icon

Jsou povoleny pomůcky pro děti s ADHD u přijímaček?

29. lis 2025

Hezké odpoledne,
chystáme dítě na víceleté gymnázium. Zajimalo by mě, jak to funguje přímo ve škole, když děti přímo píšou. Mohou děti mít nějaké kompenzační pomůcky typu točící prstýnek, nějaká mačkatka. Máme dítě nejspíš s ADHD, co musí mít neustále zaměstnané ruce. Diagnózu zatím nemá, ale už se na tom pracuje. Jakou máte zkušenost přímo od přijímaček. Dovolovali nebo ne?

zuzkasim
29. lis 2025

Něco nerušícího být může, děti si nosí třeba i nějakou postavičku pro štěstí, nezažila jsem, že by byl problém. Samozřejmě to musí být tiché.

autor
29. lis 2025
@zuzkasim

Něco nerušícího být může, děti si nosí třeba i nějakou postavičku pro štěstí, nezažila jsem, že by byl problém. Samozřejmě to musí být tiché.

@zuzkasim plyšáka mít bude určitě, ale v tašce, protože někde jinde by ho to rušilo.

anonym_aaace8
29. lis 2025

@anonym_autor papir na adhd urcite vyrizujte a zjistete si jestli nemuze mit navyseni casu a/nebo klidnou mistnost s mene detmi. Treba u statnic na VS to jde, jak je to u prijmacek nevim.

moudivlacek
29. lis 2025

Tohle bych konzultovala s PPP, jednak mohou vystavit potvrzení a prodlouží se čas (je to procentualně dle PO), v různých stupních podpory se ta délka liší, stejně tak i příp. možnost např. používat zvýrazňovač, podle mě by tam mohly spadat i nějaké věci na mačkání a pod. Co já měla ve svém okolí žáky, nikdo nic krom psacích potřeb mít na lavici nesměl. Pro školu bude stěžejní to, co bude v doporučení od PPP, nespoléhala bych se, co na dané škole dovolili letos, loni či předloni.
https://prijimacky.cermat.cz/menu/upravy-podmin...
na dalších záložkách jsou uvedeny další podpůrná opatření, včetně úpravy místnosti, povolení pomůcek

autor
30. lis 2025

@anonym_aaace8
@moudivlacek prodloužení času má z jiných důvodů, ale ADHD zatím nemá oficiálně určený a k psychiatrovi máme termín až po odeslání přihlášky. Takže pomůcku typu prstýnek nebo něco jiného tichého budeme zkoušet bez toho.

autor
30. lis 2025

@anonym_aaace8
@moudivlacek prodloužení času už má z PPP dané a to z jiných důvodů. ADHD ještě oficiálně nemá v papírech a k psychiatrovi jdeme az po odeslání přihlášky, takže prstýnek, na který je zvyklý budeme zkoušet i bez toho, snad to tedy bude v pohodě.

plksv
30. lis 2025

Přijímací zkoušky zadávám každý rok a platí, jak psaly holky výše, že na stole mohou být jen psací (v matematice i rýsovací) pomůcky. Kompenzační jen takové, které jsou konkrétně doporučené z PPP. Vždycky, když vejdu do třídy, tak děti mají na lavici pití, plyšáky. Takže jim řeknu, že si je musí dát na zasunutou židličku vedle sebe, velkou láhev s pitím na zem, do tašky... Dovedu si představit situaci, že dítko něco "žmoulá" v ruce, s tím bych asi problém neměla.

autor
30. lis 2025
@plksv

Přijímací zkoušky zadávám každý rok a platí, jak psaly holky výše, že na stole mohou být jen psací (v matematice i rýsovací) pomůcky. Kompenzační jen takové, které jsou konkrétně doporučené z PPP. Vždycky, když vejdu do třídy, tak děti mají na lavici pití, plyšáky. Takže jim řeknu, že si je musí dát na zasunutou židličku vedle sebe, velkou láhev s pitím na zem, do tašky... Dovedu si představit situaci, že dítko něco "žmoulá" v ruce, s tím bych asi problém neměla.

@plksv prstýnek bys brala jako v pohodě? Plyšáka a ani pití mít na stole nebude, to by ho rušilo, i kdyby to šlo.

plksv
30. lis 2025
@anonym_autor

@plksv prstýnek bys brala jako v pohodě? Plyšáka a ani pití mít na stole nebude, to by ho rušilo, i kdyby to šlo.

@anonym_autor S prstýnkem bych problém určitě neměla.

autor
30. lis 2025
@plksv

@anonym_autor S prstýnkem bych problém určitě neměla.

@plksv díky 👍

moudivlacek
30. lis 2025
@anonym_autor

@plksv díky 👍

@anonym_autor prstýnek nevím, co přesně myslíš, ale pokud je to něco podobného normálnímu prstenu ok, mačkátka už ne, jak jsi psala budeme zkoušet, když na to nebude doporučení PPP určitě bych to do třídy k přijímačkám nebrala, za příp. průšvih by mi to nestálo
nemám tu info, nicméně není varianta dodat to potvrzení posléze? případně zkusit zavolat do PPP, zda by se nenašel dřívější termín z důvodů přijímaček, u nás jsou třeba velice vstřícní, za zkoušku nic nedáš

autor
1. pro 2025
@moudivlacek

@anonym_autor prstýnek nevím, co přesně myslíš, ale pokud je to něco podobného normálnímu prstenu ok, mačkátka už ne, jak jsi psala budeme zkoušet, když na to nebude doporučení PPP určitě bych to do třídy k přijímačkám nebrala, za příp. průšvih by mi to nestálo
nemám tu info, nicméně není varianta dodat to potvrzení posléze? případně zkusit zavolat do PPP, zda by se nenašel dřívější termín z důvodů přijímaček, u nás jsou třeba velice vstřícní, za zkoušku nic nedáš

@moudivlacek my musíme nejdříve k psychiatrovi pro diagnózu a tam jsme dostali termín až v době, kdy budou přihlášky už v Dipsy.
Je to vlastně normální prstýnek, ale má dvě vrstvy, co se točí. Nam to doporučila třídní a skvěle to funguje. Mačkatka ani zkoušet nechci, jen ten prstýnek.

moudivlacek
1. pro 2025
@anonym_autor

@moudivlacek my musíme nejdříve k psychiatrovi pro diagnózu a tam jsme dostali termín až v době, kdy budou přihlášky už v Dipsy.
Je to vlastně normální prstýnek, ale má dvě vrstvy, co se točí. Nam to doporučila třídní a skvěle to funguje. Mačkatka ani zkoušet nechci, jen ten prstýnek.

@anonym_autor tak pokud je to takto nenápadné a nebude to "šustit", tak bych problém neviděla, zbytek by byl jen risk a zbytečný stres pro žáka, držím palce s přijímačkama