Jaké jsou zkušenosti s angličtinou ve 3. třídě?
Ženy, co se týče Aj, co umí Vaši třeťáci, když měli angličtinu od 1. třídy? Asi jsem to podcenila, nějak to běželo, nosila jedničky, tak jsem myslela, že OK. Te´d jsme začaly trénovat na zkoušení ze čtení, a nemohla jsem uvěřit, jaká je to katastrofa. To dítě neumí vůbec NIC! ani základní slovíčka, ani výslovnost, slova čte jak se píšou.... proboha, co tam ty 2,5 roku dělali? Jako jasně, nečekám, že bude mluvit plynně, a chápu, že odlišná výslovnost od psaní může být pro ty děti těžká. Ale tohle mě fakt zaskočilo. Samozřejmě se tomu budeme věnovat, já anglicky umím dobře, jen mě zajímá, jak to máte Vy? Možná jen mají blbou učitelku. Strašně mě to mrzí, osobně považuji angličtinu za opravdu důležitou. Budu muset najít způsob, jak ji motivovat a jak to udělat zábavné.... Uffff :-/
Asi záleží kromě vyučujícího i na nějakých předpokladech dítěte. Můj syn je ve 4.tride. Aj mají 3x týdně od první třídy (soukromá ZŠ, což v tomto ohledu znamená mj. že jich je ve třídě 22 a mají na vše dvě učitelky), první a druhá třída hlavně písničky, základní slovíčka a fráze, spíš pasivně. Od třetí už i psaní. My oba s manželem mame tak C1 level, ale ja se branila tomu ho nějak učit. Přeci jenom mám dost silný přízvuk, jsem starej millenial...ale poslední dobou si syna trochu vic všímám a musím říct, že jsem v šoku. Fakt jede docela bomby. Tvoří věty, strašně rychle nasává nová slovíčka, krásná vyslovnost, i dobře čte v angličtině...ale on na to asi bude prostě mít buňky. Hodně kouká na YT i na anglická videa (YT sám o sobě hrůza a docela se mi to vymklo z rukou, ale tohle je jediné pozitivum), sám od sebe si dělá Duolingo. Začínat s jazyky co nejdřív a s kvalitní výukou je samozr3jme super. Ale ja nastupovala do skoly v r.1989 takže si dokážete predstavit tu úroveň angličtiny. Na gymplu jsem pak na tom zamakala, chodila i na kurzy mimo. Poslední dva roky pak i cestovani po Evrope, brigady s vyuzitim anglictiny a na VŠ jsem už zvládla odbornou literaturu v aj. Později jsem k tomu přidala i španělštinu, kdy jsem sice měla z gymplu nějaké zaklady, ale max. B1...pak jsem si dala pred tricitkou sabatikal ve Španělsku a taky jsem to doplacala na C1 (teď už to tam zase neni, nepoužívám ji)....proč to všechno píšu - pokud bude mít dítě snahu, tak to může v pubertě nebo mladé dospělosti ještě v pohodě dohnat. Takže bych si z nějakých znalostí ve 3.třídu fakt nedělala hlavu. Raději ať má dítě pomalý start a až samo bude cítit tu potrebu, tak ať se do toho s chutí pustí, než v něm vybudovat nějaký odpor už od mala, který pak nepůjde zlomit.
@kamino maximálně na papíře, nevěřím, že pokud se pojede stylem jako doposud se najednou zázrakem úroveň jazyka zvýší, bohužel ....
@moudivlacek Přesně papír snese všechno...
@suzanna123 Nemůžu úplně souhlasit. V první a druhé třídě je prioritou trivium, číst, psát, počítat. Ta angličtina je jak psala i @merope na naposlouchání, trocha slovní zásoby. Často je v tomto věku ještě třetina třídy s nedokončeným vývojem řeči (nemají zvládnuté všechny hlásky), máme hromady dětí s různými podpůrnými opatřeními a Ukrajince, mimo dalších cizinců. Není reálné do toho namotat víc angličtiny. Na jazykových výběrových školách ano, to je aspoň možnost pro ty šikovné, které navíc podporují rodiče.
@zuzkasim tak zrovna k tomu psaní - tady nikdo 2 roky neřešil, že malý píše jako prase, aby to nějak vypadalo, požadovali až od 3. třídy a o krasopisu ála česká škola nemůže být vůbec řeč. Jak říkám, je to o prioritách. A znalost jazyka a využití toho času, kdy si ho děti osvojí snadněji, je za mě rozhodně důležitější, než ztrácet čas a energii tlačením ho do něčeho, co stejně v životě s velkou pravděpodobností používat nebude.
@zuzkasim zareaguji na tvuj komentář o krasopisu. Jako ano, samozřejmě že by se děti měly naučit v první třídě hlavně psát. Ja ale vubec nechapu, proč se pořád nutí vázané písmo, které plno dětí úplně zbytečně stresuje a jeho využití v dnešní, nota bene budoucí, době je nulové. Nebylo by lepší od nej upustit plošně, aby se mohl ten fokus presunou na potřeby dnešní doby, což je třeba ta angličtina? Syn má comenius skript, on by teda dal v pohode i vázané (je natvrdlej na matiku, aby nevznikl dojem, že je malej genius), ale někteří jeho spolužáci by byli s vázáným písmem strašně ztracení.
@mariti nevím, jak je to u vás, ale u nás v první a druhé třídě mají děti jednu hodinu týdně. To je zoufale málo. Ano, seznámí se s jazykem, naučí se pár slovíček, pár písniček a to je tak asi všechno. U nás až od třetí třídy mají děti jazyk tři hodiny týdně a teprve se začínají opravdu víc učit, dá se něco stihnout a trochu to k něčemu vypadá. A víc číst a pracovat s textem se učíme teď od čtvrté třídy. Výslovnost je pro některé děti těžká, můžou být na to "tvrdý" a i čtení je tím pádem obtížnější.
@20190418 Já byla velký fanda do comenia, ale zrovna nedávno jsem taky uvažovala nad tím, proč se moc neuchytilo? Za těch cca 25 let bylo času dost prověřit, jestli je lepší... Netuším, proč od něj spousta škol upustila i přes to, že ho zkusili.
@suzanna123 Neposoudím, jak psalo tvoje dítě. Nemám problém ani s tiskacím písmen nebo comenia skript, ale ta písmenka musí mít svůj rozlišitelný a čitelný tvar a pisatel tvary písmen musí znát. Fakt jsem na psaní docela benevolentní, a dětem říkám, že dobře poznám, kdo se snaží a kdo ne a vadí mi, když zkrátka ani nevyvinou snahu. Aby mi druhák na nečitelný tvar opáčil "ale já jsem tak zvyklý psát"? On se to má učit, snažit se, ne v době nácviku říct, že už je zvyklý a pracovat na tom víc nebude.
@zuzkasim ale já nic takového nepíšu - v 1. a 2. třídě učitelka neřešila, jak to vypadá a jen opravovala chyby. Od třetí začala vyžadovat, aby to taky nějak vypadalo a fakt jí nikdo neříkal, že to dělat nebude. Obecně nevím, které dítě říká učitelce, že něco dělat nebude a hlavně to je evidentně na jinou diskuzi.
Hádám, že stejně jako ty odbýváš výuku jazyka s tím, že spousta dětí v tom věku má problém s češtinou, tak tady je netlačí do krasopisu, když spousta z nich má ještě problém pořádně držet tužku.
@20190418 Tak on výstup "musí umět psát" je v RVP až po třetí třídě a jsou školy, co to tak i mají. Jenže to je tradice... a ta se musí držet... ☹
@zuzkasim @kamino Problémem menšího využití comenium script jsou dle toho, co vím, autorská práva - zatímco k "normální" písance si můžeš dělat materiály, jaké chceš, tak u comenia script jsou výrazná omezení. Popravdě nechápu, jak vůbec mohlo projít, že se děti učily ve škole v pilotu licencované písmo, kdy v podstatě kdyby tím v budoucnu chtěly něco psát, tak by měly málem platit za jeho užití (trošku přeháním, ale...).

Ucim na prvnim stupni, a ucim i anglictinu. Mame ji od prvni tridy. |V prvni tride jsem mela na kazdy mesic cca deset slovicek a basnicku, pisnicku - hodne formou hry, vlastni pracovni listy. V druhe tride uz jsem stejnou slovni zasobu ucila psat a cist (u sve tridy kazdy den), opet formou hry. Nejake drobne otazky, lehke vety na dane tema. Od treti tridy mame tri hodky tydne, behem prvniho pul roku deti umely cca 12 vet o sobe, cist, zpameti, reagovat na danou otazku, v druhem pololeti i o sobe psat /nerikam, ze vsichni). Umely cist slovicka, text, umely rozumet textu. Opet basnicky, pisnicky. Umely rict ve vetach popis obrazku - ostatni hadaly.
Ted jsme ve ctvrte tride, umi o sobe cca 2O vet, umi asi deset vet o svem vikendu v minulem case (lehka slovesa). Cvicime kratke odpovedi na sloveso byt, mit, umet-zatim v 1. osobe. A jedeme dal......rada zapojuju i tezsi pisnicky. Snazim se, aby neco umeli, ale nejsem jazykar (mam na to male statnice, ale jen pro prvni stupen, nejsem jazykar v jednom oboru).
Pro me je nejdulezitejsi cil, aby deti mely anglictinu rady a vedely, ze je v zivote treba ji umet.6