, aby spolu kluci neseděli. Přijde mi to přehnané. Je jim 10, nikdy se jim nic při hrách nestalo.
Syn je smutný, tak uvažuju, jestli za sousedy zajít osobně, nebo to nechat být. Přijde mi naprosto mimo to řešit u dětí na začátku puberty.

Strana
z2
merope
25. únor 2025

@fatal_error Tady ti ale moc nepomůže zakazovat, ale ukazovat, že "cool" je něco jiného než pít energeťáky. A co se týče zrovna těch energeťáků, tak ano, tam asi má trošku smysl řešit se školou, pokud to dotyčný kluk nějak "propaguje" u ostatních - tzn. pokud např. na jeho popud energeťáky pijí i kupují i ostatní. Protože to je tak na metodika prevence. Zakazovat ale děckám se kamarádit je špatně - ve škole se naopak jako prevence šikany jede hodně systém "všichni jsou kamarádi se všemi".

autor
25. únor 2025

@oveckaluky jinak tě chápu, já nemám ráda zbraně, jsem klidná a třeba kolo ani nemám, ale syn je neustále v pohybu, potřebuje svůj příděl adrenalinu, takže zbraně a pohyb trochu na hraně. Řešila jsem to s psycholožkou, byla stará a ta mi řekla, ať nic z toho nezakazuji, protože jinak se může stát, že se urve z řetězu, až mu bude víc a nebude mě mít za zadkem. Doporučila nastavovat pravidla a dovolovat různé věci, takže dovolím zbraně, ale jsou to jen Nerfky a střílení do terčů na zahradě. Dovolím jezdit po polích, ale musí mít helmu.

oveckaluky
25. únor 2025

U nás zbraně ne-e, jako vůbec... vysvětlujeme. Naštěstí jsme v tomto za jedno s mužem i zbytkem rodiny.

autor
25. únor 2025

@oveckaluky my byli hodně proti, já naprosto, ale syn pak po nás střílel naprosto vším a to včetně plyšových hraček, ponožek, pastelek, mě to dohnalo až k psycholožce, ale co jsme ze zbraní přestali dělat tabu, tak se celá situace uklidnila a dodržuje nastavena pravidla. Když jsme byli u psycholožky, tak tam měla několik zbraní a říkala, že je vidět, kdo je má doma zakázané a chtěl by je, protože takové děti (hlavně kluci) po nich jdou.
Chápu, že to má každý jinak, ale nechápu, že kamarádově mamince nevadí Fortnite a Brawlstars a jak kluci střílí na terče, tak se jí to nelíbí. Stejně jako nechápu, že pustí kluka do provozu mezi auta, ale jízda po polních cestách jí přijde jako nebezpečná.

lucieevita
26. únor 2025

@oveckaluky s těmi zbraněmi bych byla opatrná - s úplným zákazem. Mám dceru 4 roky, nikdy neměla období vzdoru, je chytrá, poslušná, ale řešíme různé problémy podobné Aspergerovu syndromu, chodí kvůli tomu na terapie. Při prvním sezení (po jejích 5 terapiích)nám bylo doporučeno koupit meče, cokoli na čem by se mohla vybít a tak ještě s manželem nyní mají pravidelné hodiny sebeobrany - perou se. A pak se tedy mečujeme. Pomáhá to. Myslím, že zakazovat to není dobře. (Před terapiemi bych měla spíš váš názor) Nám to pomohlo, ale musí být nastaveny limity. Děti zřejmě potřebují zdravě vybít agresi. Ne jí potlačovat. Takže střílení na terč je za mě naprosto v pořádku. Je to sport.

vrabcak0007
26. únor 2025

@merope vsichni jsou kamaradi se vsemi? jako vazne? ja jsem dost diplomatickej a tolerantni clovek, vyjdu s hodne lidma...ale kdyby me nekdo nutil bejt kamos s kazdym, to by bylo na palici...mam doma pataka a maji divnej kolektiv, jsou rozkouskovany na par skupinek a ty se neustale strasne hejtej..i pres socky a whatsup...ja se synovi snazim vysvetlit, ze je normalni, ze si v zivote s nekym nesednes nebo nemate stejny nazory, ale neni normalni se kvuli tomu urazet a nadavat si a dokazovat, kdo je lepsi...pokud neni nekdo schopny si vyrikat slusne cokoliv, tak si proste jedu svoje, at si druhej taky dela svoje (pokud neublizuje nekomu nebo neco nenici)...zij a nech zit...jako kdyz treba nemam rada hnedou barvu, tak bych se mela na silu premlouvat a nosit hnedy obleceni? Bejt na silu kamos s kazdym je stejnej extrem jako se postvavat proti sobe.

fatal_error
26. únor 2025

@merope vsichni jsou kamaradi se vsema? wtf? snazit se vyjit slusne s kazdym, ok, ale ne byt s nim kamarad. kamarady si clovek vybira a nevim, proc by to u deti melo byt jinak. a ta rodina je tak strasne odlisna od nasi (priority, nazory, zivotni styl), ze ja si nepreju, aby nas syn s nim kamaradil, proste ne.

jeden chlapecek ze tridy se tohoto chlapce tak boji, ze kdyz si ho na vanoce vylosoval na tajneho jeziska, tak doma plakal, ze mu nechce dat darek. maminka rozhodla, ze mu daj aspon lizatko, aby meli splneno a ucitelka z toho udelala scenu, ze to je malo darek. 🤦 takze ta se ridi tim, co pises ty. achjo. to je hnus.

mourovatakocka
26. únor 2025

Čím víc to tak čtu, tím míň bych chtěla pro děti takového kamaráda 😁

autor
26. únor 2025

@mourovatakocka toho mého?

fatal_error
26. únor 2025

@mourovatakocka neeeee, to se tady pletou 2 uplne odlisni kluci dohromady.

ja jsem se do tematu vetrela, protoze me zaujal prispevek Merope, ktera tvrdila neco, s cim uplne nesouhlasim. ale s klukem z uvodniho prispevku to nema nic spolecneho.

eldoradoh
26. únor 2025

@oveckaluky
Přesně jak píše @lucieevita, Nerfky nejsou zbraně, proboha!

cherie24
26. únor 2025

@eldoradoh Ježíš, zas bych úplně nepřeháněla s těmi zbraněmi. Jsou to normální dětské klučičí hry. Můj chlap mi vyprávěl, že se běžně bavili tím, že po sobě házeli kameny a koule z bláta a hráli si na válku. Dali si podmínku, že se nesmí mířit na hlavu a stříleli po sobě kamení. Nebo se mlátili klackama. Můj bratranec a jeho kamarádi zas běžně po sobě a po holkách, včetně mě, stříleli z kuličkovky. Všichni ti kluci jsou dnes úplně normální chlapi od rodin, žádní psychopati, ani nemají absolutně žádné násilné sklony. Co chcete? Jako aby vám kluci seděli doma na gauči a četli knihy nebo co?

oveckaluky
26. únor 2025

@eldoradoh Tak jsem prostě proti nim, proboha...🤦‍♀️ Můj názor. Tečka. Netřeba do toho tahat Boha.

oveckaluky
26. únor 2025

@lucieevita Možná. Já jsem napsala svůj názor a stojím si za ním. Pistole doma nechci, ani jako nevinnou dětskou hru. Tohle máme každý jinak.

cherie24
26. únor 2025

@lucieevita já se vážně nedivím, že má teďka tolik dětí psychické problémy a že se doma řežou žiletkami do těla a polykají prášky. Když dneska už je špatně vzít si hračku, která připomíná zbraň, je zakázané jezdit na kole v terénu, vzít si koloběžku do skate parku, aby se dětem náhodou něco nestalo nebo aby děti náhodou neměli pocit, že je násilí podporováno. Tak raději uděláme z dětí pokojové rostliny a budeme jim pak v pubertě hledat psychologa. 🙃

mourovatakocka
26. únor 2025

Píšeš, že po vás doma střílel vším možným, řešila ses s psycholožkou 🤷 Nastavuješ pravidla a je to tak dobře, ale pak je otázka, co dělá, když ho nevidíš. A to je třeba to, co vadí mamince kamaráda. Prostě to má nastavené jinak 🤷 A pokud je úzkostlivější, má na to právo. Do druhého nevidíš, může mít v rodině zmrzačení po nějaké "přece jsme to všichni přežili" klukovské hře, třeba se bojí, že jde kluk do puberty a začíná dělat různé vylomeniny - takže se ho snaží chránit, ne osočovat tvé dítě, prostě jen chránit svoje.

@fatal_error Vaše učitelka je pitomá, se vší úctou, co jsem k učitelkám ještě donedávna cítila. Měla by možná spíš zauvažovat, pročpak dostal satanův potomek "jen" lízátko, protože aby mi doma dítě brecelo, že se bojí někomu dát dáreček 🙈 Ale jinak rozumím, jak to merope myslela - ve školách se alespoň teoreticky má jet systém, že jsou všichni kamarádi právě z důvodu, že když jsi s někým "kamarád", nebudeš mu ubližovat. Tolik teorie. Jak vypadá praxe, je samozřejmě jiná věc, ale třeba pro mě je taková teorie příjemná, alespoň na prvním stupni.

cherie24
26. únor 2025

@oveckaluky možná je to blbý, ale žijeme v období, kdy se válčí. V historii lidstva se ve velmi pravidelných intervalech opakují válečné stavy a ten interval momentálně nastal. Nidko si to nechce přiznat, ale i u nás může nastat stav, kdy povolají naše syny a naše muže a naženou je na frontu. Jak myslíte, že tam obstojí tyhle děti, jejichž matky vyvádí jen při pomyšlení z toho, že by dítě mělo vystřelit s dětské hračky? Nebo kterým vadí, že jejich děti jezdí venku na kole.

oveckaluky
26. únor 2025

@cherie24 Mně ale vůbec nejde o to, že se teď válčí. Proti zbraním jsem prostě odjakživa. A ne, ani syn, ani muž by na frontu nešel. Muž už má věk a syn je ZTP/P, ten by jim tam naštěstí nebyl nic platný.😉

oveckaluky
26. únor 2025

@cherie24 Mmch, stran té války. Když vidím tu hordu mladých Ukrajinců, co tady u nás tak "udatně bojují za svou vlast", nechává mě klidnou fakt, že by takhle měli jít bojovat mí blízcí. Tím se nechci nijak dotknout Ukrajiny, ale tak to prostě je.

eldoradoh
26. únor 2025

@cherie24 vždyť já mám stejný názor jako ty, jsem zastánce Nerfek, náš malý je má taky. Běhají s nimi s kamarády po zahradě. Takže za mě v pohodě. A myslím, že i @lucieevita má stejný názor. Jen jsi špatně četla.

autor
26. únor 2025

@mourovatakocka ano, střílel, když mu byly 3-4 roky, od školy se to už neřeší a jedeme v nastavených pravidlech, protože nemá potřebu to porušovat.
Já asi ochranu dítěte vnímám jinak, ale je pravda, že by to kamarádství asi nemělo dlouhé trvání, protože kamarád celé dny paří hry a je aktivní na sociálních sítích a to by asi brzy začalo vadit mně, takže možná fajn, že to začala řešit druhá strana.

merope
26. únor 2025

@vrabcak0007 @fatal_error Kamarádem nemyslím, že se úplně milují, ale spíše jak tu zaznívá od @fatal_error - prostě vycházet spolu tak nějak v pohodě, přátelsky, nehejtit se přes socky a neubližovat si. To neznamená, že se spolu sem-tam nepoperou (to se naopak porvou kamoši skoro víc a líp jak nekamoši), ale že tam nejsou takové ty hlubší patologie.

Strana
z2