Jak vysvětlit dítěti vězení někoho blízkého?
Ahoj, nevím, jestli máte někdo zkušenost, je to dost šilená zkušenost, která jsem si myslela mě nikdy nepotká...
Ve zkratce...máme švagra ve vězení, je to idiot....na jeho obhajobu (i kdyz neverim, ze to rikam) castecne za to muze nemoc...
No a ted, je to vlastne skvelej kluk...a krom toho, ze v rodine je to ted samozrejme hukot...mel uzasnej vztah s neteří ktere bude ted 6 let...
Zatím jsme to nerešili, není tam dlouho, ale dlouho tam bude...začala se ptát, kdy se zas uvidí...
Co řict, 6letému dìtěti....pracuje v zahraničí? Predpokládám nasleduje otáka ....A můžeme mu zavolat? Hloupá není a dnes ty technologie....takže jak...ějak to koulet, mlžit a připadně....kdy pak přiznat nějakou pravdu?
Ja osobne bych v tomto asi nelhala. Kazdopadne si myslim, ze neni nerealne mu zavolat 👍 preci jen nase vezeni nejsou jak ve svete
@misha31 no, já se bojím treba šikany ze strany dětí, když to malá pak prokecne ve školce, nebo spíš ve škole....má jít v září do první třídy...
Volam jemu nemůžeme, volat můze jen on na kontakty, které dopředu vypsal...a když to v tu chvíli nezvedneš, más smůlu...
@misha31 no, já se bojím treba šikany ze strany dětí, když to malá pak prokecne ve školce, nebo spíš ve škole....má jít v září do první třídy...
Volam jemu nemůžeme, volat můze jen on na kontakty, které dopředu vypsal...a když to v tu chvíli nezvedneš, más smůlu...
@anonym_autor dobre, tak mozna jeste otazka, za co sedi.
Ale za sebe si nemyslim, ze by decka sikanovali, ze je strejda ve vezeni. Naopak to muze budit i respekt. Podle me se to stejne driv nebo pozdeji dozvi, tyhle veci se spatne utajuji. Muze se to pak naopak dozvedet od nekoho ve skole.
@anonym_autor dobre, tak mozna jeste otazka, za co sedi.
Ale za sebe si nemyslim, ze by decka sikanovali, ze je strejda ve vezeni. Naopak to muze budit i respekt. Podle me se to stejne driv nebo pozdeji dozvi, tyhle veci se spatne utajuji. Muze se to pak naopak dozvedet od nekoho ve skole.
@misha31 jako jo, musí se to někdy dozvědět od nás....ale za co asi budeme muset prostě vynechat, to bohužel zkousne málokdo i z dospělých...je to absolutně příšerná situace...
Lež má krátké nohy a umí zničit vztah mezi rodičem a dítětem a dítě do budoucna výrazně zatížit v mezilidských vztazích. Rozhodně bych si nevymýšlela báchorky, řekla bych pravdu s tím, že samozřejmě samotný trestný čin nemusíš ventilovat napřímo, ale můžeš ho opsat přijatelně pro daný věk. V rodině šel také jeden klučina do vězení, protože drogy a důsledky s tím spojené. Měl v té době již dvě neteře a ano, věděly, že strejda se choval špatně a proto musel do vězení. A ne, nikdo ty holčiny fakt nešikanoval, a to to věděla celá vesnice...
Chápu dobře, že mluvíš o svém dítěti, tedy pro něj neteři a je to tedy její strejda? Nebo tvoje neteř, takže jeho dítě a je to její táta? Táta je citlivější téma, strejda je strejda. Pravdu, v obou případech. Měli jsme ve škole děti, jejichž otcové byli ve vězení, aktuálně jedno, jehož matka je ve vězení (o ostatních členech rodiny vůbec nevíme, takže těch dětí bude v reálu víc, jednou mi jedno dítě nějak samo řeklo, že jeho strejda taky sedí). Někdy se to "všeobecně ví", někdy ne a víme to jen my, někteří dospělí. Není nutné, aby dítě vědělo "za co". Zkrátka udělal něco, co se zákonem trestá. Promluvit i o tom, že každý v životě dělá chyby. Dají se mu posílat obrázky, později dopisy. Časem se dá domluvit, aby volal mimo pracovní dobu atd. Teď je to pro vás asi celkem čerstvé... Šikana od ostatních dětí? Když budou chtít, najdou si cokoliv. Je to hodně o pozorování kolektivu, vedení k nějakým hodnotám a hranicím a schopnosti nás samotným se tomu bránit. Kdyby nějaký spolužák toto zmínil, dá se na to zareagovat brekem (super, vidím, že ho to rozbrečí, tohle použiju, když mu budu chtít ublížit), stejně jako se dá říct "jo, strejda je ve vězení, poslal jsem mu tam obrázek naší třídy" a ostatní vidí, že je s tím v pohodě a toto téma se moc "zneužít" nedá. To jsem si jako příklad vymyslela, ale takhle to obecně je.
Nelhat.
Nelhala bych. Kór, pokud to je delší dobu. U nás tak kdysi šel do výkonu trestu strejda - drogy a věci s tím spojené. Měla jsem s ním velice blízký vztah. Naši, babi, děda... Mi všichni tvrdili, že odjel do zahraničí, pracovat. Technologie nebyla tam, kde dnes, takže jsem neměla milion otázek kolem. Nicméně ve škole, asi o dva roky později, si na mě začali ukazovat stylem - hele, to je ta, co... Nerozuměla jsem tomu. Ale čím častěji to bylo, začala jsem se doma ptát. Museli s pravdou ven. Nenáviděla jsem je za to, že mi lhali, neřekli pravdu. Dlouho to trvalo, než jsem to zpracovala. Protože vlastně ti, co si na mě ukazovali, a já se neustálé bránila, měli pravdu. Já jsem pro, vysvětlit, kde je, a proč se nějaký čas neuvidí.
Koukám, že se mi změnil název diskuze 🤷♀️...
Každopáde všem dekuji za nazory. Vim, ze pravda je lepší, ale dost se s tím peru, jak na to....ale budeme to muset nějak zvládnout 🙂...
Nejedná se o otce, ale o strýce...pravdou ale je, že třeba jeho maminku (malý babičku) to bohuzel ve vztazích i přatelstvích dost poznamenalo...i když za to nemůže, ale někteří to nekoušou a není se vlastně čemu divit...tak jsem se bála, jake jsou děti v tomhle smyslu....
Možná ti zkusíme utahnout do léta, i když si skoro myslím, že to nemůze vyjít...Vanoce a tak....ale že bych to vysvětlovánì třeba ucitelkám a tak absolvovala až ve škole a ne dvakrát....
A čeho se bojíš, když jí řekneš pravdu? Vy dceři nevysvětlujete, že když někdo něco ukradne nebo naschvál ublíží, tak jde k soudu a do vězení? Tak strejda taky něco udělal a je ve vězení. Já v tom problém vůbec nevidím 😉 A rozhodně bych to řekla dceři radši teď, ať si to s klidem zpracuje, než to na ní vybalit s nástupem do 1.tridy, kdy to v ní bude třeba jako velké téma. Ke všemu jestli teď budete půl roku "mlžit" z mého pohledu tedy lhát, tak si tím i váš vzájemný vztah a důvěru jen nabouráte.
Myslím si, že by v tomto případě bylo vhodné poradit se s dětskou psycholožkou, ta bude přesně vědět, jak to dítěti podat a neudělat v jeho hlavičce ještě větší zmatek.
Myslím, že z toho děláš větší problém než to reálně pro to dítě je 🤷🏻♀️ děti nejsou hloupé, dokáží leccos pochopit a za mě by tohle bylo prostě úplně “normální” téma, nedělejme z nich cukrovou vatu. Ony musí slyšet i to nepěkné, věci které nejsou růžové… samozřejmě přiměřeně věku.
To s šikanou asi moc nechápu, vždyť se to nikdo nemusí dozvědět a naopak blbá šikana může být i kvůli špatné mikině, barvě vlasů, klíčence… já nevím. Pokud jí někdo bude chtít šikanovat, důvod si najde. Nedělala bych z toho takovou kovbojku 🤷🏻♀️
Měla jsem bratrance ve vězení a “drama” se nekonalo, náš svět tím nekončil 🤷🏻♀️
Koukám, že se mi změnil název diskuze 🤷♀️...
Každopáde všem dekuji za nazory. Vim, ze pravda je lepší, ale dost se s tím peru, jak na to....ale budeme to muset nějak zvládnout 🙂...
Nejedná se o otce, ale o strýce...pravdou ale je, že třeba jeho maminku (malý babičku) to bohuzel ve vztazích i přatelstvích dost poznamenalo...i když za to nemůže, ale někteří to nekoušou a není se vlastně čemu divit...tak jsem se bála, jake jsou děti v tomhle smyslu....
Možná ti zkusíme utahnout do léta, i když si skoro myslím, že to nemůze vyjít...Vanoce a tak....ale že bych to vysvětlovánì třeba ucitelkám a tak absolvovala až ve škole a ne dvakrát....
@anonym_autor říct pravdu. Nedělej z toho drama. Dítě přece ví, že když někdo udělá něco špatného (vražda, krádež apod.), jde do vězení. Moje děti mají taky strýce ve vězení, nevím, proč bych jim to měla tajit nebo dokonce lhát, že je v zahraničí. Pokud se bojíš šikany (nebála bych se toho), řekla bych dceři, ať to nikde nevykládá, že je to vaše rodinná záležitost.
Dospeli v tom casto vidi vetsi problem nez dite. Proste reknete pravdu - strejda udelal neco spatneho a ted je potrestany, je ve vezeni. Dospeli o tom mluvi neradi, protoze se za to stydi. Dite celkem snadno pochopi, ze chovani ma nasledky.
Jinak to neni takove drama - vyjma prvniho pul roku myslim pak maji docela casto vychazky - snad kazdy mesic? Musi se samozrejme chovat slusne a sbirat plusove body (vzit praci, nedelat problemy, spolupracovat, ucastnit se "vychovnych" programy jakkoli je to nekdy absurdni). Celodenni, normalne mohou jit domu, stravit den s rodinou, delat si co chteji (vyjma alkoholu apod.) - takze jestli jste byli zvykli se vidat, neni to konec sveta.
Mluvim z vlastni zkusenosti, take jsem mela strycka ve vezeni. Bylo to pro rodinu hodne krehke tema tim spis, ze jsme jeho odsouzeni vnimali jako nesmirnou nespraveldnost. Autonehoda - nikomu se nic nestalo!!! ale soud usoudil, ze ji zpusobil schvalne a odsoudili ho za ublizeni na zdravi ve stadiu pokusu - 4 roky!! - zduraznuji - nikomu se NIC nestalo. Moje duvera v system od te doby klesla na nulu. Vzhledem ke jmenovanemu skutku mu bylo prideleno to drsnejsi vezeni, zadne pro "drobene zlodejicky", ale na celodenni vychazky chodil pak cim dal tim casteji - jak se osvedcuje, tak ho muze reditel veznice poustet. Volat muze sice jen na schvalene kontakty, ale to neznamena, ze schvaleny kontakt nemuze telefon predat jinemu clenu rodiny, kdyz si chcete popovidat.
Deti to vzaly uplne v klidu, jako fakt. Mely radost, kdyz jsme se videli a psali mu krasne dopisy - respektive kreslily, moc jeste psat neumely 🙂 Zpetne rikal (uz to mame za sebou), ze ty detske malby mu dost prosvetlily dny, zejmena na tom zacatku, kdy je to asi nejhorsi. Takze kdyz se zasteskne, idealni zasednou a nakreslit obrazek toho co jste treba ten den delali.
Brácha bral drogy, pak neplatil alimenty. Nejdřív podmínka, pak vězení. Moje děti to věděly. V tu dobu byli ještě ve školce. Vysvětlila jsem co a jak. Zajímalo je to, ale nějak zvlášť se tím nezabývaly. Prostě strejdu teď "pár dní" neuvidí a bylo to vyřízený.
Dítěti rozhodně říct pravdu.
Ale mám otázku - on kromě vás nikdo neví, že a za co sedí?
Dítěti rozhodně říct pravdu.
Ale mám otázku - on kromě vás nikdo neví, že a za co sedí?
Uděláme to tak, i když prostě důvod proč sedí, se vlsstně nikdy nevyreší....musí se doživotně léčit....malé vůbec nevím, jestli to někdy budeme vysvětlovat víc, spíš radši ne...
Z rodiny to ví úzký okruh lidí, z kamarádů též, moc mu jich stejně nezůstalo...u mě to treba ví můj táta, ale máma ne...když to řekneme malý, dozví se to určitě i má máma a ta chudáka tchyni nenechá vydechnout 🙈🙈🙈....široká rodina, se kterou se člověk vidí jednou do roka a to možná, se to buď dozví nebo ne, neloučil se..to je rozhodnutí partnerovy rodiny, řešit to až pokud to nastane... které respektuji
Uděláme to tak, i když prostě důvod proč sedí, se vlsstně nikdy nevyreší....musí se doživotně léčit....malé vůbec nevím, jestli to někdy budeme vysvětlovat víc, spíš radši ne...
Z rodiny to ví úzký okruh lidí, z kamarádů též, moc mu jich stejně nezůstalo...u mě to treba ví můj táta, ale máma ne...když to řekneme malý, dozví se to určitě i má máma a ta chudáka tchyni nenechá vydechnout 🙈🙈🙈....široká rodina, se kterou se člověk vidí jednou do roka a to možná, se to buď dozví nebo ne, neloučil se..to je rozhodnutí partnerovy rodiny, řešit to až pokud to nastane... které respektuji
@anonym_autor
@anonym_autor podle toho, co pises, pujde o nejaky sexualni delikt predpokladam.. Pokud hadam spravne, chapu, ze to je hodne citlive tema - diteti bych rozhodne rekla pravdu, ve smyslu, ze strejda provedl neco, co se delat nesmi, nekomu ublizil, a to se nesmi a musi byt za to ted potrestany. Muzes rict narovinu, ze to bylo ovlivnene nemoci, ze ho to neomlouva, ale ze se ted bude lecit, aby se to uz v budoucnu neopakovalo. Samozrejme to vysvetleni prizpusobit veku ditete. A domluvit se, ze mu muzete nakreslit a poslat obrazek treba.
Je mi jasne, ze je to strasne tezke a narocne i pro vas a vsechny v rodine, ale zastavam nazor, ze se ma vzdycky rikat pravda, at je to sebetezsi - to dite si pravdu zaslouzi a ne aby se pak dozvidalo kdesi cosi od cizich a skladalo si z toho samo nejaky pokriveny obrazek (a jeste bylo zklamane, ze jste mu lhali).
Přesně, souhlasím s anonymním příspěvkem nade mnou. Pravdu bez podrobností si zaslouží každý, děti obzvlášť.
@anonym_autor
@anonym_autor podle toho, co pises, pujde o nejaky sexualni delikt predpokladam.. Pokud hadam spravne, chapu, ze to je hodne citlive tema - diteti bych rozhodne rekla pravdu, ve smyslu, ze strejda provedl neco, co se delat nesmi, nekomu ublizil, a to se nesmi a musi byt za to ted potrestany. Muzes rict narovinu, ze to bylo ovlivnene nemoci, ze ho to neomlouva, ale ze se ted bude lecit, aby se to uz v budoucnu neopakovalo. Samozrejme to vysvetleni prizpusobit veku ditete. A domluvit se, ze mu muzete nakreslit a poslat obrazek treba.
Je mi jasne, ze je to strasne tezke a narocne i pro vas a vsechny v rodine, ale zastavam nazor, ze se ma vzdycky rikat pravda, at je to sebetezsi - to dite si pravdu zaslouzi a ne aby se pak dozvidalo kdesi cosi od cizich a skladalo si z toho samo nejaky pokriveny obrazek (a jeste bylo zklamane, ze jste mu lhali).
@anonym_autor já se ptala proto, protože si myslím, že existuje dost lidí, kteří znají pravdu a nebo si ji domyslí s kdovíjakými fabulacemi. A může se stát, že dceři někdo něco řekne nebo něco zaslechne. A pak je lepší, aby byla o krok napřed, aby to už věděla. Moc hezky to napsala @rencinka87 . Nedělala bych z toho drama, ani tabu. Prostě se to stalo, tak to je a tečka. Držím palce.
V šesti letech určitě rozumí konceptu zločinu a trestu a ví, co je vězení, tak nevidím důvod, proč neříct pravdu. Ani před mladším dítětem bych kvůli tomuhle nemlžila 🙂.
Je-li odsouzen za násilný trestný čin, tak bych akorát dceru ušetřila detailů.
@anonym_autor
@rencinka87 vzhledem ke spoustě mé omáčky...ano...z kategorie ti se děje jen v amerických blbých filmech...a ano, je nemocny...
Tchyni to ve vztazich ovlivnilo dost bohuzel, nas ani ne....okolo manžela lidu pravdu ví a zůstali, okolo mě je to ,,daleko"...jen prpstě člověk zápasí s tím, co řict tonu dítěti, když sám bojuje s tím, že normálně vy se nezamýšlel nad soudem a trestem a teď Ti to přijde všechno šílené, když toho člověka znáš...
Ale ano, už jsme se shodli, že jí řekneme základ věci bez podrobností...
@rencinka87 vzhledem ke spoustě mé omáčky...ano...z kategorie ti se děje jen v amerických blbých filmech...a ano, je nemocny...
Tchyni to ve vztazich ovlivnilo dost bohuzel, nas ani ne....okolo manžela lidu pravdu ví a zůstali, okolo mě je to ,,daleko"...jen prpstě člověk zápasí s tím, co řict tonu dítěti, když sám bojuje s tím, že normálně vy se nezamýšlel nad soudem a trestem a teď Ti to přijde všechno šílené, když toho člověka znáš...
Ale ano, už jsme se shodli, že jí řekneme základ věci bez podrobností...
@anonym_autor nevím, jestli to vubec psat, ale.. Pokud se to tyka deti (vzhledem k tomu, ze pises o nemoci, napadlo me to jako prvni, ale samozrejme vim, ze jsou i jine poruchy) - je jiste, ze se to nejak nedotklo i tveho ditete? Pokud uvazuju uplne spatnym smerem, tak se omlouvam za zbytecny fabulace.

Ja osobne bych v tomto asi nelhala. Kazdopadne si myslim, ze neni nerealne mu zavolat 👍 preci jen nase vezeni nejsou jak ve svete