Jak řešit zakázané kamarádství se sousedem?
Syn má od MŠ kamaráda, bydlí kousek od nás. Dneska tam pro něj šel a přišel celý smutný, že mu kamarádova maminka řekla, že si nepřejí, aby k nim chodil a aby se kamarádili, protože náš syn má mít špatný vliv. Kluci spolu chodí do školy, jsou ve čtvrté třídě. Syn není žádný svatoušek typu, kam posadím, tam najdu. Sousedce jsem volala a nelíbí se jí hry, co si kluci hrají, že syn je vybíravý v jídle, že není úplně jedničkář, že měl teď napomenutí za zapomínání... Vychrlila toho na mě dost.
Zítra se chystá do školy, aby spolu kluci neseděli. Přijde mi to přehnané. Je jim 10, nikdy se jim nic při hrách nestalo.
Syn je smutný, tak uvažuju, jestli za sousedy zajít osobně, nebo to nechat být. Přijde mi naprosto mimo to řešit u dětí na začátku puberty.
@merope nelíbí se to jen mamince. Je to hraní s Nerfkou, příliš nebezpečná jízda na kole.
@merope anebo ten omezeny kluk proste rezignuje a bude uz furt"neskodne" zalezly doma treba u pocitace. U nas v okoli to tak u jednoho dopadlo. Nebo mi to tak prijde. Kluk teda asi nemel zakaz stykat se s kamarady, ale po vetsim urazu dostal zakaz jezdit ve skateparku. No tak uz jen hraje hry na PC.
Ale teda asi bych fakt informovala skolu, at maji i pohled z druhe strany. Rozsazovat desetilete jen kvuli pocitu rodicu se mi nezda dobre, kdyz v tom, zda se, neni zadna sikana. Deti nejsou sklenikove kytky, kdyz je z nich teda nedelaji rodice.
Ja mela chut dat zakaz klukovi jezdit na kolo s vlastnim tatou😅 (ne nejsme rozejiti, furt jsme uplna rodina, kupodivu ani jeste nikdo nezemrel😂😂😂 ) . Otcovo hecovani kluka do narocnych az z meho pohledu dost nebezpecnych kousku, se mi taky nelibilo.
@konidana tento kluk je taky právě hodně na PC a mobilu, já se snažím i zajistit jiný program, takže má Nerfky, kolo, koloběžku, brusle...
Šikana tam začínala, kdy se tento kamarád našemu vysmíval, že nemá iPhone, že nemá vlastní tablet... Ale začali jsme ho víc zvát k nám a naštěstí se to nerozjelo.
Kluci jezdí v terénu za domem, nic hrozného, nikdy nespadli, ale není to pevná silnice.
Tohle přesně mi udělala máma mojí bývalé kamarádky. Kamarádka se zhoršila ve škole a měla nějaké problémy, rodiče na ní nastoupili a ona nejspíš ze strachu, řekla rodičům, že můžu za všechno já. Jenže já za nic nemohla a najednou ze dne na den přišla učitelka s tím, že na přání rodiče mě musí posadit jinam, posadila mě samostatně do zadní lavice a kamarádka mi řekla, že se mnou nesmí vídat. Zpětně jako dospělá chápu strach z rodičů a svedení viny na mě, ale brečela jsem a trápila se s tím několik let jako dítě. Určitě to běžte řešit s rodiči. 🙂 Co vám řekl syn? Přiznává nějakou nevhodnou aktivitu nebo nechápe situaci?
@cherie24 nechápe situaci a já taky ne. Opravdu nevím, co je špatného na jeho hrách. Ano, má napomenutí za zapomínání, hůř jí, ale nejsou to mrnata.
Z vlastní zkušenosti se stejně budou scházet za zády maminky a ona tím svého syna učí akorát lhát a podvádět.
Mám nejlepší kamarádku od dětství a několikrát za těch víc jak 15 let našeho přátelství na nás jak mojí, tak její rodiče zkoušeli tyhle zákazy. Vydrželo to tak 3 dny max a pak jsme zase byly spolu a rodičům lhala, že ONA tam nebyla, ale jiné kamarádky ano.
Takže tohle bych dítěti udělala jen z velice závažných důvodů ( fyzické útoky, atd ) ale ty co zmiňuješ to opravdu nejsou.
Rozumná učitelka rodičům vysvětlí, že organizace vyučování je v její kompetenci a rodiče by měli respektovat i její zasedací pořádek, který se snaží udělat s ohledem na zachování klidu ve třídě, zvýhodnění dětí s vadou zraku či potřebou častějšího kontaktu s učitelem. A jak si maminka nastaví svá pravidla pro své dítě je asi její věc. Jako já si nemyslím, že je efektivní dětem zakazovat kamarády, ale těžko do toho můžeš druhým mluvit, i když se to týká tvého dítěte.
@zuzkasim kluci sedí spolu, že chtějí. Ucitelka nechává děti sedět podle přání.
Tak jeden kluk už s tím druhým sedět nechce... Přijde mi divné chodit za učitelkou s tím, že druhý s vaším sedět kvůli mamince nechce, ale tvůj s ním ano... Můžeš své dítě vést k toleranci, hezkému chování, gentlemanství... ale nemůžeš ovlivňovat cizí dítko, to je věcí jeho rodičů, i když s tím nemusíš souhlasit.
@zuzkasim já za učitelkou nepůjdu, jde ta druhá maminka. Kluci spolu sedět chtějí, ale maminka se rozhodla, že náš má špatný vliv a chce jim zakázat kontakt.
Ty důvody, co píšeš, by mi nevadily. Já jsem třeba taky zakázala jednomu kamarádovi od syna k nám chodit. Ale to bylo z toho důvodu, že nám tady rozbil dveře, synovi polil notebook pitím a poslední kapka bylo, že syn šel kamarádovi udělat do kuchyně pití a kamarád mu mezitím ukradl z alba tajně fotbalové kartičky. Takže od té doby sem nesmí. Toto jsou pro mě závažné důvody, ne to, že má někdo horší známky atd.
@jasminek2012 mně to právě přijde celkem mimo. Jsem domluvená, že kamarádova maminka přijde na kafe, tak uvidím, co jim tak moc vadí. Syn není žádný utaplik, ale zároveň není hajzlik.
Oni k nim nechodí, když už někde jsou, tak u nás na zahradě.
Dcera taky 4tr. měla jednu dobu kamarádku která hodně sprostě mluví, pořád řečí o sexu, venku jezdí na koloběžce jako pošuk, bez rozhlédnutí přejede silnici apod. Naštěstí dceru přátelství rychle přešlo a byla jsem ráda.
@izz76 syn nemluví o sexu, nemluví vulgárně, na to je spíš ten kamarád, ten mluví jak dlaždič. Na silnici nejezdí, nebezpečné ježdění je jízda mimo silnici. Tento kluk třeba nenosí zásadně helmu, syn se ptal, jestli on musí, když ji kamarád nemá, tak jsem mu vysvětlila, že on musí.
@merope rikas, ze to je ve skole nezadouci, ale jak bys to teda resila? ja resim neco podobneho, ale jsem na druhe strane.
nas prvnak ma ve tride spoluzaka, ktery bydli u nas v baraku a ktery v 1. tride pije energetaky a kouka se starsim brachou na "sprostarny" (to ho cituji). rodice na nej prdej a ja proste nechci, aby s nim syn kamaradil. byla jsem za ucitelkou a ta to nechape. 🤦
ja uz ani s nasima 3 detma nechci chodit na super hriste tady za domem, kdyz tam ten spoluzak je. :( on ma tak debilni napady jako hazet po sobe bahno a podobne, rodice nikde, chodi tam sam bez dozoru nebo se starsim brachou. je problemovej, kvuli nemu je ve tride asistentka. dokonce premyslim, ze dam syna jinam, na jinou skolu.
a nastesti se vyhledove budeme stehovat v ramci mestske casti, takze s nim nebudem bydlet v baraku, ale bohuzel to nase oblibene hriste me mrzi.
dalsi vec je, ze se bojim, co bude na skole v prirode, kam ten kluku jede a pravdepodobne budou spolu na pokoji ti kluci. :(( jsem z toho nestastna.
@fatal_error to přeci není podobné, to je úplně něco jiného. Autorka psala, že jejich syn je normální kluk a nechápe, co se děje. Takže ano, nežádoucí to je, ale aby to řešila ještě i škola a udělali klukovi trauma.
tak zkus ještě s tou mámou domluvit kompromis. pokud jí vadí např. nerfky, kluci si přeci můžou hrát i jinak. další kompromis vyššího kalibru - nemusej se scházet mimo školu, ale můžou spolu dál sedět. tam odpadá kolo a nerfky a podobně. pokud jí přijde moc nebezpečná jízda na kole, proč mu probůh nekoupí helmu a rukavice?
no a i kdyby to nevyšlo, vysvětli si se synem, že to stejně nebyl nejlepší kluk na světě - pokud se mu posmíval za to, že nemá iphone nebo co, tak by mě snad ani zas tak nemrzelo, že takovejhle "kamarád" odpadl.
@cherie24 ja se ptam Merope, co teda navrhuje, kdyz resit neco takoveho se skolou, je dle ni nezadouci. jak teda spravne resit se skolou situaci, kdy si rodic nepreje, aby jeho dite kamaradilo s nekym, koho povazuje za problemoveho, at uz to znamena cokoli.
a vsadim se, ze i mama Davida by tvrdila, ze je normalni.
No, asi bych mu nezakázala se s ním úplně stýkat, ale nerfky, stejně jako třeba střílečky na počítači, i ta nebezpečná jízda na kole bych mi teda taky vadily...
Kdybych byla na tvém místě, asi bych zkusila osobně si s maminkou promluvit, telefonem něco řešit v tomhle případě asi nepomůže. Na druhou stranu, maminka těžko ovlivní, co se děje ve škole, tam je to spíš záležitost učitele, jak se k tomu postaví. To by mě dost zajímalo. V okolí máme taky děti, se kterými jsem radši, když se naše děti vídají mimo instituci co nejméně, prostě proto, že od nich chytají různé nepěknosti 🤷 A to třeba z pohledu jejich maminky by taky brala jakože prostě kluci a co mě jako vadí... Pokud bych si všimla, že mi někdo navádí a hecuje dítě k něčemu, co sama nepovažuju za normální, pak bych asi žádný kontakt nepodporovala 🤷
@oveckaluky nevím jak máš stare děti, ale jizda na kole terénem, nerfky, fortnite, brawl stars a u nás teda ještě fotbal je dle mého úplně normální zábava kluků 10+
@fatal_error tak něco na tom je, každá máma si bude své dítě hájit. Ale já se na to dívám z pohledu, kdy moje spolužačka opravdu jen ze strachu z rodičů, svedla své problémy na mě a já jsem z toho byla tenkrát velmi zklamaná. Učitelka spolužačku prosadila k dceři jiné učitelky a byla nadmíru spokojená, že tak krásně vyřešila problém své dcery a já byla posazená do zadní lavice, jakožto problémové dítě, ač jsem za nic nemohla. Ve výsledku jsem celý 8 letý gympl měla mnohem lepší průměr známek než dotyčná spolužačka a ten post zakázané kamarádky mě trápil roky. A byla to prostě chyba hysterické matky, která kladla vysoké nároky na své dítě.
@oveckaluky Nebezpečná jízda na kole je zjevně dost relativní pojem, když paní nevadí jízda bez helmy po silnici, ale jízda s helmou v tewrénu ano. Já to mám teda přesně naopak, bez přilby bych ho po silnici nepustila ani na koloběžce.
@kupi Dětem bude 7, ale tohle se mi jako zábava prostě nelíbí.
@rebe Tak to ani já. Helma je základ.
Mám stejně starého syna a kdyby mi maminka nějakého jeho kamaráda dala za argument, že si nepřeje, aby se kamarádili to, že syn hůř jí, asi bych jí vyprskla smíchy do obličeje. Za tím bude něco jiného, jiný důvod, třeba ani se netýkající tvého syna.
@oveckaluky co je nebezpečné, že jezdí po polních cestách za domem? To mi přijde horší jízda po silnici bez helmy. V 10 letech mi přijdou v pohodě i ty Nerfky, hlavně on hraje Fortnite, což já jsem silně proti. Nerfky mi proti tomu přijdou vyloženě jako hra pro děti, nestřílí po sobě, ale mají různé terče po zahradě.
@mourovatakocka to hecování probíhalo spíš naopak, kdy kamarád hecoval syna, ale já nezakazuji kamarády, ale hledám řešení.
@eldoradoh je to komplet všeho, co jsem psala.

Určitě bych řešila - v podstatě jakékoli chování podobného typu, co maminka vyžaduje, je ve školách naopak zásadně nežádoucí. Čili - určitě informovat školu, učitele, metodika prevence. Ti by měli vysvětlit mamince, že to, co požaduje, má pouze dvě možná řešení - buď se kluci budou scházet "natajňačku" nebo z toho vznikne šikana. A pak jen záleží, jak to který z těch dvou kluků ustojí - který bude ten šikanující a který šikanovaný. Případně i obojí. Jelikož tvůj syn zjevně hraje "nepříliš vhodné hry" minimálně z pohledu některých kluků = bude tam parta dětí, které to budou i obdivovat, tak je tedy mnohem pravděpodobnější, že podobný zásah udělá šikanovaného z toho kamaráda. A pak je zase otázka, jak se k tomu postaví tvůj syn - zda se za kluka postaví, že má jen pitomé rodiče a "berou ho i tak do party" (takže ten začne porušovat pravidla rodičů, vést dvojí život a tím nejspíše i mimo dohled rodičů jít výrazně za hranu - tzn. pak možná on bude nosit ta sprostá slova a nejhorší hry) anebo bude uražený, nechá to být - a může to dopadnout dost špatně.
Ve všech případech - tohle jsou věci, co by měla škola určitě vědět (to pozadí za tím) a maminku poslat do háje s poznámkou, že tedy zapracují na celkovém klimatu třídy.