Má vyšší IQ dětí vliv na školní úspěch?
Před nedávnem jsme měli menší sešlost. Řešily se děti. Jedna maminka tam hodně mluvila o svém budoucím prvnakovi, že jde do školy má IQ 118 a co s ním učitelka bude dělat, že je tak chytrý a škola se spíš orientuje na slabší děti, ale že už proběhlo setkání s učitelkou, co vše bude a nebude. Tak jsem se zamýšlela, že jsem se nikdy o IQ svých dětí nestarala, protože mi to nepřišlo důležité. Nese to s sebou nějaké výhody, když u dítěte vyjde vyšší IQ?
Ja jsem si v Mense nasla radu pratel, i takovych tech na cely zivot, ale az zpetne jsem zjistila, ze to, co nas spojuje, neni iq, ale porucha autistickeho spektra. 🙂 Ale tak to jen pro pobaveni.
Samozrejme urcite rada lidi s vysokym iq je normalnich a uspesnych a tak, to jasne. 🙂 i kdyz to je vec nazoru, co to je byt uspesny, osobne drit od nevidim do nevidim nekde v kanclu, jeste navic v nejakem dlouhodobem stresu, s minimem casu pro rodinu, relax a zabavu, to za uspech osobne moc nepovazuji.
to zalezi na skole 🙂 Ted v dobe inkluze je proste povinnost skoly rozvijet kazde dite - i ty deti se specifickymi vzdelavacimi potrebami. Nektere skoly to delali driv a i bez papiru od ppp, jine s tim dodnes maji problem i s "doporucenim" (ktere je zavazne a ne doporuceni) od ppp. Pokud dite umi cist, pak by se nemelo v hodine ucit slabikovat a poznavat pismena, protoze ho to nijak nerozviji. Normalni ucitel, ktery to dela protoze ty deti rozvijet chce, tak to udela i bez papiru, ze zada zakovi at si precte nejaky text a pak to povypravi kamaradum.... Nebo vymysli neco jineho, ale jiny ucitel ho muze nutit slabikovat, protoze to je ted v osnove. Pak takove dite zlobi, naschval neposloucha, nechce tyto ukoly plnit a neprospiva ve skole dobre.
Proto je fajn, mit papir z ppp a vedet co muzu od skoly vyzadovat.
IQ se v ppp ale netestuje a skola k nemu nijak neprihlizi. Nadani se rozdeluje na nadane deti a mimoradne nadane (MIND). Podle toho a urovne dosazenych vedomosti se pak diteti prideluji podpurna opatreni (nadane deti obvykle maji POP 2.stupen, zatimco MiND maji obvykle 3.stupen). Naopak z toho ale tezi i skola, protoze dite dostava prispevek na pomucky, ktere ve skole zustavaji, pri urcitem poctu deti s POP se snizuje maximalni pocet deti ve tride a dalsi...
U svých dětí neznám číslo, ani jsem například neřešila, do kolika uměly počítat než šly do školy. Ale třeba u syna jsem si "pohlídala" hlavně v našem přístupu rodičů, abychom se nesoustředili jen na to, v čem je výjimečný, ale zaměřili se i na to, co je pro něj obtížnější, protože u nadaných dětí se stává, že mají oblasti, se kterými si neumí poradit - zpracování svých myšlenek, kterých mají prostě v hlavičce hodně, sociální oblasti - schopnost vyjít se spolužáky, respektování autority, potřebu chápat důvod nějaké práce atd. A to je podle mě ve finále důležité proto, aby dítě dokázalo svůj potenciál využít. A školu jsem vybírala podle toho, jak právě dokážou pracovat s jinakostí, nejen s talentem - na úrovni základní školy podpoříš talent hlavně tím, že dítě bude do školy chodit ráda a bude ho bavit se vzdělávat a rozvíjet.
Setkávám se s tím docela často, že poradna napíše, že dítě má lehce nadprůměrné některé schopnosti a rodiče si to vyloží tak, že jejich dítě je geniální🙂 Ani samotné vysoké IQ vůbec nic nezaručuje, je to pouze schopnost řešit logické úlohy. Důležité jsou vlastnosti člověka, jestli má zájem se vzdělávat, jestli má vytrvalost u něčeho vydržet, jestli je ochoten pracovat i na tom, co mu samo od sebe nejde a hlavně, jaký je k druhým lidem, jestli je empatický, vstřícný, trpělivý...
Ja jsem si v Mense nasla radu pratel, i takovych tech na cely zivot, ale az zpetne jsem zjistila, ze to, co nas spojuje, neni iq, ale porucha autistickeho spektra. 🙂 Ale tak to jen pro pobaveni.
Samozrejme urcite rada lidi s vysokym iq je normalnich a uspesnych a tak, to jasne. 🙂 i kdyz to je vec nazoru, co to je byt uspesny, osobne drit od nevidim do nevidim nekde v kanclu, jeste navic v nejakem dlouhodobem stresu, s minimem casu pro rodinu, relax a zabavu, to za uspech osobne moc nepovazuji.
Ahojte, moje dítě jde taky do první třídy a už umí krásně plynule číst s porozuměním, psát, počítat.. V některých oblastech je hodně napřed, dle testů PPP v 5 letech i na 12 let.. IQ neznáme, netestovalo se, ale zřejmě bude vyšší. Půjde do běžné školy. A je to jak píše @fatal_error - má PAS. Proto mám velké obavy co bude ve škole, zda se nebude nudit, jak udrží pozornost, jak se adaptuje.. Myslím, že vysoké IQ opravdu nezaručí výborné školní výsledky..
@anonym_autor neteřinka má IQ 132, nastupuje do normální první třídy s rozšířenou výukou jazyků a bylo jí doporučeno navštěvovat kurzy mensy ,takova (setkání) kde by se mělo řešit jak dál rozvíjet konkrétní děti. Tam ale ještě nebyla,jsou až pro školní děti. Vyšší IQ má jisté výhody, ale i nevýhody, třeba horší EQ.
Opravdu vysoke IQ muze asi ledasco zjednodusit, ale samo o sobe uspech nezaruci. Tohle predne neni vysoke, ale normalni, takze maminku vazne nechapu, chudak dite, protoze ho bude tlacit do veeelkych ambic asi..
Znam IQ svoji nejmladsi. Proc ho znam? Protoze jsme pred skolou behali po vysetrenich na jednu stranu nestli nema vyvojovou dysfazii a zaroven jestli muze do skoly v 5 😅 Na prvni pohled si to odporuje, ale u ni to davalo smysl a i nam to poradna a psychlog schvalili - IQ nad 140. Pomuze to v necem - je bystra, presne logicke ukoly ji nezdrzi, je ji to jasne na prvni pohled. Na druhou stranu - skola bude boj, protoze trpelivost 0, schopnost se soustredit, pokud ji to nebavi (nebo naopak pokud ma pocit, ze uz tomu rozumi - 0)
Sama mam hodne vysoke, byla jsem clenem mensy a nedodelala jsem VS protoze nemam disciplinu 🙂 Pritom jsme to mela objektivne jednoduchy, kdyz jsem se hecla tak jsem se latku co kamaradka srotila vzorne 14 dni naucila fakt za 3 dny, ale stejne to nestacilo.
Aby clovek uspel tak nesmi byt "blbej", ale o konecnem uspechu rozhoduji jine veci..
Mám naměřené IQ 135, žádnej génius fakt nejsem a moje školní úspěchy jsou nevalné :D. Známá by se měla vrátit zpátky na zem 🙂.
Můj syn, který je v první třídě, má vyšší IQ, ale zároveň má vývojovou dysfázii. Informace o jeho IQ pro mě byla naprosto nepodstatná. Někde se něco přidá, jinde zase ubere… Mít dítě s vyšším IQ je stejně velké břemeno jako mít dítě s nižším IQ – s obojím je to boj a výsledek je nejistý.
Nas syn ma iq vysoke, ma i dobrou socialni inteligenci, ale ve vysledku je v tom socialnim svete dost neohrabany zatim. Hodne vnim emoce druhych, je solidarni, takze jedna proti bezpráví ostatních a pak je sam tercem... Navic si s vrstevniky, ale ani se starsimu detmi nerozumi. Pokud nema nekdo stejne zajmy, tak je tezke si hrat s ostatnimi - je to asi jako kdyz si hrajete s mladsim sourozencem, chvili tim zabijete nudu a chvili vas to i bavi, ale radeji si dela svoje veci. Driv si na hristi i skolkove zahrade radeji pocital kachlicky, nez aby si hral s ostatnimi. Moc kamaradu si s nim nechce
On ma ty slozky inteligence vyrovnane, nema zadne pridruzene problemy krom precitlivelosti a snahy byt nejlepsi. Ve skole bude mit podpurna opatreni, i prestoze ho budeme hlasit do skol pro nadane/ s rozsirenou vyukou. Takze ano iq s tim souvisi, ale neni to jedina vec, na ktere to zavisi. Treba to ale ta puvodni maminka o ktere je rec v prispevku taky nemyslela jen na iq 🙂

@leymea jj, v Mense je rada lidi, kteri delaji u pasu, kuchare nebo treba i uklizi. 🙂 a rada z nich nema ani maturitu. v Mense jsem pres 20 let, vlastne uz 25 a iq na studijni vysledky nema moc vliv.
treba jeden kamarad, ktery ma iq dokonce 150, dela u pasu v barum Otrokovice, resp. ted uz u toho pasu nejak akorat dozoruje, ale i tak, u pasu delal radu let a byl spoko. 🙂
a 118 neni zadny extra vysledek, takze ten uvodni prispevek nejak nechapu. 🙂
@fatal_error no právě, za mě to taky není zas tak hodně. Znám IQ svoje i manžela z dob SŠ, my byli tehdy v rámci nějakého výzkumu na testech. Nikdy jsem neměla potřebu to řešit, protože si nemyslím, že by nám to nějak pomohlo. Proto mě překvapilo, že s takovým výsledkem to ta paní hodně řešila a prožívala. Moje děti jsem na testy nehnala. Mladšího kdysi testovali v PPP kvůli odkladu a v 5 letech vyšel v některých oblastech na 2 roky a v jiných na 12. Ale papíry jsem nikam nedávala, tak to nikde není vedené. Ta maminka tam to popisovala, že jen díky papíru jí budou dítě rozvíjet.