icon

Litujete, že jste dítěti (ne)dali odklad školní docházky?

25. říj 2025

Vím, že už to nezměním a ani se v tom nijak nepatlam, včera jsme se ale bavily ve skupině 5 žen a došlo na téma odklady a vlastně všechny jsme se shodly, že bychom to dnes už udělaly jinak. Mám dvě děti a jedno mělo odklad, teď si myslím, že to byla chyba, mělo mít druhý, doporučovala logopedka i psycholožka a já jsem to tehdy odmítla, protože školka měla pocit, že nepotřebuje ani jeden, tak jsem dala na učitelky, co ho znaly 4 roky a vidím, že by mu to prospělo, připravený na školu byl na konci druhé třídy a i teď vyhledává spíš mladší děti, starší děti ho doslova děsí.
Druhé dítě šlo bez odkladu a u něj zase vidím, že potřebovalo předčasné zaškolení, znalosti na to mělo a dodnes vyhledává starší kamarády.
Překvapilo mě, že jsme se všechny shodly, že bychom to udělaly jinak, většina z nás nějak poslechla odborníky. Já MŠ, kolegyně PPP.
Taky se někdy zastavíte a řeknete si, že je škoda, že jste neposlechli svůj pocit?

Strana
z2
lv
25. říj 2025

Ne, ani jsme o tom ale neuvažovali. Starší je listopadová, tudíž šla v skoro v 7letech a mladší je červnová, ale vyspělejší na svůj věk.

palacinka555
25. říj 2025

Docela ano. V prvni tride ten prvni rok byl celkem katastrofa. Jenze sla za covidu, nefungovaly poradny, nebyly zapisy, ve skolce rikali, at ji dame a logopedka nedokazala rict ani ano ani ne. Ale tezko rict, jestli ty problem, ktere mela, by nemela i o rok pozdeji.

martt
25. říj 2025

@anonym_autor Já mam staršího syna teď v 8 třídě, narozeného na konci srpna. U něj jsme odklad dávali skrz častou nemocnost a sociální dovednosti. Tenkrát v PPP nám řekli , že rozhodnuti je jen na nás, ale kdybych pár dní přenášela už by mel automatický odklad. Nakonec jsme odklad dali. Nelituji toho, ale teď se ve škole nudí, tak občas přemýšlím kdyby šel tak jak měl jestli by to bylo stejné . I když sama vidím, že ten odklad mu na ty sociální dovednosti pomohl.

ee.liska
25. říj 2025
@martt

@anonym_autor Já mam staršího syna teď v 8 třídě, narozeného na konci srpna. U něj jsme odklad dávali skrz častou nemocnost a sociální dovednosti. Tenkrát v PPP nám řekli , že rozhodnuti je jen na nás, ale kdybych pár dní přenášela už by mel automatický odklad. Nakonec jsme odklad dali. Nelituji toho, ale teď se ve škole nudí, tak občas přemýšlím kdyby šel tak jak měl jestli by to bylo stejné . I když sama vidím, že ten odklad mu na ty sociální dovednosti pomohl.

@martt neměl by automatický odklad, šel by normálně 🙂

konidana
25. říj 2025

Nelituju. Dala jsem na svuj pocit proti radam logopedky i ppp kde odklad velmi doporucovali (opozdeny vyvoj reci, vada reci, slaba grafomotorika) . Syn je rijnovy a mel mit jeste odklad. Lehce jsem to zvazovala, ale asi fakt jen pro formu (byl velmi samostatny, matematicky nadany) . Sel uz tak skoro v 7 letech. Jako prvni stupen byl s nim narocny (vyvinula se u nej dyslexie a dysortografie) , sesta trida na 2.stupni uplny mordor, ale pak uz se kontinualne az do 9.jen zlepsoval a zacal byt i studijne samostatny. Prijimacky na svuj vybrany obor udelal nadprumerne. Je odjakzivy chytry a manualne zrucny, takze jsem fakt rada, ze tu povinnou skolu ma uz z krku. Nikdy ji nemel rad, a to by se odkladem nezmenilo.

konidana
Autor odpověď smazal
drzticka81
25. říj 2025

Treti je narozena v cervnu a ucitelky v MS i logopedka odklad doporucovaly. Ja jsem chtela tsejnou ucitelku, co mel syn, takze jsem odklad nedala, ze s ni budu pracovat. Zpetne asi lituji, dva roky to byl pro me i dceru zahul - nechtela se ucit, i kdyz musela, aby to davala. Sceny, ja nastvana, dite kolikrat unavene. Ted je ve treti a je to lepsi. Tak uvidime dal. Ti dva starsi odklad taky nemeli, ale byli v pohode.

konidana
25. říj 2025

@anonym_autor jinak se fakt ztracim v tvem popisu zda tedy ditko melo ci nemelo odklad. A zda byl prospesny nebo to nebylo idealni ze slo bez odkladu

Zadny druhy odklad neexistuje. Dite proste do skoly nastoupi radne po 6.narozeninach. To ze je ma v zari a jde tedy az za rok, tesne pred 7.narozeninami, to neni odklad, ale radny nastup

autor
25. říj 2025
@konidana

@anonym_autor jinak se fakt ztracim v tvem popisu zda tedy ditko melo ci nemelo odklad. A zda byl prospesny nebo to nebylo idealni ze slo bez odkladu

Zadny druhy odklad neexistuje. Dite proste do skoly nastoupi radne po 6.narozeninach. To ze je ma v zari a jde tedy az za rok, tesne pred 7.narozeninami, to neni odklad, ale radny nastup

@konidana dítko mělo jeden odklad, logopedka a psycholožka doporučovaly ještě jeden a vím, že neexistuje, ale v mimořádné situaci šlo v té době dítě vrátit do MŠ a dát dodatečný odklad.

palacinka555
25. říj 2025

A to je podle me nejhorsi, co muze nastat - vratit dite do skolky. Kamaradka dala defacto dva odklady, holka je zkraje zari, takze v 6-ti nesla a dalsi rok ji mohla dat odklad. Mela pry strach, ze s ni bude mit tolik prace jako ja s dcerou. Takze ma stejne starou dceru, ktera je o dve tridy niz a je to za tech par let strasne znat, jak jsou kazda jinde. Je ve svem veku strasne detska, prizpusobila se tem o dva roky mladsim detem. Nerikam, ze je to spatne, kazdy je nejaky, ale ja jsem zase rada, ze ma dcera kamarady sveho veku a vyviji se tak nejak umerne😀

autor
25. říj 2025
@palacinka555

A to je podle me nejhorsi, co muze nastat - vratit dite do skolky. Kamaradka dala defacto dva odklady, holka je zkraje zari, takze v 6-ti nesla a dalsi rok ji mohla dat odklad. Mela pry strach, ze s ni bude mit tolik prace jako ja s dcerou. Takze ma stejne starou dceru, ktera je o dve tridy niz a je to za tech par let strasne znat, jak jsou kazda jinde. Je ve svem veku strasne detska, prizpusobila se tem o dva roky mladsim detem. Nerikam, ze je to spatne, kazdy je nejaky, ale ja jsem zase rada, ze ma dcera kamarady sveho veku a vyviji se tak nejak umerne😀

@palacinka555 náš má jeden odklad a je velice dětský a to i vizáží, hádají mu běžně o 2-3 roky méně, skvěle si rozumí se svým bratrancem, co je o 4 roky mladší.
Naopak druhé dítě má nejlepší kamarády o 2-5 let starší, tam vnímám jako chybu, že jsme předčasně nezaskolili, je na konci října.

konidana
25. říj 2025
@anonym_autor

@palacinka555 náš má jeden odklad a je velice dětský a to i vizáží, hádají mu běžně o 2-3 roky méně, skvěle si rozumí se svým bratrancem, co je o 4 roky mladší.
Naopak druhé dítě má nejlepší kamarády o 2-5 let starší, tam vnímám jako chybu, že jsme předčasně nezaskolili, je na konci října.

@anonym_autor ano i nas syn tihne k mladsim kamaradum, snad vsechny ma aspon o rok mladsi. Neberu to jako nejakou chybu/vadu/divnost. Kazdy jsme nejaky. Dcera ma kamaradky jak starsi tak i mladsi, oboji o nekolik let, ale tam je to dano spolecnym zajmem na spolecnem miste, kde se potkavaji. Ted mluvim ovsem o detech nad 10 let.

jannym
25. říj 2025

Ja ano, v prubehu prvni tridy vyplynulo tolik potizi…obcas proste bezmocne placu, jasne vedela jsem ze je svojskej, ale ze az tak to me rozsekalo. Zas na druhou stranu ma bozi ucitelku, skvelou asistentku, super skolni psycholozku i specialni pedagozku…asi to tak melo byt. I kdyby nastoupil do prvi letos drhlo by to taky…ve skole i poradne delaji psi kusy aby se posouval a zapadl do tridy…bohuzel na odborne vysetreni u INEPU cekame uz 6 mesicu, jsme na cekaci listine, kde je pres tisic lidi, vetsina pred nama…to je nejdepresivnejsi, ale jinak jak rikam meli jsme uzasne stesti na lidi okolo nas, ktery nevnimaj syna jako problem, ktereho je potreba zbavit, coz je za me naprosto uzasne

autor
25. říj 2025
@konidana

@anonym_autor ano i nas syn tihne k mladsim kamaradum, snad vsechny ma aspon o rok mladsi. Neberu to jako nejakou chybu/vadu/divnost. Kazdy jsme nejaky. Dcera ma kamaradky jak starsi tak i mladsi, oboji o nekolik let, ale tam je to dano spolecnym zajmem na spolecnem miste, kde se potkavaji. Ted mluvim ovsem o detech nad 10 let.

@konidana on je ve třídě jeden z nejstarších, ale zároveň vyhledává ještě o něco mladší děti. Odklad byl z více důvodů.

konidana
25. říj 2025
@jannym

Ja ano, v prubehu prvni tridy vyplynulo tolik potizi…obcas proste bezmocne placu, jasne vedela jsem ze je svojskej, ale ze az tak to me rozsekalo. Zas na druhou stranu ma bozi ucitelku, skvelou asistentku, super skolni psycholozku i specialni pedagozku…asi to tak melo byt. I kdyby nastoupil do prvi letos drhlo by to taky…ve skole i poradne delaji psi kusy aby se posouval a zapadl do tridy…bohuzel na odborne vysetreni u INEPU cekame uz 6 mesicu, jsme na cekaci listine, kde je pres tisic lidi, vetsina pred nama…to je nejdepresivnejsi, ale jinak jak rikam meli jsme uzasne stesti na lidi okolo nas, ktery nevnimaj syna jako problem, ktereho je potreba zbavit, coz je za me naprosto uzasne

@jannym ano, na ucitelich v 1.tride zalezi uplne nejvic. Syn mel taky kliku a mel uzasne obe ucitelky na 1.stupni, ktere umely pracovat s nestandatdnimi detmi a mely na to i spec.vzdelani.

zuzkasim
25. říj 2025

Z pozice pedagoga, tam, kde jsme při zápisu doporučovali odklad, potřeba byl. Vídám ty děti pak 9 let, na střední už ne. Dodatečný odklad jsem za celou 20 letou kariéru navrhovala asi 3x, takový krok se zvažuje opravdu důkladně. Asi nemá smysl nad tím teď dumat. Vem si, že odklady se nám ruší, bude tady spousta dětí, které tím budou trpět a ovlivňovat to bude opět všechny, nejvíc ty nadané a šikovné, zase přibude těch, kvůli kterým se bude postupovat pomalu, nestihnou se zajímavosti navíc, nezařadí se náročnější činnosti... Nadšená z toho nejsem, ale zase se to nějak zvládne. Ber to tak, že ne vše je v životě ideální a dodatečný odklad je pro skutečně vážné případy, dělá se z důvodu nezvládnutí učiva, pokud jde o sociální začlenění, počítá se s tím, že si žák musí najít vlastní cestu a kamarády může mít dle svých preferencí i mimo školu.

palja
25. říj 2025

@anonym_autor my jsme rádi, že jsme odklad dali. Dcera má VD a před rokem ještě psala zrcadlově. Za ten rok to všechno pochopila, teď je v první třídě, začíná už číst.

jitkasedlackova
25. říj 2025

Trošku jo, ale malá to pak dost dohnala. Stalo nás to teda dost úsilí s manželem.

marimanta
25. říj 2025

U Dvojky jsem zvažovala předčasné zaškolení, kdyby se narodil na termín, byl by o ročník výš. U Trojky jsem si naopak odklad v podstatě vynutila. A nelituju ani u jednoho. Dvojka by to i o ten rok dřív zvládl (nakonec šel normálně), ale bylo by to zbytečné. U Trojky bychom se trápili až až. I teď to je boj...

martt
26. říj 2025
@ee.liska

@martt neměl by automatický odklad, šel by normálně 🙂

@ee.liska Nevím mne to v PPP řekli takhle , že pokud by se narodil už v září už by šel do školy až za rok a o odklad bychom nemuseli žádát.

konidana
26. říj 2025
@martt

@ee.liska Nevím mne to v PPP řekli takhle , že pokud by se narodil už v září už by šel do školy až za rok a o odklad bychom nemuseli žádát.

@martt ano, protoze dite ma radne nastoupit do skoly 1.9.po svych 6.narozeninach. Takze deti narozene v zari jdou radne az kdyz je jim skoro 7 , ale to neni odklad. Kdyby mely nastoupit o rok driv(tesne pred 6.narozeninami) , tak je naopak treba zadat o predcasne zaskoleni.

Je to paradox, ale proste 2 deti narozene 30.8.a 1.9.nenastoupi standardne do skoly ve stejny rok. Aby sly stejne, tak bud musi mit jeden z nich odklad, nebo druhy musi byt predcasne zaskolen.

ee.liska
26. říj 2025
@konidana

@martt ano, protoze dite ma radne nastoupit do skoly 1.9.po svych 6.narozeninach. Takze deti narozene v zari jdou radne az kdyz je jim skoro 7 , ale to neni odklad. Kdyby mely nastoupit o rok driv(tesne pred 6.narozeninami) , tak je naopak treba zadat o predcasne zaskoleni.

Je to paradox, ale proste 2 deti narozene 30.8.a 1.9.nenastoupi standardne do skoly ve stejny rok. Aby sly stejne, tak bud musi mit jeden z nich odklad, nebo druhy musi byt predcasne zaskolen.

@martt přesně jak píše
@konidana 🙂

dendy88
26. říj 2025

Mám tři děti, u nejstarší jsem nad odkladem vůbec neuvažovala a nikdy jsem toho nelitovala . Prostřední odklad měla a taky nelituji , že ji dám odklad jsem začala uvažovat už okolo čtvrtého roku. Nejmladší má teprve 4 roky ,ale u něj si myslím že odklad potřeba taky nebude .

cilkat
26. říj 2025

Vlastně se mi nestalo, že bych odborníky nakonec nepřesvědčila o tom, že můj názor je správný... Řešili jsem odklad u obou dětí, u staršího byl dokonce návrh na specku. Nakonec má rok odklad a asistenta v běžné zš. Mladší šel bez odkladu.
A ano, není to růžové a bez potíží, ale nevěřím, že by to bez nich bylo jinde. Ostatně škola má dítě naučit překážky překonávat - takže nějaké být musí. Ale zvládnutelné. Zatím jsou.

anonym_d0a366
26. říj 2025

My měli pro starší papír o odkladu, ale odmítla jsem a do školy šla a bylo to dobře. U mladší je to přesně naopak, odklad by potřebovala, ale má smůlu, s novelou pomažou do školy všechny děti. I ty co mají dysfazii jako třeba naše….

ultradotty
26. říj 2025

Dcera má vývojovou dysfázii a navíc je narozená v létě, ale odklad jsem nechtěla. Učitelky z MŠ odklad doporučovaly a i všichni v okolí se divili, proč nedáváme odklad, který měl kolem nás každý čtvrtý. Logopedky jsem se vlastně ani na názor neptala, ale když slyšela, že do první třídy jde, neměla s tím problém. Nastoupila tedy v čerstvých 6 do první třídy jako víceméně nejmladší (byli tam i pomalu osmiletí a o hlavu větší), ale byla vždy v první třetině třídy. Vše jí krásně jde, všemu rozumí, čeština jí jde perfektně (brzy četla, na leváka píše hezky, diktáty slov skoro bez chyb, básničky se naučí hned, sama se naučila RŘ), velmi dobře se soustředí. Je jich ve třídě 28, učitelka prý přísná (je jí 70 let a klidně dává známky 3-4-5... dcera má z 99 % samé 1). Teď ve druhé třídě také bez problémů, jde jí to skvěle. Je fakt, že rok před nástupem do školy jsem s ní fakt hodně mákla a zadarmo to nebylo. Ale jsem ráda, že jsem ji dala klasicky a ne o rok později. Takto měla víc podnětů a víc ji to zlepšuje a rozvíjí. Rok ve školce navíc by jí nic nedal, jedině lepší řeč.

anonym_d0a366
27. říj 2025
@ultradotty

Dcera má vývojovou dysfázii a navíc je narozená v létě, ale odklad jsem nechtěla. Učitelky z MŠ odklad doporučovaly a i všichni v okolí se divili, proč nedáváme odklad, který měl kolem nás každý čtvrtý. Logopedky jsem se vlastně ani na názor neptala, ale když slyšela, že do první třídy jde, neměla s tím problém. Nastoupila tedy v čerstvých 6 do první třídy jako víceméně nejmladší (byli tam i pomalu osmiletí a o hlavu větší), ale byla vždy v první třetině třídy. Vše jí krásně jde, všemu rozumí, čeština jí jde perfektně (brzy četla, na leváka píše hezky, diktáty slov skoro bez chyb, básničky se naučí hned, sama se naučila RŘ), velmi dobře se soustředí. Je jich ve třídě 28, učitelka prý přísná (je jí 70 let a klidně dává známky 3-4-5... dcera má z 99 % samé 1). Teď ve druhé třídě také bez problémů, jde jí to skvěle. Je fakt, že rok před nástupem do školy jsem s ní fakt hodně mákla a zadarmo to nebylo. Ale jsem ráda, že jsem ji dala klasicky a ne o rok později. Takto měla víc podnětů a víc ji to zlepšuje a rozvíjí. Rok ve školce navíc by jí nic nedal, jedině lepší řeč.

@ultradotty tak to na to ze má VD je šikovnější než spousta zdravých dětí.
Bohužel většinou tomu bývá u dysfatiku naopak….

kupi
27. říj 2025

U nás to bylo naopak, školka neviděla k odkladu důvod, já jsem o něm byla presvedcena. V poradně to bylo na vazkach, ale priklonili se k mému názoru a syn odklad měl. Teď je v sedmé třídě a jsem za to do teď moc ráda, rok navíc mu prospěl.

veruuu_kubesovic
27. říj 2025

Rozhodně nelituju toho, že jsem dětem odklad školní docházky dala...
Rok navíc ve školce oběma mým dětem prospěl, oba mají stejnou diagnózu - vývojovou dysfázii - dcera smíšenou, syn receptivní.
Aktuálně je syn prvňák, vše zvládá, navíc nosí 1* a ještě si pamatuje básničky, co mají k danému písmenku, to by loni rozhodně nezvládnul...

ultradotty
30. říj 2025
@anonym_d0a366

@ultradotty tak to na to ze má VD je šikovnější než spousta zdravých dětí.
Bohužel většinou tomu bývá u dysfatiku naopak….

@anonym_d0a366 Ano, naštěstí je docela cílevědomá a sama od sebe se snaží (i když taky má své chvilky, plus je citlivka). Ještě ve 4 letech mluvila napůl svou vymyšlenou řeči a napůl normálně, ale se strašnou výslovností. Gramatika taky dlouho strašná. Občas tedy i teď řekne něco gramaticky neobratně (např. nedávno ještě říkala "v jaře" místo "na jaře", teď už to ví), ale i to se samo zlepšuje. Uvidíme, jaké to bude, až škola přitvrdí.

Strana
z2