icon

Litujete, že jste dítěti (ne)dali odklad školní docházky?

25. říj 2025

Vím, že už to nezměním a ani se v tom nijak nepatlam, včera jsme se ale bavily ve skupině 5 žen a došlo na téma odklady a vlastně všechny jsme se shodly, že bychom to dnes už udělaly jinak. Mám dvě děti a jedno mělo odklad, teď si myslím, že to byla chyba, mělo mít druhý, doporučovala logopedka i psycholožka a já jsem to tehdy odmítla, protože školka měla pocit, že nepotřebuje ani jeden, tak jsem dala na učitelky, co ho znaly 4 roky a vidím, že by mu to prospělo, připravený na školu byl na konci druhé třídy a i teď vyhledává spíš mladší děti, starší děti ho doslova děsí.
Druhé dítě šlo bez odkladu a u něj zase vidím, že potřebovalo předčasné zaškolení, znalosti na to mělo a dodnes vyhledává starší kamarády.
Překvapilo mě, že jsme se všechny shodly, že bychom to udělaly jinak, většina z nás nějak poslechla odborníky. Já MŠ, kolegyně PPP.
Taky se někdy zastavíte a řeknete si, že je škoda, že jste neposlechli svůj pocit?

Strana
z2
kecalka2
1. lis 2025

Nám tenkrát bylo také ve školce a i pediatričkou řečeno, jak odklad nepotřebuje a že školu zvládne. Já tedy docela dost dám na odborníky. Takže jsem odklad po konzultaci se speciální pedagožkou dala. Dozrál ve spoustě věcí, přesto jsme se do školy museli připravovat a připravujeme stále. Pokud bych nedala, bylo by to špatné. A to, že se dítě baví s mladšími, v tom nevidím žádný problém a spíš naopak trošku i jako přínos. Náš má mezi kamarády také o rok mladší děti. Já jsem i ráda, alespoň si vyhrají. Jeden čas měl starší kluky a akorát mu kradli dětství, že už jeli videa na mobilu, hraní her na PC hodiny atd.

shirilka
2. lis 2025

@anonym_autor Nás to rozhodování teprve čeká, malý je na konci července, růstově těsně nad 3 percentilem, takže je vysoký jak o dva roky mladší děti. od rána do večera tu pusu nezavře, neposedí, leda u lega dokáže být delší dobu v klidu, jinak pořád skáče. Ještě stále mívá sem tam nezvladatelné záchvaty vzteku. Teď v září by měl jít do školy. Učitelky ve školce zatím říkají, že chytrý je dost, že ve školce se bude další rok nudit. Logopedka ja jaře říkala, to stejné, ze chytrý je dost ale ze by automaticky vsechny kluky od června dal dávala o rok později kvůli sociální zralosti. V rodině mame dvě učitelky, obě by byly spíše pro to, aby šel později, že to pro nás bude peklo, jak neposedí a s ohledem na tu výšku, že na druhém stupni se bude trápit, že je malý. Ve školce jsme teď meli schůzku z ucitelkama ze školy a školní psycholožkou, vsechny mluvily tak, jakoby obklady uz nebyly vůbec na stole a že půjdou všichni... A my nevíme co dělat😆

anonym_d0a366
2. lis 2025
@shirilka

@anonym_autor Nás to rozhodování teprve čeká, malý je na konci července, růstově těsně nad 3 percentilem, takže je vysoký jak o dva roky mladší děti. od rána do večera tu pusu nezavře, neposedí, leda u lega dokáže být delší dobu v klidu, jinak pořád skáče. Ještě stále mívá sem tam nezvladatelné záchvaty vzteku. Teď v září by měl jít do školy. Učitelky ve školce zatím říkají, že chytrý je dost, že ve školce se bude další rok nudit. Logopedka ja jaře říkala, to stejné, ze chytrý je dost ale ze by automaticky vsechny kluky od června dal dávala o rok později kvůli sociální zralosti. V rodině mame dvě učitelky, obě by byly spíše pro to, aby šel později, že to pro nás bude peklo, jak neposedí a s ohledem na tu výšku, že na druhém stupni se bude trápit, že je malý. Ve školce jsme teď meli schůzku z ucitelkama ze školy a školní psycholožkou, vsechny mluvily tak, jakoby obklady uz nebyly vůbec na stole a že půjdou všichni... A my nevíme co dělat😆

@shirilka no ono jsou odklady vlastně skoro mimo hru. Je to šíleně osekané….

anonym_d0a366
2. lis 2025
@shirilka

shirilka
2. lis 2025
@anonym_d0a366

@anonym_d0a366 Jj je tak, ale tim, že syn je na konci července, tak pro něj platí ještě stará pravidla právě.

anonym_d0a366
2. lis 2025
@shirilka

@anonym_d0a366 Jj je tak, ale tim, že syn je na konci července, tak pro něj platí ještě stará pravidla právě.

@shirilka tak to máš výhodu. Ale věta ze všichni od června automaticky odklad je podle mě úplně mimo. U nás jsou naopak premianti letní deti.

Strana
z2