Kouše si prsty ve škole. Jak odnaučit?

30. zář 2023

Syn si od 4 let kouše nehty. Dřív to tak nějak šlo. Kousal si jen nehty a jen občas. Co začala škola, kouše si nehty až do krve. Letos začal i kůži po celých prstech.
Upřímně nevím, co s tím. Je mu 9 a začaly se mu střídat učitelky. S jednou si viditelně nesedl. Přinesl domů i trest za kousání nehtů, že to je nechutné a ona na to musí koukat. To jsem ji tedy napsala, že dělat nebude, protože to není věc, co by ona měla řešit.
Přesto to zkouším vyřešit. Dala jsem mu pop it, aby mačkal, když se nudí. Ale hrát si o hodině nesmí. Ok. Tak jsem ho navedla, aby si kreslil. To taky nesmí. Koupila jsem kousak. To mu taky nedovolují. Takže si dal okusuje a odtrhává nehty a kůži.
Paní učitelka je stará škola. Děti musí sedět a poslouchat.
Dělá to i u jejich učitelky, protože se nudí. Znám to i od prvního dítěte. Tam právě pomohlo to, že zaměstnal ruce jinak. Což zde nevychází.
Povedlo se vám nějak odnaučit kousat nehty?
Může PPP doporučit, že se dítě může takto o hodine odreagovat?

zuzkasim
30. zář 2023

Pop-it lupe, to v hodině fakt vadí. Nějaký měkký míček, masážní míček, antistresová molitanová kostka... Kousák je docela dobrý nápad, ale chce to, aby si ho dítě udržovalo v čistotě. Že se paní učitelce příčí dívat se na dítě s vraženými prsty v puse, se nedivím, jen trestat by tedy neměla. Spíš požádat o spolupráci, abyste společně vymysleli pro ruce i pusu jiné zaměstnání. Dá se koupit hořký lak na nehty, jeden je prý opravdu hodně odporný (prý nějaký z těch dražších, info mám od kamarádky, já řešit nemusela), to k tomu kousání nehtů, ale aby si nenašel jinou věc - límec mikiny nebo lem trička, zip, pravítko, zažila jsem i dítě, co si rozkousalo několikatery papuče☹ PPP určitě může doporučit odreagování, zkusila bych si však s paní učitelkou dát prvně schůzku sama. Až kdyby to nemělo žádný výsledek, šla bych kvůli tomu do PPP. U některých dětí jsou tyto projevy opravdu hodně silné a je důležité hlavně pracovat s tím dítětem, kousák pouze zastupuje třeba ty nehty, ale problém úplně neřeší.

autor
30. zář 2023

@zuzkasim kouše vše. Mikiny, trika, rukávy, lemy, tužky, gumy, penál...
Pop it chápu, ale nechápu, proč si nemůže cmarat. Přitom pozor dával. Ale prý by to chtěly všechny děti, takže ne.
Míček nesmí. Nesmí nic.
Taky chápu, že to nechce sledovat, ale chce to nějakou součinnost. Já se snažím hledat řešení. Ne dát trest a považovat za vyřešené.

hanulebrabec
30. zář 2023

Já bzch to řešila kineziologie, že najdete si holkam to pomohlo plus bachovky

martt
30. zář 2023

Zkusila bych vyhledat i někoho kdo se zabývá primárními reflexy jestli je ma vyhaslé. Řešíme nedovyhasle reflexy u obou synů. U mladšího nás navedli hned v PPP u staršího syna (12let) jsme pojali podezření ted sami a po konzultaci s paní kam chodíme s mladším synem na cvičení, tak se zjistilo že mám také nedovyhasle některé primarni reflexy. Kousal si nehty jak na rukach take i dokonce
na nohách.

autor
30. zář 2023

@martt u syna je to ventil nudy a stresu. Nekouše si jen nehty, ale naprosto vše.
Loni dobré, občas přišel s ohlodanym nehtem, letos hlodá a nipe denně. On nakousne a zbytek donipe.

drakenn
30. zář 2023

Tak píšete, že to vzniklo ve 4 letech. Takže nějaký stres doma? Já bych se snažila odstranit příčiny, vy jen naháníte a snažíte se odnaučit důsledek. Co psycholog?

autor
30. zář 2023

@drakenn začal kousat s nástupem do MŠ. Podle mě to tam od někoho odkoukal.
Občas ohlodal nehet. Ale teď to je denně. Plus ta kůže po celých prstech.

cilkat
30. zář 2023

Může to být i smyslová záležitost. Zkuste ergoterapeuta, který ideálně umí smyslovou integraci i neurovývojovou terapii. ... Ale je to běh na dlouhou trať.