Je to šikana?

11. říj 2023

Ráda bych věděla co by jste dělali, kdyby učitelka řekla o vašem dítěti že je blbé a nemá nato. Že ho nechá opakovat ... Mě by zajímalo jak tohle může říct a jak to může vědět, když mají za sebou měsíc a půl.. Dcera chodí do první třídy. Sice jí déle trvá než odpoví ale odpoví.! Učitelka je na ní docela přísná.
.......
Také by mě zajímalo jak by jste se zachovali, kdyby jiné dítě hodilo zbytek svačiny do aktovky vašeho dítěte?
Já sem slušně mluvila s mámou té holčičky, jestli by jí mohla vysvětlit že se to nedělá... Vlítla na mě učitelka prej co si to dovoluji, to řešit s mámou. Ze spolu vůbec nic nevyřešíme.... ( Obě strašně velké kamarádky. Učitelka a ta paní) 😀 takže se ani nedivím...
Mě by zajímalo jak by jste se zachovali v obou situacích. Co by jste dělali ?? Protože já jsem fakt nasraná

irmamala
11. říj 2023

To je strašně málo informací. Říct o prvňáčkovi, že je blbej, to je teda masakr. Ale na druhou stranu, ty jsi u toho byla, kdo ti tohle řekl? Děti velmi rádi zveličují nebo upravují události ve škole. To samé s tou svačinou. Jak k tomu došlo? Má s tou holkou nějaký problém? Mohla to být šikana, ale stejně tak legrace nebo nedopatření. Nechce se mi věřit, že by se děti v první třídě po měsici už šikanovaly.

misa_pise
11. říj 2023

Pokud paní učitelka řekla dítěti, že je blbé a nechá ho opakovat, pak je to neprofesionální a nepřijatelné a určitě bych to s paní učitelkou řešila, propadne pak s vedením. A i její reakce na svačinu je zvláštní, ty si to můžeš řešit s kým chceš. Každopádně se to špatně hodnotí, když to má člověk jen z jedné strany. Každopádně svačinu bych rozhodně nenazývala hned šikanou, to mohlo být omylem nebo jen prostě "klukovina".

urtica
11. říj 2023

Šikana je dlouhodobá záležitost podmíněná tím, že se oběť bojí pachatele. Neřekla bych, že by to byl tento případ. Paní učitelka je ovšem jiná "šarže". Taková hláška je nepřípustná (kromě toho, že po měsíci v první třídě je i nesmyslná). Zašla bych za ní a zeptala se na to. Pokud by s ní nebyla řeč, řešila bych to na vyšších místech, případně bych zvažovala i přestup do jiné třídy/školy, protože tohle fakt nechceš. Co se týká svačiny, no, snažím se naučit dceru, aby se dokázala bránit sama - tedy v případech běžných konfliktů mezi dětmi (moje se bojí si někoho znepřátelit, takže to taky není úplně jednoduché).

zuzkasim
11. říj 2023

Já se zeptám jinak. Ve školce vám odklad vůbec nenavrhovali? U zápisu bylo vše o.k. nebo třeba o školní zralosti zapochybovali?
Nevím, jak jsi přišla na to, že tohle učitelka o tvém dítěti řekla, protože děti si dovedou hodně vymýšlet. Pokud tedy s touto informací přišlo samotné dítě, brala bych to s velkou rezervou, spíš mě napadá, jestli se tak to dítě necítí samotné a proto ti to řeklo.
Ke svačině těžko co říct, z jedné takové příhody bych nic neusuzovala. Jsem opatrná na soudy, právě proto, že pracuju s dětma a nechtěj vědět, co nám některé říkají o dění doma. Pak člověk opatrně mluví s matkou a dozví se, že realita je někde úplně jinde🙂

misa_pise
11. říj 2023

@zuzkasim to můžu jen potvrdit 🤣🤣🤣, někdy se dozvíme opravdu zajímavé věci (je třeba brát s velkou rezervou) a nechci vědět, co děti vypráví o nás doma 🤦🤦🤦🤣🤣🤣🤣.